Постанова
від 09.11.2011 по справі 30/5009/2072/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2011 р. Справа № 30/5009/2072/11

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Дун аєвської Н.Г. - головуючого,

Владимиренко С.В.,

Мележик Н.І.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в м. Киє ві касаційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Промислова компан ія "Технолит" на постано ву Донецького апеляційного г осподарського суду від 10 серп ня 2011 року у справі № 30/5009/2072/11 Господарського суду Запорі зької області за позовом Дочірньої компанії "Укртран сгаз" Національної акціонерн ої компанії "Нафтогаз Україн и", в особі Запорізького ліній ного виробничого управління магістральних газопроводів філії Управління магістраль них газопроводів "Харківтран сгаз", м. Запоріжжя, до Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Промислова компан ія "Технолит", м. Запоріжжя, з а участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору на стороні по зивача - Публічне акціон ерного товариства "Запоріжга з", м. Запоряжжя, та третіх ос іб, які не заявляють самостій них вимог на предмет спору на стороні відповідача: 1) Тов ариство з обмеженою відповід альністю "БІТімпекс-Ойл", м. Ки їв; 2) Закритого акціонер ного товариства "Укргаз-Енер го", м. Київ, про стягнення 9 980,62 грн.,

за участю представник ів сторін:

позивача - ОСОБА_1 (дов . № 2-26 від 13.01.11);

відповідача - не з' яв ились;

третіх осіб - не з' яви лись,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2011 року позив ач ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтог аз України", в особі "Запорізьк ого лінійного виробничого уп равління магістральних газо проводів" філії "Управління м агістральних газопроводів "Х арківтрансгаз" звернувся до господарського суду з позов ом до відповідача ТОВ "Промис лова компанія "Технолит" про с тягнення 9 980,62 грн.

Вказував, що 26.12.06 між ним (газо постачальником) та ТОВ "Проми слова компанія "Технолит" (зам овником) був укладений догов ір на транспортування природ ного газу по магістральним г азопроводам № 5858/ЗП -2007Т, строк дії якого 13.12.07 пролонг овано угодою № 5858/ЗП-2008Т н а 2008 рік, згідно умов якого він зобов'язався здійснити транс портування природного газу з амовника трубопровідним тра нспортом, а замовник - прийн яти газ та здійснити його опл ату на умовах, визначених дог овором.

Посилаючись на порушення в ідповідачем договірних зобо в' язань, в частині оплати по слуг з транспортування приро дного газу у квітні-червні 2008 р оку, позивач просив стягнути з відповідача на його корист ь 9 980,62 грн. боргу та судові витр ати.

Рішенням Господарського с уду Запорізької області від 20 червня 2011 року (суддя Кагітін а Л.П.), залишеним без змін пост ановою Донецького апеляційн ого господарського суду від 10 серпня 2011 року (колегія судді в у складі: Будко Н.В. - голову ючого, Бойко І.А., Зубченко І.В.), позов задоволено.

Постановлено стягнути з Т ОВ "Промислова компанія "Техн олит" на користь ДК "Укртрансг аз" НАК "Нафтогаз України" в ос обі "Запорізького лінійного виробничого управління магі стральних газопроводів" філі ї "Управління магістральних газопроводів "Харківтрансга з" 9 980,62 грн. боргу, 102 грн. державно го мита та 236 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Судові акти мотивовані пос иланнями на порушення відпов ідачем договірних зобов' яз ань, в частині оплати послуг з транспортування природного газу, що є підставою до поклад ення на нього обов' язку по с платі боргу.

У касаційній скарзі ТОВ "Про мислова компанія "Технолит", п осилаючись на порушення суд ами попередніх інстанцій нор м процесуального права, а сам е: ст. 34 ГПК України, просить ска сувати постановлені у справі судові акти.

Розглянувши матеріали спр ави та доводи касаційної ска рги, перевіривши правильніст ь застосування судами норм м атеріального та процесуальн ого права у вирішенні даного спору, Вищий господарський с уд України дійшов висновку, щ о касаційна скарга не підляг ає задоволенню, з наступних п ідстав.

Як встановлено судами поп ередніх інстанцій та вбачаєт ься з матеріалів справи, 26.12.06 мі ж ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтога з України", в особі "Запорізько го лінійного виробничого упр авління магістральних газоп роводів" філії "Управління ма гістральних газопроводів "Ха рківтрансгаз" (газопостачаль ником) та ТОВ "Промислова комп анія "Технолит" (замовником) бу в укладений договір на транс портування природного газу п о магістральним газопровода м № 5858/ЗП-2007Т, строк дії якого 13.12.07 п ролонговано угодою № 5858/ЗП-2008Т н а 2008 рік, згідно умов якого він зобов'язався здійснити транс портування природного газу з амовника трубопровідним тра нспортом, а замовник - прийн яти газ та сплатити послуги п о його транспортуванню згідн о з тарифами, зазначеними в п. 6.1 договору.

Згідно з п. 4.1 договору газо транспортне підприємство пр иймає газ від замовника на пу нктах прийому-передачі газу в магістральні трубопроводи газотранспортного підприєм ства в загальному потоці газ у в обсягах, зазначених в п. 2.1 т а п. 2.3 даного договору, здійсню є його транспортування по те риторії України до ГРС, та пер едає газ замовнику в загальн ому потоці в місці та в момент передачі газу в газорозподі льчі мережі газорозподільно го підприємства (ВАТ "Запоріж газ").

Послуги по транспортуванн ю газу оформлюються газотран спортним підприємством і зам овником актами здачі-прийомк и послуг по транспортуванню газу (п. 5.1 договору).

Акти здачі-прийомки послуг по транспортуванню газу є пі дставою для проведення остат очних розрахунків замовника з газотранспортним підприєм ством. При немотивованій від мові замовника від підписанн я акту, а також при неповернен ні цього акту газотранспортн ому підприємству, сума, яка пі длягає сплаті за послуги по т ранспортуванню газу, нарахов ується на підставі реєстру г азорозподільного підприємс тва (п.п. 5.4, 5.5 договору).

Пунктом 7.2 договору сторона ми визначено порядок щомісяч ної оплати замовником послуг по транспортуванню газу на р ахунок газотранспортного пі дприємства.

Додатковою угодою № 1 від 15.03.07 договір № 5858/ЗП-2007Т доповнено пу нктом 7.7 згідно якого, якщо зам овник отримує газ від постач альника газу із ресурсів ЗАТ "Укргаз-Енерго" (третя особа-2 н а стороні відповідача), підтв ерджених ОДУ ДК "Укртрансгаз " та доведених до газотранспо ртного підприємства і ВАТ "За поріжгаз" (третя особа на стор оні позивача), оплату за послу ги по транспортуванню газу п о магістральним газопровода м замовник здійснює з 01.02.07 на ра хунок постачальника газу згі дно з умовами укладеного з ос таннім договору. У разі, якщо з амовник отримує газ від пост ачальника газу не із ресурсі в ЗАТ "Укргаз-енерго", то оплат а послуг по транспортуванню газу магістральними газопро водами здійснюється згідно п .п. 7.1-7.6 договору між замовником та газотранспортним підприє мством.

Відповідно до ст.ст. 11, 629 ЦК Ук раїни договір є однією з підс тав виникнення зобов'язань т а є обов'язковим для виконанн я сторонами.

За приписами ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту та інших вимог, що звичайн о ставляться.

Судами встановлено, що відп овідачем у квітні-червні 2008 ро ку отримано послуги по транс портуванню газу в обсягах 52,673 т ис.м3, 49,558 тис.м3 та 47,09 тис.м3 відпов ідно, що підтверджується реє стром обсягу споживання прир одного газу промисловими під приємствами по ВАТ "Запоріжг аз" у вказаному періоді.

Листом від 16.03.11 позивач напра вив відповідачу акти прийман ня-передачі послуг по трансп ортуванню газу за період з 01.04.0 8 по 30.06.08 на загальну суму 9 980,62 грн ., а листом від 25.03.11 пред'явив вим огу про сплату вказаної суми боргу.

Листом № 27 від 01.04.11 відповідач відмовився від підписання в казаних актів та сплати борг у з підстав оплати ним послуг по транспортуванню газу за к вітень-червень 2008 року ТОВ "БІТ імпекс-Ойл" (третя особа-1 на ст ороні відповідача), з яким у нь ого був укладений договір пр о постачання природного газу № ДГ-123/08 від 05.02.08.

Проте, відповідно до постан ови Кабінету Міністрів Украї ни № 112 від 27.02.08 "Про деякі питання забезпечення розрахунків сп оживачів за природний газ у 200 8 році" обов' язок з укладення договорів на постачання при родного газу суб' єктам госп одарювання у межах, узгоджен их обсягів природного газу н а 2008 рік покладено на НАК "Нафто газ України" та її ДК "Газ Укра їни".

Таким чином, постачання при родного газу суб' єктам госп одарювання у спірний період здійснювалось НАК "Нафтогаз України" та її ДК "Газ України" .

ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтог аз України" є єдиним підприєм ством на Україні, що здійснює транспортування природного газу магістральними трубопр оводами, які згідно ст. 7 Закон у України "Про трубопровідни й транспорт" є власністю держ ави.

Крім того, як вже зазначалос ь вище, п. 7.7 договору сторони по годили, що оплата замовником послуг транспортування газу здійснюється на рахунок пос тачальника за умов підтвердж ення Об'єднаним диспетчерськ им управлінням ДК "Укртрансг аз" отримання газу від п остачальника газу із ресурсі в ЗАТ "Украгаз-Енерго".

Нормами ст.ст. 33, 34 ГПК України встановлено, що кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і зап еречень.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судами попередніх інстанц ій не встановлено, а матеріал и справи не містять належних та допустимих доказів надан ня послуг по транспортуванню газу відповідачу від постач альника - ТОВ "БІТімпекс-Ойл" і з ресурсів ЗАТ "Укргаз-Енерго " та підтвердження надання та ких послуг відповідачу ОДУ Д К "Укртрансгаз", як передбачен о п. 7.7 договору № 5858/ЗП-2007Т.

За таких обставин, висновки судів попередніх інстанцій про порушення відповідачем д оговірного зобов' язання, в частині оплати послуг трансп ортування природного газу у квітні-червні 2008 року в сумі 9 980, 62 грн., що є підставою до поклад ення на нього обов' язку по с платі вказаної суми боргу, є т акими, що відповідають вимог ам діючого законодавства та ґрунтуються на матеріалах сп рави.

Враховуючи викладене, поси лання касаційної скарги на т у обставину, що послуги по тра нспортуванню газу у квітні-ч ервні 2008 року відповідачу над авались "БІТімпекс-Ойл", а не п озивачем, слід залишити поза увагою суду.

З огляду на викладене, судом апеляційної інстанції на пі дставі встановлених фактичн их обставин справи, з'ясовано дійсні права і обов'язки стор ін та правильно застосовано матеріальний закон, що регул ює спірні правовідносини.

Суд дав оцінку наявним у спр аві доказам за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності, керуюч ись законом, що відповідає ви могам ст. 43 ГПК України, переоц інка доказів, відповідно до с т. 1117 ГПК України, не входить до повноважень суду касаційної інстанції.

Постанова апеляційного го сподарського суду прийнята з дотриманням норм матеріальн ого та процесуального законо давства, доводи касаційної с карги правильності викладен их у ній висновків не спросто вують, в зв' язку з чим підста в для зміни чи скасування зак онного та обґрунтованого суд ового акту колегія суддів не вбачає.

На підставі наведеного та к еруючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господ арського процесуального код ексу України, Вищий господар ський суд України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Промислова компан ія "Технолит" залишити без за доволення.

2. Постанову Донецького ап еляційного господарського с уду від 10 серпня 2011 року у справ і № 30/5009/2072/11 залишити без зм ін.

Головуючий суддя: Дунає вська Н.Г.

Судді: Владими ренко С.В.

Мележик Н.І.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19174112
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/5009/2072/11

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 11.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Рішення від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні