Постанова
від 20.05.2008 по справі 24/48-08
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

24/48-08

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2008                                                                                   Справа № 24/48-08  

  

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Кузнецової І.Л.,

суддів: Верхогляд Т.А. (доповідача), Чимбар Л.О.,

при секретарі судового засідання Гайдук Ю.А.,

за участю представників:

від позивача: Драний А.В., заступник начальника юридичного відділу, довіреність №5  від 08.01.2008 року,

від відповідача: Баннов Є.Г., провідний юрисконсульт, довіреність №85-17юр  від 20.06.2007 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 07.02.2008 року у справі № 24/48-08,

за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Кривому Розі Дніпропетровської  області

до відкритого акціонерного товариства „АрселорМіттал Кривий Ріг”, м. Кривий Ріг, Дніпропетровської області

про стягнення 6 815,42 грн.  

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 04.03.2008 року у справі №24/48-08 (суддя Л.М. Калиниченко) відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі відмовлено в задоволенні позову про стягнення з відкритого акціонерного товариства (далі-ВАТ) “АрселорМіттал Кривий Ріг” 6815,42 грн. 29 коп. перерахунку страхових виплат, виплачених потерпілому Нарищенко Ігорю Костянтиновичу.

Приймаючи рішення, господарський суд виходив з того, що відшкодування шкоди у разі настання страхового випадку є виключно обов'язком Фонду. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання»передбачає виплату страхового відшкодування виключно за рахунок внесків роботодавців та не передбачає право Фонду на звернення до страхувальника (роботодавця) з регресними вимогами щодо відшкодування сплачених Фондом страхових внесків.

Суд вважав неможливим застосування до спірних правовідносин вимог ст.ст.1172 та 1191 ЦК України, оскільки  ці правовідносини регулюються нормами спеціального законодавства.

Не погодившись з рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення скасувати, прийняти нове рішення та задовольнити позовні вимоги.

Посилається на те, що сторони у справі є суб'єктами страхової діяльності в сфері господарювання відповідно до ст.4 «Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». На думку скаржника він має право відповідно до ст.228 ГК України  на відшкодування збитків в регресному порядку, оскільки виплата перерахунків потерпілим внаслідок вини підприємства з 01.04.2001року є нецільовим використанням бюджетних коштів та вважається збитками в розумінні Постанови Кабінету Міністрів України №1423 від 13.09.2000р. “Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві”.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників  сторін, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню в силу наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 15.06.2005 року з виконавчої дирекції Фонду в м.Кривому Розі на користь Нарищенко Ігоря Констянтиновича стягнуто заборгованість по страховим виплатам у розмірі 6815,42 грн. а також грошові суми в розмірі 361,72 грн. в місяць до зміни обставин, що призводять перерахунок або припинення страхових виплат (а.с. 3-5).

Вказаним рішенням встановлено, що Нарищенко І.К. працював на шахті “Северная” рудоуправління ім. Кірова та отримав професійне захворювання з втратою 30 відсотків професійної працездатності безстроково та третю групу інвалідності.

Відповідно до виданого на виконання судового рішення виконавчого листа  позивач виплатив Нарищенко І.К. заборгованість 6815,42 грн.(а.с.6).

       На момент розгляду справи доказів правонаступництва ВАТ”АрселорМіттал Кривий Ріг” прав та обов'язків рудоуправління ім. Кірова позивачем не надано.

Відповідні докази не надав скаржник і при розгляді апеляційної скарги.

Отже, позивачем не доведено, що між сторонами існують правовідносини відповідно до ст.4 «Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», як він зазначає в апеляційній скарзі, відповідно і відсутнє передбачене ст.228 ГК України право вимоги до відповідача стосовно відшкодування заборгованості по страхових виплатах гр.Нарищенко І.К. в сумі 6815,42грн.

Слід також зазначити, що господарський суд в оскаржуваному рішенні правильно послався на те, що витрачені позивачем кошти у вигляді перерахунку страхових виплат  6815,42 грн. не є для нього шкодою в розумінні ст.1166 ЦК України, так як ці кошти відповідно до ч.2 ст.46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання»формувалися за рахунок внесків роботодавця.

Таким чином, підстави для скасування рішення місцевого господарського суду відсутні.

Зважаючи на викладене, керуючись статтями 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд -                      

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 07.02.2008 року у справі № 24/48-08 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку  протягом одного місяця до Вищого господарського Суду України.

Головуючий суддя:                                                       І.Л. Кузнецова

Суддя                                                                               Т.А. Верхогляд

      

Суддя                                                                               Л.О. Чимбар

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.05.2008
Оприлюднено04.06.2008
Номер документу1674605
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/48-08

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 20.02.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 20.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б.Ю.

Постанова від 20.05.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Т.А.

Рішення від 20.03.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Рішення від 08.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні