Рішення
від 14.06.2011 по справі 5023/3009/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" червня 2011 р. Справа № 5023/3009/11

вх. № 3009/11

Суддя господарського суд у Жельне С.Ч.

при секретарі судового зас ідання Федорова Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1., довір еність б/н від 04.11.2010 року, відпов ідача: не з*явився.

розглянувши справу за поз овом АТ "Науково-технологі чний інститут транскрипції, трансляції і реплікації" м. Ха рків

до ТОВ "Криптомаш", м. Хар ків

про визнання наказу недійс ним,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Публічне акц іонерне товариства „Науково -технологічний інститут тран скрипції, трансляції і реплі кації” звернувся до господар ського суду із позовною заяв ою про визнання недійсним на казу №2-К/11 від 03.03.2011р. „Про припин ення виконання обов' язків” , який прийнятий генеральним директором Товариства з обм еженою відповідальністю „КР ИПТОМАШ”. Позовні вимоги мот ивовані тим, що оспорюваний н аказ прийнятий відповідачем - Товариством з обмеженою в ідповідальністю „КРИПТОМАШ ” з перевищенням повноважень генерального директора та н е відповідає вимогам норм Ци вільного кодексу України, Го сподарського кодексу Україн и, Закону України „Про господ арські товариства”.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримує.

Відповідач відзиву на позо в не подав, його представник в судове засідання не з' явив ся. Про час і місце судового за сідання відповідачу за його адресою було належним чином повідомлено. Відповідно до с т. 75 Господарського процесуал ьного кодексу України суд вп раві розглянути справу без с торони (її представника) за на явними в ній матеріалами.

16.05.2011р. від Публічного акціон ерного товариства „Науково-т ехнологічний інститут транс крипції, трансляції і реплік ації” до суду надійшло клопо тання про зміну назви позива ча з Акціонерного товариства „Науково-технологічний інст итут транскрипції, трансляці ї і реплікації” на Публічне а кціонерне товариство „Науко во-технологічний інститут тр анскрипції, трансляції і реп лікації”, на підтвердження ч ого надана копія свідоцтва п ро державну реєстрацію юриди чної особи серія А01 №429268 від 29.04.2011 р.

Суд вважає, що клопотання по зивача про зміну назви юриди чної особи з Акціонерного то вариства „Науково-технологі чний інститут транскрипції, трансляції і реплікації” на Публічне акціонерне товарис тво „Науково-технологічний і нститут транскрипції, трансл яції і реплікації” підлягає задоволенню, оскільки мова й де про одну й ту саму юридичну особу.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги, дослідивши матеріали справи та заслуха вши пояснення представника п озивача, дослідивши надані д окази, суд встановив наступн е.

Відповідно до Статуту Това риства з обмеженою відповіда льністю „КРИПТОМАШ”, який за тверджений протоколом зборі в учасників Товариства з обм еженою відповідальністю „КР ИПТОМАШ” №1 від 25.10.2006р. та зареєс трований державним реєстрат ором номер запису 14801050001015460 від 09.11. 2006р. позивач є учасником Товар иства з обмеженою відповідал ьністю „КРИПТОМАШ”.

Згідно пункту 7 „Про обрання органів управління товарист ва” порядку денного протокол у зборів учасників Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „КРИПТОМАШ” №1 від 25.10.2006р. уча сниками товариства було прий нято рішення про створення к олегіального виконавчого ор гану товариства - Дирекції у складі: генерального дирек тора та виконавчого директор а. На посаду генерального дир ектора обрано Головашича С. О . та на посаду виконавчого дир ектора обрано Головашич С. М. н а підставі поданих ними заяв .

03.03.2011р. Товариство з обмежено ю відповідальністю „КРИПТОМ АШ” в особі генерального дир ектора видало наказ №2-К/11 від 03 .03.2011р. „Про припинення виконан ня обов' язків”.

Згідно даного наказу припи нено виконання обов' язків г енерального директора Товар иства з обмеженою відповідал ьністю „КРИПТОМАШ” з 22.03.2011р. у з в' язку з прийняттям на робо ту за конкурсом в Харківськи й університет Повітряних Сил , відповідно до ст.38 КЗпП Украї ни. Тимчасове виконання обов ' язків генерального директ ора покладено на виконавчого директора згідно з пунктом 18. 21 Статуту Товариства з обмеже ною відповідальністю „КРИПТ ОМАШ”.

Підпунктом 17.5.4 пункту 17.5 Стат уту Товариства з обмеженою в ідповідальністю „КРИПТОМАШ ” визначено, що до виключної к омпетенції зборів учасників відноситься утворення і від кликання виконавчого органу товариства, яке полягає в виз начені форми (одноособової ч и колегіальної) та найменува ння виконавчого органу товар иства, визначенні кількісног о складу, а також структури, як що виконавчий орган є колегі альним, визначенні його комп етенції, а також припиненні п овноважень виконавчого орга ну в повному його складі.

Підпунктом 17.5.5 пункту 17.5 Стат уту Товариства з обмеженою в ідповідальністю „КРИПТОМАШ ” визначено, що до виключної к омпетенції зборів учасників відноситься призначення, зв ільнення чи усунення генерал ьного директора (директора) т овариства від виконання обов ' язків.

Проаналізувавши положення Статуту Товариства з обмеже ною відповідальністю „КРИПТ ОМАШ” суд дійшов висновку, що призначення та звільнення г енерального директора Товар иства з обмеженою відповідал ьністю „КРИПТОМАШ” відносит ься до виключної компетенції загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальніст ю „КРИПТОМАШ”.

Вищезазначені положення С татуту Товариства з обмежено ю відповідальністю „КРИПТОМ АШ” відповідають вимогам чин ного законодавства України, зокрема, пункту 3 частини 4 ста тті 145 Цивільного кодексу Укра їни, згідно якого визначено, щ о до виключної компетенції з агальних зборів учасників то вариства з обмеженою відпові дальністю належить створенн я та відкликання виконавчого органу товариства.

Окрім того, дане положення п ередбачено Законом України „ Про господарські товариства ”. Так, частиною 1 статті 59 Закон у України „Про господарські товариства” визначено, що до компетенції зборів товарист ва з обмеженою відповідальні стю крім питань, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" статті 41 цього Закону, належить: вста новлення розміру, форми і пор ядку внесення учасниками дод аткових вкладів; вирішення п итання про придбання товарис твом частки учасника; виключ ення учасника з товариства; в изначення форм контролю за д іяльністю виконавчого орган у, створення та визначення по вноважень відповідних контр ольних органів. Відповідно д о пункту „г” статті 41 Закону У країни „Про господарські тов ариства” передбачено, що до к омпетенції загальних зборів належить утворення і відкли кання виконавчого та інших о рганів товариства.

Статутом Товариства з обме женою відповідальністю „КРИ ПТОМАШ” визначено, що

- виконавчим органом товари ства, який здійснює керівниц тво його поточною діяльністю , є колегіальний орган - дире кція або одноособовий орган - директор (пункт 18.1),

- дирекція товариства утвор юється за рішенням зборів уч асників товариства у кількос ті щонайменш 2-х членів: генера льного директора товариства та виконавчого директора. Зб ори учасників можуть прийнят и рішення та збільшити склад дирекції товариства (пункт 18. 3),

- дирекцію товариства очолю є генеральний директор товар иства (пункт 18.4),

- генеральний директор това риства призначається та звіл ьняється зборами учасників т овариства (пункт 18.5).

Відповідно до пункту 18.19 Стат уту Товариства з обмеженою в ідповідальністю „КРИПТОМАШ ” до компетенції генеральног о директора Товариства з обм еженою відповідальністю „КР ИПТОМАШ” відноситься: здійсн ює керівництво товариством; без довіреності діє від імен і товариства, представляє ін тереси товариства в інших пі дприємства, установах та орг анізаціях; без обмежень укла дає та підписує від імені тов ариства угоди (договори, конт ракти тощо) та інші документи , без обмежень розпоряджаєть ся майном та коштами товарис тва; відкриває рахунки в уста новах банків, в межах своїх по вноважень, розпоряджається г рошовими коштами; підписує у сі документи, пов' язані з по датковою звітністю; вирішує всі питання поточної діяльно сті; в межах своєї компетенці ї видає накази, довіреності т а дає вказівки; має інші права , надані керівнику товариств а законодавством та зборами учасників.

Відповідно до статті 62 Зако ну України „Про господарські товариства” у товаристві з о бмеженою відповідальністю с творюється виконавчий орган : колегіальний (дирекція) або о дноособовий (директор). Дирек цію очолює генеральний дирек тор. Членами виконавчого орг ану можуть бути також і особи , які не є учасниками товарист ва.

Дирекція (директор) вирішує усі питання діяльності това риства, за винятком тих, що нал ежать до виключної компетенц ії загальних зборів учасникі в. Загальні збори учасників т овариства можуть винести ріш ення про передачу частини по вноважень, що належать їм, до к омпетенції дирекції (директо ра).

Частиною 3 статті 145 Цивільно го кодексу України передбаче но, що компетенція виконавчо го органу товариства з обмеж еною відповідальністю, поряд ок ухвалення ним рішень і пор ядок вчинення дій від імені т овариства встановлюються ци м Кодексом, іншим законом і ст атутом товариства.

Аналіз положень статуту То вариства з обмеженою відпові дальністю „КРИПТОМАШ” та чин ного законодавства України д озволяє зробити висновок, що генеральний директор Товари ства з обмеженою відповідаль ністю „КРИПТОМАШ” не має пов новажень щодо призначення, з вільнення чи усунення генера льного директора Товариства з обмеженою відповідальніст ю „КРИПТОМАШ”. Прийняття ріш ень з даних питань відносить ся до виключної компетенції зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальніст ю „КРИПТОМАШ”.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що наказ №2-К/11 від 03.03.2011р. „Про припинення виконання обов' язків” вида ний генеральним директором в ід імені Товариства з обмеже ною відповідальністю „КРИПТ ОМАШ” з перевищенням повнова жень, передбачених Статутом Товариства з обмеженою відпо відальністю „КРИПТОМАШ” та ч инним законодавством Україн и, відповідно є недійсним.

Аналогічної позиції дотри мується Верховний Суд Україн и згідно Листа „Практика роз гляду судами корпоративних с порів” від 01.08.2007р. відповідно до якого зазначено, що господар ським судам необхідно також враховувати, що рішення вико навчого органу товариства, п рийняті з перевищенням компе тенції, можуть бути визнані н едійсними за позовом акціоне рів (учасників) товариства у в ипадку порушення цим рішення м прав акціонерів (учасників ) товариства.

Відповідно до частини 1 стат ті 88 ГК України учасники госпо дарського товариства мають п раво брати участь в управлін ні справами товариства в пор ядку, визначеному в установч их документах, за винятком ви падків, передбачених цим Код ексом та іншими законами.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 116 ЦК України учасни ки господарського товариств а мають право у порядку, встан овленому установчим докумен том товариства та законом бр ати участь в управлінні това риством у порядку, визначено му в установчому документі, к рім випадків, встановлених з аконом.

Відповідно до частини 1 стат ті 10 Закону України „Про госпо дарські товариства” учасник и товариства мають право бра ти участь в управлінні справ ами товариства в порядку, виз наченому в установчих докуме нтах, за винятком випадків, пе редбачених цим Законом.

Зважаючи на той факт, що ген еральний директор, як викона вчий орган Товариства з обме женою відповідальністю „КРИ ПТОМАШ”, з перевищенням своє ї компетенції прийняв рішенн я щодо звільнення генерально го директора Товариства з об меженою відповідальністю „К РИПТОМАШ”, порушено права по зивача як учасника Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „КРИПТОМАШ” брати участь в управлінні справами товари ства в порядку, визначеному в установчих документах, зокр ема, права призначати, звільн яти чи усувати генерального директора (директора) товари ства від виконання обов' язк ів, яке передбачене підпункт ом 17.5.5 пункту 17.5 Статуту Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „КРИПТОМАШ”.

Крім того, суд вважає за нео бхідне зазначити правові під стави щодо підсудності даног о спору господарському суду.

Згідно пункту 4 частин и 1 статті 12 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и господарським судам підвід омчі справи, що виникають з ко рпоративних відносин у спора х між господарським товарист вом та його учасником (заснов ником, акціонером), у тому числ і учасником, який вибув, а тако ж між учасниками (засновника ми, акціонерами) господарськ их товариств, що пов'язані із с творенням, діяльністю, управ лінням та припиненням діяльн ості цього товариства, крім т рудових спорів.

Відповідно до статті 167 Господарського кодексу Укр аїни корпоративні права - це п рава особи, частка якої визна чається у статутному капітал і (майні) господарської орган ізації, що включають правомо чності на участь цієї особи в управлінні господарською ор ганізацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів ) даної організації та активі в у разі ліквідації останньо ї відповідно до закону, а тако ж інші правомочності, передб ачені законом та статутними документами.

Позивач просить суд визнат и Наказ №2-К/11 від 03.03.2011р. „Про прип инення виконання обов' язкі в”, який прийнятий генеральн им директором Товариства з о бмеженою відповідальністю „ КРИПТОМАШ” недійсним у зв' я зку з його невідповідністю н ормам пункту 3 частини 4 статті 145 Цивільного кодексу України , частини 1 статті 59, пункту ”г” статті 41 Закону України „Про г осподарські товариства”, вим огам Статуту Товариства з об меженою відповідальністю „К РИПТОМАШ”.

Сторонами по даній справі є дві юридичні особи. Позиваче м є юридична особа - учасник То вариства з обмеженою відпові дальністю „КРИПТОМАШ”, права якого порушені, внаслідок пр ийняття оспорюваного наказу ; відповідачем є юридична осо ба - Товариство з обмеженою ві дповідальністю „КРИПТОМАШ” - особа від імені якої прийнят о оспорюваний наказ.

Зі змісту позовної заяви вб ачається, що підставою виник нення даного спору є порушен ня корпоративного права пози вача як учасника Товариства з обмеженою відповідальніст ю „КРИПТОМАШ” брати участь в управлінні справами товарис тва в порядку, визначеному в у становчих документах.

Зважаючи на той факт, що сто ронами по даному спору є юрид ичні особи, і той факт, що підс тавою для виникнення спору п о даній справі є порушення ко рпоративних прав позивача, я к учасника Товариства з обме женою відповідальністю „КРИ ПТОМАШ” внаслідок порушення пункту 3 частини 4 статті т.145 Ци вільного кодексу України, ча стини 1 статті 59, пункту ”г” ста тті 41 Закону України „Про госп одарські товариства”, суд ді йшов висновку, що даний спір є корпоративним та підсудний господарському суду.

Аналогічної позиції дотри мується Вищий господарський суд України відповідно до п.1. 12 Рекомендацій Президії Вищо го господарського суду Украї ни „Про практику застосуванн я законодавства у розгляді с прав, що виникають з корпорат ивних відносин” від 28.12.2007р. у як ому зазначено, що для розмежу вання трудових та корпоратив них спорів у справах, пов' яз аних з рішеннями про обрання або звільнення, відкликання керівників та інших посадов их осіб товариства, господар ським судам слід враховувати підстави подання позову. Тру довим є спір, пов' язаний із з астосуванням норм КЗпП Украї ни та з порушенням права пози вача на працю, підставою ж вин икнення корпоративного спор у є порушення або оспорюванн я корпоративних прав учасник ів (акціонерів) господарськи х товариств, норм ЦК України, Г К України, Закону України „Пр о господарські товариства”, вимог установчих документів господарських товариств.

Відповідно до статті 44-49 Госп одарського процесуального к одексу України витрати по сп латі державного мита та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су покладаються на відповіда ча.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 12, 15, 22, 33, 43, 44, 49, 82- 85, 115, 116 Господарського процесуа льного кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Клопотання позивача п ро зміну назви юридичної осо би задовольнити та вважати п озивачем Публічне акціонерн е товариство „Науково-технол огічний інститут транскрипц ії, трансляції і реплікації” .

Позов задовольнити.

Визнати Наказ №2-К/11 від 03.03.2011р. „ Про припинення виконання обо в' язків” виданий генеральн им директором від імені Това риства з обмеженою відповіда льністю „КРИПТОМАШ” недійсн им.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „КРИПТОМАШ” (61070, м. Харків, ву л. Академіка Проскури, 1, код ЄД РПОУ 33676451) на користь Публічног о акціонерного товариства „Н ауково-технологічний інстит ут транскрипції, трансляції і реплікації” (61166, м. Харків, вул . Коломенська, 3, код ЄДРПОУ 24473039) 8 5,00 гривень державного мита.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю „КР ИПТОМАШ” (61070, м. Харків, вул. Акад еміка Проскури, 1, код ЄДРПОУ 3367 6451) на користь Публічного акці онерного товариства „Науков о-технологічний інститут тра нскрипції, трансляції і репл ікації” (61166, м. Харків, вул. Колом енська, 3, код ЄДРПОУ 24473039) 236,00 грив ень витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Повний текст рішення підпи сано судом 20.06.2011 р.

Суддя Жельне С.Ч.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16569044
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/3009/11

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Постанова від 02.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Рішення від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні