Рішення
від 30.05.2011 по справі 36/112
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/112 30.05.11

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Мегалан ПК»

до Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _2

про стягнен ня 138 562, 33 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю

Представники:

Від позивача ОСОБА _1. - по довіреності №46-Ю від 01 .03.2011р.

Від відповідача не з»яви вся

Обставини справи:

На розгляд Господарс ького суду міста Києва перед ані позовні вимоги Товариств а з обмеженою відповідальні стю «Магелан ПК»про стягненн я з Фізичної особи - підприє мця ОСОБА_2 138 562,33 грн. заборг ованості по договору суборен ди №1111 від 26.02.2008р.

Ухвалою Господарськог о суду міста Києва від 21.03.2011р. по рушено провадження у справі № 36/112, розгляд справи призначен о на 11.04.2011р.

Позивач та відповідач в судове засідання повноваж них представників не направи ли.

Від представника пози вача до суду надійшло клопот ання про відкладення розгляд у справи. Клопотання мотивов ане необхідність часу для ви конання вимог ухвали суду пр о порушення провадження у сп раві.

Відповідно до ст. 77 Г осподарського процесуально го кодексу України господарс ький суд відкладає в межах ст років, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд спра ви, коли за якихось обставин с пір не може бути вирішено в да ному засіданні.

Такими обставинами, зо крема є: нез' явлення в засід ання представників сторін.

Оскільки представники сторін в судове засідання не з' явилися, суд визнав за доц ільне розгляд справи відклас ти на 11.05.2011р.

В судовому засідан ні 11.05.2011р. представником відпов ідача заявлено клопотання пр о відкладення розгляду справ и та надання часу для ознайом лення з матеріалами справи.

Представник позивача проти задоволення даного кл опотання не заперечував.

З огляду на викладене, суд визнав за доцільне клопо тання задовольнити та оголос ив в судовому засіданні пере рву до 30.05.2011р.

Представник позивача в судовому засіданні 30.05.2011р. по зовні вимоги підтримав в пов ному обсязі. Позовні вимоги в мотивовані тим, що відповіда ч в порушення умов договору с уборенди №1111 від 26.02.2008р. не спла тив позивачу суборендну пла ту та платежі за послуги, у зв' язку з чим виник борг в сумі 138 562, 33 грн.

В судове засідання 30.05.201 1р. представник відповідача н е з»явився. Від відповідача ч ерез відділ діловодство госп одарського суду м. Києва наді йшов письмовий відзив на поз ов, в якому проти задоволення позову заперечує посилаючи сь на те, що позивач з 04.11.2008р. заб оронив відповідачу користу вання орендованим майном, а т ому нарахування орендних та інших платежів за період з 04.11.2 008р. по 31.10.2009р. є безпідставним.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 175 Господ арського кодексу України май ново-господарськими визнают ься цивільно-правові зобов'я зання, що виникають між учасн иками господарських відноси н при здійсненні господарськ ої діяльності, в силу яких зоб ов'язана сторона повинна вчи нити певну господарську дію на користь другої сторони аб о утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної ст орони виконання її обов'язку .

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, рег улюються Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом.

Відповідно до ст. 509 Цив ільного кодексу України зобо в' язанням є правовідношенн я, в якому одна сторона (боржни к) зобов'язана вчинити на кори сть другої сторони (кредитор а) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати послу гу, сплатити гроші тощо) або ут риматися від певної дії, а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в' язку. Зобов' язання виник ають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України договір - є підставою виникне ння цивільних прав та обов' язків. Цивільні права і обов' язки виникають як з передбач ених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Договір - це категорія цивільного права, яка визнач ається як домовленість двох або більше сторін, спрямован а на встановлення, зміну або п рипинення цивільних прав та обов' язків. До зобов' язань , що виникають з договорів, зас тосовуються загальні положе ння про зобов'язання, якщо інш е не випливає із закону або са мого договору. Як і будь-який п равочин, він є вольовим актом , оскільки виражає спільну во лю сторін, що втілюється у дог оворі. Змістом договору є, вла сне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати дог овір, і вони мають дотримуват ися взятих на себе зобов' яз ань.

26.02.2008р. між Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (да лі відповідач) та Товариство м з обмеженою відповідальніс тю «Мегалан ПК»(далі позивач ) укладено договір №1111 суборен ди нежилого приміщення.

Відповідно до умов якого (п. 1.1) позивач зобов' яза вся передати відповідачу у с трокове платне користування частину будівлі Багатофункц іонального Центру (Секцію).

Позивач передав, а відпові дач приймає в платне користу вання секцію розміром 5 кв.м., щ о розташована в будинку Цент ру за адресою: м. Київ, вул.. Дніп ровська Набережна, 33, що підтв ерджується актом прими йому - передачі який підписаний повноважними представникам и сторін.

Згідно п. 7.2 Договору, сторон ами погоджено строк дії Дого вору - 35 місяців, починаючи з дати, зазначеної в додатку до Договору Ж (акт прийому - пер едачі).

У відповідності до п. 10.4 Договору, сторонами погодж ено розмір орендної плати - 1073,11 грн.

Відповідно до п. 10.6 Догов ору передбачено, що орендна п лата сплачується Суборендар ем щомісячно, авансом, не пізн іше 20-го числа кожного місяця, який передує оплачувальному місяцю.

У відповідності до п. 12.1 Договору, Суборендар зобов' язався щомісячно сплачувати Орендарю вартість послуг, в з в' язку з використанням Секц ії.

Крім орендної плати ві дповідно до умов п. 12.1 Додатков ої угоди № 4 від 28.07.2008. до Договору передбачено, що щомісяця Суб орендар зобов'язаний відшкод овувати Орендареві витрати н а оплату комунальних послуг (електроенергія, холодне й га ряче водопостачання, опаленн я, газ), які він використовує н а об'єкті, і сервісних послуг ( вивіз сміття, прибирання заг альної площі Центра, охорона загальної площі Центра та ін ше).

Пунктом 12.2 Додаткової у годи № 4 від 28.07.2008. до Договору вст ановлено, що щомісячна плата за сервісні послуги визнача ється як сума в гривнях, що обч ислює по наступній формулі: с ума за сервісні послуги = інде кс К1 (індекс зміни орендної пл ати) х індекс К2 (співвідношенн я встановленого НБУ офіційно го курсу гривні до долара США плюс 2%) х індекс КЗ (офіційний і ндекс інфляції") х площа секці ї (додаток № Ж) х ставка за серв існі послуги (пункт 12.2.2 Договор у) + ПДВ (20%).

Пунктом 12.2.2 Договору мі ж сторонами було досягнуто з годи про величину ставки за н адавані сервісні послуги, що становить 30 грн. 03 коп., що еквів алентно 5,83 доларам США (за коме рційним курсом, рівному курс у НБУ на момент укладання дог овору + 2%).

Пунктом 12.3 Додаткової у годи №4 від 28.07.2008. до Договору вст ановлено, що щомісячна плата за комунальні послуги (елект роенергія, у тому числі: загал ьне освітлення торгівельног о центру, функціонування сис тем забезпечення торгівельн ого центру (вентиляції, опале ння, технічне устаткування п ротипожежних й охоронних сис тем й ін.), піднімальні механіз ми, забезпечення функціонува ння санвузлів й інших допомі жних приміщень, освітлення з овнішніх рекламних конструк цій торгівельного центру, ро бота збиральних машин; опале ння, холодне й гаряче водопос тачання; газ) визначається як сума в гривнях, що обчислюєть ся по наступній формулі: сума комунальних послуг, що відшк одовується = вартість комуна льних послуг на 1 м. кв. торгове льної (здаваної) площі х площа Секції - сума, що відшкодовуєт ься суборендарем за показник ами індивідуальних вимірюва льних приладів.

Відповідно до умов п. 12.5 Дод аткової угоди № 4 від 28.07.2008. до Дог овору зазначено, що Суборенд ар зобов'язаний здійснювати плату за сервісні послуги й п лату за комунальні послуги щ омісяця не пізніше 20-го числа місяця, що наступає за оплачу ваним.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги, позивач вказує на те , що починаючи з січня 2008 року в ідповідач перестав вчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату та платежі за п ослуги, як це передбачено Дог овором, в зв' язку з чим стано м на 31.01.10. у відповідача існує за боргованість перед позиваче м за неналежне виконання умо в Договору в сумі 138 562,33 грн.

Оцінюючи подані поз ивачем докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обс тавин справи в їх сукупності , суд вважає, що вимоги позивач а підлягають задоволенню з н аступних підстав.

Договір є договором підна йму, а відтак між сторонами ви никли правовідносини, які пі дпадають під правове регулюв ання Глави 58 Цивільного кодек су України та Глави 30 Господар ського кодексу України.

Вказаний договір є підстав ою для виникнення у його стор ін господарських зобов'язань , а саме майново-господарськи х зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174 , 175 Господарського кодексу Ук раїни, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного к одексу України, і згідно ст. 629 Ц ивільного кодексу України є обов'язковим для виконання с торонами.

Частиною 1 ст. 173 Господарсько го кодексу України визначено , що господарським визнаєтьс я зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками ) відносин у сфері господарюв ання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого оди н суб'єкт (зобов'язана сторона , у тому числі боржник) зобов'я заний вчинити певну дію госп одарського чи управлінсько-г осподарського характеру на к ористь іншого суб'єкта (викон ати роботу, передати майно, сп латити гроші, надати інформа цію тощо), або утриматися від п евних дій, а інший суб'єкт (упр авнена сторона, у тому числі к редитор) має право вимагати в ід зобов'язаної сторони вико нання її обов'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 283 Господ арського кодексу України за договором оренди одна сторон а (орендодавець) передає друг ій стороні (орендареві) за пла ту на певний строк у користув ання майно для здійснення го сподарської діяльності.

Частина 1 ст. 288 Господарськог о кодексу України встановлює , що орендар має право передат и окремі об'єкти оренди в субо ренду, якщо інше не передбаче но законом або договором оре нди

Згідно із ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договоро м найму (оренди) наймодавець п ередає або зобов'язується пе редати наймачеві майно у кор истування за плату на певний строк.

Матеріалами справи (акт зда чі секції в суборенду (Додато к Ж до Договору) підтверджуєт ься факт передачі приміщення в суборенду, користування ни м відповідачем та існування заборгованості відповідача перед позивачем за період сі чень 2009р. - 31.01.2010р. у розмірі 138 562,33 грн.

Будь-яких доказів неможлив ості користування об' єктом оренди у спірний період відп овідачем не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивіль ного кодексу України за кори стування майном з наймача сп равляється плата, розмір яко ї встановлюється договором н айму.

Пунктами 1, 3 ст. 285 Господарськ ого кодексу України визначен о, що орендна плата - це фіксов аний платіж, який орендар спл ачує орендодавцю незалежно в ід наслідків своєї господарс ької діяльності. Строки внес ення орендної плати визначаю ться в договорі.

Враховуючи викладене та пр иписи розділу 5 Договору стро к виконання грошового зобов' язання відповідача по сплаті орендних платежів за Догово ром на момент розгляду справ и настав.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Згідно із статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватись нале жним чином, відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що зви чайно ставляться. Односторон ня відмова від виконання зоб ов' язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст. 625 Цивільного к одексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможли вість виконання ним грошовог о зобов'язання.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Докази подаються сторон ами та іншими учасниками суд ового процесу.

Матеріалами справи підтве рджується наявність у відпов ідача грошового зобов' язан ня по сплаті на користь позив ача 138 562, 33 грн. на підставі Дого вору. Відповідач згідно ч.5 ст. 22 Господарського процесуаль ного кодексу України визнав заборгованість перед позива чем.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов'язання є його невикон ання або виконання з порушен ням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне вико нання).

За таких обставин, поз овні вимоги Товариства про с тягнення з Підприємця заборг ованості у розмірі 138 562, 33 грн. є п равомірними та обґрунтовани ми, а тому задовольняються су дом.

В зв' язку з задоволен ням позову відповідно до ст. 49 Господарського процесуальн ого кодексу України судові в итрати покладаються на відп овідача.

Заперечення відповід ача викладені в письмовому в ідзиві на позов судом до уваг и не приймаються з огляду на н аступне.

Відповідно до ст. 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог чи зап еречень.

Це стосується відпові дача, який мав довести суду, що позивач з 04.11.2008р. заборонив від повідачу користування орен дованим майном.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_2 (02105,

АДРЕСА_1, ідентифікаційни й номер НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю “Мегалан ПК” (4908 1, м. Дніпропетровськ, вул. Арті льна, 9; ідентифікаційний код 3 4061066) основний борг у розмірі 138 56 2 грн. 33 коп., державне мито у роз мірі 1 385, грн. 62 коп. та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу у р озмірі 236 грн. 00 коп.

Видати наказ після наб рання рішенням законної сили .

Рішення господарсько го суду набирає законної сил и після закінчення строку по дання апеляційної скарги, як що апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляц ійної скарги рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після розгляду спр ави апеляційним господарськ им судом.

Суддя Т. Ю. Трофименко

Повний текст рішення скла дено

02.06.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15990970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/112

Постанова від 15.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Судовий наказ від 03.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

Судовий наказ від 03.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

Судовий наказ від 03.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

Судовий наказ від 03.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні