Рішення
від 06.06.2011 по справі 41/142
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  41/142

06.06.11

За позовом

Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради  

До

Приватного підприємства «Астрол Трейд»

Про

розірвання договору та виселення  

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача:  ОСОБА_1 –дов. № 32/57 від 10.01.2011 року;

від відповідача: не з’явився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради  звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства «Астрол Трейд»про розірвання договору та виселення.  

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача сплачене державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Ухвалою від 05.05.2011 року було порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 23.05.2011 року.

Представник позивача в судовому засіданні 23.05.2011 року подав документи на виконання вимог ухвали суду та надав усні пояснення по справі, відповідно до яких позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

В судове засідання 23.05.2011 року представник відповідача не з’явився, вимоги ухвали про порушення провадження у справі не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У зв’язку з неявкою в судове засідання представника відповідача, а також у зв’язку з необхідністю витребування додаткових доказів, ухвалою від 23.05.2011 року розгляд справи було відкладено на 06.06.2011 року.

Представник позивача в судовому засіданні 06.06.2011 року позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 06.06.2011 року не з’явився, вимоги попередніх ухвал не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Інформаційного листа Вищого Господарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві»особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Відповідно до положень статті 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 06.06.2011 року на підставі ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача,  Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

11 серпня 2010 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради, іменоване надалі «Орендодавець»(позивач) та Приватним підприємством «Астрол Трейд», іменоване надалі «Орендар»(відповідач) був укладений Договір № 1028/І оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом’янського району міста Києва (далі –Договір), відповідно до пункту 1.1 якого сторони узгодили, що орендодавець та орендар на підставі розпоряджень Солом'янської районної у м. Києві державної адміністрації №771 від 11.08.2010 р. передає, а орендар приймає в оренду нежиле приміщення для розміщення адміністративних потреб за адресою: м. Київ, вул. Металістів, 13.

Відповідно до пункту 2.1 Договору об’єктом оренди є: нежиле приміщення загальною площею 83,7 (підвал) кв.м., у тому числі підвал –83, 7 кв.м., згідно викопіювання з поповерхового плану, що складає невід’ємну частину цього Договору (додаток  1).

Пунктом 2.2. сторони узгодили, що вартість об’єкту оренди згідно із звітом про експертну оцінку станом на 30 червня 2010 року становить 281 884,17 грн.

Згідно з пунктом 3.1 Договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі методики розрахунку та порядку використання орендної плати, затвердженої рішенням Солом'янської районної в м. Києві ради або за результатами конкурсу на право оренди об'єкту комунальної власності. Орендна плата на момент укладання Договору встановлюється у розмірі 21% від вартості майна і становить 4 932,97 грн. на місяць.

Також Договором визначено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць (п. 3.2); додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою (п.3.3).

Відповідно до пункту 3.8 Договору орендар повинен сплачувати орендну плату та інші платежі незалежно від результатів господарської діяльності щомісячно до 1-го числа місяця наступного за звітним, з урахуванням щомісячного індексу інфляції.

Згідно з пуктом 3.9 Договору орендна плата та інші передбачені договором платежі сплачуються орендарем починаючи з дати підписання акту прийому-передачі.

На виконання умов Договору позивачем було передано відповідачу в оренду приміщення за адресою: м. Київ, вул. Металістів, 13, загальною площею 83,7 кв.м., що підтверджується актом прийому-передачі від 11.08.2010 р.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач за користування об’єктом оренди, систематично орендну плату не сплачував, чим порушував умови укладеного між сторонами Договору та норми чинного законодавства.

Згідно з пунктом 9.8 Договору на вимогу однієї із сторін даний Договір можна розірвати достроково за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов’язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.  

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до 193 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Стаття 525 Цивільного кодексу України встановлює, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з частиною 1 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Відповідно до частини 1 статті 763 Цивільного кодексу України договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Пунктом 9.1 Договору сторони узгодили, що строк дії Договору встановлено з 11 серпня 2010 року до 11 липня 2013 року.

Відповідно до пункту 9.3 Договору орендодавець має право вимагати дострокового розірвання договору в судовому порядку і стягнення з орендаря збитків, якщо орендар користується об’єктом оренди не у відповідності з цим Договором ( п.1.1); несвоєчасно сплачує передбачені Договором платежі (п.п. 3.1, 3.5, 3.6); своїми діями навмисно чи необережно призводить до руйнування чи погіршення стану об’єкту оренди, навколишньої території та споруд; не освоїв об’єкт оренди протягом терміну вказаного в п.3.6 цього Договору та інше.

З положень статті 291 Господарського кодексу України вбачається, що договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом України для розірвання договору найму.

Згідно з частиною 3 статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Згідно з частиною 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов‘язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймодавця справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (частиною 1 статті 762 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частиною 5 статті 762 Цивільного кодексу України плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Орендна плата згідно статті 284 Господарського кодексу України є істотною умовою договору оренди.

Статтею 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»визначається, що орендар зобов’язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Згідно з пунктом 4.2 Договору орендар зобов’язався своєчасно і у повному обсязі сплачувати оренді та інші передбачені Договором платежі.

Відповідно до статті 782 Цивільного кодексу України наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

Згідно пунктів 4.2, 4.3, 4.14 Договору сторони узгодили, що орендар зобов’язується вносити оренді та інші передбачені Договором платежі своєчасно та в повному обсязі; забезпечити належне зберігання, експлуатацію і санітарне утримання об’єкту оренди, його обладнання та запобігати його пошкодженню та псуванню; використовувати об’єкт оренди тільки за цільовим призначенням, обумовленим пунктом 1.1 Договору.

Як встановлено вище, відповідач своїх зобов’язань щодо сплати орендних платежів за Договором належним чином не виконує. Окрім іншого, зазначені обставини підтверджуються рішенням Господарського суду міста Києва від 16.05.2011 по справі № 48/166, яке набрало законної сили.

Також, актом обстеження нежитлового приміщення від 16.02.2010 року засвідчується, що умови Договору оренди від 11.08.2010 року № 1028/І не виконуються в частині використання об’єкта оренди.

Стаття 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»до істотних умов договору відносить положення про: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); термін, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення; виконання зобов'язань; забезпечення виконання зобов'язань - неустойка (штраф, пеня), порука, завдаток, гарантія тощо; порядок здійснення орендодавцем контролю за станом об'єкта оренди; відповідальність сторін; страхування орендарем взятого ним в оренду майна; обов'язки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендованого майна.

Згідно з частиною 3 статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Пунктом 6.7 Договору сторони узгодили, що при невиконанні або порушенні однією із сторін умов цього договору та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України, Договір може бути розірваний достроково на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

Згідно зі статтею 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Тобто, несвоєчасна сплата відповідачем орендної плати, а також не виконання відповідачем своїх зобов’язань щодо використання об’єкту оренди, є істотним порушенням умов Договору, оскільки внаслідок несплати орендних платежів позивач не отримав грошові кошти, на які розраховував при укладенні спірного Договору з відповідачем.

Таким чином, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених правових норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував та належних доказів на заперечення обставин повідомлених позивачем не надав, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги  в частині розірвання договору № 1028/І оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом’янського району міста Києва від 11.08.2010 року підлягають задоволенню повністю.

Щодо позовних вимог в частині виселення відповідача з нежилого приміщення загальною площею 83,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Металістів, 13, передавши по акту прийому –передачі зазначене приміщення позивачу, слід зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до частини 1 статті 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати орендодавцеві збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель майна сталися не з його вини.

Пунктом 7.5 Договору сторони узгодили, що у разі закінчення строку дії Договору або при його розірванні орендар зобов’язаний актом прийому –передачі повернути об’єкт оренди орендодавцю у стані, в якому об’єкт оренди перебував на момент передачі його в оренду, з урахуванням всіх здійснених  орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об’єкта оренди без заподіяння йому шкоди,з урахуванням зносу за період строку дії Договору. В акті приймання –передачі зазначається технічний стан об’єкта оренди на дату повернення.

Таким чином, з урахуванням вищезазначених правових норм, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволеню повністю, так як орендар зобов’язаний після розірвання договору оренди в установленому законом порядку, виселитися з нежилого приміщення, загальною площею 83,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Металістів, 13, передавши його по акту прийому –передачі позивачу.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають до стягнення з відповідача на користь позивача.  

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Розірвати договір № 1028/І оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом’янського району міста Києва від 11 серпня 2010 року, укладений між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради  (місцезнаходження: 03186, м. Київ, Солом’янський р –н, вул. Соціалістична, буд. 6, код ЄДРПОУ 35756919) та Приватним підприємством «Астрол Трейд»(місцезнаходження: 04070, м. Київ, Подільський р-н, вул. Спаська, буд. 11; фактична адреса: 03057, м. Київ, вул.. Металістів, 13, код ЄДРПОУ 36632860).

3. Виселити Приватне підприємство «Астрол Трейд»(місцезнаходження: 04070, м. Київ, Подільський р-н, вул. Спаська, буд. 11; фактична адреса: 03057, м. Київ, вул. Металістів, 13, код ЄДРПОУ 36632860) з нежилого приміщення загальною площею 83,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Металістів, 13, передавши по акту прийому –передачі зазначене приміщення Комунальному підприємству «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради  (місцезнаходження: 03186, м. Київ, Солом’янський р –н, вул. Соціалістична, буд. 6, код ЄДРПОУ 35756919).  

4. Стягнути з Приватного підприємства «Астрол Трейд»(місцезнаходження: 04070, м. Київ, Подільський р-н, вул. Спаська, буд. 11; фактична адреса: 03057, м. Київ, вул. Металістів, 13, код ЄДРПОУ 36632860) на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом’янської районної у м. Києві ради  (місцезнаходження: 03186, м. Київ, Солом’янський р –н, вул. Соціалістична, буд. 6, код ЄДРПОУ 35756919) 85 (вісімдесят п’ять) грн. 00 коп. –державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом

         Суддя                                                                                                 Спичак О.М.

Дата підписання рішення  

      14.06.2011 року        

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17220231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/142

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 09.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні