Постанова
від 06.05.2008 по справі 3/120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/120

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "06" травня 2008 р.       Справа №  3/120

   Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Н.В. Болгар розглянув у попередньому судовому засіданні 06.05.08 о 15:30  адміністративну справу № 3/120

за позовом: Прокурора Компаніївського району в інтересах держави в особі Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Кіровоградській області;

до відповідача: Фермерського господарства "Гнатюка Юрія Яковича";

про стягнення 785 грн.,

за участю:

секретаря судового засідання Кузьмичової О.О.;

представників

прокурора - прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Кіровоградської області Гребенюк Т.Г., наказ Генеральної прокуратури України № 6гн від 29.11.06, посвідчення № 457;

позивача - головного спеціаліста (юрисконсульта) Бем С.М., довіреність № 01/11-151 від 28.03.08;

відповідача - голови Гнатюка Ю.Я.

Прокурор Компаніївського району в інтересах держави, в особі якої виступає Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Кіровоградській області звернувся із  позовною заявою  про стягнення з фермерського господарства "Гнатюка Юрія Яковича" до державного бюджету штрафних санкцій за порушення у сфері містобудування в сумі 785 грн.

Представники прокурора і позивача у попередньому судовому засіданні 06.05.08  повідомили про підтримку позовних вимог у повному обсязі.

Відповідач вимоги заявника визнав у повному обсязі, про що повідомив суд у письмовій заяві та усно у попередньому судовому засіданні.

Згідно ч. 2 ст. 51, ч. 1 ст. 112, ч. 4 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідач має право визнати адміністративний позов повністю під час підготовчого провадження у письмовій заяві адресованій суду, а суд може прийняти постанову про задоволення адміністративного позову.

При дослідженні обставин справи, письмових доказів, заслуховуванні пояснень представників прокурора і сторін господарський суд прийшов до висновку про можливість прийняття постанови про задоволення адміністративного позову під час попереднього провадження.

Статтею 31 Закону України "Про планування та забудову територій" державний контроль за плануванням, забудовою та іншим використанням територій здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань містобудування та архітектури і відповідними спеціально уповноваженими центральними органами з питань містобудування та архітектури, їх інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, а також іншими спеціально уповноваженими на це органами виконавчої влади.

Відповідно до п.п. 1, 11 Наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 273 від 05.12.00 "Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затвердженого в Міністерстві юстиції України 25.12.00, документом, що посвідчує право забудовника на виконання будівельних робіт є дозвіл виконання будівельних робіт з нового будівництва.

В порушення вимог Положення, Фермерським господарством Гнатюка Ю.Я. без отримання дозволу на ведення будівельних робіт, без замовлення технічних умов та архітектурно-планувального завдання для виготовлення проектної документації, вчинив самовільне будівництво в смт. Компаніївка господарської будівлі - зерносховища (дозвіл надається інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю), про що складено протокол про правопорушення у сфері містобудування від 18.03.08.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування" підприємства, їх об'єднання, установи та організації незалежно від форм власності, які здійснюють проектування, роботи по будівництву, реконструкції, реставрації та капітальному ремонту (будівельні роботи), а так само, які є замовниками у будівництві або поєднують функції замовника і підрядника, несуть відповідальність у вигляді штрафу за проведення будівельних робіт без дозволу на їх виконання або без затвердження проектної документації - у розмірі п'ятдесяти відсотків вартості цих робіт.

На підставі Закону України "Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування" за вчинення вищевказаного правопорушення начальником інспекції державного архітектурно-будівельного контролю відносно ФГ Гнатюка Ю.Я. винесено постанову № 136 від 19.03.08 про накладення штрафу в сумі 785 грн., яку отримано власноручно Гнатюком Ю.Я.

Вищевказана постанова ні в апеляційному ні в судовому порядку не оскаржувалася.

Згідно ст. 3 Закону України ""Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування"  та п. 10 Положення про накладення штрафів за порушення у сфері містобудування, штраф підлягає сплаті підприємством у 15-ти денний термін з дня його накладення, у разі несплати штрафу у зазначений термін, він стягується у судовому порядку.

Прокурор Компаніївського району обґрунтував необхідність звернення до суду в інтересах держави, від імені якої виступає Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Кіровоградській області.

Докази сплати 785 грн. штрафних санкцій за порушення у сфері містобудування  у добровільному порядку відсутні.

Позов підлягає задоволенню.

Керуючись  ч. 4 ст. 121,  ч. ч. 1, 2, 3 ст. 160, ст. 163, п. 6 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                   П О С Т А Н О В И В :

1. Задовольнити позов .

2. Стягнути з фермерського господарства "Гнатюка Юрія Яковича" (адреса: 28400, Кіровоградська область, смт. Компаніївка, вул. Шевченка, 17, і. к. 34336517)  на користь Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Кіровоградській області (адреса: м. Кіровоград, пл. Кірова, 1, буд. Рад кім. 409) до державного бюджету 785 грн. штрафних санкцій за порушення у сфері містобудування.

3. Виконавчий лист видати за заявою стягувача після набрання судовим рішенням законної сили.

4. Копії постанови направити сторонам, прокурору Компаніївського району та прокуратурі Кіровоградської області (до відома).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але не була у встановлений строк подана апеляційна скарга, постанова набирає чинності після закінчення  строку для подання апеляційної скарги.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається  протягом десяти днів з дня  складення постанови в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Кіровоградської області.  

           Суддя08.05.08   Н. В. Болгар

Дата ухвалення рішення06.05.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1637433
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/120

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 27.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Рішення від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 15.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні