Ухвала
від 19.05.2011 по справі 4-244/10
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 4-244/10

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 травня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційни й адміністративний суд у скл аді колегії суддів:

головуючого судді К остюк Л.О.;

суддів: Троян Н. М., Бужак Н.П.;

при секретарі: Бундук ову С.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу ВАТ «Київ-Дніпровс ьке МППЗТ»на постанову Корол ьовського районного суду м. Ж итомира від 05 березня 2010 року у справі стосовно розгляду по дання начальника Управління СБУ в Житомирській області п ро надання дозволу на провед ення позапланової виїзної ре візії Житомирському обласно му КРУ, -

ВСТАНОВИВ:

В березні 2010 року нача льник Управління Служби безп еки України в Житомирській о бласті звернувся до Голови К орольовського районного суд у м. Житомира з поданням про на дання дозволу на проведення позапланової перевірки (а.с. 1- 2).

Постановою Корольовського районного суду м. Житомира ві д 05 березня 2010 року задоволено подання начальника Управлін ня СБ України в Житомирській області про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії Житомирсько му обласному КРУ окремих пит ань фінансово-господарської діяльності в ВАТ «Київ-Дніпр овське МППЗТ»в частині що ст осується Житомирської філії ВАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ »(м. Житомир, провулок 2-й Київс ький, 7 код ЄДРПОУ 34425575) за період з 01 січня 2006 року по 01 січня 2009 рок у; надано дозвіл працівникам Контрольно-ревізійного упра вління в Житомирській област і на проведення позапланової виїзної ревізії окремих пит ань фінансово-господарської діяльності в ВАТ «Київ-Дніпр овське МППЗТ»в частині що ст осується Житомирської філії ВАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ »(м. Житомир, провулок 2-й Київс ький, 7 код ЄДРПОУ 34425575) за період з 01 січня 2006 року по 01 січня 2009 рок у, в період з 15.03.2010 року протягом 15 робочих днів по 02.04.2010 року; для вирішення перед ревізорами контрольно-ревізійного упра вління в Житомирській област і поставлено наступні питанн я:

- законність, підстави та фі нансово економічне обґрунту вання доцільності укладання договору оренди маневрового тепловоза ТГМ 23 В;

- згідно первинних документ ів визначити кількість годин в роботі та порівняти з іншим и тепловозами, які використо вуються філією, а також перев ірити списання дизельного па лива та відпрацьованих мото/ годин, на основі отриманих ма теріалів зробити фінансово-е кономічний висновок викорис тання тепловоза;

- перевірити дотримання про цедури закупівлі товарів, ро біт і послуг за державні кошт и та визначення розміру річн ої орендної плати;

- провести зустрічну звірку про стан взаєморозрахунків по договору оренди;

- вивчити інші питання, які в иникнуть в ході ревізії (а.с. 3-4) .

Не погоджуючись із вказано ю постановою, ВАТ «Київ-Дніпр овське МППЗТ»подало апеляці йну скаргу, в якій просить ска сувати постанову Корольовсь кого районного суду м. Житоми ра від 05.03.2010 року у справі № 4-244/10 (а. с. 15-19).

Заслухавши в судовому засі данні суддю-доповідача про о бставини справи, пояснення у часників процесу, зміст пост анови і апеляційної скарги, т а, перевіривши доводи апеляц ії наявними у матеріалах спр ави письмовими доказами, кол егія суддів вважає, що апеляц ійне провадження підлягає за криттю як помилково відкрите , з наступних підстав.

Згідно з ч. 2 статті 189 КАС Укра їни отримавши апеляційну ска ргу, суддя-доповідач протяго м трьох днів перевіряє її від повідність вимогам статті 187 ц ього Кодексу і за відсутност і перешкод постановляє ухвал у про відкриття апеляційного провадження.

До апеляційної скарги, яка н е оформлена відповідно до ви мог, встановлених статтею 187 ц ього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодек су. Ухвали про залишення апел яційної скарги без руху, пове рнення апеляційної скарги аб о відмову у відкритті апеляц ійного провадження можуть бу ти оскаржені в касаційному п орядку (ч. 5 ст. 189 КАС України).

Ухвалами КААС від 08.02.2011 р. та 09.02.2011 р. відповідно відкрито апе ляційне провадження та апеля ційну скаргу призначено до р озгляду на 19.05.2011 р. о 10:00 год.

Проте, апеляційне провадже ння по апеляційній скарзі ВА Т «Київ-Дніпровське МППЗТ»на постанову Корольовського ра йонного суду м. Житомира від 05 березня 2010 року підлягає закр иттю як помилково відкрите, в иходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалі в справи, а саме з постанови Ко рольовського районного суду м. Житомира від 05 березня 2010 рок у, дану постанову прийнято ві дповідно до норм КПК України .

Адміністративний суд, згід но з п. 2 ч. 1 ст. 3 КАС України, є суд ом загальної юрисдикції, до к омпетенції якого цим Кодексо м віднесено розгляд і виріше ння адміністративних справ.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Кодекс у адміністративного судочин ства України юрисдикція адмі ністративних судів поширюєт ься на всі публічно-правові с пори, крім спорів, для яких зак оном встановлений інший поря док судового вирішення.

При визначенні юрисдикції справи, необхідно виходити з характеру спірних правовідн осин, прав та інтересів, за зах истом яких звернулася особа, суб'єктного складу сторін, пр едмету спірних правовідноси н.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 К одексу адміністративного су дочинства України юрисдикці я адміністративних судів не поширюється на публічно-прав ові справи, що належить виріш увати в порядку кримінальног о судочинства.

Як вбачається з матеріалів справи, Управлінням Служби б езпеки України в Житомирські області в межах оперативно-р озшукової справи № 1035 від 20 січ ня 2010 року за класифікацією «П ривласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом з ловживання службовим станов ищем»(ст. 191 КК України) здійсню ються оперативно-розшукові з аходи щодо документування пр отиправної діяльності посад ових осіб Житомирської філії ВАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ », які протягом 2006-2009 років, злов живаючи своїм службовим стан овищем, під час укладання дог овору оренди тепловоза, прив ласнили державні кошти в осо бливо великих розмірах.

Отже, апелянтом оскаржуєть ся постанова, прийнята в поря дку кримінального судочинст ва.

Згідно з вимогами ч. ч. 1, 2 ст. 3 К римінально-процесуального К одексу України провадження в кримінальних справах на тер иторії України здійснюється за правилами цього Кодексу н езалежно від місця вчинення злочину. При провадженні в кр имінальній справі застосову ється кримінально-процесуал ьний закон, який діє відповід но під час дізнання, досудово го слідства або судового роз гляду справи.

Отже, кримінальне судочин ство - це врегульований норма ми КПК України порядок діяль ності органів дізнання, попе реднього слідства, прокурату ри і суду (судді) щодо порушенн я, розслідування, розгляду і в ирішення кримінальних справ , а також діяльність інших уча сників кримінального процес у - підозрюваних, обвинувачен их, підсудних, потерпілих, цив ільних позивачів і відповіда чів, їх представників та інши х осіб з метою захисту своїх к онституційних прав, свобод т а законних інтересів.

Крім того, відповідно до висновків Конституційного с уду України, наведених у п. 4.2 рі шення № б-рп/2001 від 23.05.2001 року (спра ва щодо конституційності ста тті 248-3 ЦПК України) передбачен о, що захист прав і свобод люди ни не може бути надійним без н адання їй можливості при роз слідуванні кримінальної спр ави оскаржити до суду окремі процесуальні дії чи бездіял ьність органів дізнання, поп ереднього слідства і прокура тури. Але таке оскарження окр емих процесуальних актів, ді й чи бездіяльності органів д ізнання, попереднього слідст ва і прокуратури до суду може здійснюватися у порядку, вст ановленому КПК України, оскі льки діяльність посадових ос іб, як і діяльність суду, має с вої особливості, а отже не нал ежить до сфери управлінської діяльності.

Оскільки предметом розгля ду даної справи є подання нач альника Управління СБУ в Жит омирській області про наданн я дозволу на проведення поза планової виїзної ревізії Жит омирському обласному КРУ в м ежах оперативно-розшукової с прави № 1035 від 20 січня 2010 року за к ласифікацією «Привласнення , розтрата майна або заволоді ння ним шляхом зловживання с лужбовим становищем»(ст. 191 КК України), яке регулюється нор мами кримінального судочинс тва, а отже підлягає розгляду в порядку кримінально-проце суального судочинства.

Неврахування зазначеног о судом апеляційної інстанці ї призвело до помилкового ві дкриття апеляційного провад ження у справі № 4-244/10.

За таких обставин, апеляцій не провадження підлягає закр иттю як помилково відкрите.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 160, 165, 189, 205 КАС Укр аїни, Київський апеляційни й адміністративний суд, -

у х в а л и в :

Апеляційне провадженн я закрити як помилково відкр ите.

Справу № 4-244/10 стосовно розгля ду подання начальника Управл іння СБУ в Житомирській обла сті про надання дозволу на пр оведення позапланової виїзн ої ревізії Житомирському обл асному КРУ повернути до Коро льовського районного суду м. Житомира.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення , проте на неї може бути подана касаційна скарга до Вищого а дміністративного суду Украї ни протягом двадцяти днів з д ня складення цієї ухвали у по вному обсязі, тобто з 25 травня 2011 року.

Головуючий суддя Л.О. Костюк

Судді: Н.М. Троян

Н.П. Бужак

Ухвалу виготовл ено в повному обсязі: 24.05.11.

Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16118286
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4-244/10

Постанова від 15.03.2010

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Шипов І. М.

Постанова від 24.06.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Постанова від 05.11.2010

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Постанова від 22.10.2010

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Присакар О. Я.

Постанова від 21.07.2010

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Обревко Л. О.

Постанова від 03.11.2010

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Євстаф'єва Т. А.

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Постанова від 24.12.2010

Кримінальне

Красноперекопський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Романова Любов Владиславівна

Постанова від 07.10.2010

Кримінальне

Торезький міський суд Донецької області

Гнатюк Олександр Миколайович

Постанова від 16.11.2010

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула Володимир Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні