Рішення
від 20.06.2011 по справі 30/5009/2072/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.06.11 Справа № 30/5009/2072/11

Суддя Кагітіна Л.П .

за позовом: Дочірньої ко мпанії «Укртрансгаз»НАК «На фтогаз України»в особі Запор ізького лінійного виробничо го управління магістральних газопроводів філії УМГ «Хар ківтрансгаз»(69031, м. Запоріжжя, Дослідна станція, 6-Б)

до відповідача: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Промислова компанія «Т ЕХНОЛИТ»(69015, м. Запоріжжя, вул. К ияшка, 16-А)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні позивача: ПАТ «Запоріжгаз»(69035, м. Запо ріжжя, вул. Заводська, 7)

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору, на стороні відпові дача: 1) ТОВ «БІТімпекс-Ойл» (04112, м. Київ, вул. Гонти, 3-А); 2) З АТ «Укргаз-енерго»(юридична адреса: 01001, м. Київ, вул. Б.Хмельн ицького, 6; поштова адреса: 01001, м. Київ, вул. Червоногвардійськ а/Басейна, 1/3-2, оф. G -1).

про стягнення 9980,62 грн.,

Суддя Кагіті на Л.П.

За участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1, до віреність серія ВРІ № 489724 від 17.0 3.2011р.;

від відповідача: ОСОБА_2 , довіреність № 39 від 12.05.2011р.;

від третьої особи на сторо ні позивача: ОСОБА_3, дов іреність № 08/0011 від 04.01.2011р.;

третьої особи-1 на стороні в ідповідача: не з' явився;

третьої особи-2 на стороні в ідповідача: не з' явився;

Дочірня компанія «Укртра нсгаз»НАК «Нафтогаз України »в особі Запорізького лінійн ого виробничого управління м агістральних газопроводів ф ілії УМГ «Харківтрансгаз»зв ернулася до господарського с уду Запорізької області з по зовом про стягнення з Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Промислова компанія « ТЕХНОЛИТ»9980,62 грн. заборговано сті за договором № 5858/ЗП-2007Т від 25.12.2006р. на транспортування прир одного газу по магістральним газопроводам.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на приписи ст. 526 Цивільного коде ксу України, ст. 193 Господарськ ого кодексу України та умови укладеного між сторонами до говору. Стверджує, що станом н а 14.04.2011р. заборгованість відпов ідача за період з квітня по че рвень 2008 року за отримані від п озивача послуги по транспорт уванню газу складає 9980,62 грн.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «ТЕХНО ЛИТ» - у відзиві на позовну з аяву проти заявлених позовни х вимог заперечує. Позовну за яву вважає такою, що не відпов ідає нормам чинного законода вства та фактичним обставина м справи. Вказує, що у квітні - червні 2008 року відповідач отр имував природний газ від ТОВ «БІТімпекс-Ойл»на підставі укладеного с ним договору № 123 /08 від 05.02.2008р., за умовами якого ці на газу встановлювалася з ур ахуванням послуг по транспор туванню газу до покупця. Наве дені обставини вважає підтве рдженими відповідними акта ми, складеними між відповіда чем та ТОВ «БІТімпекс-Ойл», а т акож актами по витрачанню га зу, складеними між відповіда чем та ВАТ «Запоріжгаз». Відз начає, що зобов' язання за ук ладеним з ТОВ «БІТімпекс-Ойл »договором щодо оплати приро дного газу з урахуванням пос луг по транспортуванню викон ані відповідачем в повному о бсязі.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 20.0 4.2011р. порушено провадження у сп раві № 30/5009/2072/11, розгляд справи пр изначено на 26.05.2011р.

На підставі ст. 77 Господарсь кого процесуального кодексу України, у зв' язку з залучен ням до участі у справі третіх осіб та необхідністю витреб ування від сторін додаткових доказів та ухвалою господар ського суду від 02.06.2011р. розгляд справи було відкладено на 20.06.20 11р. До участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предме т спору, залучені: на стороні позивача - ПАТ «Запоріжгаз» (м.Запоріжжя); на стороні відпо відача - 1) ТОВ «БІТімпекс-Ойл »(м. Київ), 2) ЗАТ «Укргаз-енерго» (м. Київ).

В наданих на вимогу суду дод аткових поясненнях позивач с тверджує, що у спірний період відповідачем був спожитий п риродній газ не із ресурсів З АТ «Укргаз-енерго», оскільки згідно з постановою КМУ № 163 ві д 05.03.2008р. «Про реалізацію імпорт ованого природного газу на т ериторії України»єдиним імп ортером природного газу є НА К «Нафтогаз України». Вказує , що у ЗАТ «Укргаз-Енерго» у др угому кварталі 2008 року належн им чином оформлених документ ів на поставку імпортованого природного газу на територі ю України для споживачів Укр аїни, в тому числі і для відпов ідача, не було. За доводами поз ивача, зазначені нормативні акти виключають можливість Т ОВ «БІТімпекс-Ойл»та ЗАТ «Ук ргаз-енерго»постачати приро дний газ суб' єктам господар ювання в Україні, а тому відпо відач повинен був перевірити наявність обсягів газу у пос тачальника, перш ніж здійсню вати оплату за поставку газу і в тому числі оплачувати пос луги з його транспортування. Крім того відзначає, що дост овірність даних одержання пр иродного газу від постачальн ика газу повинні бути підтве рджені періодичними митними деклараціями, актами відбор у газу із підземних сховищ, ак тами, підписаними Газорозпод ільним підприємством і Спожи вачем і підтвердженими поста чальником природного газу. Я к вказує позивач, в даному вип адку всі ці документи відсут ні, тому твердження відповід ача про правомірність провед ення розрахунків за транспор тування природного газу з на лежною особою, відповідними документами не підтверджуют ься. При цьому посилається на такі нормативні акти: постан ову Кабінету Міністрів Украї ни від 27.12.2001р. № 1729 «Про забезпече ння споживачів природним газ ом», розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.01.2008р. № 57-р, постанову КМУ від 27.02.2008р. № 112 « Деякі питання забезпечення р озрахунків споживачів за при родний газ у 2008 році»та постан ову КМУ від 05.03.2008р. № 163 «Про реалі зацію імпортованого природн ого газу на території Україн и».

Відповідач у наданих суду д одаткових поясненнях наполя гає на тому, що у квітні-червні 2008 року підприємству здійсню валося постачання природног о газу від ТОВ «БІТімпекс-Ойл », вартість якого, в тому числі і послуги по транспортуванн ю сплачено в повному обсязі. П осилання позивача на постано ву КМУ № 163 від 05.03.2008р. вважає безп ідставним, оскільки у тексті зазначеної постанови відсут ні жодні посилання на те, що у ЗАТ «Укргаз-енерго»не може б ути власних ресурсів. Зверта є увагу, що п. 2 вказаної постан ови про заборону розмитнення природного газу для ЗАТ «Укр газ-енерго»визнаний постано вою Окружного адміністратив ного суду м. Києва по справі № 2а-12624/10/2670 від 10.02.2011р. незаконним.

ПАТ по газопостачанню та га зифікації «Запоріжгаз»- тр етя особа у справі, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, на стороні позива ча - у письмових поясненнях вказує, що відповідно до реєс тру фактично протранспортов аних обсягів природного газу газовими мережами ВАТ «Запо ріжгаз»здійснено транспорт ування газу підприємствам, щ о уклали договори з ТОВ «БІТі мпекс-Ойл»з ресурсу ЗАТ «Укр газ-енерго»в квітні-червні 2008 року, де значиться і відповід ач по справі. При цьому зауваж ує, що ПАТ «Запоріжгаз»не має достатніх підстав та повнов ажень підтверджувати або спр остовувати твердження позив ача про те, що у квітні-червні 2008 року природний газ був нада ний із ресурсів ЗАТ «Укргаз-е нерго»або із ресурсів НАК «Н афтогаз України».

Треті особи у справі, які не заявляють самостійних вимог на предмет спру, на стороні ві дповідача - ТОВ «БІТімпекс-О йл»та ЗАТ «Укргаз-енерго»від зиву на позов не надали, проце суальним правом на участь пр едставників у судовому засід анні не скористалися.

Присутні у судовому засіда нні представники позивача, в ідповідача та третьої особи у справі на стороні позивача в повному обсязі підтримали доводи, викладені у позовній заяві, відзиві на неї та надан их суду додаткових пояснення х.

За клопотанням представн иків сторін фіксація судовог о процесу технічними засобам и не здійснювалася.

В судовому засіданні 20.06.2011р . справу розглянуто, прийнято і оголошено на підставі ст. 85 Г ПК України вступну і резолют ивну частини рішення.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавш и пояснення представників по зивача, відповідача та треть ої особи на стороні позивача , суд

ВСТАНОВИВ:

26.12.2006р. між Дочірньою компа нією «Укртрансгаз»Націонал ьної акціонерної компанії «Н афтогаз України»(Газотрансп ортним підприємством, позива чем у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Промислова компанія «ТЕХНО ЛИТ»(Замовником, відповідаче м у справі) укладено договір № 5858/ЗП-2007Т на транспортування пр иродного газу по магістральн им газопроводам (надалі - До говір), за умовами якого Газот ранспортне підприємство зоб ов' язалося в 2007 році здійсни ти транспортування природно го газу Замовника трубопрові дним транспортом від пунктів прийому-передачі газу в магі стральні газопроводи до газо розподільчої станції (ГРС) Га зотранспортного підприємст ва, а Замовник зобов' язався прийняти протранспортовани й для нього газ на умовах цьог о договору та сплатити послу ги по його транспортуванню з гідно з тарифами, зазначеним и в пункті 6.1 цього договору (п. 1.1 Договору).

Згідно з п. 4.1 Договору Газотр анспортне підприємство прий має газ від Замовника на пунк тах прийому-передачі газу в м агістральні трубопроводи Га зотранспортного підприємст ва в загальному потоці газу в обсягах, зазначених в п. 2.1 та п . 2.3 даного договору, здійснює й ого транспортування по терит орії України до ГРС, та переда є газ Замовнику в загальному потоці в місці та в момент пер едачі газу в газорозподільчі мережі Газорозподільного пі дприємства (ВАТ «Запоріжгаз» ).

Відповідно до п. п. 5.1, 5.2 Догово ру, послуги по транспортуван ню газу оформлюються Газотра нспортним підприємством і За мовником актами здачі-прийом ки послуг по транспортуванню газу. Газотранспортне підпр иємство до 10-го числа місяця, н аступного за звітним, направ ляє Замовнику два примірники акту здачі-прийомки послуг п о транспортуванню газу за зв ітний місяць, підписані упов новаженим представником та с кріплені печаткою підприємс тва.

Пунктом 7.2 Договору сторона ми передбачено, що оплата пос луг по транспортуванню газу здійснюється Замовником щом ісячно шляхом перерахування грошових коштів на рахунок Г азотранспортного підприємс тв в такому порядку: 90% вартост і послуг по транспортуванню запланованого місячного обс ягу газу, зазначеного в пункт ах 2.1 та 2.3 даного договору, опла чується Замовником в строк д о 30-го числа місяця, в якому ці п ослуги надаються; остаточний розрахунок за фактично нада ні послуги в звітному місяці , підтвердженні актом здачі-п рийомки послуг по транспорту ванню газу та реєстрами Газо розподільного підприємства , здійснюється Замовником на розрахунковий рахунок Газот ранспортного підприємства в строк до 15-го числа місяця, нас тупного за звітним.

Укладеною між сторонами Уг одою № 5858/ЗП-2008Т від 13.12.2007р. вказани й Договір пролонгований до 31 г рудня 2008 року.

Як вказує позивач, ним на в иконання укладеного між стор онами Договору здійснено тра нспортування природного газ у у другому кварталі (квітень -червень) 2008 року в обсязі 149.321 тис . куб. м. на суму 9980,62 грн. За твердж енням позивача, відповідач з а надані послуги по транспор туванню газу у спірний періо д не розрахувався, сума забор гованості на час подання поз ову складала 9980,62 грн.

15.03.2011р. позивачем на адресу ві дповідача рекомендованим ли стом було направлено для під писання відповідний акт здач і-приймання. Листом від 25.03.2011р. п озивач звернувся до відповід ача з вимогою про погашення з аборгованості.

У підписанні акта здачі-при ймання послуг по транспортув анню газу відповідачем було відмовлено з посиланням на п роведення розрахунків з трет ьою особою.

Позовні вимоги про стягне ння з Товариства з обмеженою відповідальністю «Промисло ва компанія «ТЕХНОЛИТ»9980,62 грн . заборгованості за договоро м № 5858/ЗП-2007Т від 26.12.2006р. на транспор тування природного газу по м агістральним газопроводам є предметом судового розгляду у даній справі.

Дослідивши та проаналізув авши матеріали та фактичні о бставини справи, оцінивши на дані письмові докази у їх сук упності, вислухавши представ ника позивача, суд вважає поз овні вимоги такими, що підляг ають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 11 Цивільног о кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: дог овори та інші правочини… Цивільні права та обов'яз ки можуть виникати безпосере дньо з актів цивільного зако нодавства. Аналогічні положе ння містить ст. 174 Господарськ ого кодексу України, згідно з якою господарські зобов' яз ання між суб' єктами господа рювання виникають, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених зак оном.

Згідно з ч. 1 ст. 175 ГК України, м айново-господарськими визна ються цивільно-правові зобов ' язання, що виникають між уч асниками господарських відн осин при здійсненні господар ської діяльності, в силу яких зобов' язана сторона повинн а вчинити певну господарську дію на користь другої сторон и або утримуватися від певно ї дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов' я заної сторони виконання її о бов' язку. Майнові зобов' яз ання, які виникають між учасн иками господарських відноси н, регулюються Цивільним код ексом України з урахуванням особливостей, передбачених Г осподарським кодексом Украї ни.

Правовідносини сторін є г осподарськими, які витікають з договору про надання послу г.

Відповідно до ст. 901 ЦК Україн и, за договором про надання по слуг одна сторона (виконавец ь) зобов'язується за завдання м другої сторони (замовника) н адати послугу, яка споживаєт ься в процесі вчинення певно ї дії або здійснення певної д іяльності, а замовник зобов'я зується оплатити виконавцев і зазначену послугу, якщо інш е не встановлено договором.

Укладений між позивачем та відповідачем договір №5858/ЗП-200 7Т на транспортування природ ного газу по магістральним г азопроводам був чинний у спі рному періоді і в силу припис ів ст. 629 ЦК України обов' язко вий для виконання сторонами.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК У країни зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавс тва, а за відсутності таких ум ов та вимог - відповідно до з вичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном. Аналогічний припис міс тять п. п. 1, 7 ст. 193 Господарськог о кодексу України.

Додатковою угодою №1 від 15.03.200 7р. (арк. справи 14) розділ 7 «Поряд ок та умови проведення розра хунків» до договору №5858/ЗП-2007Т в ід 26.12.2006 р., укладеного між позив ачем та відповідачем, доповн ено пунктом 7.7. наступного змі сту: «Якщо Замовник отримує в ід Постачальника газ із ресу рсів Закритого акціонерного товариства «Укргаз-енерго», підтверджених ОДУ ДК «Укртр ансгаз» та доведених до Газо транспортного підприємства і ВАТ «Запоріжгаз», оплату за послуги по транспортуванню газу по магістральним газопр оводам Замовник з 01.02.2007р. здійсн ює на рахунок Постачальника газу згідно з умовами укладе ного з останнім договору. У ра зі, якщо Замовник отримує газ від Постачальника не із ресу рсів ЗАТ «Укргаз-енерго», то о плата послуг по транспортува нню газу магістральними газо проводами здійснюється згід но з п. п. 7.1 - 7.6 договору між Замов ником та Газотранспортним пі дприємством.».

Суд зауважує, що для вирішен ня даного спору важливим є пи тання встановлення з ресурсу якого підприємства здійснюв алось постачання газу відпов ідачу.

Відповідно до п. п. 4.5, 7.1 укладе ного між сторонами Договору контроль за витратами газу З амовником здійснює Газорозп одільне підприємство, з яким Замовник складає двосторонн ій акт про фактичну кількіст ь спожитого газу за звітний м ісяць. На підставі цих актів Г азорозподільне підприємств о складає реєстри споживання природного газу, та надає їх Г азотранспортному підприємс тву. Вартість фактично надан их Газотранспортним підприє мством Замовнику послуг по т ранспортуванню газу за звітн ий місяць визначається на пі дставі акту здачі-прийомки п ослуг по транспортуванню газ у, зазначеного в пункті 5.1 дано го договору або реєстру Газо розподільного підприємства , зазначеного в пункті 4.5 даног о договору.

Судом встановлено, що 28.02.2007р. м іж ДК «Укртрансгаз»НАК «Нафт огаз України»та ЗАТ «Укргаз- енерго»було укладено догові р на транспортування природн ого газу № 117-36, згідно з п унктами 1.1 та 3.3 якого позивач з обов' язався надавати ЗАТ «У кргаз-енерго»послуги з транс портування трубопровідним т ранспортом природного газу З АТ «Укргаз-енерго»по територ ії України від пунктів прийо му-передачі газу в магістрал ьні трубопроводи до пунктів призначення - газорозподіл ьних станцій, де передає газ С поживачам, які безпосередньо підключені до магістральних трубопроводів чи уповноваже ним особам, а ЗАТ «Укргаз-енер го»- сплатити за транспорту вання газу встановлену плату . Відповідно до п. 3.5 договору № 117-36 замовник до початку місяця транспортування газу надає виконавцю документи про наяв ні ресурси газу, які плануєть ся поставити споживачам, рес урсний баланс за формою, зраз ок якої наведений в додатку № 2, а також копії вантажної митн ої декларації або тимчасової декларації, або періодичної митної декларації відповідн о до Порядку митного контрол ю та митного оформлення прир одного газу, що переміщуєтьс я через митний кордон Україн и трубопровідним транспорто м. Плановий розподіл місячно го обсягу газу по споживачах замовник надає виконавцю в п исьмовій формі та електронно му вигляді. Пунктом 3.12 договор у встановлений обов' язок З АТ «Укргаз-енерго»до 12-го числ а, наступного за звітним міся ця, надати Виконавцю (позивач у) такі відомості: звіт про над ходження і розподіл газу зам овника; копії актів прийманн я-передачі на отримання газу замовником від власників га зу; оригінали реєстрів реалі зації газу споживачам за зві тний місяць у розрізі управл інь магістральних газопрово дів - філій ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України», підп исані замовником та газорозп одільними підприємствами. Кр ім того, п. 4.1 договору №117-36 встан овлено, що послуги по транспо ртуванню газу щомісячно офор млюються Виконавцем і Замовн иком актами здачі-прийому по слуг по транспортуванню газу . Відповідно до п .11.1 договір ді є в частині надання послуг по транспортуванню газу до 31.12.2011р . включно, а в частині проведен ня розрахунків за послуги - до повного їх здійснення.

Ухвалою суду від 11.05.2011р. було в итребувано у третьої особи у справі - ЗАТ «Укргаз-енерго »відповідні пояснення по сут і спору. На вимогу суду ЗАТ «Ук ргаз-енерго»не надало жодних пояснень та документів, пере дбачених умовами договору №1 17-36 від 28.02.2007 р.

Постанова Кабінету Мініст рів України від 27.12.2001р. № 1729 «Про з абезпечення споживачів прир одним газом»передбачає, що п риродний газ імпортованого п оходження на ринку України п остачається лише з ресурсів НАК «Нафтогаз України».

Згідно з Ліцензійними умов ами провадження господарськ ої діяльності з транспортува ння природного і нафтового г азу магістральними трубопро водами, затвердженими Постан овою Національної комісії ре гулювання електроенергетик и України від 30.09.2005 р. № 856 (чинною с таном на 2008 рік), Газорозподіль не підприємство ПАТ «Запоріж газ»приймає газ від Газотран спортного підприємства (Пози вача) згідно показників прил адів обліку на газорозподіль чій станції (ГРС) та транспорт ує його по своїх газових мере жах до підприємства відповід ача і передає його останньом у.

Обов'язок здійснювати опер ативний контроль за споживан ням газу Споживачами та вест и щомісячний облік витрат га зу покладений на Газорозподі льне підприємство.

Фактична кількість подано го природного газу визначаєт ься контрольно-вимірювальни ми приладами Споживача. Пока зники цих приладів є відправ ними для складання актів при ймання-передачі газу, відпов ідальність за достовірність даних несе відповідач. На під ставі вищезазначених даних Г азорозподільне підприємств о складає реєстр розподілу « Обсяги...»природного газу кож ного із споживачів.

Достовірність даних одерж ання природного газу від пос тачальника газу повинні бути підтверджені періодичними м итними деклараціями, актами відбору газу із підземних сх овищ, актами, підписаними Газ орозподільним підприємство м і Споживачем і підтверджен ими постачальником природно го газу.

Відповідач не довів про пра вомірність проведення розра хунків за транспортування пр иродного газу з належною осо бою, відповідними документам и це не підтвердив.

Відповідно до Постанови Ка бінету Міністрів України від 27.12.2001р. № 1729 «Про забезпечення сп оживачів природним газом», н адходження та розподіл приро дного газу в Україні здійсню ється за балансом, який щоріч но підтверджується Кабінето м Міністрів України.

Згідно з прогнозним баланс ом надходження та розподілу природного газу на 2008 рік, затв ердженим розпорядженням Каб інету Міністрів України від 09.01.2008 року № 57-р (в останній редак ції від 06.02.2008 р.), ЗАТ «Укргаз-енер го»та ТОВ «БІТімпексОйл»не в ходять до переліку суб'єктів , які мали ресурси природного газу та право на його розподі л серед споживачів.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 27.02.2008р. № 112 «Дея кі питання забезпечення розр ахунків споживачів за природ ний газ у 2008 році»обов'язок з ук ладання договорів на постача ння природного газу суб'єкта м господарювання у межах, узг оджених обсягів природного г азу на 2008 рік покладено на НАК « Нафтогаз України»і ДК «Газ У країни».

Суд також приймає до уваги, що згідно з постановою Кабін ету Міністрів України від 05.03.20 08р. № 163 «Про реалізацію імпорто ваного природного газу на те риторії України» з 01.03.2008р. центр ально- та середньо-азійський природний газ, закуплений за зовнішньоекономічними конт рактами, який надходить в газ отранспортну систему Україн и, використовується для викл ючно задоволення потреб спож ивачів України в обсягах від повідно до балансу надходжен ня та розподілу природного г азу на 2008 рік, затвердженого ро зпорядженням Кабінету Мініс трів України від 09.01.2008 року № 57-р, а реалізація з 01.03.2008 р. імпортов аного природного газу в Укра їни здійснюється НАК «Нафтог аз України»і ДК «Газ України ».

З огляду вищевикладене, дов оди відповідача про одержанн я природного газу від ТОВ «БІ ТімпексОйл»є не доведеними, оскільки зазначені норматив ні акти виключають можливіст ь ТОВ «БІТімпексОйл»та ЗАТ « Укргаз-Енерго»постачати при родний газ суб'єктам господа рювання в Україні.

Крім того, за змістом п. 7.7 Дог овору №5858/ЗП-2007Т оплата за транс портування газу на рахунок П остачальника здійснюється з а умови підтвердження Об' єд наного диспетчерського упра вління ДК «Укртрансгаз»(ОДУ ДК «Укртрансгаз») отримання газу із ресурсів ЗАТ «Укргаз -енерго».

Укладеними між позивачем т а відповідачем, а також між по зивачем та ЗАТ «Укргаз-енерг о»договорами чітко встановл ено перелік документів, які п овинні підтверджувати факт т ранспортування газу у квітні -червні 2008р. саме із ресурсів ЗА Т «Укргаз-енерго». Доказів од ержання такого підтвердженн я суду не надано.

Отже, за умовами ч. 2 п. 7.7 Догов ору №5858/ЗП-2007Т оплата послуг по т ранспортуванню газу магістр альними газопроводами повин на була здійснюватися згідно з п. п. 7.1-7.6 договору позивачу.

Суд також враховує, що ДК «У кртрансгаз»НАК «Нафтогаз Ук раїни»є єдиним підприємство м на Україні, що здійснює тран спортування природного газу магістральними трубопровод ами, які згідно ст. 7 Закону Укр аїни «Про трубопровідний тра нспорт»є власністю держави.

Також, суд не приймає до ува ги пояснення ПАТ «Запоріжга з»про здійснення газовими ме режами ВАТ «Запоріжгаз»тран спортування газу підприємст вам, що уклали договори з ТОВ « БІТімпекс-Ойл»з ресурсу ЗАТ «Укргаз-енерго»в квітні-черв ні 2008 року, де значиться і відпо відач по справі. Надані суду - лист члена Правління ЗАТ «Ук ргаз-енерго»№05-23-01362 від 09.04.2008р., тел еграма заступника голови пра вління ВАТ «Газпром»№06-825 від 07 .04.2008р., реєстр фактично протран спортованого газу, акти прий ому-передачі природного газу на підставі договору №ДГ-123/08 в ід 05.02.2008р. не спростовують встан овлені факти.

Позивачем на адресу відпов ідача було направлено для пі дписання акт здачі-прийомки послуг по транспортуванню пр иродного газу магістральним и газопроводами ДК «Укртранс газ»Запорізького ЛВУМГ УМГ « Харківтрансгаз»за період кв ітень-червень 2008р. на загальну суму 9980,62 грн. Листом від 25.03.2011р. по зивач звернувся до відповіда ча з вимогою про погашення за боргованості. Отримання повн оважним представником вказа них Акту та вимоги підтвердж ується фіскальними чеками та повідомленнями про вручення поштової кореспонденції (ар к. справи 25, 34).

Пунктом 5.5 Договору №5858/ЗП-2007Т сторонами узгоджено, що при н емотивованій відмові Замовн ика від підписання Акту здач і-прийомки послуг з транспор тування газу, а також при непо верненні цього акту Газотран спортному підприємству, сума , яка підлягає сплаті за послу ги по транспортуванню газу, н араховується на підставі реє стру Газорозподільного підп риємства.

Обсяг транспортованого г азу підтверджується реєстро м наданим ВАТ «Запоріжгаз», з гідно з яким обсяг споживанн я відповідачем газу у квітні -червні 2008р. склав 149.321 тис. куб. м. Р озрахунок вартості послуг за транспортування газу за вка заний період здійснений пози вачем вірно, з урахуванням вс тановлених тарифів.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

В силу вказаної норми пред метом доказування є обставин и, які свідчать про дійсні пра ва та обов' язки сторін у спр аві та складаються з фактів, я кими позивач обґрунтовує під стави позову, та фактів, якими відповідач обґрунтовує запе речення проти позову.

Статтями 42, 43 ГПК України вст ановлено, що господарський с удовий процес здійснюється н а засадах змагальності та рі вності всіх учасників судово го процесу перед законом і су дом. При цьому принцип змагал ьності передбачає покладанн я тягаря доказування на стор они, покладання на них відпов ідальності за доведеність їх ніх вимог чи заперечень; вима гає від сторін ініціативи та активності в реалізації їхн іх процесуальних прав.

В даному випадку, позивачем доведено, а відповідачем не с простовано обґрунтованість та правомірність заявлених вимог.

Отже, з підстав зазначених в ище, суд знаходить позовні ви моги про стягнення з відпові дача 9980,62 грн. заборгованості з а договором № 5858/ЗП-2007Т від 26.12.2006р. н а транспортування природног о газу по магістральним газо проводам обґрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Відповідно до приписів ст . 49 ГПК витрати з державного ми та та витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 45, 22, 33, 34, 44, 49, 75, ст.ст. 8 2-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Дочірньої компан ії «Укртрансгаз»НАК «Нафтог аз України»в особі Запорізьк ого лінійного виробничого уп равління магістральних газо проводів філії УМГ «Харківтр ансгаз»(м. Запоріжжя) до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Промислова компанія «ТЕХНОЛИТ»(м. Запоріжжя) задо вольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Пр омислова компанія «ТЕХНОЛИТ »(69015, м. Запоріжжя, вул. Кияшка, 16-А ; п/р № 26009867001 в ПАТ «МетаБанк», МФО 313582, код ЄДРПОУ 32875637) на користь До чірньої компанії «Укртрансг аз»Національної акціонерно ї компанії «Нафтогаз України »в особі «Запорізького ліній ного виробничого управління магістральних газопроводів »філії «Управління магістра льних газопроводів «Харківт рансгаз»(69031, м. Запоріжжя, Досл ідна станція, 6-Б; р/р №26002002405001 в ПАТ КБ «Надра», МФО 313968, код ЄДРПОУ 2 5698645) 9980 (дев' ять тисяч дев' ятс от вісімдесят) грн. 62 коп. забор гованості за договором №5858/ЗП -2007Т від 26.12.2006р., 102 (сто дві) грн. 00 коп . державного мита та 236 (двісті т ридцять шість) грн. 00 коп. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Л.П. Кагітіна

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення десятиденно го строку з дня його підписан ня. Рішення оформлене у повно му обсязі та підписане згідн о із вимогами ст. 84 ГПК України 25.06.2011р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16530655
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/5009/2072/11

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 11.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Рішення від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні