Рішення
від 21.04.2008 по справі 6/132
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/132

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  6/132

21.04.08

За позовом                              Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-                              комерційна фірма «Згода»

До відповідача                     Комунального підприємства «Київське міське бюро                               технічної інвентаризації та реєстрації права власності на                               об'єкти нерухомого майна»

Про                                        визнання права власності та зобов'язання провести                               реєстрацію права власності

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

Від позивача           Мікулін А.В. (за дов. б/н від 04.12.2008)

Від відповідача          не з'явились

Обставини справи:

До господарського суду міста Києва звернулося з позовом товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційна фірма «Згода»до комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»про визнання права власності позивача на об'єкти нерухомого майна (нежитлові будівлі, що знаходяться за адресою: вул. Гродненська, 36 у Дніпровському районі міста Києва: № 1 - пилорама Р-63 загальною площею 115,1 кв. м., літера «Б»; № 2 - будівля для охорони загальною площею 23,8 кв. м., літера «А»), що обліковуються на балансі позивача, а також про зобов'язання відповідача провести реєстрацію права власності позивача на вказані об'єкти нерухомості.

Ухвалою суду від 11.03.2008 було порушено провадження у справі № 6/132.

Позовні вимоги вмотивовані наступним. За твердженням позивача, відповідач відмовив позивачу у державній реєстрації права власності на згадане вище нерухоме майно, яке є об'єктом завершеного будівництва, введено в експлуатацію та обліковується на балансі позивача. Підставою для відмови відповідач визначив відсутність правовстановлюючого документа на об'єкт нерухомості.

Під час розгляду справи позивач уточнив позовні вимоги та просив визнати за ним право власності на об'єкти нерухомого майна (нежитлові будівлі, що знаходяться за адресою: вул. Гродненська, 36 у Дніпровському районі міста Києва: № 1 - пилорама Р-63 загальною площею 115,1 кв. м., літера «Д»; № 2 - будівля для охорони загальною площею 23,8 кв. м., літера «Г»), що обліковуються на балансі позивача, а також про зобов'язання відповідача провести реєстрацію права власності позивача на вказані об'єкти нерухомості.

Відповідач у судові засідання не з'явився, відзиву на позов не надав.

Суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Позивачем на земельній ділянці було здійснено будівництво об'єктів нерухомого майна –нежитлових будівель, а саме: пилорами Р-63, загальною площею 115,1 кв. м. та будівлі для охорони, загальною площею 23,8 кв. м. (далі –об'єкти нерухомого майна).

Після завершення процесу створення нової речі, позивачем 17.12.2007  було введено у експлуатацію як основні засоби об'єкти нерухомого майна, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Гродненська, 36

Протягом всього часу, будівництва, яке здійснювалось за рахунок та з матеріалів позивача, позивач створював, а надалі володів та користувався об'єктами нерухомого майна та земельною ділянкою? на якій він знаходиться.

Таким чином, позивач є законним власником об'єктів нерухомого майна.

Статтею 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, інше не встановлено договором або законом.

Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до вимог законодавства, позивач зобов'язаний ввести в експлуатацію об'єкти нерухомого майна та провести їх державну реєстрацію.

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»(далі - Закон), право власності на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Відповідно до п. 5 прикінцевих положень Закону державна реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

На звернення позивача відповідачем було відмовлено у державній реєстрації нерухомого майна, що є власністю позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також, у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 32 Господарського процесуального Кодексу України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги чи заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Таким чином, враховуючи надані позивачем докази суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі,

Керуючись ст.ст. 32, 49, 82-85, ГПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати право власності товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «3года»(код 21494762) на об'єкти нерухомого майна - нежитлові будівлі, що знаходяться за адресою: вул. Гродненська, 36 у м. Києва: № 1 - пилорама Р-63 (загальна площа 115,1 кв. м.), (літера «Д»); № 2 -будівля для охорони (загальна площа 23,8 кв. м.), (літера «Г»).

Зобов'язати комунальне підприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»(м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4-В) провести реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Згода»(м. Київ, вул. Краківська, 22, код 21494762) на об'єкти нерухомого майна - нежитлові будівлі, що знаходяться за адресою: вул. Гродненська, 36 м. Києва: № 1 - пилорама Р-63 (загальна площа 115,1 кв. м.); № 2 - будівля для охорони (загальна площа 23,8 кв. м.) та які обліковуються на балансі товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Згода».

Суддя                                                                                            С.А. Ковтун

Рішення підписано 21 травня 2008 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.04.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1674079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/132

Ухвала від 08.08.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 07.07.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 04.08.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 27.07.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.07.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

Судовий наказ від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 22.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні