Постанова
від 20.06.2011 по справі 4-1268/11
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№4-1268/11  

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2011 року

                                                                                

СУДДЯ НОВОЗАВОДСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ М. ЧЕРНІГОВА

Шипов І.М.

    розглянувши подання слідчого СОГ-СВ ПМ ДПА в Чернігівській області Гузенко Р.В., узгодженого із заступником прокурора Чернігівської області про розкриття банківської таємниці та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю, в зв’язку з розслідуванням кримінальної справи № 902/223 -

           Встановив:

           В провадженні СВ ПМ ДПА в Чернігівській області знаходиться кримінальна справа № 902/223 порушена відносно директора ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» ОСОБА_2, головного бухгалтера даного товариства – ОСОБА_3, засновника ОСОБА_4 за ч. 3 ст. 212 КК України, директора ТОВ «Укрбуд Консалтинг» ОСОБА_5, засновника даного підприємства ОСОБА_6 та невстановлених осіб за ознаками вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч.3 ст. 212 КК України.

           Досудовим слідством встановлено, що директор ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» (код ЄДРПОУ 36468516, юридична адреса: Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Прилуцька, буд.143) ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з головним бухгалтером даного товариства – ОСОБА_3 та ОСОБА_4, який являється засновником та фактичним власником даного підприємства, з метою ухилення від сплати податків, вступили в злочинну змову з групою осіб, а саме: директором ТОВ «Укрбуд Консалтинг» (код ЄДРПОУ 35199836, юридична адреса: м. Київ, вул. Дніпроводська, буд.1) ОСОБА_5 та засновником даного підприємства ОСОБА_6, після чого, протягом 2010 року учасники даної злочинної групи, з корисливих мотивів, організували та використали схему прикриття незаконної діяльності, направлену на заниження податкових зобов’язань, які підлягають сплаті до бюджету власними підприємствами.

Реалізуючі свої спільні злочинні наміри, направлені на умисне ухилення від сплати податків, фактичний власник ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» ОСОБА_4, діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» ОСОБА_2 та головним бухгалтером даного підприємства ОСОБА_3, директором ТОВ «Укрбуд Консалтинг» ОСОБА_5, та засновником даного підприємства ОСОБА_6, протягом 2010 року, незаконно сформували податковий кредит з ПДВ по господарських операціях проведених нібито з ТОВ «Укрбуд Консалтинг».           

При цьому, підприємства на які в подальшому перераховувались грошові кошти ТОВ «Укрбуд Консалтинг» фактично фінансово – господарську діяльність не здійснювали, а використовувались для незаконного переведення грошових коштів у готівку та забезпечення штучного права підприємств – легальних платників податків, в тому числі ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг», на формування податкового кредиту з податку на додану вартість. Створення та придбання даних підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності організували ОСОБА_5 та ОСОБА_6

Таким чином, ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» товари (роботи, послуги) від ТОВ «Укрбуд Консалтинг», не отримувало, а необґрунтоване формування податкового кредиту з ПДВ відбувалось по безтоварних операціях. Проведеними оперативно-технічними заходами щодо зняття інформації з каналів зв’язку, підтверджується здійснення учасниками злочинної групи безтоварних операцій з подальшим документальним оформленням імітації продажу товарів (робіт, послуг) на адресу ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг», а також їх змова та умисні дії, що направленні на ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг».

Відповідно до висновку №563д експертного економічного дослідження від 11.02.2011 року загальна сума податку на додану вартість, що не надійшла до державного бюджету внаслідок відображення в податковій звітності з податку на додану вартість протягом 2010 року службовими особами ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» операцій з придбання ТМЦ (робіт, послуг) у «Укрбуд Консалтинг» становить 2552368,42 грн.

Таким чином, директор ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з головним бухгалтером даного товариства – ОСОБА_3, засновником та фактичним власником даного підприємства ОСОБА_4, за сприяння в ухиленні від сплати податків директором ТОВ «Укрбуд Консалтинг» ОСОБА_5 та засновником даного підприємства ОСОБА_6, достовірно знаючи про відсутність фінансово-господарських операцій з ТОВ «Укрбуд Консалтинг» , щодо придбання у них товарів (робіт, послуг), і, як наслідок, відсутності права на податковий кредит з ПДВ за цими операціями,  шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та заниження, таким чином, об’єкту оподаткування, умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість в сумі 2552368,42 грн., яка у 5 тисяч і більше раз перевищує встановлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

В результаті проведення оперативно-розшукових заходів співробітниками УПМ ДПА в Чернігівській області було встановлено, що в ПАТ "КБ “Промекономбанк" (МФО 20058668, м. Донецьк) членами злочинного угрупованням орендуються банківські скриньки (індивідуальні сейфи), які використовуються для зберігання печаток, штампів, бухгалтерських та податкових документів, а також грошових коштів здобутих злочинним шляхом, що використовувались в злочинній діяльності підприємств ТОВ «Гідромакс-Інжиніринг» та ТОВ «Укрбуд Консалтинг», які контролюються злочинним угрупованням, з метою надання послуг підприємствам – вигодонабувачам.

Єдиним можливим способом отримати банківські документи є одержання відповідного рішення (постанови) суду про їх вилучення у банківській установі.

Відповідно до ст. 22 КПК України слідчий зобов'язаний вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдують обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують і обтяжують його відповідальність. 

Згідно ст. 66 КПК України слідчий в справах, які перебувають в його провадженні, вправі вимагати від підприємств, установ, організацій, посадових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані; вимагати від банків інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб у порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність". Виконання цих вимог є обов'язковим для всіх громадян, підприємств, установ і організацій.

Ст. 14-1 КПК України визначено, що таємниця банківських вкладів та рахунків охороняються законом. Розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Ст. 178 КПК України передбачено, що виїмка проводиться у випадках, коли є точні дані, що предмети чи документи, які мають значення для справи, знаходяться в певної особи чи в певному місці. Виїмка документів, що становлять банківську таємницю, проводиться тільки за вмотивованою постановою судді і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи.

Відповідно до ст. 60 Закону України “Про банки та банківську діяльність” інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

У ст. 62 Закону України “Про банки та банківську діяльність” зазначено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

Іншим способом, ніж розкрити банківську таємницю та отримати документи, що мають доказове значення по справі неможливо, тому слідчий звертається до суду з поданням про  розкриття  банківської таємниці та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю.

            Дослідивши матеріали справи, оглянувши матеріали кримінальної справи, приходжу до висновку, що подання слідчого СОГ- CВ ПМ ДПА в Чернігівській області обґрунтоване та підлягає задоволенню.

           На підставі викладеного, керуючись ст. 178 КПК України, ст.ст. 60, 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" ,-

   

ПОСТАНОВИВ:

    Подання слідчого СОГ-CВ ПМ ДПА в Чернігівській області ОСОБА_7 про розкриття  банківської таємниці та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю  – задовольнити.

           Надати ПАТ "КБ “Промекономбанк" (МФО 20058668, м. Донецьк) дозвіл на розкриття інформації стосовно наявності депозитних, кредитних, поточних рахунків та відкритих банківських скриньок (індивідуальних сейфів) зареєстрованих на громадян:

                 - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1;

                 - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний код НОМЕР_2;

                 - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний код НОМЕР_6;

                 - ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний код. НОМЕР_3;

                  - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5, ідентифікаційний код НОМЕР_4;

                  - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, ідентифікаційний код НОМЕР_5;

Провести в " ПАТ "КБ “Промекономбанк" (МФО 20058668, м. Донецьк) виїмку оригіналів документів, що становлять банківську таємницю:

             - документів щодо відкриття депозитних, кредитних, поточних рахунків та банківських скриньок (індивідуальних сейфів) вищевказаними громадянами;

             - довіреностей (доручень) щодо надання права користування іншим особам (фізичним, юридичним) депозитними, кредитними, поточними рахунками та банківськими скриньками (індивідуальними сейфами) зазначених громадян;

             - рух грошових коштів по депозитним, кредитним, поточним рахункам зазначених громадян за період з 01.01.2010 р. по день пред‘явлення даної постанови (в електронному вигляді та на паперових носіях);

             - первинних документів, що свідчать про зарахування на депозитні, кредитні, поточні рахунки вказаних громадян та зняття з них грошових коштів (платіжні доручення, грошові чеки, платіжні вимоги та інші розрахункові документи) за період з 01.01.2010 р. по день пред‘явлення постанови.

Всі документи надати в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів. В разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину не надання документів.

            Постанова оскарженню не підлягає.

     

        Суддя:                                                                     І. М.  Шипов

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено04.08.2011
Номер документу16865900
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1268/11

Постанова від 17.03.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 02.08.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Постанова від 29.12.2011

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Бібік М. М.

Постанова від 09.11.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Деменок С. В.

Постанова від 18.04.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Кут'я С. Д.

Постанова від 17.05.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Малинников О. Ф.

Постанова від 09.06.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Постанова від 20.06.2011

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Шипов І. М.

Постанова від 12.05.2011

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В.А. В. А.

Постанова від 13.05.2011

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Городецька Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні