Ухвала
від 23.05.2011 по справі 1/126-48
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

У Х В А Л А

23 травня 2011 року Справа № 1/126-4 8

Рівненський апеляційний г осподарський суд у складі ко легії:

Головуючого судді Тимошенко О.М.

судді Грязнов В.В. ,

судді Савченко Г.І.

при секретарі Яковлєв Д.В.

за участю представників:

позивача - Сафулько С.Ф.

відповідача - Собковський С.М..

розглядаючи апеляційну ск аргу позивача на рішення го сподарського суду Волинсько ї області від 02.03.11 р. у справі № 1/1 26-48

за позовом Товариство з обм еженою відповідальністю "Буд івельно-інвестиційна компан ія"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Паливний ресурс"

про стягнення в сумі 233 540 грн. 54 коп., та розірвання договору генпідряду№1-26 від 26.05.2010 року

за зустрічним позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю "Паливний ресурс"

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Будівельно -інвестиційна компанія"

про стягнення в сумі 331 314,06 грн .

Розпорядженням голови гос подарського суду Рівненсько ї області від 12.05.2011 року внесено зміни до складу колегії, а сам е замінено суддю Дужича С.П. су ддею Савченком Г.І.

Відводів до складу суду сто ронами не заявлено.

В судовому засіданні 16.05.2011 ро ку оголошувалась перерва до 23.05.2011 року.

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарськ ого суду Волинської області від 02.03.2011 року у справі № 1/126-48 в поз ові товариства з обмеженою в ідповідальністю "Будівельно -інвестиційна компанія" до то вариства з обмеженою відпові дальністю "Паливний ресурс" п ро стягнення 233 540,54 грн. та розір вання договору генпідряду №1 -26 від 26.05.2010 року відмовлено. Зуст річний позов задоволено в су мі 331 314 грн. 06 коп. Присуджено до с тягнення з Товариства з обме женою відповідальністю "Буді вельно-інвестиційна компані я" на користь Товариства з обм еженою відповідальністю "Пал ивний ресурс" - 111 375 грн. заборго ваності, 5 439 грн. 06 коп. пені, 214500 гр н. штрафу, 3 313 грн. 14 коп. в поверне ння витрат по сплаті державн ого мита та 236 грн. в повернення витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Предметом судового спору є виконання сторонами договор у генпідряду № 1-26 від 26.05.2010 року з гідно якого замовник (ТзОВ "Бу дівельно-інвестиційна компа нія") доручив, а генпідрядник ( ТзОВ "Паливний Ресурс") зобов'я зався провести роботи по буд івництву тимчасової автосто янки на АДРЕСА_1

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, позив ач подав апеляційну скаргу в якій просить останнє скасув ати та прийняти нове рішення , яким задоволити повністю пе рвісний позов та відмовити в зустрічному.

В судовому засіданні 16.05.2011 ро ку представником позивача по дано клопотання про призначе ння повторної будівельно-тех нічної експертизи. Мотивуючи зазначене клопотання позива ч вказує, що відповідно до ная вного в матеріалах справи ви сновку № О-9 судової будівельн о-технічної експертизи від 31.0 1.2011 р., яка проводилась експерт ом Волинської Торгово-промис лової палати ОСОБА_1. вста новлено ступінь будівельної готовності тимчасової авто стоянки на АДРЕСА_1 та фак тично виконаних робіт на 100%. Та кож визначено вартість будів ництва тимчасової автостоян ки станом на жовтень 2010 року у р озмірі 481526,00 грн. На підставі вка заного висновку суд вважав д оведеним факт виконання ТзОВ "Паливний ресурс" умов догово ру генпідряду № 1-26 від 26.05.2010 р.

Позивач звертався до суду п ершої інстанції з клопотання м про призначення повторної судової будівельно-технічно ї експертизи з мотивів необг рунтованості, неповноти та с уперечливості висновку № О-9, о днак суд в задоволенні таког о клопотання відмовив і покл ав ці висновки в основу рішен ня від 02.03.2011 р., яким задовольнив зустрічний позов ТзОВ "Палив ний ресурс".

На замовлення позивача, 12.05.2011 року експертом Волинського відділення Львівського НДІ с удових експертиз Труновою Н. Д. надано висновок № 7363 будівел ьно-технічного дослідження щ одо відповідності нормативн им характеристикам Держбуду України робіт, проведених Тз ОВ "Паливний ресурс" по будівн ицтву тимчасової стоянки по АДРЕСА_1. У вказаному висно вку зазначається, що роботи п роведені ТзОВ "Паливний ресу рс" по будівництву тимчасово ї стоянки по АДРЕСА_1 вико нані неякісно та не в повному об'ємі. Досліджувана автосто янка не готова до прийняття в експлуатацію.

Зважаючи на суперечливіст ь висновків експертів щодо н алежного виконання робіт від повідачем по влаштуванню тим часової автостоянки по АДР ЕСА_1, та з огляду на відмову судом першої інстанції в зад оволенні клопотання позивач а про призначення повторної експертизи, позивач просить призначити повторну будівел ьно-технічну експертизу.

Розглянувши клопотання по зивача, заслухавши пояснення представників сторін та дос лідивши матеріали справи, ко легія суддів прийшла до висн овку про задоволення даного клопотання з огляду на насту пне.

Як вбачається з рішення гос подарського суду Волинської області від 02.03.2011 року у даній с праві, суд першої інстанції в изнав належним доказом висно вок № О-9 судової будівельно-те хнічної експертизи, складени й 31.01.2011 р. та зазначив, що цим підт верджується факт виконання в ідповідачем умов договору ге нпідряду № 1-26 від 26.05.2010 року.

Напротивагу цьому, висновк ом еспертного дослідження № 7363 від 12.05.2011 року встановлено нея кісне виконання робіт та не в повному об'ємі.

Поряд з цим суд відзначає, щ о на вирішення зазначених ек спертиз ставились різні пита ння, зокрема:

1) На вирішення експерту Вол инської торгово-промислової палати були поставлені пита ння:

- встановити ступінь будіве льної готовності тимчасової автостоянки на АДРЕСА_1 у селі Прилуцьке Ківерцівсько го району (вздовж вул. Д.Гордію к у м. Луцьку);

- встановити вартість будів ництва тимчасової автостоян ки на АДРЕСА_1 у селі Прилу цьке Ківерцівського району ( вздовж вул. Д.Гордіюк у м. Луць ку) станом на жовтень 2010 року.

2) На вирішення експерту Вол инського відділення Львівсь кого НДІ судових експертиз б уло поставлено питання:

- чи відповідають нормативн им характеристикам Держбуду України роботи, проведені Тз ОВ "Паливний ресурс" по будівн ицтву тимчасової автостоянк и на АДРЕСА_1 у селі Прилуц ьке Ківерцівського району?

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що пост авлені перед експертами пита ння в повній мірі не відображ ають обставини, встановлення яких необхідно для об'єктивн ого і повного розгляду спору . Зокрема, перед експертами не ставились питання відповідн ості проведених робіт затвер дженій проектно-кошторисній документації (локальним кош торисам, робочому проекту), як ості виконаних робіт тощо. Та ким чином суд вважає необхід ним призначити повторну судо ву будівельно-технічну експе ртизу будівництва тимчасово ї автостоянки по АДРЕСА_1 у селі Прилуцьке Ківерцівськ ого району.

Надані сторонами питання, я кі необхідно поставити перед експертом судом враховано.

Разом з цим, за результатами обговорення в судовому засі данні питань щодо проведення експертизи, суд задовільняє клопотання відповідача про доручення проведення експер тизи Київському НДІСЕ з мето ю отримання неупереджених ви сновків.

Суд також зазначає, що оскіл ьки ініціатором проведення п овторної експертизи є товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Будівельно-інвестицій на компанія", витрати на прове дення експертизи покладають ся на нього. На час проведенн я судової експертизи (до отри мання висновку експерта) про вадження у справі підлягає з упиненню відповідно до п. 1 ч. 2 с т. 79 ГПК України.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 41,42, 79 ,99,101 ГПК Украї ни, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Призначити у справі № 1 /126-48 судову будівельно-технічн у експертизу будівництва тим часової автостоянки по АДР ЕСА_1 у селі Прилуцьке Ківер цівського району.

2. Проведення експертизи дор учити Київському науково-дос лідному інституту судових ек спертиз.

3. Поставити перед експертом наступні питання:

- чи виконані будівельні роб оти ТзОВ "Паливний Ресурс" по б удівництву тимчасової автос тоянки по АДРЕСА_1 у с. Прил уцьке Ківерцівського району (вздовж вул. Д.Гордіюк у м. Луць ку), згідно проектно-кошторис ної документації (локального кошторису, який є невід'ємною частиною договору генпідряд у № 1-26 від 26.05.2010 р.) та в якому обсяз і?

- чи відповідають об'єми роб іт по будівництву тимчасової автостоянки по АДРЕСА_1 у с. Прилуцьке Ківерцівського району (вздовж вул. Д.Гордіюк у м. Луцьку) робочому проекту " Тимчасова автостоянка на пер іод забудови житлового компл ексу в с. Прилуцьке Ківерцівс ького району (вздовж вул. Д.Гор діюк м. Луцька)"?

- чи відповідають державним будівельним нормам і правил ам (ДБН), наявні виконані ТзОВ "Паливний Ресурс" будівельні роботи по будівництву тимча сової автостоянки по АДРЕС А_1 у с. Прилуцьке Ківерцівсь кого району (вздовж вул. Д.Горд іюк у м. Луцьку)?

- чи є розбіжності між робоч им проектом "Тимчасова автос тоянка на період забудови жи тлового комплексу в с. Прилуц ьке Ківерцівського району (в здовж вул. Д.Гордіюк м. Луцька) " та локальним кошторисом ? Якщ о є, то в чому вони полягають?

4. Оплату експертизи здійсни ти товариству з обмеженою ві дповідальністю "Будівельно-і нвестиційна компанія".

5. Зобов'язати сторін надати на вимогу експерта всю необх ідну документацію по здійсне нню будівництва.

6. Провадження у справі зупи нити до отримання висновку с удової будівельно-технічної експертизи.

7. Ухвалу направити сторонам по справі, Київському науков о-дослідному інституту судов их експертиз (03057, м. Київ, вул. См оленська, 6).

Головуючий суддя Тимошенко О.М.

Суддя Грязнов В.В.

Суддя Савченко Г.І.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16486820
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/126-48

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 27.11.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 04.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Судовий наказ від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Постанова від 24.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 30.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні