Рішення
від 26.07.2011 по справі 2/115-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.07.11р. Справа № 2/115-09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Підприємство "СоюзСтройТе хнологія", м. Сімферополь

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Виробни чо-комерційне підприємство " Дніпротех", м. Дніпродзержинс ьк

про стягнення 144 690, 00 грн. зб итків.

Го ловуючий колегії Боділовсь ка М.М.

Су ддя Бєлік В.Г.

С уддя Подобєд І.М.

Представники:

Від Позивача : ОСОБА_1, д овіреність б/н від 10.01.11 р.

Від Відповідача : не з'явив ся

Від Третьої особи: не з'яви вся

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається поз ов Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Підприємств о "СоюзСтройТехнологія", м. Сім ферополь до Товариства з обм еженою відповідальністю "Вир обничо-комерційне підприємс тво "Дніпротех", м. Дніпродзерж инськ про стягнення 144 690, 00 грн. з битків.

Розгляд справи відкл адався, за заявою сторін стро к розгляду справи було продо вжено, відповідно до ч. 3 ст. 69 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

Провадження у справі зупинялось, в зв'язку з призн аченням експертизи.

Ухвалою від 31.05.2011 року п ризначено колегіальний розг ляд справи.

Представник Позивача підтримує позовні вимоги, на дав заперечення до висновку експертного дослідження.

Відповідач позов не в изнає з підстав, викладених у відзиві на позов; представни ка для участі в судовому засі данні не направив.

Третя особа ухвалу су ду не виконала, представника для участі в судовому засіда нні не направила, витребуван і судом документи не надала.

Справа містить доста тньо матеріалів, в зв'язку з чи м може бути розглянута у відс утність представників Відпо відача і Третьої особи.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолю тивну частини рішення, відпо відно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Дослідивши матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представника Позивача, го сподарський суд-

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається зі змі сту позовної заяви, між ТОВ "Пі дприємство "СоюзСтройТехнол огія" та ТОВ "Виробничо-комерц ійне підприємство "Дніпротех " було укладено Договір підря ду № 17/11-1 від 17.11.2008 р., предметом яко го є виконання робіт з влашту вання теплоізоляції перегор одок та горизонтальних майда нчиків на об'єкті "Житловий ко мплекс "Дарсан-Палас" в м. Ялта .

Згідно п. 6.4. Договору, к омісія замовника під час зді йснення контролю за якістю т а обсягами робіт, відповідно сті їх нормам, правилам і техн ічним умовам, виявила, що тепл оізоляція виконана товщиною 60-70 мм та пропитана на всю товщ ину водою, має місце розшарув ання між накладеними поетапн о шарами. Спінення складових відбулося недостатнє, спост ерігаються нерівномірні міц ністні характеристики, в різ них місцях поверхні верхній шар стяжки пошкоджений через вплив дощу та низьких темпер атур.

Комісія повідомила з амовника про наявність недол іків (дефектів) у виконаних ро ботах. Представник підрядник а, що прибув 03.02.2009 р., строки усуне ння недоліків не вказав, неви нуватість в неякісному викон анні робіт не довів.

Представник підприєм ства ПП "ЛАД", який здійснював технічний нагляд за якістю т а обсягами робіт, відповідно сті їх нормам, правилам і техн ічним умовам, 03.02.2009 р. встановив , що роботи виконані з відступ ом від робочих креслень, з пор ушенням вимог ДБН і стандарт ів, що призвело до протікання тепло-гідроізоляційного шар у водою.

Представник технічно го нагляду виніс припис про н еобхідність демонтажу непри датного ізоляційного шару і повторних тепло-гідроізоляц ійних робіт 6-го і 7-го блоків Жи тлового комплексу "Дарсан-Па лас" в м. Ялта.

Відповідно до припис у представника технагляду, П озивач направив Відповідачу претензію № 1 від 13.02.2009 р., в якій п ропонував демонтувати непри датну теплоізоляцію і викона ти її повторно. Представник В ідповідача на адресу виконан ня робіт не з'явився.

Згідно ч. 2 ст. 839 Цивільн ого кодексу України, підрядн ик відповідає за неналежну я кість наданих ним матеріалів і устаткування, а також за над ання матеріалу або устаткува ння, обтяженого правами трет іх осіб. Ризик випадкового зн ищення або випадкового пошко дження (псування) матеріалу д о настання строку здачі підр ядником визначеної договоро м підряду роботи, відповідно до ст. 842 ЦК України несе сторон а, яка надала матеріал.

Згідно ст. 193 Господарс ького кодексу України (ст. 526 ЦК України), зобов'язання повинн і виконуватися належним чино м відповідно до умов договор у та вимог діючого законодав ства.

Відповідно до ст. 224 ГК У країни, учасник господарськи х відносин, який порушив госп одарське зобов'язання або ус тановлені вимоги щодо здійсн ення господарської діяльнос ті, повинен відшкодувати зав дані цим збитки суб'єкту, прав а або законні інтереси якого порушено.

До складу збитків, що п ідлягають відшкодуванню осо бою, яка допустила господарс ьке правопорушення, згідно с т. 225 ГК України включаються: ва ртість втраченого, пошкоджен ого або знищеного майна, визн ачена відповідно до вимог за конодавства; додаткові витра ти (штрафні санкції, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів); неод ержаний прибуток.

Позивач вважає, що Т ОВ " ВКП "Дніпротех" належним ч ином не виконало зобов'язанн я за Договором підряду, сприч инивши ТОВ "Підприємство "Сою зСтройТехнологія" збитки:

- 55 791, 60 грн. - влаштування бетонної стяжки експлуатова них терас блоків № 6, № 7, яка бул а демонтована через неякісно виконану теплоізоляцію;

- 56 798, 40 грн. - демонтаж не придатної теплоізоляції і бе тонної стяжки експлуатовани х терас № 6, № 7;

- 32 100, 00 грн. - передплата Т ОВ "ВКП "Дніпротех" за виконанн я робіт, які в подальшому вико нані неякісно та не прийняті ТОВ "Підприємством "СоюзСтро йТехнологія".

Відповідач позов не в изнає з наступних підстав.

Між підприємствами б уло укладено Договір № 17/11-1 від 17.11.08 р., відповідно до якого бул и виконані роботи по теплоіз оляції перегородок та горизо нтальних майданчиків на Житл овому комплексі "Дарсан-Пала с" у м. Ялта.

Акти виконаних робіт підписані і передані замовн ику. Але замовник Акти не підп исав стверджуючи, що роботи в иконані не були і вимагав пов ернення суми попередньої опл ати. Виконання робіт підтвер джується повідомленням від 3 0.01.2009 р., приписом від 03.02.2009 р., Актам и виконаних робіт за квітень 2009 року.

Відповідно до умов До говору підряду були виконані роботи саме з теплоізоляції перегородок та майданчиків. Жодні дії стосовно гідроізо ляції договором не передбаче ні. Гідроізоляція здійснюєть ся шляхом устаткування бетон ної стяжки, яка укладається п оверх теплоізоляційного пок риття. Як видно з акту виконан их робіт за січень 2009 року, робо ти з гідроізоляції виконувал ися самим Позивачем.

У позовній заяві йдет ься про виявлені технаглядом (ПП "ЛАД") порушення ДБН та стан дартів, але у приписі від 03.02.2009 р оку не наведено стандартів т а ДБН, які були порушені. Догов ір підряду не передбачає вед ення технагляду з боку сторо нньої організації.

В зв'язку з необхідніс тю одержання висновку кваліф ікованих спеціалістів, ухвал ою від 19.11.2009 р. суд призначив екс пертизу, проведення якої дор учив фахівцям Придніпровськ ої академії будівництва та а рхітектури.

На розгляд експертів були поставлені наступні пи тання:

Чи є протікання води у приміщення ознакою погіршен ня теплоізоляційних якостей нанесеної пінополіуретанов ої теплоізоляції

Чи необхідне проведе ння заходів по відводу атмос ферних опадів у процесі буді вництва.

Чи можливе припиненн я будівельних робіт після за кінчення етапу теплоізоляці ї

Чи є гідроізоляцією ш ар бетону завтовшки 35 мм, укла дений поверх шару теплоізоля ції

На яких умовах нанесе ний пінополіуретан модифіка ції ППУ-17 (Н) може повністю набр ати вологи, в якому відсотков ому співвідношенні і за який строк

Згідно експертного в исновку, наданому Придніпров ською державною академією бу дівництва та архітектури, ві зуальне та інструментальне д ослідження теплоізоляційно го та гідроізоляційного шарі в не проводилося, тому що об'єк т на момент експертизи був вв едений в експлуатацію.

Експертизою встановл ено, що протікання води в прим іщення не є погіршенням якос ті нанесеного пінополіурета нового теплоізоляційного по криття, так як основна його за дача - зниження тепловтрат.

В конструкції експлу атованих майданчиків, згідно Договору, виконана теплоізо ляція з пінополіуретану. В зв 'язку з тим, що під майданчикам и знаходяться приміщення, во ни повинні бути гідроізольов ані.

Відвід атмосферних о падів в процесі будівництва може не проводитися, якщо вон и не впливають на якість буді вельних матеріалів.

Зупинка в проведенні будівельних робіт після зак інчення етапу теплоізоляції може не виконуватися, але гор изонтально розташована тепл оізоляція повинна бути захищ ена гідроізоляційним шаром з метою запобігання її подаль шого зволоження. Зволоження теплоізоляції призводить до погіршення її якості, підвищ енню теплопровідності, так я к в сухій теплоізоляції пори заповнені повітрям, а у волог ій - водою. Теплопровідність в оди в 25 разів більше теплопров ідності повітря. У разі зволо ження теплоізоляції, вона по винна бути висушена і після ц ього обов'язково гідроізольо вана для виключення можливос ті подальшого попадання воло ги. Тому шар бетону товщиною 35 мм, накладений поверх шару те плоізоляції не є гідроізоляц ією.

Теплоізоляційні мате ріали, в тому числі і з жорстко го пінополіуретану напилюва льного типу, характеризуютьс я високою пористістю і малою теплопровідністю, призначен і для зниження тепловтрат і н е є гідроізоляційними матері алами, що призначені для захи сту будівельних конструкцій , у тому числі теплоізоляційн ого покриття від проникнення в них і через них води при тис ку води 0, 0001 МПа. Тому через неза хищені гідроізоляцією тепло ізоляційні матеріали, включа ючи з пінополіуретану можлив е протікання води через мікр отріщини і пори, що погіршує т еплоізоляційні властивості матеріалу у вологому стані. П ісля висихання теплоізоляці ї, теплоізоляційні властивос ті матеріалу відновлюються.

Будівельні роботи пі сля влаштування теплоізоляц ії можуть продовжуватися, ал е теплоізоляція повинна бути захищена гідроізоляцією від проникнення до неї та через н еї води. У разі зволоження теп лоізоляції, вона повинна бут и висушена і після цього обов 'язково гідроізольована для виключення можливості подал ьшого попадання вологи.

Бетон пронизаний пор ами різного діаметру (від 1 нан ометра до 10 мікрометрів), по як им через нього вода може прон икати в нижчележащий шар теп лоізоляції. Тому шар бетону т овщиною 35 мм не є гідроізоляці єю і не може слугувати в якост і захисту від опадів.

Заперечення Позивача щодо експертного висновку м істять вимогу стосовно необх ідності дослідження експерт ами технічних та технологічн их характеристик, а також мет одів нанесення пінополіурет ану ППУ-17 (Н). Оскільки Позиваче м були демонтовані і тепло- і г ідроізоляційні покриття, дос лідження методів їх нанесенн я здійснити неможливо. Стосо вно кваліфікації експертів, суд вважає зауваження Позива ча безпідставними: к.т.н. ОСО БА_2 і к.т.н. ОСОБА_3 мають л іцензії на виконання спеціал ьних видів робіт по проектув анню в будівництві серія НО МЕР_1. Експертний висновок з атверджено проректором акад емії, доктором технічних нау к, професором ОСОБА_4

Судом встановлено, що згідно Договору підряду № 17/11-1 від 17.11.2008 року, Відповідач вико нав роботи з теплоізоляції п ерегородок і горизонтальних майданчиків на об'єкті "Житло вий комплекс "Дарсан-Палас" в м . Ялта. Факт виконання цих робі т підтверджується здійсненн ям Позивачем гідроізоляційн ого покриття поверх теплоізо ляції.

Згідно припису техна гляду, наповнено водою тепло -гідроізоляційне покриття. Т обто, на теплоізоляційне пок риття було нанесено Позиваче м гідроізоляційне покриття.

Відповідного докумен ту, який би підтвердив ненале жне виконання Відповідачем с аме теплоізоляційних робіт, Позивач не надав.

Експертним досліджен ням встановлено, що здійснен а Позивачем гідроізоляція ша ром бетону в 35 мм не є гідроізо ляцією і не може слугувати за хистом від опадів.

Згідно ч. 2 ст. 839 Цивільн ого кодексу України, підрядн ик відповідає за неналежну я кість наданих ним матеріалу і устаткування, а також за над ання матеріалу або устаткува ння, обтяженого правами трет іх осіб. Ризик випадкового зн ищення або випадкового пошко дження (псування) матеріалу д о настання строку здачі підр ядником визначеної договоро м підряду роботи, відповідно до ст. 842 ЦК України несе сторон а, яка надала матеріал.

Припис технагляду ск ладено фактично на основі пе ревірки гідроізоляційного п окриття, оскільки доступу до теплоізоляційного покриття у представників технагляду не було.

Судом встановлено, що Позивачем не надано доказів понесення ним збитків з вини Відповідача, в зв'язку з чим с уд не знаходить підстав для з адоволення позову.

Керуючись викладеним , ст. ст. 49, 69, 77, 82-85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, господарський суд-

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го підписання.

Рішення суду може бут и оскаржено протягом десяти днів з дня підписання рішенн я шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду.

Головуючий колегії М.М. Боділовська

Суддя В.Г.Бєлік

Суддя І.М. Подобєд

Повне рішення підписано

26.07.2011 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.07.2011
Оприлюднено01.08.2011
Номер документу17291791
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/115-09

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Постанова від 02.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бернацька Ж.O.

Постанова від 10.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Рішення від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Рішення від 24.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Рішення від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні