Постанова
від 01.07.2011 по справі 34/611
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.07.2011 № 34/611

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Корсак ової Г.В.

суддів: Нєсвєтову Н.М .

Кондес Л.О.

при секретарі:

від прокуратури:Сахно Н.В.

від позивача : ОСОБА_1 - за довіреністю

від відповідача 1: ОСОБА_2 . - за довіреністю

від відповідача 2: не з' яви лись

розглянувши апеляційну ск аргу Заступника Генеральног о прокурора України на рішен ня господарського суду міста Києва від 19.12.2007р.

по справі № 34/611 (суддя Ст ашків Р.Б.)

за позовом Обслуговуючого кооперативу житлового коопе ративу «Харчомашовець»

до 1. Головного управління з емельних ресурсів виконавчо го органу Київради (Київсько ї міської державної адмініст рації);

2. Київської міської рад и

про зобов' язання вчинити дії та визнання дій такими, що суперечать чинному законода вству

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарсько го суду міста Києва від 19.12.2007р. п озовні вимоги задоволені пов ністю. Зобов' язано Київську міську раду вчинити дії, спря мовані на реалізацію прав Об слуговуючого кооперативу жи тлового кооперативу «Харчом ашовець» на отримання докуме нтів, які відповідно до закон у посвідчують право на земел ьну ділянку на вул. Лісничій у Голосіївському районі м. Киє ва, а саме щодо підписання, вид ачі та реєстрації правовстан овлюючих документів на зазна чену земельну ділянку відпов ідно до вимог статті 125 Земель ного кодексуУкраїни. Зобов' язано Головне управління зем ельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської м іської державної адміністра ції) зареєструвати державний акт на право власності на зем ельну ділянку на вул. Лісничі й у Голосіївському районі м. К иєва без сплати відновної ва ртості зелених насаджень, що розташовані на земельній ді лянці та відшкодування втрат сільськогосподарського та л ісогосподарського виробниц тва. Стягнуто з Київської міс ької ради на користь Обслуго вуючого кооперативу житлово го кооперативу «Харчомашове ць» 127,50 грн. витрат по сплаті де ржавного мита та 59 грн. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу . Стягнуто з Головного управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київради на к ористь Обслуговуючого коопе ративу житлового кооператив у «Харчомашовець» 127,50 грн. витр ат по сплаті державного мита та 59 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Не погоджуючись з при йнятим рішенням, Заступник Г енерального прокурора Украї ни звернувся до апеляційного господарського суду з апеля ційною скаргою, в якій просит ь рішення господарського суд у міста Києва від 19.12.2007р. по спра ві № 34/611 скасувати, та прийняти нове рішення, яким в позові Об слуговуючому кооперативу жи тлового кооперативу «Харчом ашовець» відмовити.

Скаржник в апеляційній ска рзі вказує на те, що рішення го сподарського суду міста Києв а від 19.12.2007р. прийнято з неправи льним застосуванням норм мат еріального та процесуальног о права та з неповним з' ясув анням обставин, що мають знач ення для справи.

На підставі апеляцій ної скарги Заступника Генера льного прокурора України на рішення господарського суду міста Києва від 19.12.2007р., згідно ст. ст. 53, 93, 98 ГПК України, Київськ им апеляційним господарськи м судом ухвалою від 05.04.2011р. відн овлено строк подання апеляці йної скарги та порушено апел яційне провадження.

Обслуговуючим коопер ативом житловим кооперативо м «Харчомашовець» подано від зив на апеляційну скаргу, в як ому позивач просить рішення господарського суду міста Ки єва від 19.12.2007 року у справі № 34/611 з алишити без змін, а апеляційн у скаргу - без задоволення.

Київська міська рада в поясненнях до апеляційної скарги, просить рішення госп одарського суду міста Києва від 19.12.2007 року у справі № 34/611 скасу вати, апеляційну скаргу задо вольнити.

Представник відповідача 2 в судове засідання не з'явився , про час та місце судового роз гляду повідомлений належним чином.

Судова колегія вважає, що не явка представника відповіда ча 2 не перешкоджає апеляційн ому перегляду рішення господ арського суду міста Києва ві д 19.12.2007 року.

Обслуговуючим кооперативо м житловим кооперативом «Хар чомашовець» було подано клоп отання про зупинення провадж ення у справі №34/611 до набрання законної сили рішенням госпо дарського суду міста Києва у справі № 14/57.

В судовому засіданні 01.07.2011р. п озивач подав заяву, в якій пр осить клопотання про зупинен ня провадження у справі №34/611 не розглядати, оскільки рішенн я господарського суду міста Києва у справі № 14/57 набрало зак онної сили.

Прокурор та представник ві дповідача 1 в судовому засіда нні вимоги апеляційної скарг и підтримали та просили її за довольнити.

Представник позивача запе речив проти доводів апеляцій ної скарги.

Дослідивши матеріали спра ви, обговоривши доводи апеля ційної скарги, заслухавши по яснення прокурора та предста вників сторін, проаналізував ши на підставі встановлених фактичних обставин справи пр авильність застосування суд ом першої інстанції норм зак онодавства, колегія суддів К иївського апеляційного госп одарського суду дійшла висно вку, що апеляційна скарга під лягає задоволенню виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи рішенням Київської м іської ради від 01.10.2007р. №356/3190 було затверджено проект землеуст рою щодо відведення земельни х ділянок Обслуговуючому коо перативу житловому кооперат иву «Харчомашовець» на вул. Л існичій у Голосіївському рай оні міста Києва та вирішено п ередати Обслуговуючому кооп еративу житловому кооперати ву «Харчомашовець» земельні ділянки загальною площею 105,46 г а на вул. Лісничій у Голосіївс ькому районі міста Києва за р ахунок частини земель сільс ькогосподарського товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Хотівський», наданих ві дповідно до п.5 рішення Київсь кої міської ради від 23.10.2003р. №117/990 для ведення товарного сільсь когосподарського виробницт ва, право користування якими посвідчено договором оренди земельної ділянки від 23.10.2003р. № 79-6-00244 (лист згода СТОВ «Хотівськ ий» від 18.06.2007р. №221), з них: площею 90,2 5 га (ділянка №1 - площею 58,67 га, д ілянка №2 - площею 31,58 га) у влас ність для житлової забудови; площею 15,21 га (ділянка №3 - площ ею 0,40 га, ділянка №4 - площею 2,85 га , ділянка №5 - площею 11,96 га) в до вгострокову оренду на 49 років для рекреаційних цілей та бл агоустрою території.

Відповідно до п.8.3. зазначено го рішення ОКЖК «Харчомашове ць» зобов' язаний був у міся чний термін звернутись до Го ловного управління земельни х ресурсів виконавчого орган у Київради (Київської місько ї державної адміністрації) і з клопотанням щодо організац ії робіт по винесенню меж зем ельної ділянки в натуру (на мі сцевість) та виготовленню до кументів, що посвідчують пра во власності на земельні діл янки та право користування з емельними ділянками.

Позивач 26.10.2007р. звернувся до Г оловного управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) з листом № 30 в якому просив виг отовити документи, що посвід чують право власності та пра во користування землею за ад ресою вул. Лісничій та здійсн ити їх реєстрацію та видачу.

Листами №05-49/36991 від 07.11.2007р. та № 05-99/ 37875 від 14.11.2007р. Головне управлінн я земельних ресурсів виконав чого органу Київради (Київсь кої міської державної адміні страції) повідомило ОКЖК «Ха рчомашовець» про те, що відпо відно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006р. №1 045 «Про затвердження Порядку в идалення дерев, кущів, газоні в, квітників у населених пунк тах» та ст. 207 Земельного кодек су України позивачу необхідн о сплатити відновну вартість зелених насаджень та відшко дувати втрати сільськогоспо дарського та лісогосподарсь кого виробництва.

Вважаючи вимоги Головного управління земельних ресурс ів виконавчого органу Київра ди (Київської міської держав ної адміністрації) незаконни ми та такими, що порушують пра ва ОКЖК «Харчомашовець», Обс луговуючий кооператив житло вий кооператив «Харчомашове ць» звернувся до господарськ ого суду міста Києва з позово м до Головного управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради (Київської міської державної адміністр ації) та Київської міської ра ди про зобов' язання Київськ у міську раду вчинити дії, спр ямовані на реалізацію прав О бслуговуючого кооперативу ж итлового кооперативу «Харчо машовець» на отримання докум ентів, які відповідно до зако ну посвідчують право на земе льну ділянку на вул. Лісничій у Голосіївському районі м. Ки єва, а саме щодо підписання, ви дачі та реєстрації правовста новлюючих документів на зазн ачену земельну ділянку відпо відно до вимог статті 125 Земел ьного кодексу України; зобов ' язання Головне управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради (Київськ ої міської державної адмініс трації) зареєструвати держав ний акт на право власності на земельну ділянку на вул. Лісн ичій у Голосіївському районі м. Києва без сплати відновної вартості зелених насаджень, що розташовані на земельній ділянці та відшкодування вт рат сільськогосподарського та лісогосподарського вироб ництва.

Згідно зі статтею 14 Констит уції України земля є основни м національним багатством, щ о перебуває під особливою ох ороною держави.

Визначені у Земельному код ексі України норми щодо відш кодування втрат сільськогос подарського і лісогосподарс ького виробництва спрямован і на забезпечення раціональн ого використання і охорони о собливо цінних земель сільсь когосподарського призначен ня та земель лісового фонду з метою збереження їх кількіс ного і якісного стану. Відшко дування втрат передбачає ком пенсацію суспільству негати вних наслідків соціально-еко номічного, екологічного хара ктеру, що настають внаслідок переведення особливо цінних земель сільськогосподарськ ого призначення та лісового фонду до інших категорій зем ель, а також у разі обмеження з емлекористування чи погірше ння якості земель як особлив ого національного надбання, що перебуває під особливою о хороною держави.

Пунктом 34 статті 26 Закону Укр аїни “Про місцеве самоврядув ання в Україні” визначено, що виключною компетенцією сіль ських, селищних, міських рад є вирішення відповідно до зак ону питань регулювання земел ьних відносин.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 Земель ного кодексу України відшкод уванню підлягають втрати сіл ьськогосподарських угідь (рі ллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасови щ); лісових земель та чагарник ів, як основного засобу вироб ництва в сільському і лісово му господарстві внаслідок ви лучення (викупу) їх для потреб не пов' язаних з сільського сподарським та лісогосподар ським виробництвом.

Згідно з частиною 5 ста тті 207 Земельного кодексу Укра їни, втрати сільськогосподар ського та лісогосподарськог о виробництва визначаються в порядку визначеному Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 4 Порядку визначенн я втрат сільськогосподарськ ого та лісогосподарського ви робництва, які підлягають ві дшкодуванню, затвердженому п остановою Кабінету Міністрі в України від 17.11.97 № 1279 передбаче но, що відшкодування втрат сі льськогосподарського та ліс огосподарського виробництв а, спричинених вилученням сі льськогосподарських і лісов их угідь для цілей не пов'язан их із веденням сільського і л ісового господарства, провад иться юридичними і фізичними особами в двомісячний термі н після затвердження в устан овленому порядку проекту від ведення їм земельних ділянок .

Відповідно до ч.1 ст.208 Земель ного кодексу України від від шкодування втрат сільського сподарського і лісогосподар ського виробництва звільняю ться громадяни та юридичні о соби у разі використання зем ельних ділянок для будівницт ва шкіл, дошкільних закладів , державних об'єктів охорони з доров'я, культури, фізкультур и та спорту, соціального забе зпечення, державних об'єктів дорожнього будівництва, кул ьтових споруд релігійних орг анізацій, кладовищ, меліорат ивних систем, протиерозійних , протизсувних і протиселеви х споруд, під будівництво і об слуговування жилих будинків і господарських будівель, дл я розміщення внутрігосподар ських об'єктів сільськогоспо дарських, рибогосподарських і лісогосподарських підприє мств, організацій та установ , видобування торфу за умови п овернення земельних ділянок у стані, придатному для попер еднього використання, під об 'єкти і території природно-за повідного фонду.

Пунктом 3 Порядку визначенн я втрат сільськогосподарськ ого та лісогосподарського ви робництва, які підлягають ві дшкодуванню, затвердженому п остановою Кабінету Міністрі в України від 17.11.97 № 1279 визначено , що від відшкодування втрат с ільськогосподарського і ліс огосподарського виробництв а звільняються юридичні і фі зичні особи у разі надання їм вилучених сільськогосподар ських і лісових угідь у тимча сове користування, в тому чис лі на умовах оренди. При цьому вказаним пунктом надано пра во на звільнення від сплати в трат лише надання землі під і ндивідуальне житлове і гараж не будівництво.

Як вбачається з матеріалів справи пунктом 1 рішення Київ ської міської ради від 01.10.2007р. № 356/3190 затверджено містобудівне обґрунтування щодо зміни ці льового призначення сільськ огосподарських земель для ро зміщення садибної житлової з абудови, рекреаційних цілей та благоустрою території на вул. Лісничій у Голосіівсько му районі м.Києва для житлово го кооперативу «Харчомашове ць». Обслуговуючому кооперат иву житловому кооперативу «Х арчомашовець» були передані земельні ділянки загальною площею 105,46 га на вул. Лісничій у Голосіївському районі міста Києва за рахунок частини зем ель сільськогосподарського товариства з обмеженою відп овідальністю «Хотівський» з віднесенням земельних ділян ок загальною площею 105,46 га до з емель запасу житлової та гро мадської забудови з виключен ням її з категорії земель сіл ьськогосподарського призна чення (п.5. рішення). Вказаним рі шенням позивачу затверджено проект землеустрою (пункт 6).

Таким чином, позивач набув п раво власності на земельні д ілянки сільськогосподарськ их угідь зі зміною їх цільово го призначення для розміщенн я садибної житлової забудови .

Виходячи зі змісту ст. 208 Земе льного кодексу України від в ідшкодування втрат сільсько господарського і лісогоспод арського виробництва звільн яються громадяни та юридичні особи у разі надання ним земе льних ділянок, зокрема, під бу дівництво і обслуговування ж итлових будинків і господарс ьких будівель за умови повер нення земельних ділянок у ст ані, придатному для попередн ього використання, під об' є кти та території природно-за повідного фонду.

Пунктом 8.8. рішення Київсько ї міської ради від 01.10.2007р. №356/3190 Об слуговуючий кооператив житл овий кооператив «Харчомашов ець» зобов' язано здійснити відшкодування втрат сільськ огосподарського виробництв а в установленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач у встановлен ому законом порядку не оскар жував рішення Київської місь кої ради від 01.10.2007р. №356/3190 в частин і зобов' язання його відшкод увати втрати сільськогоспод арського виробництва.

За наведних обставин та вим ог законодавства, судова кол егія вважає, що позивачем не д оведено наявність підстав зв ільнення його від відшкодува ння втрат сільськогосподарс ького виробництва.

За приписами статті 28 Закон у України "Про благоустрій на селених пунктів" охороні та в ідновленню підлягають усі зе лені насадження в межах насе лених пунктів під час провед ення будь-якої діяльності, кр ім зелених насаджень, які вис аджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряни х і кабельних ліній, трансфор маторних підстанцій, розподі льних пунктів і пристроїв, пр и цьому, видалення дерев, кущі в, газонів і квітників здійсн юється в порядку, затверджен ому Кабінетом Міністрів Укра їни. Процедуру видалення де рев, кущів, газонів і квітни ків на території населеного пункту визначено Порядком в идалення дерев, кущів, газоні в і квітників у населених пу нктах, затвердженим постан овою Кабінету Міністрів Ук раїни від 01.08.2006 року № 1045 , згідно я кого видалення зелених насад жень на території населеного пункту здійснюється за ріше нням виконавчого органу місь кої, селищної, сільської ради на підставі ордера. Підставо ю для прийняття рішення комп етентним органом є заява юри дичної чи фізичної особи про видалення зелених насаджень . Ордер видається після визна чення стану зелених насаджен ь спеціальною комісією і скл адання акта обстежень тих на саджень, що підлягають видал енню, який має бути погоджени й з територіальним органом М інприроди, та сплати відновн ої вартості зелених насаджен ь. Ордер на видалення зелених насаджень компетентний орга н видає не пізніше наступног о робочого дня після подання заявником документа про спл ату відновної вартості зелен их насаджень, що підлягають в идаленню. Згідно з пунктами 10, 11 цього ж Порядку видалення з елених насаджень на земельні й ділянці, яка перебуває у при ватній власності, та на приса дибній ділянці здійснюється за рішенням власника (корист увача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартост і, при цьому, відновна вартіст ь зелених насаджень, розташо ваних на земельній ділянці, щ о відведена в установленому порядку фізичній або юридичн ій особі, сплачується під час передачі такої ділянки у вла сність відповідної особи.

Таким чином, висновок місцевого господарського су ду про те, що власника може бут и зобов' язано сплачувати ві дновну вартість зелених наса джень, якщо ці зелені насадже ння будуть зноситись (видаля тись), за зверненням власника та на підставі ордеру на вида лення зелених насаджень, не в ідповідає п.п. 10,11 вказаного Пор ядку.

З огляду на зазначене, позив ачем не доведено наявність п ідстав звільнення його від с плати відновної вартості зел ених насаджень, розташованих на земельній ділянці, що відв едена у власність.

Відповідно до ст. 15 ЦК У країни кожна особа має право на захист свого цивільного п рава у разі його порушення, не визнання або оспорювання.

Згідно зі ст.1 ГПК Укра їни підприємства, установи, о рганізації, інші юридичні ос оби мають право звертатися д о господарського суду згідно з встановленою підвідомчіст ю господарських справ за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів, а також д ля вжиття передбачених цим К одексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на встановлені обст авини справи та наведені пол оження законодавства, судова колегія вважає, що позивачем не доведено порушення його п рав за захистом яких позивач звернувся з позовом у даній с праві.

З огляду на зазначене, судов а колегія вважає позовні вим оги необґрунтованими та таки ми, що задоволенню не підляга ють.

За вказаних обставин, колег ія суддів дійшла висновку, що рішення господарського суду міста Києва від 19.12.2007 року прий няте з неповним з' ясування м обставин, що мають значення для справи, з неправильним за стосуванням норм матеріальн ого права та підлягає скасув анню. Суд апеляційної інстан ції приймає по справі нове рі шення про відмову в задоволе нні позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 99, 101 - 105 Господ арського процесуального код ексу України, апеляційний го сподарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скарг у Заступника Генерального пр окурора України на рішення г осподарського суду міста Киє ва від 19.12.2007р. у справі № 34/611 задов ольнити.

2. Рішення господарськ ого суду міста Києва від 19.12.2007 р оку у справі № 34/611 скасувати.

3. Прийняти нове рішення , яким в задоволенні позову ві дмовити.

4. Матеріали справи № 34/61 1повернути до господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя Корсакова Г.В.

Судді Нєсвєтова Н.М.

Конд ес Л.О.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.07.2011
Оприлюднено13.07.2011
Номер документу16799144
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/611

Ухвала від 24.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Постанова від 28.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волков P.B.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волков P.B.

Постанова від 01.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

Рішення від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні