Постанова
від 02.06.2011 по справі 17/152-б-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" червня 2011 р. Справа № 17/152-Б-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Сулімовської М. Б., при секр етарі Шикаловій В.О., розглян увши справу

за заявою: Державної п одаткової інспекції у м.Херс оні

до: Приватного підприєм ства "Промислово-торгівельна фірма "Оліс", м.Херсон, код ЄДРП ОУ 34285866

про визнання банкрутом

за участю представників с торін:

від заявника - ОСОБА_1, пр едставник за довіреністю № 2107 9/9/10-105 від 28.12.2010 р.,

від боржника - не прибув,

від Відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Херсоні Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України - ОСОБА_2, п редставник за довіреністю № 02-29-523-47/2738 від 06.12.2010 р.,

за участю розпорядника ма йна: Тетерич Н. В. (ліцензія Н ОМЕР_1 від 07.09.2010 р.).

в с т а н о в и в:

Провадження у с праві про банкрутство приват ного підприємства "Промислов о-торгівельна фірма "Оліс" пор ушено за заявою кредитора, у з в' язку з неспроможністю бор жника погасити на протязі бі льше трьох місяців заборгова ність, безспірний розмір яко ї становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробі тної плати.

Ухвалою господарсько го суду Херсонської області від 25 листопада 2010 року ініціюю чого кредитора - Державну под аткову інспекцію у м.Херсоні зобов' язано подати до офіц ійного друкованого органу ог олошення про порушення справ и про банкрутство боржника - п риватного підприємства "Пром ислово-торгівельна фірма "Ол іс"; введено процедуру розпор ядження майном боржника, при значено розпорядника майна, якого зобов' язано подати до суду реєстр вимог кредиторі в та призначено дату проведе ння попереднього засідання с уду.

Оголошення про поруш ення справи про банкрутство опубліковано в офіційному др укованому органі Верховної Р ади України "Голос України" №23 4 від 10.12.2010р. Після пу блікації оголошення в газеті , у встановлений законом стро к до суду, боржника та розпоря дника майном боржника надійш ли кредиторські заяви, оскіл ьки згідно ст.14 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" конкурсні к редитори за вимогами, які вин икли до дня порушення провад ження у справі, протягом 30 дні в з дня опублікування про це о голошення, зобов' язані пода ти до господарського суду пи сьмові заяви з вимогами до бо ржника а також документи, що ї х підтверджують.

Ухвалою господарсь кого суду від 03.03.2011 року затверд жено реєстр вимог кредиторів , розпорядника майна зобов' язано скликати і провести пе рші загальні збори кредиторі в, якими утворити комітет кре диторів і визначитися щодо п одальшої процедури банкрутс тва боржника; протоколи збор ів кредиторів та засідання к омітету кредиторів розпоряд нику майна подати до суду.

В судовому засідан ні 02.06.2011 року розпорядником май на повідомлено про прийняття комітетом кредиторів рішенн я про звернення до господарс ького суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної п роцедури. Протокол засідання комітету кредиторів та клоп отання комітету кредиторів р озпорядником подано до суду.

Представник голови комітету кредиторів та пред ставники кредиторів підтрим али рішення комітету кредито рів щодо визнання боржника б анкрутом та відкриття ліквід аційної процедури у зв' язку з неможливістю погасити заб оргованість інакше як через застосування по відношенню д о боржника ліквідаційної про цедури.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши поясненн я розпорядника майна, предст авників кредиторів, суд вваж ає клопотання комітету креди торів про визнання боржника банкрутом та відкриття лікві даційної процедури таким, що підлягає задоволенню з огля ду на наступне.

За приписами статт і 1 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" банкрутство - це визнана господарським судом неспром ожність боржника відновити с вою платоспроможність та зад овольнити визнані судом вимо ги кредиторів не інакше як че рез застосування ліквідацій ної процедури.

Відповідно до ч.8 ст.16 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредит орів, крім іншого, належить п рийняття рішення про звернен ня до господарського суду з к лопотанням про відкриття про цедури санації, визнання бор жника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Як вбачається з мат еріалів справи, розпоряднико м майна скликано перші загал ьні збори кредиторів, якими у творено комітет кредиторів т а прийнято рішення про зверн ення до господарського суду з клопотанням про визнання б оржника банкрутом і відкритт я ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором ар бітражного керуючого Тетери ч Наталії Вікторівни (проток оли зборів кредиторів від 15.03.20 11р. та засідання комітету кред иторів від 17.05.2011р.).

В судовому засіданні заслухано звіт ліквідатора та аналіз фінансового стану боржника з якого слідує, що 15.12. 2010р. для проведення аналізу фі нансової, господарської та і нвестиційної діяльності бор жника, а також з метою аналізу діяльності підприємства на предмет ознак фіктивного бан крутства чи доведення до бан крутства, розпорядником майн а направлено керівникові бор жника лист з пропозицією над ати фінансово-господарську т а бухгалтерську документаці ю.

Керівником підприємс тва Ковальовим Ю.В. було повід омлено про відсутність докум ентації на підприємстві у зв 'язку із вилученням останньо ї податковою міліцією.

23.03.2011р. на виконання ріш ення комітету кредиторів №1 в ід 15.03.2011р. розпорядник майна зве рнулась до ДПА у Херсонській області (податкової міліції ) із запитом про підтвердженн я факту виїмки документів ПП "ПТФ "Оліс"; зазначене звернен ня залишено без відповіді.

На запит розпорядник а майна Головним управлінням статистики у Херсонській об ласті надано копії квартальн ої звітності підприємства за 2008, 2009, 2010 роки та річної за 2008, 2009 рок и.

Згідно балансу стано м на 30.09.2010р. встановлено дебітор ську заборгованість боржник а: за товари, роботи, послуги - 41 831000,00 грн., за розрахунками з бюд жетом - 5208000,00 грн., інша поточна де біторська заборгованість - 4775 7000,00 грн.

У зв'язку з чим розпоря дник майна звернулась до ДПІ у м.Херсоні із запитом про над ання інформації щодо перелік у та підстав виникнення дебі торської заборгованості бор жника за період з 01.01.2008р. по 30.09.2009р. , встановлених на підставі ак ту перевірки вимог податково го законодавства від 30.04.2010р. та відображеної у балансі підпр иємства.

17.05.2011р. ДПІ у м.Херсоні на дано витяг акту перевірки до тримання вимог податкового з аконодавства від 30.04.2010р. та пере лік дебіторів боржника.

З проведеного розпор ядником майна аналізу фінанс ового стану боржника слідує, що, фактично в балансі підпри ємства відображено наявніст ь значної суми дебіторської заборгованості, яка виникла ще в 2008-2009 роках; проте, у зв'язку з відсутністю бухгалтерської документації неможливо зроб ити висновок про можливість її відшкодування з метою пог ашення заборгованості перед кредиторами.

17.05.2011р. комітетом кредит орів (протокол №2) вирішено зве рнутись до суду з клопотання м про визнання боржника банк рутом та відкриття щодо ньог о процедури банкрутства, а пи тання щодо наявності дебітор ської заборгованості виріше но з'ясувати в процесі провед ення ліквідаційної процедур и останнього.

З матеріалів справи в бачається відсутність зареє строваних за боржником актив ів, що підтверджено довідкам и: Херсонського державного б юро технічної інвентаризаці ї від 22.04.2010р. №1722-04-10 про відсутніст ь зареєстрованих за боржнико м домоволодінь, ВДАІ УМВС Укр аїни в Херсонській області в ід 26.03.2010р. про відсутність зареє строваного за боржником авто транспорту, Інспекції держав ного технічного нагляду від 12.04.2010р. №18-857/643 про відсутність зар еєстрованої сільгосптехнік и; ХРФ ДП "Центр державного зем ельного кадастру при державн ому комітеті України по земе льних ресурсах" від 12.05.2010р. №634-07 пр о відсутність зареєстровани х за ПП "ПТФ "Оліс" на праві влас ності земельних ділянок.

Доказів на підтвердж ення або спростування своєї неплатоспроможності, існува ння дебіторської заборгован ості, тощо боржником не надан о.

Таким чином, вказан і вище обставини свідчать пр о наявність непогашених, виз наних судом грошових вимог к редиторів та відсутність май на, що підтверджує неспромож ність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визна ні судом і включені до реєстр у вимог кредиторів, не інакше , як через застосування по від ношенню до боржника ліквідац ійної процедури.

З огляду на викладене , враховуючи відсутність інш их пропозицій по судовим про цедурам банкрутства, суд вва жає за необхідне подане комі тетом кредиторів клопотання задовольнити та визнати бор жника банкрутом і відкрити щ одо нього ліквідаційну проце дуру, оскільки погашення вим ог кредиторів, включених до р еєстру вимог кредиторів, мож ливо не інакше, як через засто сування по відношенню до бор жника ліквідаційної процеду ри.

Суд звертає увагу на т е, що за приписами статті 23 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " з дня прийняття господарськ им судом постанови про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури підприємницька діяльніс ть банкрута завершується зак інченням технологічного цик лу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу ; строк виконання всіх грошов их зобов'язань банкрута та зо бов'язання щодо сплати страх ових внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування та інші види загал ьнообов'язкового державного соціального страхування, по датків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, щ о настав; припиняється нарах ування неустойки (штрафу, пен і), процентів та інших економі чних санкцій по всіх видах за боргованості банкрута; відом ості про фінансове становище банкрута перестають бути ко нфіденційними чи становити к омерційну таємницю; укладенн я угод, пов'язаних з відчуженн ям майна банкрута чи передач ею його майна третім особам, д опускається в порядку, перед баченому розділом ІІІ Закону ; скасовується арешт, накладе ний на майно боржника, визнан ого банкрутом, чи інші обмеже ння щодо розпорядження майно м такого боржника; накладенн я нових арештів або інших обм ежень щодо розпорядження май ном банкрута не допускається ; вимоги за зобов'язаннями бор жника, визнаного банкрутом, щ о виникли під час проведення процедур банкрутства, можут ь пред'являтися тільки в межа х ліквідаційної процедури; в иконання зобов'язань боржник а, визнаного банкрутом, здійс нюється у випадках і порядку , передбаченому розділом ІІІ Закону.

З дня прийняття госпо дарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної п роцедури припиняються повно важення органів управління б анкрута щодо управління банк рутом та розпорядження його майном, керівник банкрута зв ільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства , про що робиться запис у його трудовій книжці, а також прип иняються повноваження власн ика (власників) майна банкрут а.

Опублікування відомо стей про визнання боржника б анкрутом і відкриття ліквіда ційної процедури здійснюєть ся ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахуно к банкрута у п'ятиденний стро к з дня прийняття постанови п ро визнання боржника банкрут ом.

Відомості про визнан ня боржника банкрутом і про в ідкриття ліквідаційної проц едури повинні містити:

- найменування та інші рекві зити боржника, визнаного бан крутом;

- найменування господарськ ого суду, в провадженні якого знаходиться справа про банк рутство;

- дату прийняття господарсь ким судом постанови про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури;

відомості про ліквідатора .

Відповідно до ст. 25 Закону про банкрутство, пос адові особи банкрута зобов'я зані передати всі документи , печатки, штампи, бланки банкр ута і його активи ліквідатор у. Невиконання ці єї вимоги Закону є складом зл очину, згідно ст. 221 Кримінальн ого кодексу України "Незакон ні дії у разі банкрутства".

У зв' язку з необхід ністю проведення ліквідацій ної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства комітет кредиторів звернувс я до суду з клопотанням про пр изначення ліквідатором борж ника професійного арбітражн ого керуючого Тетерич Н.В., а т акож з клопотанням про затве рдження розміру оплати послу г арбітражного керуючого у р озмірі двох мінімальних зар обітних плати за кожен місяц ь виконання повноважень лікв ідатора.

За пропозицією ком ітету кредиторів ліквідатор ом боржника суд призначає ар бітражного керуючого Тетери ч Н.В., яка виконувала повноваж ення розпорядника майна борж ника і, згідно поданої нею ран іше заяви, не має обмежень, пер едбачених статтею 3-1 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом".

Відповідно до пунк тів 12-13 статті 3-1 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" оплата посл уг арбітражного керуючого (р озпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кож ен місяць здійснення ним сво їх повноважень встановлюєть ся та виплачується в розмірі , встановленому комітетом кр едиторів і затвердженому гос подарським судом, якщо інше н е встановлено цим Законом, ал е не менше двох мінімальних з аробітних плат.

Кредитори мають пр аво встановлювати і виплачув ати арбітражному керуючому з а результатами його діяльнос ті додаткову винагороду, роз мір якої затверджується госп одарським судом.

З огляду на викладе не, суд затверджує встановле ний комітетом кредиторів роз мір оплати послуг арбітражно го керуючого Тетерич Н.В. у роз мірі двох мінімальних зароб ітних плати за кожен місяць в иконання повноважень ліквід атора.

Враховуючи викладен е, керуючись ст.ст. 3-1, 22, 24 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом", суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати приват не підприємство "Промислово- торгівельна фірма "Оліс" (код Є ДРПОУ 34285866; 73000, м.Херсон, вул. Димит рова, буд.20 кв.73) банкрутом.

2. Відкрити ліквідацій ну процедуру строком на 6 міся ців і призначити ліквідаторо м банкрута арбітражного керу ючого Тетерич Наталію Віктор івну, ліцензія НОМЕР_1 від 07.09.2010р.

3. Ліквідатору здійсни ти ліквідаційну процедуру ба нкрута і забезпечити виконан ня вимог, передбачених ст.ст.25 -32 Закону України „Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”. Звіт і ліквідаційний б аланс подати до суду.

4. Зобов'язати ліквідат ора у 5-денний термін опубліку вати у офіційних друкованих органах відомості про визнан ня боржника банкрутом і відк риття ліквідаційної процеду ри. Примірник газети надати с уду.

6. Зобов'язати директор а приватного підприємства "П ромислова-торгівельна фірма "Оліс" не пізніше 15-денного ст року передати всі документи, печатки, штампи банкрута і йо го активи ліквідатору. Один п римірник акту надати суду.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надава ти до господарського суду та кредиторам письмову інформа цію щодо проведення ліквідац ійної процедури.

8. Зобов' язати ліквід атора у процесі ліквідаційно ї процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи до ведення до банкрутства боржн ика, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

9. Виконання зобов' яз ань боржника, визнаного банк рутом, здійснювати у випадка х і порядку, передбаченому Ро зділом ІІІ - (Ліквідаційна про цедура), Закону України “Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”.

10. Затвердити оплату п ослуг арбітражного керуючог о (ліквідатора) Тетерич Н.В. у р озмірі двох мінімальних зар обітних плати за кожен місяц ь виконання повноважень.

11. Постанову наді слати кредиторам, боржнику, л іквідатору Тетерич Н.В., Херсо нському обласному сектору з питань банкрутства, Державно му реєстратору, ВДВС Комсомо льського РУЮ у м. Херсоні.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15929408
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/152-б-10

Ухвала від 07.06.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 20.05.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні