Рішення
від 19.05.2011 по справі 9/44
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 9/44 19.05.11

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Імперія Зображень”

До Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Видавничий дім “ІВ Комьюникейшнз”

про стягненн я 108840,00 грн. компенсації за поруш ення авторського права

Суддя Бондаренко Г.П.

Представники сторін:

Від позивача ОСОБА_1. (дов. вих. №306 від 25.10.2010р.)

Від відповідача не з' явився

Відповідно до ст. 85 ГПК Укр аїни в судовому засіданні 19.05.11 р. було оголошено вступну та р езолютивну частини рішення у справі.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Товариство з обмеженою відповідальністю “Імперія З ображень” (далі по тексту - поз ивач) звернулося з позовною з аявою до господарського суду міста Києва до Товариства з о бмеженою відповідальністю “ Видавничий дім “ІВ Комьюнике йшнз” (далі по тексту - відпові дач) про стягнення 108840,00 гр н. компенсації за порушення а вторського права і (або) суміж них прав за ліцензійним дого вором від 02.03.2009 року та зобов' я зання відповідача опублікув ати у черговому випуску журн алу “Єва” дані про допущені п орушення авторського права і (або) суміжних прав позивача, а також судове рішення щодо ц их порушень об' ємом не менш е ніж 1 (одна) стандартна сторі нка журналу.

Заявлені позовні вимоги по зивач мотивує положеннями ст . ст. 426, 431, 432, 445 ЦК України, ст. ст. 11, 14,15, 21-25, 28, 50, 51, 52 ЗУ «Про авторське прав о і суміжні права», ст. ст. 16, 22, 28, 45, 47, 54, 57 ГПК України та керуючись положеннями Всесвітньої кон венції про авторське право 1952 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 25.02.2011 року по зовну заяву прийнято до розг ляду, порушено провадження у справі № 9/44, розгляд справи при значено на 23.03.2011 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 23.03.2011 року вимо ги ухвали суду від 25.02.2011 року не виконав.

Ухвалою суду від 23.03.2011 року ро згляд справи було відкладено на 07.04.2011 року у зв'язку з неявкою представника відповідача в судове засідання, невиконанн ям позивачем вимог ухвали су ду та необхідністю надання д одаткових матеріалів по спра ві.

Представник позивача в суд овому засіданні надав додатк ові матеріали та письмові по яснення на виконання вимог у хвали суду. Також надав витяг з ЄДРПОУ щодо місцезнаходже ння відповідача станом 24.03.2011 ро ку, відповідно до якого юриди чна адреса є тією ж, на яку нап равлялась ухвала про порушен ня провадження у справі та ух вала від 23.03.2011 року, а саме: м. Киї в, вул. Кіквідзе, 13.

Ухвалою суду від 07.04.2011 року ро згляд справи було відкладено на 21.04.2011 року у зв'язку з неявкою представника відповідача в судове засідання та необхідн істю надання додаткових мате ріалів по справі.

Ухвалою суду від 21.04.2011 року ро згляд справи було відкладено на 19.05.2011 року з неявкою предста вника відповідача в судове з асідання та необхідністю над ання додаткових матеріалів п о справі.

В судове засідання 19.05.2011 року представник відповідача не з' явився, вимоги ухвали Гос подарського суду від 21.04.2011 року не виконав, про причини неявк и суд не повідомив.

Представник позивача в суд овому засіданні надав усні п ояснення по справі, в яких під тримав позовні вимоги.

Згідно п. 15 інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 14.08.2007 р. N 01-8/675 «Про деякі питання практики засто сування норм Господарського процесуального кодексу Укра їни, порушені у доповідних за писках про роботу господарсь ких судів у першому півріччі 2007 р.»у разі коли фактичне місц езнаходження юридичної особ и - учасника судового процесу з якихось причин не відповід ає її місцезнаходженню, визн аченому згідно із законом і д ана особа своєчасно не повід омила про це господарський с уд, інших учасників процесу, т о всі наслідки такої невідпо відності покладаються на цю юридичну особу.

При цьому суд зазначає, що В ищий господарський суд Украї ни у п. 11 інформаційного листа від 15.03.2007 р. N 01-8/123 "Про деякі питанн я практики застосування норм Господарського процесуальн ого кодексу України, порушен і у доповідних записках про р оботу господарських судів у 2006 році" на запитання чи повине н господарський суд з'ясовув ати фактичне місцезнаходжен ня сторін у справі з метою пов ідомлення їх про час і місце с удового засідання, зазначив, що до повноважень господарс ьких судів не віднесено уста новлення фактичного місцезн аходження юридичних осіб або місця проживання фізичних о сіб - учасників судового проц есу на час вчинення тих чи інш их процесуальних дій. Тому ві дповідні процесуальні докум енти надсилаються господарс ьким судом згідно з поштовим и реквізитами учасників судо вого процесу, наявними в мате ріалах справи.

Враховуючи те, що нез' явле ння представника Відповідач а не перешкоджає розгляду сп рави по суті, а матеріали спра ви є достатніми для вирішенн я спору в даному судовому зас іданні, відповідач не скорис тався своїм процесуальним пр авом на надання відзиву та на правлення представника для у часті в судове засідання, суд вважає за можливе розглянут и позов у відсутності предст авника відповідача, за наявн ими у справі матеріалами згі дно з вимогами статті 75 Господ арського процесуального код ексу України.

Розглянувши подані сторон ами матеріали, заслухавши по яснення повноважного предст авника позивача, всебічно і п овно з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуют ься позовні вимоги, Господар ський суд міста Києва -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Імперія з ображень»(надалі - «Позивач» ), відповідно до умов Ліцензій ного договору від 02.03.2009 p., укладе ного з Товариством з обмежен ою відповідальністю «Бібліо тека зображень»(ООО «Библиот ека изображений»), Російська Федерація, має виключні майн ові права (виключну ліцензію ) на використання на територі ї України, у тому числі з право м надання третім особам прав а використання, відеоматеріа лів, ілюстрацій, малюнків, диз айнерських розробок, фотомат еріалів, що належать з: колекц ій і брендів, зазначених у Дод атку № 1 до вказаного Договору .

В свою чергу, Товариство з о бмеженою відповідальністю « Бібліотека зображень»Росій ська Федерація, володіє прав ом використання на умовах ви ключної ліцензії об'єктами а вторського права, а саме віде оматеріалів, ілюстрацій, мал юнків, дизайнерських розробо к, фотоматеріалів, на підстав і укладеного з компанією «Ге тті Іміджиз Інтернешнл Ліміт ед»[Getty International LTD], Ірландія, від 01.09.2006 p. Договору ліцензування зобра жень «Гетті Іміджиз»та надан ня маркетингових послуг.

Тобто згідно зазначених ви ще договорів Позивач має вик лючне майнове право дозволят и та/або забороняти використ ання на території України ма теріалів, у тому числі фотома теріалів, компанії «Гет ті Іміджиз Інтернешнл Ліміте д», Ірландія, шляхом видачі до зволів (ліцензій).

Матеріали, зокрема фотомат еріали, право на використанн я яких отримав Позивач, збері гаються в електронному банку даних за адресою: www.Qettvimacies.com , який є власністю компан ії «Гетті Іміджиз Інте рнешнл Лімітед», Ірландія.

У квітні 2010 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «ІВ Комьюни кейшнз»(надалі - відповідач ) випустив та розповсюдив на т ериторії України журнал «Єва »№ІНФОРМАЦІЯ_1 року (номер підписаний у друк 12.03.2010р.). Тира ж журналу «Єва»склав 75000 екзем плярів. Рекомендована відпус кна ціна склала 20,00 грн.

У вказаному журналі Відпов ідач розмістив фотографічні зображення ОСОБА_2 (ОСОБ А_2)та ОСОБА_5 (ОСОБА_5), які входять до переліку фото матеріалів, право на викорис тання та розповсюдження яких на території України має вик лючно Позивач, а саме редакці йні матеріали із колекції by Get ty Images»(відповідно до Додатку №1 д о Ліцензійного договору від 02.03.2009 p.). Дані зображення були над руковані на сторінках 16, 17, 45, а т акож на титульній сторінці ж урналу «Єва»№ ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується к опіями сторінок з журналу.

Вказані фотоматеріали, які були використані Відповідач ем, розміщені в електронному банку даних за адресою: www.Qe ttyimaQes.com під каталожними н омерами НОМЕР_2, НОМЕР_3 , НОМЕР_4, НОМЕР_1, що під тверджується копіями роздру кованих фото та сторінок з са йту з вказаними номерами зоб ражень. Фотографічні зображе ння під каталожними номерами НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕ Р_4 були створені всесвітнь о відомим фотографом ОСОБА _3 [ОСОБА_3] у 2001 році на замо влення та згідно договору із «Гетті Іміджиз Інтернешнл Л імітед», Ірландія. Фотографі чне зображення під каталожни м номером НОМЕР_1 було ств орено відомим фотографом О СОБА_4 у 2003 році на замовлення та згідно договору із «Гетті Іміджиз Інтернешнл Лімітед» , Ірландія.

Всі виключні майнові права на зазначені фотографічні з ображення належать «Гетті ім іджиз Інтернешнл Лімітед», І рландія, про що зазначено на с айті : www.QettyimaQes.com та підт верджується роздрукованими матеріалами з сайту з відпов ідними зображеннями.

Умовою використання фотом атеріалів, розташованих у вк азаному електронному банку д аних, зокрема для публікації у друкованих засобах масово ї інформації є отримання доз волу представника компанії « Гетті Іміджиз Інтернешнл Лім ітед»та оплата права на їх ви користання. Розмір оплати за лежить від терміну використа ння матеріалів, тиражу видан ня, що їх використовує для пуб лікації, країни розповсюджен ня та сторінок видання, на яки х розміщуються тощо.

Позивач стверджує, що Відпо відачем, при використанні фо томатеріалів компанії «Гетт і Іміджиз Інтернешнл Лімітед », Ірландія, на території Укра їни, які належать Позивачу, бу ли порушені виключні майнові права у зв'язку з тим, що ним не було отримано письмового до зволу на використання, не був сплачений ліцензійний платі ж та не було підписано ліценз ійного договору. Іншим чином прав на використання (відтво рювання, публічний показ, обр обку тощо) Позивач Відповіда чу також не надавав. В порядку досудового врегулювання спо ру, позивач направляв претен зії на адресу відповідача, як і, однак, залишились без відпо віді та задоволення, кореспо нденція поверталась з юридич ної адреси відповідача без в ручення.

Таким чином, за твердження м позивача, фотоматеріали, що були використані Відповідач ем та надруковані на сторінк ах 16,17, 45, а також на титульній ст орінці журналу «Єва»№ ІНФО РМАЦІЯ_1 використовувались неправомірно, без дозволу по зивача, чим були порушені охо ронювані законом права Позив ача, а отже останній просить с тягнути з відповідача компен сацію за порушення авторськи х прав у розмірі 108840,00 грн. (розра хунок компенсації наведени й у позовній заяві).

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на всебічн ому, повному і об' єктивному розгляді всіх обставин спра ви в їх сукупності, суд вважає , що позовні вимоги підлягают ь частковому задоволенню вих одячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, між Товариством з обм еженою відповідальністю «Бі бліотека зображень»(Російсь ка Федерація) та Компанією «Г етті Іміджиз Інтернешнл Лімі тед»було укладено договір лі цензування зображень «Гетті Іміджиз»та надання маркетин гових послуг від 01.09.2006 р. (з додат ками), згідно якого Товариств у з обмеженою відповідальніс тю «Бібліотека зображень»на дається право використання н а умовах виключної ліцензії об' єктів авторського права .

В свою чергу, між Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «Бібліотека зображень»т а Позивачем укладено Ліцензі йний договір від 02.03.2009 p., відпові дно до якого позивач отримав виключні майнові права на ф отографії, що є предметом спо ру у справі.

Наведені обставини свідча ть про те, що позивачу з 02.03.2009 р. н алежать виключні майнові авт орські права на використання на території України, у тому ч ислі з правом надання третім особам права використання, в ідеоматеріалів, ілюстрацій, малюнків, дизайнерських розр обок, фотоматеріалів, що нале жать з: колекцій і брендів, заз начених у Додатку № 1 до вказан ого Договору.

Відповідно до ст. 50 Закону У країни «Про авторське право та суміжні права», використа ння творів без письмового до зволу позивача та без сплати авторської винагороди є пор ушенням авторського права, щ о є підставою для звернення д о суду за захистом порушених прав у відповідності до ст. 52 в ищевказаного закону.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Як передбачено ст. 1 Закону У країни "Про авторське право і суміжні права", виключним пра вом є майнове право особи, яка має щодо твору, виконання, пос тановки, передачі організаці ї мовлення, фонограми чи віде ограми авторське право і (або ) суміжні права, на використан ня цих об' єктів авторського права і (або) суміжних прав ли ше нею і на видачу лише цією ос обою дозволу чи заборону їх в икористання іншим особам у м ежах строку, встановленого ц им Законом.

До майнових прав інтелекту альної власності на твір від повідно до ст. 440 ЦК України від носяться:

1) право на використання тв ору;

2) виключне право дозволяти використання твору;

3) право перешкоджати неправ омірному використанню твору , в тому числі забороняти таке використання;

4) інші майнові права інтеле ктуальної власності, встанов лені законом.

Згідно з ч. 3 ст. 15 Закону Украї ни "Про авторське право і сумі жні права" виключне право авт ора (чи іншої особи, яка має ав торське право) на дозвіл чи за борону використання твору ін шими особами дає йому право д озволяти або забороняти:

1) відтворення творів;

2) публічне виконання і публ ічне сповіщення творів;

3) публічну демонстрацію і п ублічний показ;

4) будь-яке повторне оприлюд нення творів, якщо воно здійс нюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше опр илюднення;

5) переклади творів;

6) переробки, адаптації, аран жування та інші подібні змін и творів;

7) включення творів як склад ових частин до збірників, ант ологій, енциклопедій тощо;

8) розповсюдження творів шля хом першого продажу, відчуже ння іншим способом або шляхо м здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої пере дачі до першого продажу прим ірників твору;

9) подання своїх творів до за гального відома публіки таки м чином, що її представники мо жуть здійснити доступ до тво рів з будь-якого місця і у будь -який час за їх власним виборо м;

10) здавання в майновий найм і (або) комерційний прокат післ я першого продажу, відчуженн я іншим способом оригіналу а бо примірників аудіовізуаль них творів, комп' ютерних пр ограм, баз даних, музичних тво рів у нотній формі, а також тво рів, зафіксованих у фонограм і чи відеограмі або у формі, як у зчитує комп' ютер;

11) імпорт примірників творі в.

Цей перелік не є вичерпним .

Відповідно до ст. 31 Закону У країни "Про авторське право і суміжні права" автор (чи інш а особа, яка має авторське пра во) може передати свої майнов і права, зазначені у статті 15 ц ього Закону, будь-якій іншій о собі повністю чи частково. Пе редача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторс ьке право) оформляється авто рським договором. Майнові пр ава, що передаються за авторс ьким договором, мають бути у н ьому визначені.

Відповідно до статей 31, 32, 33 ви щевказаного Закону, використ ання творів допускається вик лючно на основі авторського договору з автором або іншою особою, що має авторське прав о, або з організацією колекти вного управління, яким суб' єкти авторського права перед али повноваження на управлін ня своїми майновими авторськ ими правами.

Відповідно до ст. 441 ЦК Україн и, використанням твору є зокр ема його опублікування, пере клад, переробка, продаж, а тако ж відтворення будь-яким спос обом та у будь якій формі.

Відповідно до ст. 443 ЦК Україн и використання твору здійсню ється лише за згодою автора, к рім випадків правомірного ви користання твору без такої з годи, встановлених цим Кодек сом та іншим законом.

У квітні 2010 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «ІВ Комьюни кейшнз»випустив та розповсю див на території України жур нал «Єва»№ІНФОРМАЦІЯ_1 ро ку (номер підписаний у друк 12.0 3.2010р.). Тираж журналу «Єва»скла в 75000 екземплярів. Рекомендова на відпускна ціна склала 20,00 гр н.

У вказаному журналі Відпов ідач розмістив два фотографі чні зображення ОСОБА_2 (О СОБА_2( та два фотографі чні зображення ОСОБА_5 (О СОБА_5(, які входять до перелі ку фотоматеріалів, право на в икористання та розповсюджен ня яких на території України має виключно Позивач, а саме р едакційні матеріали із колек ції by Getty Images»(відповідно до Дода тку №1 до Ліцензійного догово ру від 02.03.2009 p.). Дані зображення б ули надруковані на сторінках 16, 17, 45, а також на титульній стор інці журналу «Єва»№ ІНФОРМ АЦІЯ_1, що підтверджується копіями сторінок з журна лу.

Звернувшись з позовом, по зивач зазначив, що відповід ач в період дії виключних пра в позивача здійснив спочатку відтворення, потім опубліку вання, а згодом і розповсюдже ння відповідних творів, що є о кремими самостійними способ ами використання чотирьох фо тографічних творів, виключні майнові авторські права на я кі належать позивачеві.

Однак, суд приходить до висн овку, що позивачем не доведен о порушення відповідачем йог о виключних майнових прав на фотографії як об' єкти авто рського права шляхом відтво рення та розповсюдження дани х фотографій, виходячи з наст упного.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про авторське право т а суміжні права»,

відтворення - виготовле ння одного або більше примір ників твору, відеограми, фоно грами в будь-якій матеріальн ій формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зб ерігання в електронній (у том у числі цифровій), оптичній аб о іншій формі, яку може зчитув ати комп'ютер,

опублікування твору, фо нограми, відеограми - випуск в обіг за згодою автора чи іншо го суб'єкта авторського прав а і (або) суміжних прав виготов лених поліграфічними, електр онними чи іншими способами п римірників твору, фонограми, відеограми у кількості, здат ній задовольнити, з урахуван ням характеру твору, фоногра ми чи відеограми, розумні пот реби публіки, шляхом їх прода жу, здавання в майновий найм, п обутового чи комерційного пр окату, надання доступу до них через електронні системи ін формації таким чином, що будь -яка особа може його отримати з будь-якого місця і у будь-як ий час за власним вибором або передачі права власності на них чи володіння ними іншими способами. Опублікуванням т вору, фонограми, відеограми в важається також депонування рукопису твору, фонограми, ві деограми у сховищі (депозита рії) з відкритим доступом та м ожливістю одержання в ньому примірника (копії) твору, фоно грами, відеограми;

розповсюдження об'єкті в авторського права і (або) сум іжних прав - будь-яка дія, за до помогою якої об'єкти авторсь кого права і (або) суміжних пра в безпосередньо чи опосередк овано пропонуються публіці, в тому числі доведення цих об 'єктів до відома публіки таки м чином, що її представники мо жуть здійснити доступ до цих об'єктів з будь-якого місця і в будь-який час за власним виб ором;

Судом встановлено, що видав цем журналу «Єва»є ТОВ «Вид авничий дім «ІВ Комьюникейшн з», що підтверджується титул ьною сторінкою з журналу «Єв а»(копія у матеріалах справи ).

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України «Про авторське прав о та суміжні права», видавцям газет, журналів та інших пері одичних видань належать викл ючні права на використання т аких видань у цілому, однак це не позбавляє видавця від обо в' язку дотримуватися автор ських прав інших осіб на твор и, що входять як складова част ина до друкованого засобу ма сової інформації, що видаєть ся видавником.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Закону України "Пр о авторське право і суміжні п рава" виключні права на викор истання друкованого засобу м асової інформації у цілому н алежать видавцеві, а не редак ції газети. Згідно зі статтею 7 Закону України "Про друкован і засоби масової інформації (пресу) в Україні" редакція має право виступати засновником (співзасновником), видавцем, р озповсюджувачем.

Виходячи з визначень, навед ених у ст. 1 Закону України «Пр о авторське право та суміжні права», відповідачем було до пущено порушення належних по зивачеві авторських прав са ме шляхом опублікування фот ографій у журналі без отрима ння належного дозволу та вип лати винагороди, оскільки та кі фотографії не були відтво рені у електронній формі для зберігання їх на комп' ютер і, а також не були розповсюдже ні відповідачем саме як окре мі об' єкти авторського прав а, а отже вчинене відповідаче м порушення підпадає саме пі д такий вид порушення прав як опублікування.

Таким чином, судом встановл ено, що наявними у матеріалах справи доказами підтверджує ться розміщення фотографічн их зображень відповідачем, в идання та розповсюдження яки х входить до переліку фотома теріалів, на які виключні май нові авторські права належат ь позивачу.

Відповідно з ст. 32 Закону Укр аїни «Про авторське право і с уміжні права», автору та інші й особі, яка має авторське пра во, належить виключне право н адавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-я ким одним або всіма відомими способами на підставі автор ського договору. Використанн я твору будь-якою особою допу скається виключно на основі авторського договору, за вин ятком випадків, передбачених ст.ст. 21 - 25 цього Закону.

Як передбачено ст. 52 Закону України «Про авторське право та суміжні права», при поруше ннях будь-якою особою авторс ького права, передбачених ст аттею 50 Закону, суб' єкти авто рського права можуть звертат ися до суду з позовом про, зокр ема, заборону дії, що порушуют ь авторське право, припиненн я дій, що порушують авторське право; виплату компенсацій; в имагати від осіб, які порушую ть авторське право і (або) сумі жні права позивача, надання і нформації про третіх осіб, за діяних у виробництві та розп овсюдженні контрафактних пр имірників творів і об' єктів суміжних прав.

Так, згідно п. 42 Постанови Пле нуму ВСУ від 04.06.2010 р. №5 «Про засто сування судами норм законода вства у справах про захист ав торського права і суміжних п рав»суб'єкт авторського прав а і (або) суміжних прав має пра во вимагати виплату компенса ції замість шкодування збитк ів або стягнення доходу. Для з адоволення вимоги про виплат у компенсації достатньо наявності доказів вчинення особою дій, які визнаються по рушенням авторського права і (або) суміжних прав. Для визна чення суми такої компенсації , яка є адекватною порушенню, с уд має дослідити: факт поруше ння майнових прав та яке саме порушення допущено: об'єктив ні критерії, що можуть свідчи ти про орієнтовний розмір шк оди, завданої неправомірним кожним окремим використання м об'єкта авторського права і (або) суміжних прав; триваліст ь та обсяг порушень (одноразо ве чи багаторазове використа ння спірних об' єктів); розмі р доходу, отриманий внаслідо к правопорушення; кількість осіб, право яких порушено; нам іри відповідача; можливість відновлення попереднього ст ану та необхідні для цього зу силля тощо.

Згідно з п. г) ч. 2 ст. 52 Закону Ук раїни «Про авторське право і суміжні права», суд має право постановити рішення чи ухва лу про виплату компенсації, щ о визначається судом, у розмі рі від 10 до 50000 мінімальних за робітних плат, замість в ідшкодування збитків або стя гнення доходу.

При визначенні компенсаці ї, яка має бути виплачена замі сть відшкодування збитків чи стягнення доходу, суд зобов' язаний у встановлених пункто м "г" цієї частини межах визнач ити розмір компенсації, врах овуючи обсяг порушення та (аб о) наміри відповідача.

Згідно з п. 33 Рекомендації Пр езидії Вищого господарськог о суду України № 04-5/1107 від 10.06.2004 р. « Про деякі питання практики в ирішення спорів, пов' язаних із захистом прав інтелектуа льної власності»передбачен о, що у визначенні розміру так ої компенсації господарськи м судам необхідно виходити з конкретних обставин справи і загальних засад цивільного законодавства, встановлених ст. 3 ЦК України, зокрема, справ едливості, добросовісності т а розумності. Розмір компенс ації визначається судом у ме жах заявлених вимог: у залежн ості від характеру порушення , ступеню вини відповідача та інших обставин. Зокрема, врах овується: тривалість порушен ня та його обсяг (одно- або баг аторазове використання об' єкта авторського права); пере дбачуваний розмір збитків по терпілої особи; розмір доход у, отриманого внаслідок прав опорушення; кількість потерп ілих осіб; наміри відповідач а; можливість відновлення по переднього стану та необхідн і для цього зусилля тощо. Відп овідні мотиви визначення роз міру компенсації мають бути наведені в судовому рішенні.

Позивачем заявлено позовн і вимоги про стягнення з відп овідача 108840,00 грн. компенсації з а порушення авторського прав а і (або) суміжних прав, які поз ивач розраховує виходячи з р озрахунку 10 мінімальних заро бітних плат за кожну з чотирь ох використаних фотографій та за кожний спосіб незаконн ого використання (відтворенн я, опублікування, розповсюдж ення). При розрахунку компенс ації при порушенні авторсько го права і (або) суміжних прав позивач враховує дії відпові дача як три самостійні спосо би незаконного використання твору, а саме відтворення, опу блікування, розповсюдження б езпідставно, оскільки тільки в сукупності ці дії можуть д ати певний результат, а кожна дія як окремий спосіб не мают ь сенсу для незаконного вико ристання твору суб' єктом ав торського права і (або) суміжн их прав.

Позовна вимога про стягнен ня з відповідача компенсації за порушення майнових автор ських прав позивача підлягає частковому задоволенню з ог ляду на те, що суд дійшов до ви сновку, що позивачем безпідс тавно стверджується, що відп овідачем допущено три різних види незаконного використан ня, а тому суд приходить до вис новку, що підлягає стягненню компенсацію у розмірі 10 міні мальних заробітних плат (вст ановленої на день порушення) за використання кожної з чот ирьох фотографій. Судом здій снено перерахунок суми компе нсації з врахуванням викорис тання твору одним способом, в иходячи з мінімальної заробі тної плати, встановленої на д ень вчинення порушення (907 грн .)

907 грн.*10*4 = 36280,00 грн.

Таким чином, розмір компенс ації, яка підлягає стягненню з відповідача за порушення н им виключних майнових автор ських прав позивача складає 36280,00 грн.

Позивачем також заявлено в имогу про зобов' язання від повідача опублікувати у черг овому випуску журналу «Єва»д ані про допущені порушення а вторського права і (або) суміж них прав позивача та судове р ішення щодо цих порушень об' ємом не менше ніж одна сторін ка журналу.

Оскільки, судом встановлен о порушення відповідачем авт орського права, передбачених статтею 50 Закону, вимоги пози вача в частині зобов' язання відповідача опублікувати у черговому випуску журналу «Є ва»дані про допущені порушен ня авторського права і (або) су міжних прав позивача та судо ве рішення щодо цих порушень об' ємом не менше ніж одна ст орінка журналу підлягають за доволенню.

Як передбачено ст. 44 ГПК Укра їни, судові витрати складают ься з державного мита, сум, що підлягають сплаті за проведе ння судової експертизи, приз наченої господарським судом , витрат, пов' язаних з оглядо м та дослідженням речових до казів у місці їх знаходження , оплати послуг перекладача, а двоката, витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу та інших витр ат, пов' язаних з розглядом с прави.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 Декр ету Кабінету Міністрів № 7-93 ві д 21.01.1993 р. «Про державне мито»ві д сплати державного мита зві льняються позивачі за позова ми, що випливають з авторсько го права. Згідно з Порядком оп лати витрат з інформаційно-т ехнічного забезпечення судо вих процесів, пов' язаних з р озглядом цивільних та господ арських справ, та їх розмірів , затвердженим Постановою Ка бінету Міністрів України № 1258 від 21.12.2005 р., розмір витрат з інфо рмаційно-технічного забезпе чення у господарських справа х, визначається для позивачі в, звільнених у встановленом у порядку від сплати державн ого мита, - за нульовою ставк ою.

Статтею 49 ГПК України встан овлено, що державне мито, від с плати якого позивач у встано вленому порядку звільнений, стягується з відповідачів в доход бюджету пропорційно ро зміру задоволених вимог, якщ о відповідачі не звільнений від сплати державного мита.

Отже, оскільки позивач звіл ьнений від сплати державного мита, державне мито підлягає стягненню в доход бюджету з в ідповідача пропорційно розм іру задоволених позовних вим ог.

Позивачем у позовній заяві заявлені як майнові, так і нем айнові вимоги до відповідачі в.

Відповідно до п. 36 Інструкці ї про порядок обчислення та с правляння державного мита, з атвердженої Наказом Головно ї державної податкової інспе кції України № 15 від 22.04.1993 р., позо вні заяви, що носять одночасн о майновий і немайновий хара ктер, оплачуються державним митом як за ставками, встанов леними для позовів майнового характеру, так і за ставками в становленими для позовів нем айнового характеру.

Виходячи з викладеного та з огляду на часткове задоволе ння майнових вимог позивача, з відповідачів підлягає стя гненню до Державного бюджету України 447,80 грн. державного м ита та 202,00 грн. витрат на оплату інформаційно-технічного заб езпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, Господарський суд м. Ки єва -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Зобов' язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «ІВ Комьюни кейшнз»(01103, м. Київ, вул. Кіквідз е, 13; ЄДРПОУ 33546528) опублікувати у ч ерговому випуску журналу “Єв а” дані про допущені порушен ня авторського права і (або) су міжних прав Товариства з обм еженою відповідальністю «Ім перія зображень»() код ЄДРПОУ 31927474, а також судове рішення що до цих порушень об' ємом не м енше ніж одна стандартна сто рінка журналу.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «В идавничий дім «ІВ Комьюникей шнз»(01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 13; ЄДРПОУ 33546528, з будь-якого рахунк у виявленого державним викон авцем) на користь Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Імперія зображень»(01032, м. Ки їв, вул. Саксаганського, 119, оф. 33; ЄДРПОУ 31927474, р/р 26006168137 в ПАТ «Райфф айзен Банк Аваль», МФО 380805) 36280 (тридцять шість тисяч двіс ті вісімдесят) гривень 00 коп. к омпенсації за порушення авто рських прав;

4. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Видавничий дім «ІВ Комьюнике йшнз»(01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 13; ЄДРПОУ 33546528, з будь-якого рахун ку виявленого державним вико навцем) до Державного бюджет у України 447,80 (чотир иста сорок сім) грн. 80 коп. витра т по сплаті державного мита т а 202,00 (двісті дві) грн. 00 коп . витрат на оплату інформацій но-технічного забезпечення с удового процесу.

5. В іншій частині у позові ві дмовити.

6. Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом

7. Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Суддя Г.П. Бондаренк о

Дата підписання рішення 26. 05.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено04.06.2011
Номер документу15928205
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/44

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Рішення від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Демидюк О. О.

Ухвала від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик Марія Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні