Постанова
від 07.06.2011 по справі 11/994
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" червня 2011 р. Справа № 11/994

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого, судді Демидової А.М.,

суддів Жукової Л.В., Коваленко С.С. (д оповідач)

розглянувши касаційну ска ргу ТОВ "Підприємство сфери п ослуг "Елегант"

на ухвалу Рівненського апеля ційного господарського суду від 11.04.11р.

у справі № 11/994 господарського суду Жи томирської області

за позовом ОСОБА_2

до ТОВ "Підприємство сфери по слуг "Елегант"

про стягнення 650000,00 грн. вартості частки в товаристві та 10588,00 грн . належної частини прибутку

За участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_2 пас-т,

від відповідача ОСОБА_1 дов.

ВСТАНОВИВ:

Рішення господарсь кого суду Житомирської облас ті від 26.10.2010 року у справі № 11/994 (суддя Маріщенко Л.О.) відмо влено у задоволенні позову ОСОБА_2 до Товариства з обме женою відповідальністю "Підп риємство сфери послуг "Елега нт" про стягнення 650000 грн. варто сті частки в товаристві та 10588 г рн. належної частини прибутк у.

Не погоджуючись з ріше нням суду першої інстанції, ОСОБА_2 звернулась до Рівне нського апеляційного господ арського суду з апеляційною скаргою, в якій просила скасу вати рішення господарського суду Житомирської області в ід 26.10.2010 року та прийняти нове р ішення, яким позов задовольн ити.

В ході розгляду апеляці йної скарги позивачем подано клопотання про проведення н езалежної оцінки майна з мет ою визначення вартості частк и в товаристві в 2010-2011р.р.

Ухвалою Рівненського гос подарського суду від 11.04.2011 року у справі № 11/994 (судді Бригінець Л.М., Щепанська Г.А., Демидюк О.О .) призначено у справі судову е кспертизу, проведення якої д оручено Житомирському відді ленню Київського науково-дос лідного інституту судових ек спертиз (10014 м. Житомир, вул. Я.Гам арніка, 6а ).

На вирішення експерт а поставлено наступні питанн я:

- Яка дійсна (ринкова) варті сть майна (основних засобів, н ерухомого майна) Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Підприємство сфери послуг "Елегант" м. Житомир вул. Київс ька, 71, код ЄДРПОУ 13559430 станом на д ень подання позивачем клопот ання про проведення експерти зи (29.11.2010р.).

Зобов' язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство сфери послуг "Е легант" негайно надати всі до кументи та матеріали, які нео бхідні для проведення експер тизи, забезпечити вільний до ступ на територію підприємст ва експерта. Докази надання д о Житомирського відділення К НДІСЕ матеріалів для експерт ного дослідження у встановле ному порядку направити до Рі вненського апеляційного гос подарського суду.

Зобов' язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство сфери послуг "Е легант" попередньо оплатити вартість експертизи, докази чого надати в судове засідан ня після поновлення провадже ння у справі. У разі несплати в ідповідачем вартості експер тизи, експерту направити рах унок з підтверджуючими доку ментами до Рівненського апел яційного господарського суд у для вирішення питання про о плату в судовому порядку.

Про дату проведення експер тизи повідомити сторони нал ежним чином.

Зобов'язано Житомирське ві дділення Київського науково -дослідного інституту судови х експертиз відповідно до с т. 42 ГПК України надіслати вис новок судового експерта Рівн енському апеляційному госпо дарському суду та сторонам у справі.

Провадження у справі зупин ено до проведення судової ек спертизи та отримання виснов ку експерта.

Не погоджуючись із ух валою суду попередньої інста нції, ТОВ "Підприємство сфери послуг "Елегант" звернулос я до Вищого господарського с уду України з касаційною с каргою, в якій просить посила ючись на порушення та невірн е застосування апеляційним с удом норм матеріального і пр оцесуального права.

Заслухавши доповідь судд і доповідача, розглянувши до води касаційної скарги, пере віривши правильність засто сування судом норм матеріал ьного та процесуального пра ва, колегія суддів Вищого го сподарського суду України в важає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Відповідно до положен ь ст. 41 ГПК України для роз' яс нення питань, що виникають пр и вирішенні господарського с пору і потребують спеціальни х знань, господарський суд пр изначає судову експертизу.

Згідно Рекомендацій Пр езидії Вищого господарськог о суду України № 04-5/14 в ід 28.12.2007 "Про практику застосува ння законодавства у розгляді справ, що виникають з корпора тивних відносин" господарськ им судом може бути задоволен о клопотання учасника, який в ийшов (був виключений) з товар иства з обмеженою або додатк овою відповідальністю, про з дійснення експертної оцінки дійсної (ринкової) вартості о сновних засобів, нематеріаль них активів, довгострокових або поточних біологічних акт ивів для обчислення вартості частини майна, належної до сп лати такому учаснику.

Під час розгляду справи су дом апеляційної інстанції, п озивачем подано клопотання п ро проведення незалежної оці нки майна з метою визначення вартості частки в товариств і з обмеженою відповідальніс тю "Підприємство сфери послу г "Елегант" в 2010-2011р.р.

Беручи до уваги, що для визн ачення дійсних часток позива чів у статутному капіталі ТО В "Підприємство сфери послуг "Елегант" на момент подання за яви про вихід із товариства, в изначення вартості майна, що належить до сплати позивачу у зв' язку з його виходом із ч исла учасників товариства, п отрібні спеціальні знання, с уд попередньої інстанції дій шов вірного висновку, що для дослідження вказаного питан ня слід призначити судову ек спертизу.

Беручи до уваги межі перег ляду справи в суді касаційно ї інстанції та повноваження останнього, колегія суддів в важає, що оскаржувана ухвала суду апеляційної інстанції відповідає нормам матеріаль ного і процесуального права та підстав для її зміни або ск асування не має.

На підставі викладено го та керуючись ст. ст.1115, 1117 , 1119 - 11 111, Господарського процесуаль ного кодексу України, Вищий г осподарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Касаційну скар гу ТОВ "Підприємство сфери по слуг "Елегант" залишити без за доволення.

2. Ухвалу Рівненськог о апеляційного господарсько го суду від 11.04.11р. по справі № 11/994 з алишити без змін.

Головуючий, суддя А.М. Д емидова

Суддя Л.В. Жукова

Суддя

С.С. Кова ленко

Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16461527
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/994

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 13.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 04.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригінець Л.М.

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригінець Л.М.

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні