Рішення
від 19.07.2011 по справі 35/382-16/151-пд-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

35/382-16/151-ПД-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

19.07.2011                                                                Справа №  35/382-16/151-ПД-10

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Задорожної Н.О. при секретарі Степановій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом першого заступника прокурора Херсонської області в інтересах держави в особі Лазурненської селищної ради, смт. Лазурне Херсонської області  

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Столиця", м. Київ  

про   визнання недійсним договору оренди земельної ділянки

за участю

прокурора прокуратури Херсонської області - Пагуби Т.В.

представників сторін:

від позивача - не прибув

від відповідача - не прибув

Сутність справи: Перший заступник прокурора Херсонської області звернувся з позовом в інтересах  держави в особі Лазурненської селищної ради, в якому просить суд визнати недійсним в зв'язку з невідповідністю вимогам чинного законодавства укладений між селищною радою та відповідачем (м.Київ, ТОВ "Аква Столиця") договір оренди земельної ділянки від 12.02.2008р. та зобов'язання повернути її уповноваженому власником органу.

Обгрунтовуючи позов, прокурор посилається на те, що відповідно до договору оренди від12.02.2008р. Лізурненською селищною радою передано в строкове платне користування ТОВ "Аква Столиця" земельну ділянку рекреаційного призначення загальною площею 3га, розташовану по вул.Набережній в смт.Лазурне Скадовського району для будівництва аквапарку терміном на 49 років. Згідно висновків відділу земельних ресурсів у Скадовському районі від 09.10.2007р. та від 06.12.2007р. зазначена земельна ділянка відноситься до земель громадської та житлової забудови. Лазурненська селищна рада, не прийнявши відповідного рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки та не внісши зміни до містобудівної документації, порушила встановлений законом порядок у сфері використання землі, передбачений статею 20 Земельного кодексу України та статтею 10 Закону України "Про планування та забудову територій".

Так, в порушення вимог чинного законодавства селищною радою не внесено змін до генерального плану смт.Лазурне після відповідного погодження з уповноваженим органом; земельна ділянка ТОВ "Аква-Столиця" отримана в оренду з порушенням вимог статей 20, 21 Земельного кодексу України без зміни цільового призначення земельної ділянки з земель громадської та житлової забудови на землі несільськогосподарського призначення.

Позивач Лазурненська селищна рада двічі належним чином повідомлена про дату і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленнями відділення зв'язку про одержання рекомендованих відправлень з ухвалами господарського суду,  явку представника для участі у розгляді справи не забезпечив без пояснення поважності причин, що унеможливили явку.  Виконав вимоги господарського суду щодо надання відомостей про цільове призначення орендованої земельної ділянки по оспорюваній угоді. Звернувся з клопотанням, в якому просить суд розглянути справу без участі представника селищної ради. За відсутності заперечень з боку прокурора заявлене клопотання задовольняється.

Відповідач - ТОВ "Аква-Столиця" у судове засідання, призначене на 22.06.2011р., не прибув, письмовий відзиві не надав. Направлена на його адресу ухвала господарського суду від 11.04.2011р. з повідомленням про дату і місце розгляду справи, повернулася суду з відміткою відділення зв'язку ф.20 про відсутність ТОВ "Аква-Столиця" за зазначеною адресою: м.Київ 103, вул.Кіквідзе. 26.

З огляду на неявку сторін, розгляд справи був відкладений, а позивач зобов'язаний надати витяг з ЄДРПОУ з відомостями щодо юридичної  особи - ТОВ "Аква-Столиця".

З наданого на дату засідання витягу було встановлено, що відповідач змінив юридичну адресу, його місцезнаходженням є Херсонська область, м.Нова Каховка, с.Райське, вул.Основська, 23-А.

У зв'язку зі зміною юридичної адреси, з метою дотримання принципів змагальності та процесуальної  рівності, розгляд справи був відкладений в зв'язку з необхідністю відправлення ухвали господарського суду за адресою згідно витягу.

На день, призначений для розгляду справи (19.07.2011р.), відповідач, належним чином повідомлений про дату і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення  поштового  відправлення ф.119 з відміткою про отримання ним ухвали господарського суду 05.07.2011р., явку представника не забезпечив, поважність причин, що унеможливили явку, належними доказами не довів, з заявою про відкладення розгляду справи або проведення її розгляду без його участі не звернувся, правом надання письмового відзиву з викладенням правової позиції щодо предмета спору не скористався.

Враховуючи викладене, господарський суд, взявши до уваги належне повідомлення відповідача про дату і місце слухання справи, керуючись приписами ст.75 ГПК України, розглядає справу за наявними в ній  матеріалами, яких достатньо для винесення правильного рішення.

Заслухавши доводи прокурора, дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

На підставі укладеного між сторонами договору оренди землі від 12.02.2008р. Лазурненська селищна рада (орендодавець) надала  в оренду ТОВ "Аква-Столиця" (орендар) земельну ділянку рекреаційного призначення площею 3,00га, яка знаходиться по вул.Набережній в смт.Лазурне Скадовського району. ( а.с.13-16)

За умовами договору земельну ділянку передано в оренду на 49 років під будівництво аквапарку.

Підставою для укладення договору були рішення Лазурненської селищної ради від 17.09.2007р., висновки відділу земельних ресурсів по Скадовському  району щодо умов відведення земельної ділянки та погодження землевпорядної документації. (а.с.9-12)

За підстав, викладених у описовій частині рішення, прокурор просить господарський суд визнати недійсним укладений між сторонами договір оренди земельної ділянки, з посиланням на приписи ч.1 ст.203, ч.1 ст.215 ЦК України, а також зобов'язати відповідача повернути земельну ділянку власнику. Прокурор вважає неможливим застосування двостороньої реституції, оскільки орендар (відповідач) використовував орендовану земельну ділянку у господарській діяльності товариства.

З'ясувавши обставини справи, дослідивши докази на їх підтвердження та надавши їм правову оцінку, суд визнав позов обгрунтованим і задовольняє його у повному обсязі з врахуванням наступного.

Відповідно до частини 1 статті 215 Цивільного кодексу України, підставою недійсності  правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами  першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін  або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин) (частина 3 вказаної норми).

Статтею   203   зазначеного   Кодексу   передбачено,   що  зміст   правочину   не   може  суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам   суспільства.   Особа,  яка вчиняє  правочин,  повинна  мати  необхідний   обсяг  цивільної   дієздатності.    Волевиявлення   учасника   правочину   має   бути    вільним   і    відповідати   його   внутрішній   волі.   Правочин   має  вчинятися   у   формі, встановленій законом.   Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно з приписами статті 792 Цивільного кодексу України, за договором найму  (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку  на  встановлений  договором  строк  у  володіння  та користування  за  плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Частиною 1 статті 15 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки. Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Статтею 18 Земельного кодексу України встановлено, що до земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об'єктами, які за основним цільовим призначенням поділяються на категорії.

Категорії земель визначені у статті 19 вказаного Кодексу, зокрема, за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії: а) землі сільськогосподарського призначення; б) землі житлової та громадської забудови; в) землі природно-заповідного -та іншого природоохоронного призначення; г) землі оздоровчого призначення; ґ) землі рекреаційного призначення; д) землі історико-культурного призначення; є) землі лісогосподарського призначення; є) землі водного фонду; ж) землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

За приписами статей 38, 39 Земельного кодексу України, до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування. Використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм, регіональних та місцевих правил забудови.

Статтями 50, 51 Земельного кодексу України встановлено, що до земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів. До земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об'єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об'єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об'єктів стаціонарної рекреації.

Частиною 5 статті 20 Земельного кодексу України встановлено, що види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення (частини 1, 2 статті 20 Земельного кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, згідно пунктів 1, 2 договору оренди земельної ділянки від 12.02.2008 р. орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку рекреаційного призначення загальною площею 3,00 га, яка знаходиться по вул. Набережній в смт. Лазурне Скадовського району Херсонської області. Земельна ділянка надається на умовах оренди строком на 49 років для будівництва аквапарку.

Цільове призначення земельної ділянки визначено у пункті 16 договору, а саме -землі  рекреаційного  призначення /код згідно  Українського  класифікатора  цільового використання землі - 1.17./.

Разом з цим,  відповідно до матеріалів попереднього погодження та матеріалів відведення земельної ділянки в оренду ТОВ "Аква Столиця" спірна земельна ділянка відносилась до земель громадської та житлової забудови, що підтверджується актом вибору земельної ділянки від 27.09.2007 р., висновками відділу земельних ресурсів у Скадовсьхому районі від 09.10.2007 р. та від 06.12.2007 р., висновком Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області від 16.10.2007 р. При цьому,  згідно з матеріалами відведення земельної ділянки, даний проект розроблено для надання землі в оренду з подальшою зміною цільового призначення землі із категорії земель житлової та громадської забудови на земельні ділянки рекреаційного призначення, що підтверджується пояснювальною запискою до проекту відведення, висновком відділу земельних ресурсів у Скадовському районі від 09.10.2007 року №01-05/120.

Проте, згідно наданих в матеріали справи належних доказів у розумінні приписів статей 32, 33, 34 ГПК України, а саме: рішення № 271 від 17.09.2007р., висновків відділу земельних ресурсів встановлено, що в оренду надано земельну ділянку із земель запасу селищної ради, яка відноситься до земель громадської та житлової забудови.

Після виготовлення землевпорядної документації селищною радою прийнято рішення №353 від 28.01.2008р., яким  затверджено проект із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду та укладення договору оренди земельної ділянки  категорії рекреаційного призначення.

З викладених селищною радою від 15.06.2011р.  у листі №2-12-421 на вимогу господарського суду пояснень встановлено, що згідно рішення Лазурненської  селищної ради від 23.07.2007р. №258 "Про затвердження генерального плану та викопіювання з умовними позначеннями цільового використання землі відповідно до генерального плану, передана за оспорюваним  договором в оренду земельна ділянка відноситься до категорії громадської забудови (т.2, а.с.23-26), рішення щодо зміни цільового призначення переданої в оренду земельної ділянки селищною радою до наступного часу  не приймалося.

Таким чином, укладення оспорюваного договору відбулось з порушенням вимог чинного законодавства: ст.10 Закону України "Про планування та забудову територій", ч.1, 2, 5 ст.20 Земельного кодексу України, в зв'язку з чим цей договір не може  охоронюватися законом і суд визнає його недійсним.

За загальними правилом, встановленим ст.216 ЦК України, наслідком укладення правочину, що не відповідає вимогам закону і визнається недійсним, є двостороння реституція.

Двостороння реституція полягає у тому, що кожна сторона недійсного правочину має повернути іншій стороні все, що вона одержала на виконання такого правочину.

Проте, враховуючи, що предметом спірного договору є оренда земельної ділянки, і відповідач протягом значного часу використовував її, сплачуючи за це орендну плату, тобто оспорюваний недійсний правочин частково був виконаний, суд припиняє його дію на майбутнє. (пункт 3.2 роз'яснення Вищого арбітражного суду України №02-5/111 від 12.03.1999р.)

Правова норма ст.387 ЦК України передбачає та встановлює право власника на витребування майна з чужого незаконного володіння, в зв'язку з чим обгрунтованою та такою, що підлягає задоволенню є вимога щодо зобов'язання відповідача повернути уповноваженому власником органу орендовану земельну ділянку з огляду на визнання недійсним договору оренди та припинення його дії на майбутнє.

Державне мито (170грн.) на вартість послуг з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу (236грн.) у пропорційних частках покладаються на позивача та відповідача з врахуванням наявності вини обох сторін в укладенні договору з порушенням вимог чинного законодавства.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82- 85  Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

Визнати недійсним укладений між Лазурненською селищною радою та ТОВ "Аква Столиця", код 35427615, договір оренди земельної ділянки від 12.02.2008р., реєстр. номер 4 АА 002344-04087280 0008 від 18.02.2008р., припинивши на майбутнє його дію.

Зобов'язати ТОВ "Аква Столиця", код ЄДРПОУ 35427615 повернути Лазурненській  селищній раді земельну ділянку загальною площею 3,00га, розташовану по вул.Набережній в смт.Лазурне Скадовського району.

2. Стягнути з Лазурненської селищної ради, Херсонська область, Скадовський район, смт.Лазурне, вул.Жовтнева, 57, р.рахунки не відомі, в дохід Державного бюджету України:

- 85 грн. держмита, отримувач УДК у м.Херсоні, код ЄДРПОУ 24104230, р/р 31119095700002, Банк ГУДКУ по Херсонській області, МФО 852010, КБК 22090200, символ звітності банку 095; стягувач - ДПІ у Скадовському районі;

- 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, отримувач платежу УДК  м. Херсона, р/р 31218264700002, Банк ГУДКУ в Херсонській області, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230, призначення платежу: ККД 22050003, символ звітності банку 264; стягувач - ДПІ у Скадовському районі.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Столиця", м.Нова Каховка, с.Райське, вул.Основська, 23-А, код ЄДРПОУ 35427615,  р.рахунки не відомі, в дохід Державного бюджету України:

- 85 грн. держмита, отримувач УДК у м.Херсоні, код ЄДРПОУ 24104230, р/р 31119095700002, Банк ГУДКУ по Херсонській області, МФО 852010, КБК 22090200, символ звітності банку 095; стягувач - ДПІ у м.Нова Каховка;

- 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, отримувач платежу УДК  м. Херсона, р/р 31218264700002, Банк ГУДКУ в Херсонській області, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230, призначення платежу: ККД 22050003, символ звітності банку 264; стягувач - ДПІ у м.Нова Каховка.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

 

         Суддя                                                                                      Н.О. Задорожна

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України   

           28.07.2011р.                   

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено02.08.2011
Номер документу17293307
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/382-16/151-пд-10

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 19.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Судовий наказ від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Судовий наказ від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Судовий наказ від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Судовий наказ від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Рішення від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні