Рішення
від 02.04.2008 по справі 11/35-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/35-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

02 квітня 2008 р.           Справа 11/35-08

за позовом       сільськогосподарського відкритого акціонерного товариства «Мир»,

                         с. Киянівка Барського району

до                      Виконавчого комітету Митківської сільської ради, с. Митки

                         Барського району

про                    визнання права власності.

                                                                                            Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за участю представників:

від позивача       -  С. Базалєєв за довіреністю;

від відповідача   -  не з‘явився.

   

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про визнання за сільськогосподарським відкритим акціонерним товариством  «Мир», с. Киянівка, Барський район, Вінницька область право власності  на автомобільну вагову потужністю –40 тон, розташовану по вул. Молодіжній, 2 в с. Киянівка, Барського району  та  плодосховище потужністю –400 тон, розташоване по вул.. Молодіжний, 4  в с. Киянівка Барського району.

В процесі  розгляду справи позивач подав заяву від 02.04.2008р. в якій виклав позовні вимоги в такій редакції: «Визнати за сільськогосподарським відкритим акціонерним товариством  «Мир», с. Киянівка, Барський район, Вінницька область право власності  на автомобільну вагову  розташовану по вул. Молодіжній, 2  на земельній ділянці загальною площею 0,02 га та площею самої будівлі 13,9 метрів квадратних   та  плодосховище, що знаходиться по вул. Молодіжній, 4  на земельній ділянці  загальною площею 0,07 га та площею самої будівлі 528,9 метрів квадратних».

Позов мотивовано тим, що СВАТ «Мир» було здійснено самочинне будівництво  автомобільної вагової та плодосховища на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети.  В зв‘язку з цим керівництво СВАТ «Мир» звернулось до Митківської сільської ради з заявою про виділення земельних ділянок для легалізації самочинного будівництва  автомобільної вагової та плодосховища розташованих по вул. Молодіжній  в с. Киянівка Барського району.   Рішенням від 02.11.2007р. 8-ї сесії 5-го скликання Митківської сільської ради  СВАТ «Мир»виділено земельну ділянку площею 0,02 га для легалізації самочинного  будівництва  автомобільної вагової в с. Киянівка та 0,07 га для легалізації самочинного будівництва плодосховища в с. Киянівка. Враховуючи,  що в силу ст.. 376 ЦК України  права власності на самочинно збудоване майно  може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, позивач звернувся з позовом до суду.

Відповідач  в поясненнях  від 25.03.2008р.  позовні вимоги визнає в повному обсязі та зазначає, що рішенням від 02.11.2007р. 8-ї сесії 5-го скликання Митківської сільської ради  СВАТ «Мир»виділено земельну ділянку площею 0,02 га для легалізації самочинного  будівництва  автомобільної вагової в с. Киянівка та 0,07 га для легалізації самочинного будівництва плодосховища в с. Киянівка.  Разом з тим, клопоче про розгляд справи без участі  його представника.

Оцінивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив, що  19.08.1996р.  комісією із числа  працівників СВАТ «Мир» було складено акт вводу в дію  автомобільної вагової  потужністю 40 тон, загальною кошторисною вартістю будівельно-монтажних  робіт –18548,68 карбованців.

20.08.1996р. комісією з числа працівників СВАТ «Мир» було складено акт про завершення будівництва  плодосховища потужністю 400 тон, загальною кошторисною вартістю будівельно-монтажних робіт –63791,70 карбованців.

Водночас, будівництво автомобільної вагової та плодосховища  було самочинним, оскільки здійснено на земельній ділянці, що не була  відведена для цієї мети.  

З метою легалізації  самочинного будівництва автомобільної вагової та плодосховища, СВАТ «Мир»звернулось з заявою до Митківської сільської ради .

За результатами  розгляду заяви СВАТ «Мир» Митківською сільською радою прийнято рішення 8-ї сесії 5-го скликання від 02.11.2007р. яким виділено   СВАТ «Мир»земельну ділянку площею 0,02 га для легалізації самочинного  будівництва  автомобільної вагової в с. Киянівка та 0,07 га для легалізації самочинного будівництва плодосховища в с. Киянівка.  

Відповідно до  ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В силу ст. 376 цього Кодексу житловий будинок,  будівля,  споруда,  інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

       Статтями 15 та 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення. Особа має право звернутися в суд за захистом свого майнового права. Способом захисту цивільних прав і інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.  43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а в силу статей 32, 33 вказаного Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень шляхом подання доказів.  

Враховуючи, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам, матеріалам справи та законодавству, а отже підлягають  задоволенню з віднесенням  судових витрат на відповідача за правилами ст.49  ГПК України.

Керуючись  ст.ст.43, 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:   

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати  за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Мир», с. Киянівка, Барський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 13323816 право власності на:

-          автомобільну вагову  розташовану по вул. Молодіжній, 2 в с. Киянівка Барського району Вінницької області  на земельній ділянці загальною площею 0,02 га та площею самої будівлі 13,9 метрів квадратних;

-          плодосховище, що знаходиться по вул. Молодіжній, 4  в с.  Киянівка Барського району Вінницької області на земельній ділянці  загальною площею 0,07 га та площею самої будівлі 528,9 метрів квадратних.  

3.          Стягнути з  виконавчого комітету Митківської сільської ради  (с. Митки, Барський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 04329406) на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Мир», (с. Киянівка, Барський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 13323816)  85 грн. державного мита та 118 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Наказ видати після набрання рішенням  законної сили.   

     

                                                                                               Рішення оформлено та підписано 04.04.2008р.

Суддя                                              

          

Дата ухвалення рішення02.04.2008
Оприлюднено18.04.2008
Номер документу1542702
СудочинствоГосподарське
Суть                   визнання права власності.                                                                                            &nbsp

Судовий реєстр по справі —11/35-08

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 24.04.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Постанова від 22.04.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таценко Н.Б.

Рішення від 02.04.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 12.03.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 27.02.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Рішення від 16.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 18.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні