Вирок
від 24.07.2009 по справі 1-247/09
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №1-247/09р.

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.07.2009 p. Києво-Святошинський р айонний суд

Київської області у складі : Головуючого судді - І.В. Івано вої секретарі- І.В.Безпалюк

за участю прокурора - А.А.Наг орного потерпілого - ОСОБА_ 2,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі Киє во-Святошинського районного суду

Київської області криміна льну справу за обвинувачення м:

ОСОБА_3,

ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Покровське Красноярського краю, РФ, українця, громадян ина України, що має базову сер едню освіту, не одруженого, пр ацюючого ЗАТ «Агрофірма Кали на», раніше не судимого в силу ст.89 КК України, який проживає : АДРЕСА_1,

у вчиненні злочину, передба ченого ст. 122 ч.1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

30 травня 2008 p., близько 22 години ОСОБА_3, перебуваючи на те риторії Київського обласног о протитуберкульозного дисп ансеру, який розташований по вул.Комсомольська буд.23 у м.Бо ярка К.-Святошинського район у Київської області, на грунт і раптово виниклих нериязних стосунків з потерпілим ОСО БА_2, умисно дерев' яною пал ицею наніс потерпілому один удар по лобній частині голов и, один удар по потиличній час тині голови та один удар по пр авій руці потерпілого, чим сп ричинив йому тілесні ушкодже ння у вигляді забійних ран ло бної та потиличної частини г олови, закритого перелому пр авої ліктьової кістки, які зг ідно висновку судово-медично ї експертизи відносяться до середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

Підсудний ОСОБА_3 вину у вчиненні злочину визнав ціл ком і суду показав, що 3 квітня 2008 року його було направлено н а лікування до Київського об ласного туберкульозного дис пансеру, де він познайомився з ОСОБА_4 Під час розмови в она розповіла, що проживає із співмешканцем ОСОБА_2, по ведінкою якого вона не задов олена. Після чого 31 травня 2008 ро ку у вечірній час, коли він раз ом з ОСОБА_4 прогулювався по території диспансеру, до о станньої приїхав ОСОБА_2 т а почав чіплятися до ОСОБА_ 4. Він, бачачи, що ОСОБА_2 п еребуває у нетверезому стані та настроєний агресивно, дію чи інстинктивно, взяв дерев' яну палицю та наніс удар пали цею по спині та тілу ОСОБА_2 , після чого працівники диспа нсеру викликали швидку та мі ліцію.

Підсудний додав, що не бажав таких наслідків, так сталося з-за неправомірних дій самог о потерпілого, частково відш кодував заподіяну потерпіло му шкоду. У вчиненому каявся.

Крім повного визнання вини підсудним його винність під тверджується сукупністю нас тупних доказів, досліджених судом.

Потерпілий ОСОБА_2 пояс нив, що дійсно він в той день в ін приїхав у диспансер прові дати свою співмешканку, одна к побачивши що у палаті її нем ає, пішов шукати та знайшов її на території, яка була поруч з підсудним. Після чого, вона по просила його почекати її у па латі, що він і зробив.Через дея кий час, не дочекавшись, почав її кликати, однак ОСОБА_3 у грубій формі відповів, що вон а залишиться з ним. Він з метою захистити ОСОБА_4 сплигну в на землю до ОСОБА_3, однак одразу відчув удар в лобну ча стину голови потім в потилиц ю. Через сильний біль він відч ув запаморочення і що відбув алост далі не пам' ятає.

Мотивуючи тим, що діями підс удного йому заподіяно матері альну та моральну шкоду, заяв ив в суді цивільний позов і пр осив стягнути з підсудного в итрати на лікування у сумі 557 г рн. та моральну шкоду, оцінивш и її в 5000 грн.

Крім того, винність підсудн ого підтверджується іншими д оказами, які знаходяться в ма теріалах справи, перевірених і досліджених судом: - заявою потерпілого ОСОБА_2 /а.с. 19/, з якої вбачається, що потерпіл ий 09.07.2008 року звернувся до міліц ії з приводу його побиття; - пр отоколом огляду місця події /а.с.6/, - протоколом очної ставки /а.с.60-66/; - протоколом відтворенн я обстановки та обставин под ій /а.с.114-116/, - висновком судово ме дичної експертизи №417/Д від 21.08.20 08р./а.с.31/, згідно якого у потерпі лого виявлені тілесні ушкодж ення у вигляді забитої рани л обної та потилочної області голови, закритий перелом пра вої ліктьової кістки в нижні й третині, які відносяться до категорії середньої тяжкост і тілесних ушкоджень; та інши ми матеріалами справи у їх су купності.

При таких обставинах суд вв ажає, що винність підсудного доведена і знайшла своє повн е підтвердження в матеріалах справи, його дії правильно кв аліфікувати по ч.1 ст. 122 КК Укра їни, як умисне середньої тяжк ості тілесне ушкодження.

Призначаючи покарання під судному, суд враховує ступін ь тяжкості вчиненого злочину , особу винного й обставини сп рави, що пом' якшують та обтя жують його покарання.

Так, ОСОБА_3 будучи раніш е не судимим в силу ст.89 КК Укра їни, вчинив середньої тяжкос ті злочин, він позитивно хара ктеризується за місцем прожи вання та роботи, щиро кається у вчиненому, добровільно від шкодував заподіяну злочином матеріальну шкоду, займаєть ся суспільно-корисною працею .

До обставин, що пом' якшуют ь покарання підсудного, суд в ідносить добровільне відшко дування матеріальної шкоди.

Обставин, що обтяжують пок арання підсудного, суд не зна ходить.

З урахуванням приведених вище обставин, суд вважає за н еобхідне обрати підсудному п окарання у виді позбавлення волі, в межах встановлених в с анкції статті за цей злочин в одночас звільнивши підсудно го від відбування призначено го покарання з випробуванням .

Вирішуючи питання про заяв лений потерпілим цивільний п озов, суд вважає, що заподіяна злочином шкода повинна бути стягнута з підсудного з урах уванням добровільної сплати підсудним потерпілому кошті в у сумі 800 грн. в pахунок відшко дування шкоди.

Відповідно ст.23 ЦК України, о соба має право на відшкодува ння моральної шкоди, завдано ї внаслідок порушення її пра в. Моральна шкода полягає у фі зичному болю та стражданнях, у зв' язку з каліцтвом або ін шим ушкодженням здоров' я, у душевних стражданнях, запод іяних протиправною поведінк ою щодо самої особи, членів її сім' ї або близьких родичів , у душевних стражданнях у зв' язку із знищенням або пошкод женням майна фізичної особи, у приниженні честі, гідності а також ділової репутації фі зичної особи.

У відповідності зі ст.1167 ЦК У країни моральна шкода, завда на фізичній особі неправомір ними діями, відшкодовується особою, яка завдала цю шкоду з а наявності її вини.

Судом встановлено, що підсу дний заподіяв потерпілому ті лесні ушкодження середньої т яжкості з приводу чого остан ній відчував фізичний біль, з находився на лікуванні. В зв' язку із зазначеними діями ви нного потерпілий випробував моральні страждання, оскіль ки він був змушений приклада ти додаткові зусилля по орга нізації і нормалізації свого життя та тривалий час лікува тися.

Заподіяння моральної шкод и підтверджується пояснення ми потерпілого, медичними до відками та дослідженими судо м матеріалами справи.

Таким чином суд вважає, що п ідсудний зобов' язаний відш кодувати потерпілому заподі яну моральну шкоду, розмір як ої з урахуванням обставин сп рави, тяжкості наслідків, що н аступили, суд вважає за необх ідне визначити в сумі 4000 грн.

Судові витрати відсутні. Р ечових доказів немає.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 323 і 324 КПК України , -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_3 визнати винним у в чиненні злочину передбачено го ч. 1 ст. 122 КК України і за цим з аконом призначити покарання у вигляді 2 років шести місяці в позбавлення волі.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК Украї ни звільнити засудженого від відбування призначеного пок арання з випробуванням строк ом на 3 роки, якщо він протягом цього строку не вчинить ново го злочину і виконає покладе ні на нього обов' язки.

Зобов' язати засудженого повідомляти органи кримінал ьно-виконавчої системи про з міну місця проживання, робот и, не виїжджати за межі Україн и на постійне проживання без дозволу органу кримінально викрнавчої системи.

Запобіжний захід засуджен ому до вступу вироку в законн у силу залишити підписку про невиїзд.

Стягнути з засудженого в ра хунок відшкодування моральн ої шкоди на користь потерпіл ого ОСОБА_2 - кошти у сумі 4000 (чотири тисячі) грн.

Вирок може бути оскаржений протягом 15 діб з дня його прог олошення в апеляційний суд К иївської області через Києво -Святошинський райсуд Київсь кої області.

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.07.2009
Оприлюднено29.07.2011
Номер документу17291094
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-247/09

Ухвала від 18.01.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Дорошинська В. Е.

Вирок від 10.08.2009

Кримінальне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Федченко В. М.

Вирок від 24.07.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Іванова І.В.

Вирок від 10.08.2009

Кримінальне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Федченко В. М.

Вирок від 24.07.2009

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Іванова І.В.

Постанова від 16.03.2009

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Рибак І.О.

Постанова від 16.03.2009

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Рибак І.О.

Вирок від 12.10.2009

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська

Вирок від 13.08.2009

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Башинський С.Ф.

Вирок від 05.03.2009

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Воловик Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні