Постанова
від 14.07.2011 по справі 24/48
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2011 № 24/48

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Андріє нка В.В.

суддів: Буравльова С. І.

Вербицької О.В.

за участю представників:-

позивача: ОСОБА_1, довіре ність б/н від 01.05.11р.,

ОСОБА_2, довіре ність б/н від 01.07.09р.,

відповідача: ОСОБА_3, дов іреність б/н від 04.07.11р.,

третьої особи 1: не з' явивс я,

третьої особи 2: не з' явивс я,

третьої особи 3: не з' явивс я.

розглянувши у від- критому с удовому засіданні апеляційн у скаргу-Дочірнього підприєм ства «АВ Сервіс»

на рішення господарського суду-міста Києва від-27.05.2011 р.

у справі-№ 24/48 (суддя Шевченко В.Ю.)

за позовом-Дочірнього підп риємства «АВ Сервіс»

до-Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Агентство екологічних досліджень»

третя особа 1-Київська міськ а рада

третя особа 2-Головне управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київської міс ької ради (Київської міської державної адміністрації)

третя особа 3-Державне підпр иємство «Конструкторське бю ро «Артилерійське озброєння »

про -встановлення земельно го сервітуту

ВСТАНОВИВ:

Дочірнє підприємство "А В Сервіс" звернулося до госпо дарського суду міста Києва з позовом про встановлення зе мельного сервітуту на право проїзду на транспортному зас обі (надалі - встановлення зем ельного сервітуту) до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Агентство екологічних досліджень".

Рішенням господарського с уду м. Києва від 27.05.2011 року у спра ві №24/48 у задоволенні позову в ідмовлено повністю.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Дочірнє підприємс тво «АВ Сервіс» подало апеля ційну скаргу, в якій просить с касувати рішення господарсь кого суду м. Києва від 27.05.2011 року , та прийняти нове, яким задово льнити позовні вимоги в повн ому обсязі.

Зокрема скаржник зазначає , що земельна ділянка навколо приміщення ДП „АВ Сервіс” зн аходиться у постійному корис туванні ДП „Конструкторське бюро „Артилерійське озброєн ня”, ДП „АВ Сервіс” звернулос я до суду із позовом про вста новлення земельного сервіту ту на право проїзду на трансп ортному засобу.

Відповідач у своєму відзив і на апеляційну скаргу проси в суд залиши рішення господа рського суду від 27.05.2011 року без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суд ап еляційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду на 14.07.2011 року.

В судове засідання 14.07.2011 року з' явились представники поз ивача та відповідача, треті о соби в судове засідання не з' явились.

Представник відповідача у судовому засіданні просив с уд залишити апеляційну скарг у без задоволення, а рішення без змін з огляду на його зако нність та обґрунтованість.

Дослідивши матеріали спра ви, обговоривши доводи апеля ційної скарги, колегія судді в відзначає наступне.

06.11.2009 р. Відкритим акціонерни м товариством "Науково-вироб ниче підприємство Більшовик " (надалі - власник), Державною п одатковою інспекцією у Солом 'янському районі міста Києва (надалі - замовник проведення публічних торгів) та дочірні м підприємством "АВ Сервіс" (на далі - покупець) укладений дог овір купівлі-продажу приміще ння з публічних торгів на ціл ьовому аукціоні (надалі - купі влі-продажу від 06.11.2009р.), відпові дно до якого позивач придбав будівлю торгівельного центр у площею 1007,9 кв. м., що розташован а в м. Києві по проспекту Перем оги, 49/2 (літера Л).

Договір купівлі-продажу ві д 06.11.2009 посвідчений приватним н отаріусом Київського місько го нотаріального округу ОС ОБА_4 (реєстровий № 1856) та заре єстрований в Державному реєс трі правочинів 06.11.2009 р.

19.11.2009р. вказаний договір заре єстровано у Київському міськ ому бюро технічної інвентари зації (реєстрова книга 9п-35, реє стровий № 2699п) а позивачу видан е реєстраційне посвідчення № 0018149.

Рішенням Київської місько ї ради від 19.02.2009р. за №97/1152 «Про пер едачу товариству з обмеженою відповідальністю «Агентств о екологічних досліджень» зе мельних ділянок для експлуат ації та обслуговування будів ель» і споруд (колишня вул. Інд устріальна) торговельного ко мплексу на вул. Вадима Гетьма на, 6 у Солом' янському районі м. Києва» відповідачу були пе редані в оренду земельні діл янки, що знаходиться за адрес ою вул. Вадима Гетьмана, 6 у Сол ом'янському районі м. Києва.

Відповідно до вказаного рі шення Київради, на підставі д оговору оренди від 03.09.2010р. реєст ровий № 737, Київська міська рад а передала відповідачу в оре нду строком на 15 років земельн у ділянку площею 25100 кв. м., кадас тровий номер -8 000 000 000:69:014:0006, та земел ьну ділянку площею 157 кв.м. када стровий номер -3 000 000 000:69:152:0037.

За договором оренди від 03.09.2010 р. реєстровий № 738, Київська міс ька рада передала відповідач у в оренду строком на 5 років з емельну ділянку площею 3 852 кв. м ., кадастровий номер - 8000000000:69:152:0030.

Факт передачі зазначених з емельних ділянок в користува ння ТОВ «Агентство екологічн их досліджень» підтверджуєт ься наданими договорами орен ди від 03.09.2010 р. реєстровий № 737 та р еєстровий № 737, актами прийому -передачі земельних ділянок від 20.10.2010р. та актами визначення меж земельної ділянки в нату рі від 26.05.2009 р., оригінали яких до сліджені під час розгляду сп рави.

09.12.2010р. ДП «АВ Сервіс» звернул ося до відповідача з пропози цією укласти постійний догов ір про встановлення земельно го сервітуту на право проїзд у на транспортному засобі че рез земельну ділянку кадастр овий номер І 000 000 000:69:014:0006 до виїзду на вулицю Гетьмана. Відповід ач залишив без відповіді вка зану пропозицію.

Згідно з ст. 401 Цивільного код ексу України право користува ння чужим майном (сервітут) мо же бути встановлене щодо зем ельної ділянки, інших природ них ресурсів (земельний серв ітут) або іншого нерухомого м айна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом. С ервітут може належати власни кові (володільцеві) сусідньо ї земельної ділянки, а також і ншій, конкретно визначеній о собі (особистий сервітут).

Статтею 98 Земельного кодекс у України встановлено, що пра во земельного сервітуту - це п раво власника або землекорис тувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплат не користування чужою земель ною ділянкою (ділянками).

Відповідно до ст. 99 Земельно го кодексу України власники або землекористувачі земель них ділянок можуть вимагати встановлення таких земельни х сервітутів:

а) право проходу та проїзду на велосипеді;

б) право проїзду на транспор тному засобі по наявному шля ху;

в) право прокладання та експ луатації ліній електроперед ачі, зв'язку, трубопроводів, ін ших лінійних комунікацій;

г) право прокладати на свою земельну ділянку водопровід із чужої природної водойми а бо через чужу земельну ділян ку;

ґ) право відводу води зі сво єї земельної ділянки на сусі дню або через сусідню земель ну ділянку;

д) право забору води з приро дної водойми, розташованої н а сусідній земельній ділянці , та право проходу до природно ї водойми;

е) право поїти свою худобу і з природної водойми, розташо ваної на сусідній земельній ділянці, та право прогону худ оби до природної водойми;

є) право прогону худоби по н аявному шляху;

ж) право встановлення будів ельних риштувань та складува ння будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та сп оруд;

з) інші земельні сервітути.

Згідно з ст. 100 Земельного код ексу України сервітут може б ути встановлений договором, законом, заповітом або рішен ням суду. Сервітут може належ ати власникові (володільцеві ) сусідньої земельної ділянк и, а також іншій конкретно виз наченій особі (особистий сер вітут).

Виходячи з правового аналі зу зазначених норм, сервітут може бути встановлений лише землекористувачу (або власн ику) сусідньої земельної діл янки.

Головне управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київської міської ради К иївської міської державної а дміністрації) на повідомило суд, що згідно даних автомати зованої системи «ПК «Кадастр » за ДП «АВ Сервіс» зареєстро вана земельна ділянка площею 960 кв. м, розташована за адресою : м. Київ, просп. Перемоги. 49/2. Про те документи, що посвідчують право власності або право ко ристування ДП «АВ Сервіс» вк азаною земельною ділянкою, в Головному управлінні земель них ресурсів не зареєстрован і.

Судом першої інстанції вст ановлено, що державний акт на право постійного користуван ня земельною ділянкою, розта шованою за адресою: м. Київ, пр осп. Перемоги, 49/2, договір оренд и вказаної ділянки, а також бу дь-яка інша цивільно-правова угода що підтверджує наявні сть у ДП "АВ Сервіс" права влас ності або користування цією земельною ділянкою, у підпри ємства відсутні.

Вказана обставина також пі дтверджується наданим витяг ом з бази даних Державного зе мельного кадастру відповідн о до якого, станом на 26.04.2011р., доку менти, що посвідчують право в ласності або право користува ння ДП «АВ Сервіс» земельною ділянкою, не зареєстровані.

Отже позивач не є ні власник ом, ні землекористувачем зем ельної ділянки, для користув ання якої йому необхідно вст ановити сервітут.

Відповідно до норм ст. 404 ЦК У країни право користування чу жою земельною ділянкою або і ншим нерухомим майном поляга є у можливості проходу, проїз ду через чужу земельну ділян ку, прокладання та експлуата ції ліній електропередачі, з в' язку і трубопроводів, заб езпечення водопостачання, ме ліорації тощо. Особа має прав о вимагати від власника (воло дільця) сусідньої земельної ділянки, а в разі необхідност і - від власника (володільця) і ншої земельної ділянки надан ня земельного сервітуту.

Зміст права земельного сер вітуту полягає в тому, що влас ник (користувач) однієї земел ьної ділянки має право на обм ежене користування суміжною земельною ділянкою з метою у сунення недоліків своєї діля нки (ст. 98 Земельного кодексу У країни (далі - ЗК України).

Рішенням господарського с уду міста Києва від 06.05.2010 р. по сп раві № 3/42 позивачу встановлен ий земельний сервітут на пра во проїзду на транспортному засобі через земельну ділянк у державного підприємства "К онструкторське бюро "Артилер ійське озброєння" шириною 6 ме трів довжиною 162 метри від буд івлі торгівельного центу (лі тера Л). розташованого по прос пекту Перемоги 49/2 в місті Києв і до виїзних воріт на вулицю Г етьмана (Індустріальна).

Вказаним рішенням позовні вимоги дочірнього підприємс тва "АВ Сервіс" задоволені пов ністю і встановлений сервіту т на право користування земе льною ділянкою саме в тих меж ах, в яких він наполягав.

Будь-яких документальних д оказів того, що позивач позба влений можливості здійснюва ти проїзд автотранспорту до приналежної йому будівлі тор гівельного центу, в тому числ і і з використанням земельно ї ділянки визначеної рішення м суду по справі № 3/42, позивач н е надав.

Договір купівлі-продажу ві д 06.11.2009 р. (реєстровий № 1856), на підс таві якого позивач придбав н ежилу будівлю торгівельного центру, та реєстрація права в ласності на будівлю Київськи м міським бюро технічної інв ентаризації є підставою для переходу права на землю, прот е подальше оформлення такого права здійснюється у встано вленому законом порядку.

Судом встановлено, що на час звернення з позовом Дочірнє підприємство "АВ Сервіс" офор млення права користування зе мельною ділянкою, розташован ою за адресою м. Київ по проспе кту Перемоги, 49/2, у передбачени й законом спосіб не здійснил о.

Оскільки, позивач не підтве рдив належними доказами те щ о він є власником або користу вачем земельної ділянки, він не має законних підстав вима гати встановлення земельног о сервітуту.

Підставою для встановленн я земельного сервітуту є від сутність у власника земельно ї ділянки або землекористува ча можливості задовольнити с вої потреби іншим способом, н іж встановлення права корист ування чужим майном.

А відтак, враховуючи виклад ене вище, в задоволенні позов ної вимоги про встановлення земельного сервітуту на пра во проїзду на транспортному засобі до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Агент ство екологічних досліджень " слід відмовити.

За правилами ст. 4-7 ГПК Україн и, судове рішення приймаєтьс я колегіально за результатам и обговорення усіх обставин справи.

У зв' язку з цим, Київський апеляційний господарський с уд не вбачає підстав для скас ування рішення господарсько го суду м. Києва від 27.05.2011 року у с праві № 24/48.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Київський апе ляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарсько го суду м. Києва від 27.05.2011 року у с праві № 24/48 залишити без змін, а апеляційну скаргу Дочірньог о підприємства «АВ Сервіс - бе з задоволення.

2. Справу №24/48 повернути до го сподарського суду міста Києв а.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку до Вищого господ арського суду України.

Головуючий суддя Андрієнко В.В.

Судді Буравльов С.І.

Верб ицька О.В.

26.07.11 (відправлено)

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено29.07.2011
Номер документу17290783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/48

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Хабіб М.

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні