Рішення
від 01.06.2011 по справі 36/138
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/138 01.06.11

За позовом Державно го житлово - комунального пі дприємства Національної

академії нау к України

до Закритог о акціонерного товариства «Т юльпан»

про виселенн я та повернення нежитлового приміщення

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача ОСОБ А_1. - по дов. №б/н від 04.04.2011р.

Від відповідача не з»яв ився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господар ського суду міста Києва пере дані вимоги Державного житло во - комунального підприємс тва Національної академії на ук України про виселення Зак ритого акціонерного товарис тва «Тюльпан»із нежитлового приміщення площею 194, 2 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Киї в, Володимирська, 51/53 на першому поверсі та підвалі будинку т а повернути приміщення Держа ному житлово - комунальному підприємству Національної а кадемії наук України.

Позовні вимоги вмоти вовані тим, що в зв' язку з за кінченням 31.12.2010 року строку дії договору оренди №21 від 01.04.2002р. в ідповідач не звільнив приміщ ення передавши його по акту п рийому-передачі, чим перешко джає в користуванні ним та по рушує ст. 27 Закону України “Пр о оренду державного та комун ального майна”.

Ухвалою Господарсько го суду міста Києва від 08.04.2011р. п орушено провадження у справі №36/138, розгляд справи призначен о на 16.05.2011 р.

В судове засідання 16.05.201 1р. представники сторін не з»я вилися. У зв' язку з неявкою в судове засідання представни ків сторін, розгляд справи бу ло відкладено на 01.06.2011р.

В судовому засіданні 0 1.06.2011р. представник позивача по зовні вимоги підтримав в пов ному обсязі.

Відповідач письмовий відзив на позов не надав, пред ставника в судове засідання 01.06.2011р. не направив, не виконав в имог суду викладених в ухвал ах суду від 08.04.2011р., 16.05.2011р.

Відповідач належним ч ином повідомлений про призна чення справи до розгляду в за сіданні господарського суду , про час і місце його проведен ня, оскільки ухвали суду напр авлялись на адресу відповід ача, що зазначена в позовній з аяві та Витягу з Єдиного держ авного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців . Таким чином, судом були в житі усі належні заходи для п овідомлення відповідача про місце, дату та час проведення судового засідання, шляхом н адсилання поштової кореспон денції на адресу визначену з а матеріалами справи.

Особи, які беруть учас ть у справі, вважаються повід омленими про час і місце її ро згляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у спр аві надіслано за поштовою ад ресою, зазначеною в позовній заяві. (роз' яснення Президі ї Вищого Арбітражного суду У країни від 18.09.97 № 02 - 5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни»).

Крім того, в інформаційном у листі Вищого господарськог о суду України від 14.08.2007р. № 01-8/675 «П ро деякі питання практики за стосування норм Господарськ ого процесуального кодексу У країни, порушені у доповідни х записках про роботу господ арських судів у першому півр іччі 2007 року» (пункт 15) зазначен о, що відповідно до пункту 2 ча стини другої статті 54 Господа рського процесуального коде ксу України позовна заява по винна містити, зокрема, місце знаходження сторін (для юрид ичних осіб).

Згідно із статтею 93 Цивільн ого кодексу України місцезна ходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступають від її імені .

У пункті 11 інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. N 01-8/123 «Про д еякі питання практики застос ування норм Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, порушені у доповідних зап исках про роботу господарськ их судів у 2006 році»зазначено, щ о до повноважень господарськ их судів не віднесено устано влення фактичного місцезнах одження юридичних осіб або м ісця проживання фізичних осі б - учасників судового процес у на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відп овідні процесуальні докумен ти надсилаються господарськ им судом згідно з поштовими р еквізитами учасників судово го процесу, наявними в матері алах справи.

Водночас законодавство Ук раїни, в тому числі Господарс ький процесуальний кодекс Ук раїни, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з' ясовувати фактичне місцезна ходження іншої сторони (стор ін) у справі (якщо воно не спів падає з її місцезнаходженням , визначеним згідно із згадан ою статтею 93 Цивільного кодек су України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших проц есуальних документах.

В разі коли фактичне місцез находження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповіда є її місцезнаходженню, визна ченому згідно з законом, і дан а особа своєчасно не довела п ро це до відома господарсько го суду, інших учасників проц есу, то всі процесуальні насл ідки такої невідповідності п окладаються на цю юридичну о собу.

Відповідно до вимог ст . 75 Господарського процесуаль ного Кодексу України, якщо ві дзив на позовну заяву і витре бувані господарським судом д окументи не подано, справу мо же бути розглянуто за наявни ми в ній матеріалами. Проанал ізувавши зібрані по справі д окази, суд дійшов висновку пр о достатність матеріалів спр ави для її розгляду по суті за відсутності представника ві дповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши матеріа ли справи та вислухавши пояс нення представника позивача , Господарський суд міста Киє ва -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Цив ільного кодексу України зобо в' язанням є правовідношенн я, в якому одна сторона (боржни к) зобов'язана вчинити на кори сть другої сторони (кредитор а) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати послу гу, сплатити гроші тощо) або ут риматися від певної дії, а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в' язку. Зобов' язання виник ають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 с т. 11 Цивільного кодексу Україн и договір - є підставою виникн ення цивільних прав та обов' язків. Цивільні права і обов' язки виникають як з передбач ених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Договір - це категорія цив ільного права, яка визначаєт ься як домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або прип инення цивільних прав та обо в' язків. До зобов' язань, що виникають з договорів, засто совуються загальні положенн я про зобов'язання, якщо інше н е випливає із закону або само го договору. Як і будь-який пра вочин, він є вольовим актом, ос кільки виражає спільну волю сторін, що втілюється у догов орі. Змістом договору є, власн е, ті умови, на яких сторони по годжуються виконувати догов ір, і вони мають дотримуватис я взятих на себе зобов' язан ь.

01 квітня 2002 року мі ж Держаним житлово - комуна льним підприємством Націона льної академії наук України (далі позивач) та Закритим акц іонерним товариством «Тюльп ан»(далі відповідач) був укла дений договір оренди №21 індив ідуально визначеного (нерухо мого або іншого) майна, що нале жить до державної власності та знаходиться на балансі ус танов, організацій, підприєм ств НАН України.

Відповідно до умов дан ого договору позивач передав відповідачу в строкове пла тне користування індивідуал ьно визначене нежитлове прим іщення площею 194,2 кв.м. за адрес ою: м. Київ, Володимирська, 51/53 на першому поверсі та підвалі б удинку та знаходить на балан сі Держаного житлово - комун ального підприємства Націо нальної академії наук Україн и.

01.04.2002р. між позивачем та відповідачем був підписани й акт приймання - передачі в оренду нежитлового приміщен ня площею 194,2 кв.м. за адресою: м . Київ, Володимирська, 51/53 на пер шому поверсі та підвалі буди нку.

Частина 1 ст. 17 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна” в изначає, що термін договору о ренди визначається за погодж енням сторін.

Відповідно до ч.1 ст. 763 Ци вільного кодексу України дог овір найму укладається на ст рок, встановлений договором.

Строк дії договору сто рони визначили з 01.02.2002 року по 31.1 2.2010р. (п.10.1 договору).

Відповідно до приписі в ч.2 ст. 17 Закону України “Про о ренду державного та комуналь ного майна” у разі відсутнос ті заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов до говору оренди протягом одног о місяця після закінчення те рміну дії договору він вважа ється продовженим на той сам ий термін і на тих самих умова х, які були передбачені догов ором.

Положеннями статті 76 4 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо наймач п родовжує користуватись майн ом після закінчення строку д оговору найму, то, за відсутно сті заперечень наймодавця пр отягом одного місяця, догові р вважається поновленим на с трок, який був раніше встанов лений договором.

Листом від 29.11.2010р. за №11-226 позивач повідомив відповіда ча про припинення договору о ренди №21 від 31.12.2002р. у зв' язку із закінченням строку його дії та просив повернути орендов ане приміщення до 31.12.2010р.

На даний лист відпові дачем надана відповідь за №12/2 3-01 від 23.12.2010р., в якій відповідач з азначає, що відповідно до дод аткових угод від 01 серпня 2003 ро ку до договору №21 від 01.04.2002р. стр ок договору визначений до 31.12.20 15р.

Представник позивача в судовому засіданні 01.06.2011р. за перечив факт підписання між сторонами додаткових угод ві д 01 серпня 2003 року до договору № 21 від 01.04.2002р. про продовження ст року договору до 31.12.2015р.

Відповідно до п. 2 ст. 26 т а п. 1 ст. 27 Закону України “Про о ренду державного та комуналь ного майна” договір оренди п рипиняється в разі закінченн я строку, на який його було укл адено, а орендар зобов' язан ий повернути орендодавцеві о б' єкт оренди на умовах, зазн ачених у договорі оренди.

Пунктом 2 ст. 291 Господарськ ого кодексу України визначен о, що договір оренди припиняє ться у разі закінчення строк у, на який його було укладено.

Згідно п. 5.7. договору у раз і припинення або розірвання договору відповідач зобов»я заний повернути орендодавц еві орендоване майно в належ ному стані, не гіршому ніж на м омент передачі його в оренду , з врахуванням нормального ф ізичного зносу.

Відповідно до ст. 785 Цивільн ого кодексу України у разі пр ипиненні договору найму найм ач зобов' язаний негайно пов ернути наймодавцеві річ у ст ані, в якому вона була одержан а, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було о бумовлено в договорі.

Відповідно до ст. 33 Го сподарського процесуальног о кодексу України кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень.

Орендою є засноване н а договорі строкове платне к ористування майном, необхідн им орендареві для здійснення підприємницької та іншої ді яльності.

Відповідач належних доказів звільнення або пра вомірності користування спі рним приміщенням суду не над ав. Відповідачем не надано су ду належних доказів підписа ння між сторонами додаткових угод про продовження строку дії договору №21 від 01.04.2002 року до 31 грудня 2015 року.

Зважаючи на вищевказ ане, вимоги позивача є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню.

Державне мито та ви трати на інформаційно - тех нічне забезпечення судового процесу, відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуа льного кодексу України, підл ягають стягненню з відповіда ча на користь позивача.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господ арського процесуального ко дексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги за довольнити повністю.

Виселити Закрите акц іонерне товариство «Тюльпан »(01034, м. Київ, вул.. Володимирська , 51/53, код ЄДРПОУ 23733478) із нежитлов ого приміщення площею 194, 2 кв.м. , яке знаходиться за адресою: м . Київ, Володимирська, 51/53 на пер шому поверсі та підвалі буди нку та повернути приміщення Державному житлово - комуна льному підприємству Націона льної академії наук України (03057, м. Київ,вул.. Ежена Потьє, 9, ко д ЄДРПОУ 30573192).

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Тю льпан»(01034, м. Київ, вул.. Володими рська, 51/53, код ЄДРПОУ 23733478) та користь Державного житлово - комунального підприємств а Національної академії наук України (03057, м. Київ, вул. Ежена П отьє, 9, код ЄДРПОУ 30573192). 85 грн . державного мита та 236 грн. вит рат на інформаційно - техніч не забезпечення судового про цесу.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст ріше ння складено

02.06.2011р.

Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15990678
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселенн я та повернення нежитлового приміщення

Судовий реєстр по справі —36/138

Рішення від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 21.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 15.10.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 30.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 14.08.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні