Постанова
від 28.09.2011 по справі 34/611
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2011 р. Справа № 34/611

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого судді Волкова Р.В.

суддів Новікової Р.Г., Прокопа нич Г.К.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_4 за дов. №41 від 17.03.2011р.

від відповідача 1:

від відповідача 2: ОСОБА_5 за дов. №06-34/6603 від 14.03.2011 р.

ОСОБА_6 за дов. №225-КР-1276 від 07.09. 2011р.

від Прокуратури: Ходаківський М.П. за посв . №147

розглянувши у відкритом у судовому засіданні касацій ну скаргу Обслуговуючого кооперати ву житлового кооперативу "Ха рчомашовець" м. Київ

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.07.2011р .

у справі №34/611

господарського суду міста Києва

за позовом Обслуговуючого кооперат иву житлового кооперативу"Ха рчомашовець" м. Київ

до 1.Головного управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради "Київської міської державної адміністр ації) м. Київ

2.Київської міської ради м. К иїв

за участю Заступника Генерального п рокурора України м. Київ

про зобов'язання вчинити дії та визнання дій такими, що суп еречать чинному законодавст ву

ВСТАНОВИВ:

Обслуговуючий кооперати в житлового кооперативу"Харч омашовець" м. Київ звернувся д о господарського суду з позо вом до Головного управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради "Київськ ої міської державної адмініс трації) м. Київ та Київської мі ської ради м. Київ про зобов' язання Київську міську раду вчинити дії, спрямовані на ре алізацію прав Обслуговуючог о кооперативу житлового кооп еративу “Харчомашовець” на о тримання документів, які від повідно до закону посвідчуют ь право на земельну ділянку н а вул. Лісничій у Голосіївськ ому районі м. Києва, а саме щод о підписання, видачі та реєст рації правовстановлюючих до кументів на зазначену земель ну ділянку відповідно до вим ог статті 125 Земельного кодекс уУкраїни. Зобов' язання Голо вне управління земельних рес урсів виконавчого органу Киї вради (Київської міської дер жавної адміністрації) зареєс трувати державний акт на пра во власності на земельну діл янку на вул. Лісничій у Голосі ївському районі м. Києва без с плати відновної вартості зел ених насаджень, що розташова ні на земельній ділянці та ві дшкодування втрат сільськог осподарського та лісогоспод арського виробництва (з урах уванням уточнень).

Рішенням господарського с уду м. Києва від 19.12.2007 року у спра ві №34/611 позов задоволено у повн ому обсязі. Зобов' язано Киї вську міську раду вчинити ді ї, спрямовані на реалізацію п рав Обслуговуючого кооперат иву житлового кооперативу “Х арчомашовець” на отримання д окументів, які відповідно до закону посвідчують право на земельну ділянку на вул. Лісн ичій у Голосіївському районі м. Києва, а саме щодо підписан ня, видачі та реєстрації прав овстановлюючих документів н а зазначену земельну ділянку відповідно до вимог статті 125 Земельного кодексуУкраїни. Зобов' язано Головне управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) зареєструвати де ржавний акт на право власнос ті на земельну ділянку на вул . Лісничій у Голосіївському р айоні м. Києва без сплати відн овної вартості зелених насад жень, що розташовані на земел ьній ділянці та відшкодуванн я втрат сільськогосподарськ ого та лісогосподарського ви робництва.

Рішення вмотивовано тим, що передача земельної ділянки у власність юридичної чи фіз ичної особи не призводить ав томатично до видалення всіх зелених насаджень на цій діл янці, і відповідно до статті 28 Закону України «Про благоус трій населених пунктів»відн овну вартість зелених насадж ень за їх видалення сплачує в ласник, а отже лише власника м оже бути зобов' язано сплачу вати відновну вартість зелен их насаджень, якщо ці зелені н асадження будуть зноситись ( видалятись), за зверненням вл асника та на підставі ордеру на видалення зелених насадж ень, що виданий компетентним органом. Таким чином, дії та в имоги Головного управління з емельних ресурсів виконавчо го органу Київради (Київсько ї міської державної адмініст рації) не відповідають Закон у України «Про благоустрій н аселених пунктів», адже особ а, яка не набула прав власника або землекористувача не мож е бути зобов' язана сплачува ти відновну вартість зелених насаджень, що розташовані на земельній ділянці. Також, гос подарський суд дійшов виснов ку, що позивачу земельні діля нки надані для житлової забу дови та відповідно до статті 208 Земельного кодексу України останній звільняється від с плати витрат сільськогоспод арського та лісогосподарськ ого виробництва.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 01.07.2011 року рішення місцев ого господарського суду міст а Києва скасовано та прийнят о нове рішення, яким в задовол енні позову відмовлено.

Не погоджуючись з винесено ю постановою, Обслуговуючий кооператив житлового коопер ативу "Харчомашовець" м. Київ з вернувся з касаційною скарго ю до Вищого господарського с уду України, в якій просить її скасувати та залишити в силі рішення господарського суду міста Києва від 19.12.2007р. Обґрунт овуючи свої вимоги скаржник зазначив, що висновки апеляц ійного господарського суду н е відповідають обставинам сп рави та наявним у ній матеріа лам, нормам матеріального та процесуального права.

Судова колегія, розглянувш и наявні матеріали, обговори вши доводи касаційної скарги , дослідивши правильність за стосування норм матеріально го та процесуального права в важає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Як встановлено господарсь кими судами попередніх інста нцій, рішенням Київської міс ької ради №356/3190 від 01.10.2007р. було за тверджено проект землеустро ю щодо відведення земельних ділянок Обслуговуючому кооп еративу житловому кооперати ву «Харчомашовець» на вул. Лі сничій у Голосіївському райо ні міста Києва. Вирішено пере дати Обслуговуючому коопера тиву житловому кооперативу « Харчомашовець»земельні діл янки загальною площею 105,46 га на вул. Лісничій у Голосіївсько му районі міста Києва за раху нок частини земель сільсько господарського товариства з обмеженою відповідальністю «Хотівський», наданих відпо відно до п.5 рішення Київської міської ради від 23.10.2003р. №117/990 для ведення товарного сільськог осподарського виробництва, п раво користування якими посв ідчено договором оренди земе льної ділянки від 23.10.2003р. №79-6-00244 (ли ст згода СТОВ «Хотівський» в ід 18.06.2007р. №221), з них: площею 90,25 га (ді лянка №1 - площею 58,67 га, ділянк а №2 - площею 31,58 га) у власність для житлової забудови; площе ю 15,21 га (ділянка №3 - площею 0,40 га , ділянка №4 - площею 2,85 га, ділян ка №5 - площею 11,96 га) в довгостр окову оренду на 49 років для ре креаційних цілей та благоуст рою території.

Також в ході розгляду справ и господарськими судами вста новлено, що 26.10.2007р. позивач звер нувся до Головного управлінн я земельних ресурсів виконав чого органу Київради (Київсь кої міської державної адміні страції) з листом № 30 в якому пр осив виготовити документи, щ о посвідчують право власност і та право користування земл ею за адресою вул. Лісничій та здійснити їх реєстрацію та в идачу.

Листами №05-49/36991 від 07.11.2007р. та № 05-99/ 37875 від 14.11.2007р. Головне управлінн я земельних ресурсів виконав чого органу Київради (Київсь кої міської державної адміні страції) повідомило ОКЖК «Ха рчомашовець»про те, що відпо відно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006р. №1 045 «Про затвердження Порядку в идалення дерев, кущів, газоні в, квітників у населених пунк тах»та ст. 207 Земельного кодек су України позивачу необхідн о сплатити відновну вартість зелених насаджень та відшко дувати втрати сільськогоспо дарського та лісогосподарсь кого виробництва.

Вважаючи вимоги Головног о управління земельних ресур сів виконавчого органу Київр ади (Київської міської держа вної адміністрації) незаконн ими та такими, що порушують пр ава ОКЖК «Харчомашовець», по зивач звернувся до господарс ького суду міста Києва з дани м позовом.

За приписами статті 28 Зако ну України "Про благоустрій н аселених пунктів" охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах на селених пунктів під час пров едення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які в исаджені або виросли самосів ом в охоронних зонах повітря них і кабельних ліній, трансф орматорних підстанцій, розпо дільних пунктів і пристроїв, при цьому, видалення дерев, ку щів, газонів і квітників здій снюється в порядку, затвердж еному Кабінетом Міністрів Ук раїни. Процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квіт ників на території населено го пункту визначено Порядком видалення дерев, кущів, газон ів і квітників у населених пу нктах, затвердженим постано вою Кабінету Міністрів Укра їни від 01.08.2006 року № 1045, згідно яко го видалення зелених насадже нь на території населеного п ункту здійснюється за рішенн ям виконавчого органу місько ї, селищної, сільської ради на підставі ордера. Підставою д ля прийняття рішення компете нтним органом є заява юридич ної чи фізичної особи про вид алення зелених насаджень. Ор дер видається після визначен ня стану зелених насаджень с пеціальною комісією і склада ння акта обстежень тих насад жень, що підлягають видаленн ю, який має бути погоджений з т ериторіальним органом Мінпр ироди, та сплати відновної ва ртості зелених насаджень. Ор дер на видалення зелених нас аджень компетентний орган ви дає не пізніше наступного ро бочого дня після подання зая вником документа про сплату відновної вартості зелених н асаджень, що підлягають вида ленню. Згідно з пунктами 10, 11 ць ого ж Порядку видалення зеле них насаджень на земельній д ілянці, яка перебуває у прива тній власності, та на присади бній ділянці здійснюється за рішенням власника (користув ача) земельної ділянки без сп лати їх відновної вартості, п ри цьому, відновна вартість з елених насаджень, розташован их на земельній ділянці, що ві дведена в установленому поря дку фізичній або юридичній о собі, сплачується під час п ередачі такої ділянки у влас ність відповідної особи.

Таким чином, апеляційний г осподарський суд дійшов вірн ого висновку, що позивачем не доведено наявність підстав звільнення його від оплати в ідновної вартості зелених на саджень, розташованих на зем ельній ділянці, що відведена у власність.

Щодо висновків господарсь кого суду першої інстанції в ідносно того, що позивачу зем ельні ділянки надані для жит лової забудови та відповідно до статті 208 Земельного кодек су України останній звільняє ться від сплати витрат сільс ькогосподарського та лісого сподарського виробництва ко легія суддів вважає їх хибни ми та відзначає наступне.

Пунктом 4 Порядку визначенн я втрат сільськогосподарськ ого та лісогосподарського ви робництва, які підлягають ві дшкодуванню, затвердженому п остановою Кабінету Міністрі в України від 17.11.97 № 1279 передбаче но, що відшкодування втрат сі льськогосподарського та ліс огосподарського виробництв а, спричинених вилученням сі льськогосподарських і лісов их угідь для цілей не пов'язан их із веденням сільського і л ісового господарства, провад иться юридичними і фізичними особами в двомісячний термі н після затвердження в устан овленому порядку проекту від ведення їм земельних ділянок .

Відповідно до ч.1 ст.208 Земель ного кодексу України від від шкодування втрат сільського сподарського і лісогосподар ського виробництва звільняю ться громадяни та юридичні о соби у разі використання зем ельних ділянок для будівницт ва шкіл, дошкільних закладів , державних об'єктів охорони з доров'я, культури, фізкультур и та спорту, соціального забе зпечення, державних об'єктів дорожнього будівництва, кул ьтових споруд релігійних орг анізацій, кладовищ, меліорат ивних систем, протиерозійних , протизсувних і протиселеви х споруд, під будівництво і об слуговування жилих будинків і господарських будівель, дл я розміщення внутрігосподар ських об'єктів сільськогоспо дарських, рибогосподарських і лісогосподарських підприє мств, організацій та установ , видобування торфу за умови п овернення земельних ділянок у стані, придатному для попер еднього використання, під об 'єкти і території природно-за повідного фонду.

Пунктом 3 Порядку визначенн я втрат сільськогосподарськ ого та лісогосподарського ви робництва, які підлягають ві дшкодуванню, затвердженому п остановою Кабінету Міністрі в України від 17.11.97 № 1279 визначено , що від відшкодування втрат с ільськогосподарського і ліс огосподарського виробництв а звільняються юридичні і фі зичні особи у разі надання їм вилучених сільськогосподар ських і лісових угідь у тимча сове користування, в тому чис лі на умовах оренди. При цьому вказаним пунктом надано пра во на звільнення від сплати в трат лише надання землі під і ндивідуальне житлове і гараж не будівництво.

Як вбачається з матеріалів справи пунктом 1 рішення Київ ської міської ради від 01.10.2007р. № 356/3190 затверджено містобудівне обґрунтування щодо зміни ці льового призначення сільськ огосподарських земель для ро зміщення садибної житлової з абудови, рекреаційних цілей та благоустрою території на вул. Лісничій у Голосіівсько му районі м.Києва для житлово го кооперативу «Харчомашове ць». Обслуговуючому кооперат иву житловому кооперативу «Х арчомашовець»були передані земельні ділянки загальною площею 105,46 га на вул. Лісничій у Голосіївському районі міста Києва за рахунок частини зем ель сільськогосподарського товариства з обмеженою відп овідальністю «Хотівський»з віднесенням земельних ділян ок загальною площею 105,46 га до з емель запасу житлової та гро мадської забудови з виключен ням її з категорії земель сіл ьськогосподарського призна чення (п.5. рішення). Вказаним рі шенням позивачу затверджено проект землеустрою (пункт 6).

Таким чином, судова колегія погоджується з висновком Ки ївського апеляційного госпо дарського суду, що позивач на був право власності на земел ьні ділянки сільськогоспода рських угідь зі зміною їх ціл ьового призначення для розмі щення садибної житлової забу дови.

Виходячи зі змісту ст. 208 Земе льного кодексу України від в ідшкодування втрат сільсько господарського і лісогоспод арського виробництва звільн яються громадяни та юридичні особи у разі надання ним земе льних ділянок, зокрема, під бу дівництво і обслуговування ж итлових будинків і господарс ьких будівель за умови повер нення земельних ділянок у ст ані, придатному для попередн ього використання, під об' є кти та території природно-за повідного фонду.

Пунктом 8.8. рішення Київсько ї міської ради від 01.10.2007р. №356/3190 Об слуговуючий кооператив житл овий кооператив «Харчомашов ець»зобов' язано здійснити відшкодування втрат сільськ огосподарського виробництв а в установленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено госпо дарськимми судами обох інста нцій, позивач у встановленом у законом порядку не оскаржу вав рішення Київської місько ї ради від 01.10.2007р. №356/3190 в частині з обов' язання його відшкодув ати втрати сільськогосподар ського виробництва.

Таким чином, позивачем не до ведено наявність підстав зві льнення його від відшкодуван ня втрат сільськогосподарсь кого виробництва.

З урахуванням вищевиклад еного аналізу правових норм та документів, які містяться у матеріалах справи, судова к олегія погоджується з виснов ком апеляційного господарсь кого суду, що позивачем не дов едено порушення його прав за захистом яких позивач зверн увся з позовом у даній справі .

Зважаючи на викладене, дово ди касаційної скарги Обслуго вуючого кооперативу житлово го кооперативу "Харчомашовец ь" м. Київ не знайшли свого під твердження під час здійсненн я касаційного провадження, т ому Вищий господарський суд України залишає касаційну ск аргу без задоволення, а оскар жувану постанову апеляційно го господарського суду - без з мін.

Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9 , 111-11 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Обслуго вуючого кооперативу житлово го кооперативу "Харчомашовец ь" м. Київ залишити без задовол ення, а постанову Київського апеляційного господарськог о суду від 01.07.2011р. у справі №34/611 - без змін.

Головуючий суддя Р .В. Волков

Судді: Р.Г . Новікова

Г.К. П рокопанич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18472506
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/611

Ухвала від 24.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Постанова від 28.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волков P.B.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волков P.B.

Постанова від 01.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

Рішення від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні