Постанова
від 25.11.2010 по справі 2а-3111/10/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-3111/10/0770

Ряд стат. звіту № 2.11.1

Код - 09

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2010 р. 12.14 год. м. Ужгород

Закарпатський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого - судді Дору Ю .Ю.

при секретарі судового зас ідання - Бішко А.Я.

за участю сторін:

позивача: ВАТ «Машинобу дівний завод «Тиса»- предста вник Греца Я.В.;

відповідача: ДПІ у м. Ужг ороді - представник Баран овська В.В.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовною з аявою Відкритого акціонерн ого товариства «Машинобудів ний завод «Тиса»до Державної податкової інспекції у м. Ужг ороді про визнання протиправ ним та скасування податковог о повідомлення - рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 16 0 частини 3 КАС України 25 листоп ада 2010 року було проголошено в ступну та резолютивну частин и постанови. Повний текст пос танови виготовлено та підпис ано у зв' язку із відрядженн ям судді протягом 29 листопада 2010 року.

Позивач - Відкрите акціоне рне товариство „Машинобудів ний завод „Тиса” звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду із п озовом до Державної податков ої інспекції у м. Ужгороді про визнання протиправним та ск асування податкового повід омлення - рішення № 0000912301/0 1898/23-4/143132 11/4/93 від 23.06.2010 р., яким зменшено сум у бюджетного відшкодування з податку на додану вартість в розмірі 10 176,00 грн.

Позивач свої позовні вимог и мотивує тим, що відповідаче м неправомірно зменшено бюдж етне відшкодування за жовтен ь 2009 року у сумі 10176 грн. так як нео тримано матеріалів зустрічн их перевірок по ланцюгу пост ачання ТОВ „ТД „ДНЛ Груп”, АТЗ Т „Укрметалопром”, ТОВ „Стай рон Плюс”, ПП фірма „Патріарх ”, ПП „Ліга-Трейд”, які підтвер джують правомірність заявле ного до бюджетного відшкодув ання податку на додану варті сть позивачем, а також на підс таві відповіді на запити ДПІ у м. Ужгороді, з якої випливає , що здійснити перевірку ПП „Л іга-Трейд” з питань перевірк и відомостей, отриманих від П П Фірма „Патріарх”, яке мало в ідносини в ланцюгу постачанн я із позивачем неможливо у зв ' язку з тим, що підприємство не знаходиться за юридичною адресою.

У судовому засіданні предс тавник позивача, позовні вим ог за обставин викладених у п озовній заяві підтримав повн істю, просив суд їх задовольн ити.

Представник відповідача у засіданні позовні вимоги, з м отивів викладених у заперече ннях, не визнав, пояснивши, що підставою для бюджетного від шкодування ПДВ є його реальн е надходження до бюджету, нез важаючи на кількість посеред ників у ланцюгу постачання, а не тільки його сплата покупц ем у ціні товарів. Однак факт н адходження до бюджету сум, ко трі позивач заявив до відшко дування, не підтверджено, у зв ' язку з неможливістю провед ення перевірки контрагента П П „Ліга-Трейд” та у зв' язку з ненадходженням матеріалів з устрічних перевірок по ланцю гу постачання ТОВ „ТД „ДНЛ Гр уп” - ПП „Ліга-Трейд”, які підт верджують правомірність зая вленого до бюджетного відшко дування податку на додану ва ртість позивачем. Від так поз ивачем безпідставно включен о спірні суми ПДВ до податков ого кредиту у зв' язку із нен адходженням цього податку до бюджету від кінцевого платн ика ПП „Ліга-Трейд”.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши у судовому зас іданні пояснення представни ків сторін та оцінивши доказ и за своїм внутрішнім переко нанням, що ґрунтується на все бічному, повному і об' єктив ному розгляді у судовому про цесі всіх обставин справи в ї х сукупності, суд приходить д о наступного висновку.

У судовому засіданні встан овлено, що відповідачем - ДП І у м. Ужгороді проведено неви їзну документальну перевірк у позивача з питань достовір ності нарахування суми бюдже тного відшкодування податк у на додану вартість за жовте нь 2009 р, про що складено акт пер евірки від 21.06.2010 р. за № 1430/23-4/14313211 (а.с.7 -11).

На підставі даного акту пер евірки відповідачем прийнят о податкове повідомлення-ріш ення від 23.06.2010 р. № 0000912301/0 1898/23-4/14313211/4/93, яки м зменшено суму бюджетного в ідшкодування з податку на до дану вартість в розмірі 10 176,00 гр н. (а.с.12).

В ході проведення невиїзно ї документальної перевірки в становлено, що основним пост ачальником позивача у вересн і 2009 року є ТОВ „ТД „ДНЛ Груп” (353 955404617), де суми ПДВ по придбаним Т МЦ складає 15556,40 грн. (а.с.9)

Як вбачається із п.п. 7.4.1 п.7.4 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" податков ий кредит звітного періоду с кладається із сум податків, н арахованих (сплачених) плат ником податку протягом таког о звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленн ям товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з мето ю їх подальшого використа ння в оподатковуваних опер аціях у межах господарськ ої діяльності платника пода тку. При цьому пункт 7.5 ст.7 дано го Закону визнає датою вини кнення права платника пода тку на податковий кредит д ату здійснення першої з наст упних подій: а) дата списання коштів з банківського рахун ку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг); б) дата отримання податкової наклад ної.

Факт сплати позивачем спір них суми податку на додану ва ртість в ціні придбаних това рів підтверджується оформле ними платіжним дорученням № 81 від 10.09.2009 р. (а.с.28) та податковою н акладною № 154 від 10.09.2009 р. (а.с.25), від повідні суми податкового кре диту підтверджені оформлени ми належним чином податковим и накладними, що свідчить про відсутність порушень з боку позивача вимог податкового законодавства щодо включенн я спірних сум до податкового кредиту та, відповідно, нарах ування сум бюджетного відшко дування податку на додану ва ртість (а.с.13-24)

Посилання ж у акті перевірк и на неможливість проведення перевірки контрагента ПП „Л іга-Трейд” (код за ЄДРПОУ: 36151004) т а на неотримання матеріалів зустрічних перевірок по ланц югу постачання ТОВ „ТД „ДНЛ Г руп” (код за ЄДРПОУ: 35395547), АТЗТ „У крметалопром” (код за ЄДРПОУ : 23373519), ТОВ „Стайрон Плюс” (код за ЄДРПОУ: 35164080), ПП фірма „Патріар х” (код за ЄДРПОУ: 21924317), ПП „Ліга-Т рейд” (код за ЄДРПОУ: 36151004) - (а.с. 10), не підтверджує, що спірні су ми податку на додану вартіст ь не надійшли до бюджету від к інцевого платника ПП „Ліга-Т рейд”.

В судовому засіданні не під тверджена й та обставина, що б езпосередній постачальник п озивача - ТОВ „ТД „ДНЛ Груп” (к од за ЄДРПОУ: 35395547) вчинив правоп орушення податкового законо давства при визначені сум по даткового зобов' язання та п одаткового кредиту по податк у на додану вартість. Натоміс ть вказаний суб' єкт, який ви писував позивачу податкові н акладні на спірні суми, був в у становленому порядку зареєс трований як платник податку на додану вартість, що підтве рджується свідоцтвом про реє страцію платником ПДВ ТОВ „Т Д „ДНЛ Груп”. Дана обставина т акож свідчить про наявність у позивача всіх правових під став для включення до податк ового кредиту сум ПДВ, сплаче них (нарахованих) ним у зв' яз ку з придбанням товару від ТО В „ТД „ДНЛ Груп”.

Крім того необхідно зазнач ити, що аналіз п.п. 7.4.1 п.7.4; п. 7.5; п.п. 7.4 .5. п.7.4 ст.7; п.10.1 ст. 10 та інших норм За кону України "Про податок на додану вартість" свідчить пр о те, що положення вказаного З акону не встановлюють обов' язок платника податку при фо рмуванні у податковму обліку та при відображенні у податк ових деклараціях сум податко вого кредиту та бюджетного в ідшкодування враховувати ст ан дотримання податкової дис ципліни іншим платником пода тку, а також не ставить в залеж ність отримання бюджетного в ідшкодування платником пода тків від податкового обліку (стану) інших осіб і фактичної сплати контрагентами податк у до бюджету. Питання від' єм ного значення суми поширюєть ся лише на окремо взятого пла тника податків і не ставить ц ей факт у залежність від розр ахунків з бюджетом третіх ос іб.

Разом з тим, якщо контрагент не виконав свого зобов' яза ння по сплаті податку до бюдж ету, то це тягне відповідальн ість та негативні наслідки с аме щодо цієї особи. Зазначен а обставина не є підставою дл я позбавлення платника подат ку права на відшкодування по датку на додану вартість у ра зі, якщо останній виконав усі передбачені законом умови щ одо отримання такого відшкод ування та має всі документал ьні підтвердження розміру св ого податкового кредиту.

Ні у судовому засіданні, ні при проведені перевірки, від повідачем не доведено, що поз ивачем безпідставно включен о спірні суми ПДВ до податков ого кредиту у зв' язку із нен адходженням цього податку до бюджету від кінцевого платн ика ПП „Ліга-Трейд”. А відпові дно до ч. 2. ст. 71 КАС України, в ад міністративних справах про п ротиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта влад них повноважень обов'язок що до доказування правомірност і свого рішення, дії чи бездія льності покладається на відп овідача, якщо він заперечує п роти адміністративного позо ву.

За наведеного, суд приходит ь до переконання, що спірне по даткове повідомлення-рішенн я є протиправним та підлягає скасуванню, а отже позов є під ставним та підлягає до повно го задоволення.

Згідно ч. 1. ст. 94 КАС України сл ід присудити до стягнення з Д ержавного бюджету України по несені позивачем документал ьно підтверджені, у вигляді с плати судового збору, судові витрати у розмірі 3,40 грн. (три г ривні 40 копійок) .

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими, заявленими відповід но до чинного законодавства і такими, що підлягають задов оленню. Виходячи з вищенавед еного та керуючись ст.ст. 6, 9, 10, 11, 70, 71, 94, 158-163, 167, 254 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Відкритого акці онерного товариства «Машино будівний завод «Тиса»до Держ авної податкової інспекції у м. Ужгороді про визнання прот иправним та скасування подат кового повідомлення - ріше ння - задовольнити повніст ю.

2. Визнати протиправними та скасувати податкове повідом лення-рішення № 0000912301/01898/23-4/14313211/4/93 від 23.06.2010 р.

3. Стягнути із державного бю джету на користь позивача по несені витрати по сплаті суд ового збору в сумі 3,40 грн. (три г ривні 40 копійок).

4. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського ап еляційного адміністративно го суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у раз і застосування судом частини третьої статті 160 КАС України , а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови. Апеля ційна скарга подається через Закарпатський окружний адмі ністративний суд з одночасн им надсиланням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі подання апеляційної скар ги судове рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після повернення апел яційної скарги, відмови у від критті апеляційного провадж ення або набрання законної с или рішенням за наслідками а пеляційного провадження.

Суддя Дору Ю.Ю.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.11.2010
Оприлюднено15.06.2011
Номер документу16066035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3111/10/0770

Ухвала від 12.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 18.06.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс В.М.

Постанова від 25.11.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 07.09.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 13.08.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні