Рішення
від 26.05.2011 по справі 40/106
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 40/106 26.05.11

За позовом Публічно го акціонерного товариства «БРОКБІЗНЕСБАНК»

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «СТС ГРОУП»

про стягнення с уми боргу 768 563,19 грн

Суддя Пукшин Л.Г.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБ А_1 - за довіреністю №341/03 від 08.09. 10 р.

від відповідача: не з' явився

В судовому засіданні 26.05.11, в п орядку ч. 1 ст. 85 ГПК України, бул о оголошено вступну та резол ютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарськ ого суду м.Києва передані поз овні вимоги Публічного акці онерного товариства «БРОКБІ ЗНЕСБАНК»до Товариства з обм еженою відповідальністю «СТ С ГРОУП» про стягнення суми боргу 768 563,19 грн.

В обґрунтування позовних в имог Позивач зазначає, що 11.02.08 р . між Сторонами було укладен о кредитний договір №7-2008, відпо відно до умов якого Позивач н адав Відповідачу кредит у ви гляді поновлювальної кредит ної лінії в сумі 600 000 грн, згідно п.1.1.2 Договору з терміном корис тування Кредитом до 08.02.10 р. зі с платою 20 % річних. Згідно умов д одаткової угоди №2 від 10.10.08 р. до Договору з 01.11.08 р. процентну ста вку за користування Кредитом було збільшено до 26 %. Позивач с тверджує, що Відповідач не до тримується умов Кредитного д оговору в частині своєчасног о погашення суми кредиту та с плати нарахованих відсотків . Внаслідок чого у Відповідач а виникла заборгованість у р озмірі 768 563,19 грн.

Ухвалою суду від 31.03.11 порушен о провадження у справі №40/106 та призначено до розгляду на 19.04.1 1.

Ухвалою суду від 19.04.11 відклад ено розгляд справи на 12.05.11 у зв'я зку з неявкою Сторін.

У судове засідання, признач ене на 12.05.11, представник Позива ча з' явився, вимоги ухвали с уду про порушення провадженн я у справі виконав, позовні ви моги підтримав та просив суд їх задовольнити у повному об сязі.

Ухвалою суду від 12.05.11 розгля д справи відкладався до 26.05.11.

У судове засідання, признач ене на 26.04.11, представник позива ча з' явився позовні вимоги підтримав.

Відповідач у судове засіда нні не забезпечив явку уповн оваженого представника, про поважні причини неявки суд н е повідомив, вимоги ухвали су ду не виконав, обґрунтованих клопотань щодо своєї неявки не направляв, хоча про час і м ісце судових засідань був по відомлений належним чином, о скільки ухвала суду направля лась на адреси відповідача, щ о вказані в позовній заяві та в довідці з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до приписів ст. 9 3 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридично ї особи є фактичне місце веде ння діяльності чи розташуван ня офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльніст ю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обл іку.

Згідно із ст. 1 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних та фізичних осіб - підприємців»місцезнаходже ння юридичної особи - адреса органу або особи, які відпові дно до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступають від її імені.

Місцезнаходження юридично ї особи визначається в устан овчих документах та вказуєть ся в реквізитах реєстраційно ї картки на проведення держа вної реєстрації юридичної ос оби, яка подається реєструю ч ому органу під час державної реєстрації (наказ Державног о комітету з питань регулято рної політики та підприємниц тва від 09.06.04 № 67).

У п.3.1 роз' яснення Вищого ар бітражного суду України від 18.09.1997 р. № 02-5/289 «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України», зазначено, що в ідповідно до частини 1 ст. 93 ЦК У країни місцезнаходження юри дичної особи визначається мі сцем її державної реєстрації , якщо інше не встановлено зак оном.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України, якщо відзив на позов ну заяву і витребувані госпо дарським судом документи не подано, справу може бути розг лянуто за наявними в ній мате ріалами. Проаналізувавши зіб рані по справі докази, суд дій шов висновку про достатність матеріалів справи для її роз гляду по суті за відсутності представника відповідача та його відзиву на позовну заяв у.

Судом заслухані пояснення представника позивача, досл іджені надані суду докази та матеріали. В результаті досл ідження наданих суду доказів та матеріалів, суд встанов ив:

11 лютого 2008 року між Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «СТС ГРОУП»(надалі - Пози чальник) та Акціонерним банк ом «БРОКБІЗНЕСБАНК»(правона ступником якого є Публічне а кціонерне товариство «БРОКБ ІЗНЕСБАНК»(надалі - Банк) укла дено Кредитний договір № 7-2008 (н адалі - Кредитний договір).

Відповідно до положень ст. 1 Кредитного договору, Банк на дає Позичальнику у тимчасове користування на умовах пове рнення, строковості, платнос ті та цільового характеру ви користання грошові кошти (Кр едитну лінію), на умовах визна чених цим договором. Кредит н адається у вигляді поновлюва льної кредитної лінії з лімі том заборгованості у розмірі 600 000,00 грн, з терміном користува ння до 08.02.2010 року. Процентна ста вка за користування кредитом становить 20 % річних. Кредит на дається Позичальнику з метою поповнення обігових коштів.

Повернення кредиту здійсн юється щомісячно, не пізніше останнього робочого дня міс яця, починаючи з березня 2009 рок у рівними частинами по 50 000,00 грн , останній платіж - 08 лютого 2010 року, шляхом здійснення плат ежів на позичковий рахунок, в ідкритий Банком Позичальник у (п. 2.4. Кредитного договору).

Згідно з п. 2.5. Кредитного дог овору, проценти нараховуютьс я в межах терміну користуван ня Кредитом, що визначений п. 1 .1.2 цього Договору, на суму факт ичного залишку заборгованос ті за Кредитом, із розрахунку 360 днів в році та календарної к ількості днів в місяці. При ро зрахунку процентів враховує ться день надання Кредиту і н е враховується день повернен ня кредиту.

Відповідно до п. 2.6. Кредитног о договору, нарахування проц ентів за користування кредит ом здійснюється у валюті кре диту щомісячно 30/31 число поточ ного місяця за період з дня пе рерахування з позичкового ра хунку Позичальника грошових коштів на його поточний або і нший вказаний Позичальником рахунок.

В подальшому проценти нара ховуються щомісячно з першог о числа місяця по 30/31 число вклю чно поточного місяця, при пов ному погашенні кредиту - до дня погашення включно.

Проценти за поточний кален дарний місяць Позичальник сп лачує на рахунок, вказаний Ба нком, щомісяця до 30/31 числа міс яця в якому нараховані проце нти, а також в день повернення (у тому числі дострокового) ст рокової заборгованості за Кр едитом в повному обсязі (п.2.7. Кр едитного Договору).

10 жовтня 2008 року між Банком та Позичальником було укладено Додаткову угоду № 2 до Кредитн ого договору, відповідно до я кої збільшено процентну став ку з 01.11.2008 року - 26 процентів річ них.

За доводами позивача Позич альник вдався до порушення у мов Кредитного договору в ча стині своєчасного погашення суми кредиту та нарахованих процентів.

Так, за розрахунком Банку за боргованість Позичальника н а момент подачі позову до суд у становить 600 000,00 грн - простро чена заборгованість за креди том та 168 563,19 грн - прострочені відсотки за користування кре дитом у період з березня 2010 рок у по 24 березня 2011 року.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Частина 1 статті 202 ЦК України передбачає, що правочином є д ія особи, спрямована на набут тя, зміну або припинення циві льних прав та обов'язків.

Згідно ч.1 статті 509 ЦК Україн и зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч. 2 статті 509 ЦК України зобов'язання виника ють з підстав, встановлених с таттею 11 цього Кодексу.

Згідно п.1 ч.2 статті 11 ЦК Украї ни підставами виникнення цив ільних прав та обов'язків, зок рема, є договори та інші право чини.

Частина 1 статті 626 ЦК України передбачає, що договором є до мовленість двох або більше с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 1054 Циві льного кодексу України за кр едитним договором банк або і нша фінансова установа (кред итодавець) зобов' язується н адати грошові кошти (кредит) п озичальникові у розмірі та н а умовах, встановлених догов ором, а позичальник зобов' я зується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним до говором застосовуються поло ження про позику, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитн ого договору.

Згідно зі статтею 1048 Цивільн ого кодексу України позикода вець має право на одержання в ід позичальника процентів ві д суми позики, якщо інше не вст ановлено договором або закон ом. Розмір і порядок одержанн я процентів встановлюються д оговором. Якщо договором не в становлений розмір проценті в, їх розмір визначається на р івні облікової ставки Націон ального Банку України.

У разі відсутності іншої до мовленості сторін проценти в иплачуються щомісячно до дня повернення позики.

У відповідності до п. 4.2.1 Кред итного Договору Позичальник (відповідач у справі) взяв на себе зобов' язання здійснюв ати своєчасне повернення кре диту, сплачувати нараховані проценти, використати кредит за цільовим призначенням та виконувати всі свої зобов' язання у повному обсязі у стр оки, передбачені Договором.

Відповідачем умови догово ру належним чином та в устано влені строки не виконано, у зв ' язку з чим виникла заборго ваність за основним грошовим зобов' язанням в розмірі 600 000 ,00 грн, несплачені проценти за користування кредитом - 168 56 3,19 грн, на загальну суму 768 563,19 грн .

Відповідно до вимог статті 526 ЦК України зобов' язання м ає виконуватися належним чин ом відповідно до умов догово ру та вимог ЦК України, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

Відповідні положення тако ж визначаються у ч.1 статті 193 ГК України.

Згідно зі статтею 525 ЦК Украї ни та ч.7 статті 193 ГК України од ностороння відмова від зобов ' язання не допускається, кр ім випадку коли право такої в ідмови встановлено договоро м або законом.

Стаття 629 ЦК України передба чає, що договір є обов' язков им для виконання сторонами.

Таким чином, враховуючи вищ езазначене, факт наявності о сновної заборгованості в роз мірі 600 000,00 грн, несплачених про центів за користування креди том - 168 563,19 грн належним чином д оведений, документально підт верджений і відповідачем не спростований, тому позовні в имоги щодо стягнення основно ї заборгованості та заборгов аності за відсотками за кори стування кредитними коштами у сумы 768 563,19 грн, визнаються суд ом обґрунтовані та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно статті 49 ГПК України витрати по сплаті державног о мита, витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу покладаються н а відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 44, 49, 75, 82 - 85 Господар ського процесуального кодек су України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «С ТС ГРОУП»(03127, м. Київ, Голосіївс ький район, проспект 40-річчя Ж овтня, будинок 100/2, код ЄДРПОУ 3373 7611) з будь-якого рахунку, виявле ного державним виконавцем пі д час виконання судового ріш ення, на користь Публічного а кціонерного товариства «БРО КБІЗНЕСБАНК»(03057 м. Київ, проспе кт Перемоги, 41, код ЄДРПОУ 19357489) в особі Черкаської філії Публ ічного акціонерного товарис тва «БРОКБІЗНЕСБАНК»(18002, м Чер каси, вул. Кірова, 55 код ЄДРПОУ 2 6155993) заборгованість у розмірі 768 563 (сімсот шістдесят вісім ти сяч п' ятсот шістдесят три) г рн 19 коп.; витрати по сплаті де ржавного мита в сумі 7 685 (сім ти сяч шістсот вісімдесят п' ят ь) грн 64 коп. та 236 (двісті тридцят ь шість) грн 00 коп. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

3. Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого у відпов ідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя Пукшин Л.Г.

дата підписання рі шення 27.05.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.05.2011
Оприлюднено02.06.2011
Номер документу15866960
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/106

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Рішення від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Рішення від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Постанова від 16.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Герасименко Ірина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні