Ухвала
від 12.04.2011 по справі 2-а-393/09
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №2-а-393/09 Головуюч ий у 1- й інстанції Зайцев А.В.

Суддя - доповідач: Бужак Н. П.

У Х В А Л А

Іменем України

12 квітня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого: Бужак Н.П.

Суддів: Костюк Л.О ., Твердохліб В.А.,

при секретарі: Сал оід І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києва апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвали Бердичівського мі ськрайонного суду від 19 червн я 2009 року у справі за адміністр ативним позовом ОСОБА_1 до ВДАІ УМВС України у Вінницьк ій області про визнання прот иправною та скасування поста нови про притягнення до адмі ністративної відповідально сті, -

В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_1 звернулас я до суду із адміністративни м позовом до ВДАІ УМВС Укра їни у Вінницькій області про визнання протиправною та ск асування постанови про притя гнення до адміністративної в ідповідальності.

Ухвалою Бердичівського міськрайонного суду від 19 чер вня 2009 року відмовлено у відкр итті провадження, так як адмі ністративний позов не підляг ає розгляду в порядку адміні стративного судочинства.

Не погоджуючись з зазначе ним судовим рішенням позивач ка подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухв алу суду першої інстанції як таку, що постановлена з поруш енням норм процесуального пр ава та направити справу для п родовження розгляду.

У відповідності до ч. 1 ст. 41 КА С України, в зв' язку із неявк ою у судове засідання осіб, як і беруть участь у справі, фікс ування судового засідання за допомогою звукозаписувальн ого технічного засобу не зді йснюється.

Перевіривши матеріали спр ави та доводи апеляційної ск арги, колегія суддів вважає, щ о апеляційна скарга підлягає задоволеню з таких підстав.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 202 КАС У країни підставами для скасув ання постанови або ухвали су ду першої інстанції та ухвал ення нового рішення є поруше ння норм матеріального або п роцесуального права, що приз вело до неправильного виріше ння справи або питання.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Кодексу адмі ністративного судочинства України суд при вирішенні сп рави керується принципом зак онності, відповідно до якого органи державної влади, орга ни місцевого самоврядування , їхні посадові і службові осо би зобов' язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Ухвалою Бердичівського мі ськрайонного суду від 19 червн я 2009 року позивачу відмовлено у відкритті провадження, від повідно до п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС Украї ни даний позов не належить ро зглядати в порядку адміністр ативного судочинства.

З такою позицією суду першо ї інстанції колегія суддів п огодитись не може із огляду н а наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 18 КАС У країни місцевим загальним су дам як адміністративним суда м підсудні усі адміністратив ні справи з приводу рішень, ді й чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справ ах про притягнення до адміні стративної відповідальност і;.

Згідно ч. 2 ст. 19 КАС України ад міністративні справи з приво ду оскарження правових актів індивідуальної дії, а також д ій чи бездіяльності суб'єкті в владних повноважень, які пр ийняті (вчинені, допущені) сто совно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об'єднань ), вирішуються за вибором пози вача адміністративним судом за зареєстрованим у встанов леному законом порядку місце м проживання (перебування, зн аходження) цієї особи-позива ча, або адміністративним суд ом за місцезнаходженням відп овідача, крім випадків, перед бачених цим Кодексом. Якщо та ка особа не має місця прожива ння (перебування, знаходженн я) в Україні, тоді справу виріш ує адміністративний суд за м ісцезнаходженням відповіда ча.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що спр ава підлягає направленню до Бердичівського міськрайонн ого суду Київської області д ля вирішення питання щодо ві дкриття провадження та виріш ення справи по суті.

Враховуючи вище викладене , колегія суддів приходить до висновку про порушення судо м першої інстанції норм проц есуального права, а тому ухва ла суду першої інстанції про відмову у відкритті провадж ення є незаконною та підляга є скасуванню.

Згідно зі ст. 199 КАС України, з а наслідками розгляду апеля ційної скарги на ухвалу суду першої інстанції, суд апеляц ійної інстанції має право ск асувати ухвалу суду і постан овити нову з направленням сп рави до суду першої інстанці ї для продовження розгляду с прави.

За таких підстав апеляційн у скаргу необхідно задовольн ити, а ухвалу суду першої інст анції - скасувати з направле нням справи до суду першої ін станції для вирішення питанн я щодо прийняття даної справ и до провадження та продовже ння судового розгляду.

Керуючись, ст. ст. 41, 160, 199, 202, 205, 206, 212 , 254 КАС України, колегія суддів , -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСО БА_1 - задовольнити.

Ухвалу Бердичівського міс ькрайонного суду від 19 червня 2009 року скасувати, а справу нап равити до суду першої інстан ції для продовження розгляду справи.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення і н е може бути оскаржена, оскіль ки не перешкоджає подальшому руху справи.

Головуючий суддя :

Судді:

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.04.2011
Оприлюднено16.05.2011
Номер документу15160831
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-393/09

Ухвала від 11.05.2021

Адміністративне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Іваненко В. Д.

Постанова від 25.10.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс В.М.

Ухвала від 01.02.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс В.М.

Постанова від 09.06.2009

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Неженцева О. В.

Ухвала від 12.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Постанова від 19.05.2009

Адміністративне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В.В.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Чорноморський районний суд Автономної Республіки Крим

Бондаренко Анатолій Анатолійович

Постанова від 07.04.2009

Адміністративне

Старобільський районний суд Луганської області

Озеров Віталій Олександрович

Постанова від 15.11.2010

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Євпак Валентина Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні