Рішення
від 19.07.2011 по справі 38/120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

19.07.11 р. Сп рава № 38/120

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ле йби М.О.

при секретарі судового зас ідання Цакадзе М.А.

розглянув у відкритому суд овому засіданні справу:

за позовом: Публічного акці онерного товариства „Донець кобленерго”, м. Горлівка, Доне цька область

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Азовмашавтосервіс”, м. Маріуполь, Доне цька область

про стягнення заборговано сті за спожиту активну елект роенергію у розмірі 3559,06грн, пе ні у розмірі 305,36грн., інфляційн их нарахувань у розмірі 382,96грн ., 3% річних у розмірі 114,15грн.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 - з а дов. 52-11 „Д” від 26.04.2011р.

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Публічне ак ціонерне товариство „Донець кобленерго”, м. Горлівка, Доне цька область, звернувся до го сподарського суду з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю “Азовмашавт осервіс”, м.Маріуполь, Донець ка область про стягнення заб оргованості за спожиту актив ну електроенергію у розмірі 3559,06грн, пені у розмірі 305,36грн., ін фляційних нарахувань у розмі рі 382,96грн., 3% річних у розмірі 114,15 грн.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач посилаєть ся на договір на користуванн я електричною енергією №1579 в ід 19.11.1996р. (далі - Договір) з додат ками; акти прийняття-передав ання електроенергії за берез ень, квітень 2010р., рахунки №11/1579 за березень, квітень 2010р.; розраху нок ціни позову; акти звірки з аборгованості; невиконання в ідповідачем своїх зобов' яз ань.

14.07.2011р. на адресу господ арського суду надійшов лист із Головного управління ста тистики у Донецькій області від 08.07.2011р. № 14/4-17/3683, відповідно до я кого Товариство з обмеженою відповідальністю “Азовмаша втосервіс”, м.Маріуполь знач иться у ЄДРПОУ (ідентифікаці йний код 13498668) як юридична особа та знаходиться за адресою: 87500, Донецька область, м. Маріупол ь, Іллічівський район, Аеропо рт, який судом розглянутий та залучений до матеріалів спр ави.

Відповідач протягом розгляду справи у судові зас ідання не з' явився, про прич ину неявки суд не повідомив, п ро час, дату і місце проведенн я судового засідання був нал ежним чином повідомлений, що підтверджено відміткою канц елярії суду, але на адресу гос подарського суду повернулис ь конверти з відміткою “за за значеною адресою не зареєстр оване”.

Стаття 75 Господ арського процесуального ко дексу України передбачає, як що відзив на позовну заяву і в итребувані господарським с удом документи не подано, спр аву може бути розглянуто за н аявними в ній матеріалами.

Суд вважає за можливе розг лянути справу в порядку ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України за наявни ми матеріалами, оскільки їх ц ілком достатньо для правильн ої юридичної кваліфікації сп ірних правовідносин, а окрем і ненадані сторонами докумен ти, а також неявка належним чи ном повідомлених представни ків учасників справи у світл і приписів ст.ст. 4-3, 22, 33 цього Код ексу істотним чином не вплив ають на таку кваліфікацію.

Розгляд справи відкладавс я у зв' язку з неявкою відпов ідача та необхідністю предст авлення додаткових докумен тів.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача суд,

ВСТАНОВИВ:

Сторонами був укладений д оговір на користування елек тричною енергію №1579 від 19.11.1996р., п редметом якого, є умови поста вки, порядок реалізації елек троенергії та її використову вання на межі балансової нал ежності електромережі між ел ектропостачальною організа цією та споживачем.

Розділом 4 договору сторони визначили порядок розрахунк ів.

Плата за електроенергію ст ягується у формі планових пл атежів в наступні строки та в наступних розмірах:

до 10 числа поточного розрах ункового періоду - 1 планови й платіж у розмірі 50% вартості середньомісячного споживан ня електроенергії і кінцевий розрахунок за попередній ро зрахунковий період; 20 числа по точного розрахункового пері оду - 2 плановий платіж у розм ірі 50% вартості середньомісяч ного споживання електроенер гії (п.4.1.3 договору).

Відповідно з Постановою Ве рховної Ради України від 24.12.93 № 3811-ХІІ “Про відповідальність за несвоєчасне виконання гро шових зобов' язань” за кожни й день прострочки платежу ст ягується в без акцептовому п орядку пеня у розмірі 0,75% прос троченого платежу (п.4.3 догово ру).

Відповідно до розділу 5, Дог овір укладений на строк до 31.12.2001р. і набирає чинності з 20.11.1996р . та вважається продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору не буде заявлено жодної із сторін пр о відмову від договору або йо го перегляду. Договір підпис аний сторонами та скріплен ий печатками.

З матеріалів справи та пояс нень представника позивача в бачається, що на момент виник нення заявленої до стягнення суми боргу, сторони перебува ли у договірних відносинах.

Позивач належним чином вик онав свої зобов' язання за д оговором, постачав Споживачу електричну енергію, що підтв ерджується актами прийняття -передавання електроенергії за березень, квітень 2010р.

Акти прийняття-передаванн я електроенергії були підпис ані сторонами без будь-яких з ауважень та скріплені печатк ами підприємств.

Виставлені рахунки за акти вну електроенергію №11/1579 за бер езень, квітень 2010р. були отрима ні уповноваженим представни ком відповідача 02.04.2010р. та 22.04.2010р. в ідповідно, про що свідчить ві дповідна відмітка про отрима ння на цих рахунках.

Відповідач свого обов' яз ку з повної та своєчасної спл ати отриманої електричної ен ергії у встановлені строки н е виконав, чим порушив умови д оговору.

У зв' язку з невиконанням відповідачем зобов' язань п о своєчасній сплаті спожитої електричної енергії, позива ч звернувся до суду з вимогою стягнути з відповідача 3559,06грн. - борг за с пожиту активну електроенерг ію за березень, квітень 2010р.

Крім того, позивач наполяг ає на стягненні з відповідач а 3% річних за спожиту електрое нергію в сумі 114,15грн., інфляцій них у розмірі 382,96грн. та пені в сумі 305,36грн.

Відповідно до ст.43 ГПК Украї ни суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, п овному та об' єктивному розг ляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

Згідно ст. 26 Закону України „ Про електроенергетику” та п. 1.3 Правил користування електр ичною енергією (далі по текст у Правила), споживання енергі ї можливе лише на підставі до говору з енергопостачальник ом.

Пунктом 2 ст.275 Господарськог о кодексу України передбачен о, що відпуск енергії без офор млення договору енергопоста чання не допускається.

Відповідно до ст.67 Господар ського кодексу України, відн осини підприємства з іншими підприємствами, організація ми, громадянами в усіх сферах господарської діяльності зд ійснюються на основі договор ів; підприємства вільні у виб орі предмета договору, визна ченні зобов'язань, інших умов господарських взаємовіднос ин, що не суперечать законода вству України.

Судом встановлено, що між п озивачем та відповідачем був укладений договір на корист ування електричною енергією №1579 від 19.11.1996р. згідно з яким елек тропостачальна організація (позивач) постачає електричн у енергію споживачу (відпові дачу), а споживач користуєтьс я електроенергією та оплачує електропостачльній організ ації її вартість згідно з умо вами цього договору та додат ків до договору, що є його неві д' ємними частинами.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України та ст. 526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання мають виконуватис я належним чином відповідно до умов закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн істю таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України якщо у з обов' язанні встановлений с трок (термін) його виконання, т о воно підлягає виконанню у ц ей строк (термін).

Підпунктами 2, 8 п. 8.1. Правил ко ристування електричною енер гією, затверджених постаново ю Національної комісії з пит ань регулювання електроенер гетики України № 28 від 31.07.1996, заре єстрованих в Міністерстві ю стиції України 02.08.1996 за № 417/1442, із з мінами (далі - Правила), закрі плено, постачальник електрое нергії наділений правом своє часно отримувати від спожива ча оплату за електроенергію згідно умов договору та діюч ого законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач свої зобо в' язання стосовно оплати сп ожитої ним електричної енерг ії належним чином не виконав , виставлені рахунки в строки обумовлені договором не спл атив, чим порушив умови догов ору.

Таким чином, у відповідача п еред позивачем наявна заборг ованість за активну електрое нергію за березень, квітень 201 0р. у сумі 3559,06грн., яка доведена п озивачем та підтверджена мат еріалами справи.

Враховуючи, що відповідаче м не надано суду доказів опла ти наявної заборгованості, с уд приходить до висновку, що в имоги позивача щодо стягненн я з відповідача заборгованос ті за активну електроенергію у сумі 3559,06грн. є обґрунтованим и, доведеними та такими, що під лягають задоволенню.

Відповідно до ст.ст.216- 218 Гос подарського кодексу України учасники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за пор ушення у сфері господарюванн я шляхом застосування до пра вопорушників господарських санкцій. Господарськими сан кціями визнаються заходи впл иву на правопорушника у сфер і господарювання, в результа ті застосування яких для ньо го настають несприятливі еко номічні та/або правові наслі дки. Господарські санкції за стосовуються в установленом у законом порядку за ініціат ивою учасників господарськи х відносин. Підставою господ арсько-правової відповідаль ності учасника господарськи х відносин є вчинене ним прав опорушення у сфері господарю вання.

Згідно п.п.1, 3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зо бов'язання. Пенею є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно викона ного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

Відповідно до приписів ст.с т.6, 627 Цивільного кодексу Украї ни, сторони є вільними в уклад енні договору, виборі контра гента та визначенні умов дог овору з урахуванням вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, звичаї в ділового обороту, вимог роз умності та справедливості.

Згідно Закону України “Про відповідальність за несвоєч асне виконання грошових зобо в' язань” від 22.11.1996р. №543-96-ВР, плат ники грошових коштів сплачую ть на користь одержувачів ци х коштів за прострочення пла тежу пеню в розмірі, що встано влюється за згодою сторін, ал е не може перевищувати подві йної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачу ється пеня.

Пунктом 4.3 Договору передба чено, що за кожний день простр очки платежу стягується в пеня у розмірі 0,75% прострочен ого платежу .

Позивач з посиланням на п.4.3. Договору просить суд стягнут и з відповідача пеню у сумі 305,36грн. за несвоєчас не виконання зобов' язань за стосовуючи подвійну обліков у ставку НБУ, що не суперечить чинному законодавству.

Нарахування та розмір пені відповідають приписам ч. 6 ст . 232 Господарського кодексу Ук раїни, ст. 258 Цивільного кодекс у України, Закону України “Пр о відповідальність за несвоє часне виконання грошових зоб ов' язань” тому сума пені 305,36г рн. підлягає стягненню на кор исть позивача в повному обся зі.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України, боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов'язання, на вимог у кредитора зобов'язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річни х від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором або зак оном.

На підставі вищезазначено ї норми права, позивач просит ь стягнути з відповідача 3% річ них в сумі 114,15грн. та інфляційн і нарахування в сумі 382,96грн.

Перевіривши розрахунок що до нарахованих 3% річних та інф ляційних суд дійшов висновку , що позовні вимоги в цій части ні підлягають задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи наведене позов ні вимоги підлягають задовол енню у повному обсязі.

Судові витрати розподіляю ться відповідно до ст. 49 Госпо дарського процесуального Ко дексу України.

На підставі ст.129 Конституці ї України, ст. ст. 525, 526, 527, 530, 549, 625, 627 Цив ільного кодексу України, ст.67, 193, 216-218, 230, 231, 232, 275 Господарського код ексу України, Закону України „Про електроенергетику” №575/9 7-ВР від 16.10.1997р., Правил користува ння електричною енергією, за тверджених постановою Націо нальної комісії з питань рег улювання електроенергетики України від 31.07.1996р. N28, Закону Укр аїни “Про відповідальність з а несвоєчасне виконання грош ових зобов' язань” від 22.11.1996р. № 543-96-ВР, керуючись ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процес уального Кодексу України, го сподарський суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Публічног о акціонерного товариства „Д онецькобленерго”, м. Горлівк а, Донецька область до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Азовмашавтосервіс”, м. Маріупо ль, Донецька область про стяг нення заборгованості за спож иту активну електроенергію у розмірі 3559,06грн, пені у розмір і 305,36грн., інфляційні нарахуван ня у розмірі 382,96грн., 3% річних у р озмірі 114,15грн., задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю “Аз овмашавтосервіс”, м. Маріуполь (87500, Доне цька область, м.Маріуполь, Ілл ічівський район, АЕРОПОРТ, ЄД РПОУ 13498668) на користь Публічног о акціонерного товариства „Д онецькобленерго” м.Горлівка (84601, м.Горлівка, Донецької обла сті, пр.Леніна,11, ЄДРПОУ 00131268) на п /р 260373011294 в філії Донецького обла сного управління ВАТ „Ощадба нк”, МФО 335106, код ЄДРПОУ 00131096) забор гованість за спожиту активну електроенергію в розмірі 3559,06г рн.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю “Аз овмашавтосервіс”, м. Маріуполь (87500, Доне цька область, м.Маріуполь, Ілл ічівський район, АЕРОПОРТ, ЄД РПОУ 13498668) на користь Публічног о акціонерного товариства „Д онецькобленерго” м.Горлівка (84601, м.Горлівка, Донецької обла сті, пр.Леніна,11, ЄДРПОУ 00131268) на п /р 26000060261354 в Приватбанку, МФО 335429, ко д ЄДРПОУ 00131096) пеню у розмірі 305,36г рн., 3% річних у розмірі 114,15грн., ін фляційні у розмірі 382,96грн.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю “Аз овмашавтосервіс”, м. Маріуполь (87500, Доне цька область, м.Маріуполь, Ілл ічівський район, АЕРОПОРТ, ЄД РПОУ 13498668) на користь Публічног о акціонерного товариства „Д онецькобленерго” м.Горлівка (84601, м.Горлівка, Донецької обла сті, пр.Леніна,11, ЄДРПОУ 00131268) на п /р 26001307550283 в філії Центрально-міс ького відділення АК ПІБ м.Гор лівка, МФО 334464, код ЄДРПОУ 00131268) ви трати по сплаті державного м ита в сумі 102,00грн. та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу в с умі 236,00грн.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано, а у разі подання апе ляційної скарги - після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

У судовому засіданні 19.07.2011р. о голошено та підписано вступн у та резолютивну частину ріш ення.

Повний текст рішення склад ено та підписано 22.07.2011р.

Суддя Лейба М.О.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17217814
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/120

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Шилова О.М.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Шилова О.М.

Ухвала від 17.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Шилова О.М.

Ухвала від 04.05.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Шилова О.М.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Кододова О.В.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Рішення від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 04.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні