Рішення
від 30.05.2011 по справі 17/204
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/204 30.05.11

За позовом від критого акціонерного товари ства «Донбасенерго»

До держ авного підприємства «Вугілл я Україна»

Про стяг нення 19 917,96 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники сторін:

від позивача ОС ОБА_1 (за дов.)

від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне т овариство «Донбасенерго»зв ернулося до Господарського с уду міста Києва з позовом до д ержавного підприємства «Вуг ілля України»про стягнення 1 9 917,96 грн. збитків, понесених поз ивачем у зв' язку з неналежн им виконанням відповідачем с воїх обов' язків за договоро м № 02-10/1-ЕН від 01.02.2010 р..

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 18.04.2011 р. поруш ено провадження у справі № 17/20 4 та призначено її до розгляду на 16.05.2011 р..

У зв'язку з перебуванням суд ді Удалової О.Г. на лікарняном у, з метою уникнення затягува ння розгляду справи, згідно з і ст. 4-6 Господарського процес уального кодексу України роз порядженням голови господар ського суду міста Києві від 16. 05.2011 р. справу № 17/204 було передано для розгляду судді Гаврилов ській І.О.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 16.05.2011 р. розгл яд справи було відкладено на 30.05.2011 р., у зв?язку з неявкою пред ставників відповідача та неп оданням витребуваних доказі в.

У зв'язку з виходом з лікарн яного судді Удалової О.Г., з ме тою уникнення затягування ро згляду справи, згідно зі ст. 4-6 Г осподарського процесуально го кодексу України розпорядж енням голови господарського суду міста Києві від 30.05.2011 р. спр аву № 17/204 було передано для роз гляду судді Удалової О.Г.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, відзив на по зов, письмових заперечень по суті спору та клопотань про в ідкладення розгляду справи н е подав, про час та місце розгл яду справи сторони були пові домлені належним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе на підставі ст. 75 Г ПК України розглянути справу у відсутності відповідача з а наявними матеріалами.

Розглянувши надані доку менти та матеріали, заслухав ши пояснення представника по зивача, з' ясувавши обставин и, на яких ґрунтуються позовн і вимоги, об' єктивно оцінив ши в сукупності докази, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, суд встановив:

01.02.2007 р. між відкритим акці онерним товариством «Донбас енерго» (покупцем) та державн им підприємством «Вугілля Ук раїни»(постачальником) уклад ено договір постачання вугіл ля № 04-ЕН/08 (далі - Договір).

Відповідно до умов Договор у відповідач зобов' язаний п оставити вугільну продукцію (далі - вугілля) в асортименті , за реквізитами та якісними х арактеристиками, приведеним и в даному Договорі, а позивач зобов' язався прийняти вугі лля та оплатити його вартіст ь на умовах, встановлених Дог овором.

Пунктом 2.1 Договору встанов лено, що вугілля постачаєтьс я залізничним транспортом у відкритих напіввагонах вант ажною швидкістю на умовах DDP (з алізнична станція призначен ня), згідно з міжнародними пра вилами тлумачення торгівель них термінів «Інкотермс»в ре дакції 2000 року та за реквізита ми покупця, вказаними в додат ках до Договору. Мінімальна н орма відвантаження - 4 напів вагони.

Партія вугілля відвантажу ється після відбору об' єдна ної проби (згідно з ДСТУ 4096-2002), що засвідчується відповідним а ктом (згідно з п. 6.4 ДСТУ 4083-2002). За р езультатами лабораторних ви пробувань об' єднаної проби оформляється посвідчення пр о якість вугілля в партії (п. 2.2 Договору).

Пунктами 3.1 та 4.1 Договору вст ановлено, що приймання вугіл ля по кількості та якості зді йснюється відповідно до вимо г Інструкції «Про порядок пр иймання продукції виробничо -технічного призначення та т оварів народного споживання по кількості», затвердженої постановою Держарбітражу пр и Раді Міністрів СРСР від 15.06.1965 р. № П-6 та від 25.04.1966р. № П-7 з подальш ими змінами і доповненнями, Г ОСТ 1137- 64 «Угли бурые, каменные , антрацит, горючие сланцы и бр икеты. Правила прийомки по ка честву», ДСТУ 4083-2002 «Вугілля кам ' яне та антрацит для пилови дного спалювання на теплових електростанціях. Технічні у мови», ДСТУ 4096-2002 «Вугілля буре, кам' яне, антрацит, горючі сл анці та вугільні брикети. Мет оди відбору та підготовки пр об для лабораторних випробув ання», ДСТУ 3472-96 «Вугілля буре, к ам' яне та антрацит»(класифі кація), Статуту залізниць Укр аїни, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 06.04.1998 р. № 457 та нормативно-пр авових актів, виданих відпов ідно до Статуту залізниць Ук раїни.

Відповідно до пункту 4.4 Дого вору приймання партії вугілл я за якістю у покупця здійсню ється відповідно до даних хі мічного аналізу атестованої хімічної лабораторії вантаж оодержувача.

За змістом пункту 4.5 Договор у фактичні значення показник ів якості вугілля в партії дл я розрахунків за поставками визначаються на підставі пос відчення про якість в партії і результатів приймання вуг ілля за якістю у покупця таки м чином: якщо різниця між пока зниками Аd, Wtr посвідчення якос ті та результатами хімлабора торії вантажоотримувача мен ша за встановлену допустиму похибку випробування згідно з ДСТУ 4096-2002 - за посвідченням пр о якість; якщо різниця між пок азниками Аd, Wrt посвідчення яко сті та результатами хімлабор аторії вантажоотримувача бі льша за встановлену допустим у похибку випробування згідн о з ДСТУ 4096-2002 - за результатами приймання вугілля за якістю у покупця.

Згідно з пунктом 4.8 Договору , якщо показники якості вугіл ля, визначені в лабораторії в антажоотримувача, відрізняю ться від посвідчень якості н а величину більше верхнього значення допустимої похибки випробування, вантажоодержу вач протягом 24 години з момент у отримання результатів, зоб ов?язаний викликати вантажов ідправника та постачальника для проведення спільного оп робування вугілля. У разі неп рибуття представника вантаж овідправника протягом 24 годи н з моменту отримання повідо млення, до розрахунку прийма ються показники якості визна чені лабораторією вантажоот римувача.

Згідно з пунктом 4.9 Договору у випадку постачання вугілл я, якісні показники якого пер евищують гранично допустими й рівень, встановлений цим до говором в п. 3.1, що буде підтверд жено у порядку, передбаченим пунктом 4.8 договору, покупець має право відмовитися від пр ийняття та оплати такого вуг ілля або прийняти його зі зни жками, передбаченими пунктом 5.2 Договору.

Розділом 4 Договору встанов лено загальний порядок прийм ання вугілля за кількістю та якістю.

Пунктами 3.1 та 5.1 Договору вст ановлено граничнодопустимі критерії якості вугілля, зок рема по зольності та волозі.

Пунктом 6.4 Договору встанов лено, що за постачання неякіс ного вугілля, вугілля пошаро во завантаженого в вагони з д омішками продукції інших кла сів чи сортів, або вугілля, асо ртимент якого не відповідає вимогам Договору, постачальн ик несе відповідальність пер ед покупцем у вигляді повног о відшкодування всіх збитків покупця, пов?язаних з постача нням такого вугілля, а саме: ви трати по транспортуванню вуг ілля до вантажоотримувача, п ереадресації вагонів, плата за використання вагонів, вит рати на подачу-прибирання ва гонів, витрати на проведення хіманалізу вугілля, по виван таженню вагонів, витрати по с кладуванню, зберіганню, реал ізації вугілля та інше.

На виконання умов Договору протягом 2008 року на Старобеше вську ТЕС, яка є структурним п ідрозділом позивача, надійшл о 103 вагони вугільної продукці ї, що підтверджується товаро -транспортними накладними, к опії яких знаходяться в мате ріалах справи.

Відповідно до актів відбор у та оброблення проб, складен их з урахуванням вимог Догов ору, та результатів аналізу к онтрольної проби, копії яких знаходяться в матеріалах сп рави, а оригінали були дослід жені в судовому засіданні, пр и прийманні спірного вугілля за якістю на Старобешевські й ТЕС виявлено, що поставлене вугілля за своїми якісними х арактеристиками не відповід ає умовам Договору.

Для участі у проведенні кон трольного випробування спір ного вугілля на Старобешевсь кій ТЕС представники відпові дача та вантажовідправника п овідомлялись позивачем нале жним чином, що підтверджуєть ся наявними в матеріалах спр ави доказами та належним чин ом оформленими актами відбор у та оброблення проб.

За результатами приймання спірного вугілля протягом 2008 року складено акти прийманн я вугілля, підписані уповнов аженими працівниками Староб ешевській ТЕС та працівникам и вантажовідправників, що ді яли на підставі довіреностей , копії яких знаходяться в мат еріалах справи.

Судом встановлено, що внасл ідок поставки позивачу вугіл ля неналежної якості, останн ім були понесені збитки на за гальну суму 20 780,40 грн., що склада ються з плати за користуванн я вагонами, що підтверджуєть ся належним чином оформленим и, відповідно до умов Договор у, актами приймання-передачі вугілля, копії яких знаходят ься в матеріалах справи, а ори гінали були досліджені в суд овому засіданні

На підтвердження проведен ня платежів з провізної плат и з перевезень повернутого в угілля та додаткових зборів та послуг від станції Буршти н Львівської області до стан ції Іваничі Львівської заліз ниці в сумі 13399,20 грн. з урахуванн ям ПДВ, позивач надав суду кви танцію про приймання вантажу № 36408739 від 06.07.2010 р. та довідку № 439 ві д 17.06.2007 р. ТехПД-4 Львівської залі зниці про надані послуги та п роведені розрахунки про пере везенні вантажів.

На підтвердження оплати ко штів за користування вагонам и в сумі 20 780,40 грн. з урахуванням ПДВ, позивачем надані відомо сті плати за користування ва гонами держав ного підприємства «Донецька залізниця»про надані послуг и та проведені розрахунки по перевезенню вантажів.

Позивач у 2010 році звертався д о відповідача з претензіями № 19-3788 від 21.08.2010 р. та № 19-839 від 26.02.2010 р. п ро погашення заборгованості за договором № 04-ЕН/08 від 11.07.2007 р. п о відшкодуванню затрат по оп латі за користування вагонам и, спричинених поставкою нея кісного вугілля.

Відповідно до виписки банк у 25.06.2009 р. відповідачем частково було сплачено на користь поз ивача 862,44 грн. в рахунок відшко дування транспортних витрат згідно з виставленими позив ачем рахунками, копії яких зн аходяться в матеріалах справ и.

На дату вирішення спору в су ді заборгованість відповіда ча щодо оплати збитків, понес ених позивачем у зв' язку з н еналежним виконанням відпов ідачем своїх обов' язків за договором № 02-10/1-ЕН від 01.02.2010 р., ста новить 19 917,96 грн..

Статтею 16 ЦК України встано влено, що кожна особа має прав о звернутися до суду за захис том свого майнового права та інтересу. Одним зі способів з ахисту цивільних прав та інт ересів є відшкодування збитк ів.

Статтею 20 Господарського ко дексу України (далі - ГК Україн и) встановлено, що кожний суб' єкт господарювання має право на захист своїх прав і законн их інтересів, зокрема шляхом відшкодування збитків.

Відповідно до приписів ста тей 526, 610, 611, 623 ЦК України встановл ено, що зобов' язання має вик онуватись належним чином від повідно до умов договору та в имог Цивільного кодексу Укра їни. Порушенням зобов' язанн я є його невиконання або вико нання з порушенням умов, визн ачених змістом зобов' язанн я. У разі порушення зобов' яз ання настають правові наслід ки, встановлені договором аб о законом, зокрема відшкодув ання збитків. Боржник, який по рушив зобов' язання, має від шкодувати кредиторові завда ні цим збитки.

Згідно зі статтею 22 ЦК Украї ни збитками є зокрема витрат и, які особа зробила для відно влення свого порушеного прав а.

Статтями 193, 224, 225 ГК України вст ановлено, що суб' єкти госпо дарювання повинні виконуват и господарські зобов' язанн я належним чином, відповідно до закону, інших правових акт ів, договору. учасник господа рських відносин, який поруши в господарське зобов' язанн я, повинен відшкодувати завд ані цим збитки суб' єкту, пра ва або законні інтереси яког о порушено. До складу збитків , що підлягають відшкодуванн ю особою, яка допустила госпо дарське правопорушення, вклю чаються, зокрема, додаткові в итрати, понесені стороною, як а зазнала збитків внаслідок порушення зобов' язання дру гою стороною.

Згідно зі статтями 14, 526 ЦК Укр аїни між сторонами у справі в иникли цивільні права і обов ' язки (зобов' язання), які ма ють виконуватися належним чи ном і в установлений строк ві дповідно до вказівок закону, договору, а одностороння від мова від виконання зобов' яз ання в силу ст. 525 ЦК України не допускається.

Укладений між сторонами до говір за своєю юридичною при родою є договором поставки.

Відповідно до п. 1 ст. 712 ЦК Укра їни, за договором поставки по стачальник, який здійснює пі дприємницьку діяльність, зоб ов' язується передати у вста новлений строк товар у власн ість покупця, а покупець зобо в' язується прийняти товар і сплатити за нього певну грош ову суму.

Відповідно до п. 2 ст. 712 ЦК Укра їни до договору поставки зас тосовуються загальні положе ння про купівлю-продаж, якщо і нше не встановлено договором , законом або не випливає з хар актеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов' язковим дл я виконання.

Відповідно до статті 673 ЦК Ук раїни, продавець повинен пер едати покупцеві товар, якіст ь якого відповідає умовам до говору.

Статтею 268 ГК України визнач ено, що у разі поставки товарі в більш низької якості, ніж ви магається стандартом, техніч ними умовами чи зразком (етал оном), покупець має право відм овитися від прийняття і опла ти товарів.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ГК Укра їни, кожна сторона повинна вж ити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов' язань, враховуючи ін тереси другої сторони та заб езпечення загальногосподар ського інтересу.

Відповідно до ст. 173 ГК Україн и, один суб' єкт господарськ ого зобов' язання повинен вч инити певну дію на користь ін шого суб' єкта, а інший суб' єкт має право вимагати від зо бов' язаної сторони виконан ня її обов' язку.

Учасник господарських від носин, який порушив господар ське зобов'язання або устано влені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, п овинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого пору шено, як це передбачено ч. 1 ст. 2 24 ГК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 225 ГК Укра їни, до складу збитків, що підл ягають відшкодуванню особою , яка допустила господарське правопорушення, включаються додаткові витрати, понесені стороною, яка зазнала збиткі в внаслідок порушення зобов' язання другою стороною.

Згідно зі статті 32 Господар ського процесуального кодек су України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які ма ють значення для правильного вирішення господарського сп ору.

До предмету доказування у д аній справі відноситься вста новлення судом на підставі н алежних засобів доказування поставки відповідачем вугіл ля неналежної якості та пору шення ним вимог договору щод о якості товару.

Відповідно до ст. 623 ЦК Україн и боржник, який порушив зобов ' язання, має відшкодувати к редиторові завдані цим збитк и. Розмір збитків, завданих по рушенням зобов' язання, дока зується кредитором. При визн аченні не одержаних доходів (упущеної вигоди) враховують ся заходи, вжиті кредитором щ одо їх одержання.

Обов' язок відшкодування збитків є загальною формою ц ивільно-правової відповідно сті, яка настає для боржника в наслідок порушення ним зобов ' язання.

Відшкодування збитків мож е бути покладено на відповід ача лише при наявності перед бачених законом умов, сукупн ість яких створює склад прав опорушення, яке є підставою д ля цивільної відповідальнос ті, відповідно до статті 623 Цив ільного кодексу України.

Для визначення підстав зас тосування такої міри відпові дальності, як стягнення збит ків (шкоди), необхідно з' ясув ати наявність всіх елементів складу цивільного правопору шення: протиправної поведінк и, розміру збитків, причинног о зв' язку між протиправною поведінкою боржника і збитка ми, вину боржника. При цьому кр едитор не повинен доводити в ину боржника у порушенні зоб ов' язання, однак на нього по кладено обов' язок доведенн я факту невиконання або нена лежного виконання зобов' яз ання боржником, розміру завд аних збитків та прямого прич инного зв' язку між порушенн ям зобов' язання та завданим и збитками.

Відсутність своєї вини у по рушенні зобов' язання довод ить особа, яка вчинила таке по рушення (ч. 2 ст. 614 Цивільного ко дексу України).

Судом встановлено, що відпо відач не виконав належним чи ном зобов' язання перед пози вачем щодо поставки вугілля належної якості.

Про наявність причинного з в' язку між протиправними ді ями відповідача та понесення м збитків позивачем свідчить факт порушення відповідачем договірних зобов' язань щод о поставки вугілля належної якості, що призвело до заподі яння збитків позивачу у вигл яді понесених витрат.

Враховуючи те, що наявні у с праві матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позив ача, вимоги про стягнення зби тків за Договором за вказани ми вище поставками в сумі 19 917,96 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуаль ного кодексу України витрати по оплаті державного мита та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу покладаються на від повідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК Україн и, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з державного підп риємства «Вугілля України»(0 1601, м. Київ, вул. Б. Хмельницького , 4, рахунок 26009316513 в АК Промінвест банк, м. Київ, МФО 300012, код 32709929) на ко ристь відкритого акціонерно го товариства «Донбасенерго »(84601, Донецька обл., м. Горлівка, пр. Леніна, 11, рахунок 2600130010120 у філ ії Горлівське міське відділе ння № 2864 ВАТ «Державний ощадни й банк України», МФО 394103, код 23343582) 19 917 (дев' ятнадцять тисяч дев' ятсот сімнадцять) грн. 96 коп. зб итків, 199 (сто дев' яносто дев' ять) грн. 18 коп. витрат по оплаті державного мита та 236 (двісті т ридцять шість) грн. 00 коп. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

Суддя О.Г. Удалова

Рішення підписано 1 7.06.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено26.07.2011
Номер документу17268261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/204

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні