Постанова
від 23.05.2011 по справі 2-а-10/11
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

Справа № 2-а-10/11

П О С Т А Н О В А

Іменем України

23 травня 2011 року Комсомо льський районний суд м.Херсо на у складі:

головуючої судді Іванцової Н.К.

при секретарі Гінкул Л.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в м. Херсоні справу за адмін істративним позовом Товарис тва з обмеженою відповідальн істю Херсонської Господарсь кої многопрофільної фірми «С оюз»до виконавчого комітету Херсонської міської ради, Де партаменту містобудування т а землекористування Херсонс ької міської ради, третя особ а, яка не заявляє самостійних вимог: Товариство з обмежено ю відповідальністю «Лада»пр о оскарження дій суб' єкта в ладних повноважень, визнання недостовірною інформації, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому зазнач ив, що предметом розгляду дан ого позову є оскарження дій п осадових осіб виконкому Херс онської міської ради та його структурних підрозділів, як і причетні до видачі ТОВ «Лад а»позитивного висновку упра вління містобудування та арх ітектури міськради від 26.05.2008р. з а № 115-262-20/15. Цей документ, як вказа в позивач, надає заявникові п раво на розробку проекту зем ельної ділянки у м.Херсоні за гальною площею 7802 кв.м під торг ово-виробничу базу з сільгос птехніки по АДРЕСА_1, певн а частина цієї земельної діл янки, як вказує позивач, знахо диться у постійному користув анні ХГМФ «Союз», а тому, на ду мку позивача, Херсонське від ділення Державного підприєм ства «Центр державного земел ьного кадастру»не мало права та підстав видати ТОВ «Лада» довідку на частину земельної ділянки стороннього землеко ристувача, а дозвільний орга н мав необхідні повноваження і був зобов' язаний перевір ити достовірність наданої ТО В «Лада»інформації з цього п риводу. У зв' язку з наведени м просить позов задовольнити , визнати протиправними дії д озвільного органу в особі ви конавчого комітету Херсонсь кої міської ради по наданню д озволу ТОВ «Лада»на розробку проекту землеустрою щодо ві дведення у власність (шляхом викупу) земельної ділянки пі д торгово-вробничу базу по АДРЕСА_1; анулювати позитив ний висновок управління міст обудування та архітектури ві д 26.05.2008р. № 115-262-20/15 щодо надання дозв олу ТОВ «Лада»на розробку пр оекту землеустрою щодо відве дення у власність (шляхом вик упу) земельної ділянки під то ргово-виробничу базу по АДР ЕСА_1; визнати протиправним и дії посадових осіб ТОВ «Лад а», які надали недостовірну і нформацію та документи до до звільного центру виконкому Х ерсонської міської ради; пос тановити окрему ухвалу про н аявність підстав для розгляд у питання щодо притягнення в инних до відповідальності, н адіслати її до міськпрокурат ури м.Харкова за місцем держа вної реєстрації ТОВ «Лада»; з обов' язати виконавчий комі тет Херсонської міської ради з метою запобігання протипр авним діям у публічно-правов их відносинах суб' єктів вла дних повноважень у м.Херсоні : повідомити про визнання суд ом незаконним документу дозв ільного характеру усі органи місцевого самоврядування м. Херсон, Головне управління з емельних ресурсів та інші те риторіальні органи Держкомз ему України у Херсонській об ласті; розглянути питання пр о відповідальність посадови х осіб дозвільного центру та структурних підрозділів вик онкому міськради, причетних до незаконного надання ТОВ « Лада»позитивного висновку.

Представники позивача, за д овіреністю ОСОБА_1 та ОС ОБА_2, в судовому засіданні н еодноразово уточнювали позо вні вимоги. В судовому засіда нні 07.04.2011р. представник позивач а ОСОБА_1 востаннє уточнил а позовні вимоги, якими проси ла встановити наявність повн оважень суб' єктів владних п овноважень в особі виконавчо го комітету і Департаменту м істобудування та землекорис тування Херсонської міської ради як дозвільних органів у сфері господарської діяльно сті в односторонньому порядк у скасувати (анулювати) свої р аніше прийняті акти індивіду ального, зокрема дозвільного характеру, що стосується поз итивного висновку Управлінн я містобудування та архітект ури від 26.05.2008р. № 115-262-20/15; визнати нед остовірною інформацію, прийн яту дозвільним центром викон авчого комітету Херсонської міської ради в заяві та додан их до неї документах ТОВ «Лад а»про відсутність сторонніх землекористувачів та про пр аво користування земельною д ілянкою, яка розташована по АДРЕСА_1, для надання дозвол у на розробку проекту землеу строю щодо відведення у влас ність (шляхом викупу) земельн ої ділянки; зобов' язати доз вільні органи в особі викона вчого комітету і Департамент у містобудування та землекор истування Херсонської міськ ої ради анулювати позитивний висновок Управління містобу дування та архітектури від 26.0 5.2008р. № 115-262-20/15 щодо надання дозвол у на розробку проекту землеу строю щодо відведення у влас ність (шляхом викупу) земельн ої ділянки під торгово-вироб ничу базу по АДРЕСА_1 як до кумент дозвільного характер у, виданий на підставі недост овірної інформації заявника в особі ТОВ «Лада», ідентифік аційний код 30038358.

Представник виконавчого к омітету Херсонської міської ради, за довіреністю ОСОБА _3, в судовому засіданні позо вні вимоги не визнав. Просив в задоволенні позову відмовит и в зв' язку з його необґрунт ованістю.

Представники Департамен ту містобудування та землеко ристування Херсонської місь кої ради в судовому засіданн і заперечували проти задовол ення позовних вимог, просили в задоволенні позову відмов ити в зв' язку з його необґру нтованістю.

Представник ТОВ «Лада»в су довому засіданні заперечува в проти задоволення позову, з азначив, що оспорюваним пози тивним висновком не порушено прав та обов' язків сторін. П росив відмовити в задоволенн і позову за необґрунтованіст ю.

Дослідивши докази у справ і, заслухавши сторони, судом в становлено, що згідно держав ного акту на право постійног о користування землею, видан ого Херсонському господарсь кому багатопрофільному това риству фірмі «Союз ЛТД», оста нній було надано у постійне к ористування 0,3477 га землі в межа х згідно з планом землекорис тування під виробничу базу п о АДРЕСА_1 відповідно до р ішення виконавчого комітету Херсонської міської ради на родних депутатів від 27.01.1998р. № 39. З плану зовнішніх меж ХГМФ «С оюз», її земельна ділянка скл адає 348 кв.м та зображена на пла ні т.т.5-11.

Відповідно до договору куп івлі-продажу від 05.03.2008р., посвід ченого приватним нотаріусом Херсонського міського нотар іального округу ОСОБА_4 за реєстровим № 1074, ТОВ «Лада»при дбало у ОСОБА_5 комплекс, а саме: склад загальною площею 222,0кв.м - літ. «А»; склад загаль ною площею 60,9 кв.м - літ. «Б»; ск лад загальною площею 225,1 кв.м - літ. «В»; сарай площею забудов и 115,0 кв.м - літ. «Г»; сарай площе ю забудови 146,4 кв.м - літ. «Д»; ог орожа № 4; ворота № 1; мостіння - І, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Вказаним договором розмір з емельної ділянки, на якій роз міщений комплекс, що відчужу вався, не визначався.

26.05.2008р. Управлінням містобуду вання та архітектури Херсонс ької міської ради за вих. № 115-262-2 0/15, за заявою ТОВ «Лада», було н адано позитивний висновок що до надання дозволу на розроб ку проекту землеустрою щодо відведення у власність, шлях ом викупу, земельної ділянки під торгово-виробничу базу п о АДРЕСА_1, при цьому площа земельної ділянки вказувала сь - 7802 кв.м. Згідно клопотання директора ТОВ «Лада»міськом у голові про надання дозволу на розробку проекту землеус трою земельної ділянки для з дійснення її викупу, до нього прикладався додаток, який ск ладався в тому числі з нотарі ально посвідченої копії доку менту, що посвідчує право кор истування земельною ділянко ю. Також відповідно до перелі ку документів, які складали в хідний пакет № 115-262-20/15 від 16.05.2008р., на даного ТОВ «Лада»до Дозвільн ого центру в сфері господарс ької діяльності в м.Херсоні, Т ОВ «Лада»в тому числі була на дана довідка про відсутність сторонніх землекористувачі в на даній земельній ділянці .

Пунктом 1.5 рішення міської р ади від 10.10.2008р. № 976 «Про надання д озволу на розробку землевпор ядної документації щодо офор млення права землекористува ння у власність (шляхом викуп у), ТОВ «Лада»надано дозвіл на розробку проектів землеустр ою щодо відведення у власніс ть (шляхом викупу) земельної д ілянки, орієнтованою площею 0,7802га, у тому числі із земель за пасу та земель, що знаходятьс я в постійному користуванні ТОВ «Союз»по АДРЕСА_1, під виробничою базою, до 01.04.2009р.

Відповідно до листа В.о. нач альника управління земельни х ресурсів у м.Херсоні Херсон ської області від 05.12.2008р. за № 01-2191 , директора ТОВ ХГМФ «Союз»по відомлено, що до управління м атеріали по оформленню земел ьної ділянки під спорудою по АДРЕСА_1, яка перейшла до н ового власника, не надходили .

Листом виконавчого коміте ту Херсонської міської ради за № 8-4134-17/12 від 26.05.2009р. директора ТО В ХГМФ «Союз»повідомлено, що витяг з рішення Херсонської міської ради від 10.10.2008р. № 976 про н адання дозволу на розробку п роекту землеустрою щодо відв едення у власність (шляхом ви купу) земельної ділянки площ ею 0,7802га по АДРЕСА_1, під вир обничою базою ТОВ «Лада»разо м з пакетом документів, перед ано до Дозвільного центру, як ий в свою чергу передав його с уб' єкту господарювання, тоб то ТОВ «Лада».

З листа Херсонської регіон альної філії ДП «Центр Держа вного земельного кадастру»№ 1721-07 від 24.11.2010р. вбачається, що ста ном на 23.11.2010р. згідно з книг запи сів реєстрації державних акт ів на право власності на земл ю та на право постійного кори стування землею, договорів о ренди землі, документів, що пі дтверджують право користува ння земельною ділянкою за ка дастровим номером 6510136300:27:001:0067, яка розташована по АДРЕСА_1 в м.Херсоні за ТОВ «Лада»(код ЄД РПОУ 30038358) не зареєстровано.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про до звільну систему у сфері госп одарської діяльності»- дозві льна система у сфері господа рської діяльності - сукупніс ть урегульованих законодавс твом відносин, які виникають між дозвільними органами, де ржавними адміністраторами т а суб'єктами господарювання у зв'язку з видачею документі в дозвільного характеру, пер еоформленням, видачею дублік атів, анулюванням документів дозвільного характеру; дозв ільні органи - органи виконав чої влади, органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби, уповноважені відповідн о до закону видавати докумен ти дозвільного характеру; до кумент дозвільного характер у - дозвіл, висновок, рішення, п огодження, свідоцтво, інший д окумент, який дозвільний орг ан зобов'язаний видати суб'єк ту господарювання у разі над ання йому права на проваджен ня певних дій щодо здійсненн я господарської діяльності а бо видів господарської діяль ності та/або без наявності як ого суб'єкт господарювання н е може проваджувати певні ді ї щодо здійснення господарсь кої діяльності або видів гос подарської діяльності.

Відповідно до п. 1 Пленуму Ви щого Адміністративного суду України від 06.03.2008р. судам необх ідно враховувати, що у справа х щодо оскарження дій чи безд іяльності суб' єктів владни х повноважень належить перев іряти обставини, визначені в ч.3 ст.2 КАС України, а тому слід зазначити, що, як вбачається з і змісту Положення Про управ ління містобудування та архі тектури Херсонської міської ради № 796 від 12.05.2008р. (п.1.1 Положення ) - управління утворюється м іською радою, підзвітне і під контрольне їй та підпорядков ане її виконавчому комітету, міському голові, заступнику міського голови згідно з роз поділом обов' язків. Управлі ння у своїй діяльності керує ться Конституцією України, з аконами України, указами і ро зпорядженнями Президента Ук раїни, постановами Кабінету Міністрів України, рішеннями міської ради та її виконавчо го комітету, розпорядженнями міського голови, Державними будівельними нормами, Регла ментом виконавчих органів мі ської ради, а також цим Положе нням. Як вбачається з п.3.3 Полож ення, Управління відповідно до покладених на нього завда нь готує висновки щодо умов т а режиму використання і забу дови земель, на яких передбач ена перспективна містобудів на діяльність, можливості ро зміщення, будівництва та рек онструкції житлово-цивільни х, виробничих, інженерно-тран спортних та інших об' єктів, складає і надає замовникам в исновки про їх затвердження.

Розділом ІІ Положення Про д озвільний центр у сфері госп одарської діяльності в м.Хер соні, затвердженого рішенням міської ради № 388 від 26.04.2007р., визн ачено термін «дозвільні орга ни», до складу яких входять мі ська рада, її виконавчий комі тет, виконавчі органи ради, де ржавні та виконавчі органи в лади, комунальні служби, підп риємства, організації, устан ови міста, уповноважені, відп овідно до законодавства, вид авати документи дозвільного характеру. При цьому докумен т дозвільного характеру - це дозвіл, висновок, погодження , свідоцтво тощо, який дає суб' єкту господарювання право на провадження певних дій щодо здійснення господарської ді яльності.

Враховуючи вищенаведене с уд приходить до висновку про обґрунтованість заперечень представників відповідачів стосовно того, що оскаржуван ий позитивний висновок не є д окументом дозвільного харак теру. Також суд вважає, що суку пність дій, здійснених Управ лінням містобудування та арх ітектури Херсонської місько ї ради, внаслідок яких було ви дано позитивний висновок від 26.05.2008р. № 115-262-20/15, мають погоджуваль ний характер, оскільки перед ують отриманню документу доз вільного характеру. Крім тог о вказаний висновок не надав ав суб' єкту господарювання право на провадження певних дій щодо здійснення господа рської діяльності.

Слід зазначити, що відповід но до п.5 рішення Конституційн ого Суду України № 7-рп/2009 від 16.04.2 009р. у справі про скасування ак тів органів місцевого самовр ядування, Конституційний Суд України зазначає, що в Консти туції України закріплено при нцип, за яким права і свободи л юдини та їх гарантії визнача ють зміст і спрямованість ді яльності держави, яка відпов ідає перед людиною за свою ді яльність (стаття 3). Органи міс цевого самоврядування є відп овідальними за свою діяльніс ть перед юридичними і фізичн ими особами (стаття 74 Закону). Т аким чином, органи місцевого самоврядування не можуть ск асовувати свої попередні ріш ення, вносити до них зміни, якщ о відповідно до приписів цих рішень виникли правовідноси ни, пов'язані з реалізацією пе вних суб'єктивних прав та охо ронюваних законом інтересів , і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни ч и припинення. Це є "гарантією с табільності суспільних відн осин" між органами місцевого самоврядування і громадянам и, породжуючи у громадян впев неність у тому, що їхнє існуюч е становище не буде погіршен е прийняттям більш пізнього рішення. Ненормативні п равові акти органу місцевого самоврядування є актами одн оразового застосування, виче рпують свою дію фактом їхньо го виконання, тому вони не мож уть бути скасовані чи змінен і органом місцевого самовряд ування після їх виконання.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги в ч астині встановлення наявнос ті повноважень суб' єктів вл адних повноважень в особі ви конавчого комітету і Департа менту містобудування та земл екористування Херсонської м іської ради як дозвільних ор ганів у сфері господарської діяльності в односторонньом у порядку скасувати (анулюва ти) свої раніше прийняті акти індивідуального, зокрема до звільного характеру, що стос ується позитивного висновку Управління містобудування т а архітектури від 26.05.2008р. № 115-262-20/15 т а в частині зобов' язання до звільних органів в особі вик онавчого комітету і Департам енту містобудування та земле користування Херсонської мі ської ради анулювати позитив ний висновок Управління міст обудування та архітектури ві д 26.05.2008р. № 115-262-20/15 щодо надання дозв олу на розробку проекту земл еустрою щодо відведення у вл асність (шляхом викупу) земел ьної ділянки під торгово-вир обничу базу по АДРЕСА_1 як документ дозвільного характ еру такими, що не підлягають з адоволенню.

Щодо позовної вимоги позив ача в частині визнання недос товірною інформацію, прийнят у дозвільним центром виконав чого комітету Херсонської мі ської ради в заяві та доданих до неї документах ТОВ «Лада» про відсутність сторонніх зе млекористувачів та про право користування земельною діля нкою, яка розташована по АД РЕСА_1, для надання дозволу н а розробку проекту землеустр ою щодо відведення у власніс ть (шляхом викупу) земельної д ілянки, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню, оскіл ьки в судовому засіданні вст ановлено, що на земельній діл янці, розташованій по АДРЕС А_1, дійсно існують сторонні землекористувачі, зокрема Х ГМФ «Союз». Дана обставина не заперечувалась іншими учасн иками процесу. Однак, відпові дно до переліку документів, я кі складали вхідний пакет № 115 -262-20/15 від 16.05.2008р., наданого ТОВ «Лад а»до Дозвільного центру в сф ері господарської діяльност і в м.Херсоні, ТОВ «Лада»в тому числі була надана довідка пр о відсутність сторонніх земл екористувачів на даній земел ьній ділянці, а згідно клопот ання директора ТОВ «Лада»міс ькому голові про надання доз волу на розробку проекту зем леустрою земельної ділянки д ля здійснення її викупу, до нь ого прикладався додаток, яки й складався в тому числі з нот аріально посвідченої копії д окументу, що посвідчує право користування земельною діля нкою, що повністю спростовує ться зібраними у справі дока зами.

У відповідності до ч.2 ст.11 КА С України - суд розглядає ад міністративні справи не інак ше як за позовною заявою, пода ною відповідно до цього Коде ксу і не може виходити за рамк и позовних вимог. Але суд може , виходячи з правил адміністр ативного судочинства, вийти за межі вимог адміністративн ого позову, якщо це необхідно для повного захисту прав, сво бод та інтересів сторін чи тр етіх осіб, про захист яких вон и просять. Так, позивач просив суд зобов' язати дозвільні органи в особі виконавчого к омітету і Департаменту місто будування та землекористува ння Херсонської міської ради анулювати позитивний виснов ок Управління містобудуванн я та архітектури від 26.05.2008р. № 115-262 -20/15 щодо надання дозволу на роз робку проекту землеустрою що до відведення у власність (шл яхом викупу) земельної ділян ки під торгово-виробничу баз у по АДРЕСА_1 як документ д озвільного характеру. Але су дом також встановлено поруше ння майнових і немайнових пр ав позивача, його свободу у ві льному виборі предмету та ме ти підприємницької діяльнос ті (ст.42 Конституції України), о скільки ТОВ «Лада»до Дозвіль ного центру в сфері господар ської діяльності в м.Херсоні була надана недостовірна ін формація, а саме: документ, що посвідчує його право користу вання земельною ділянкою та довідка про відсутність стор онніх землекористувачів, в т ой час як певна частина цієї з емельної ділянки знаходитьс я у постійному користуванні позивача.

А тому, на думку суду, одним і з дієвих способів захисту по рушеного права позивача в ці й частині буде анулювання су дом позитивного висновку Упр авління містобудування та ар хітектури від 26.05.2008р. № 115-262-20/15 щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо ві дведення у власність (шляхом викупу) земельної ділянки пі д торгово-виробничу базу по АДРЕСА_1.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 10-12, 15, 71, 158-163, 186 КАС Ук раїни, ст.ст. 59, 74 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 1 - 4-1 Закону У країни «Про дозвільну систем у у сфері господарської діял ьності», суд -

в и р і ш и в:

Позов Товариства з об меженою відповідальністю Хе рсонської Господарської мно гопрофільної фірми «Союз»до виконавчого комітету Херсон ської міської ради, Департам енту містобудування та земле користування Херсонської мі ської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Лада»про оскарж ення дій суб' єкта владних п овноважень, визнання недосто вірною інформації - задовол ьнити частково.

Визнати недостовірною інф ормацію, прийняту дозвільним центром виконавчого комітет у Херсонської міської ради в заяві та доданих до неї докум ентах Товариства з обмеженою відповідальністю «Лада»про відсутність сторонніх земле користувачів та про право ко ристування земельною ділянк ою, яка розташована по АДРЕ СА_1, для надання дозволу на р озробку проекту землеустрою щодо відведення у власність (шляхом викупу) земельної діл янки.

Позитивний висновок Управ ління містобудування та архі тектури від 26.05.2008р. № 115-262-20/15 щодо на дання дозволу на розробку пр оекту землеустрою щодо відве дення у власність (шляхом вик упу) земельної ділянки під то ргово-виробничу базу по АДР ЕСА_1 як документ дозвільно го характеру, виданий на підс таві недостовірної інформац ії заявника в особі Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Лада», ідентифікаційний код 30038358 - анулювати.

В іншій частині позовних ви мог - відмовити.

Постанову може бути оскарж ено до Одеського апеляційног о адміністративного суду шля хом подачі апеляційної скарг и через Комсомольський район ний суд м. Херсона протягом де сяти днів з дня його проголош ення.

Суддя: Н. К. Іванцова

Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16385940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-10/11

Постанова від 11.02.2011

Адміністративне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Рябота В. І.

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Бакай І. А.

Ухвала від 12.01.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Постанова від 18.01.2011

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 24.01.2011

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Ухвала від 23.06.2010

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Марущак Р. М.

Постанова від 22.12.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Марущак Р. М.

Ухвала від 04.01.2011

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Поглод О. В.

Ухвала від 16.11.2010

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко З.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні