Рішення
від 29.06.2011 по справі 20/118
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 20/118 29.06.11

За позовом Приватн ого акціонерного товариства «Страхова група «ТАС»

До Відкритог о акціонерного товариства На ціональна акціонерна страхо ва

компанія «Ора нта»

Про стягнення 24 990,00грн.

Суддя Палій В.В.

Представники:

Від позивача ОСОБ А_1 - предст. (дов. від 05.01.2011р.)

Від відповідача не з' я вився

Обставини справи:

Позивач звернувся до су ду з позовом до Відкритого ак ціонерного товариства Націо нальної акціонерної страхов ої компанії «Оранта» про стя гнення з відповідача 24990,00грн. с трахового відшкодування в по рядку регресу, а також витрат по сплаті державного мита - 249,90грн., витрат по оплаті послу г на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у - 236,00грн.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 15,06.2011р. суддею Пал ієм В.В. порушено провадження у справі №20/118, позовну заяву пр ийнято до розгляду, розгляд с прави призначено на 29.06.2011р.

У судовому засіданні 29.06.2011р. п редставник позивача подав су ду витребувані документи. Пр едставник позивача заявлені позовні вимоги підтримав у п овному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання 29.06.2011р. н е з' явився, про причини неяв ки представника відповідач с уд не повідомив, витребувани х судом документів не надав.

Відповідно до витягу з ЄДР ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців, місцезнаходж енням відповідача є: м. Київ, в ул. Жилянська, 75, відповідно, ух вала суду була направлена за вказаною адресою та отриман а представником відповідача , що підтверджується наявним у матеріалах поштовим повід омленням.

Відповідно до ст.75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, який під тримав свої позовні вимоги, о глянувши оригінали документ ів, суд, -

ВСТАНОВИВ:

09.05.2010р. о 19год. 40хв. на 79км + 400м а втодороги м.Київ - м.Одеса ст алася дорожньо-транспортна п ригода, а саме зіткнення авто мобіля марки ВАЗ 21093, номер НО МЕР_1, яким керував ОСОБА_2 (власник автомобіля) та автом обіля марки BMW 545, номер НОМЕР_ 2, яким керував ОСОБА_3., (в ласник автомобіля), що підтве рджується довідкою Білоцерк івського РВ Головного управл іння МВС України в Київській області № 4874 від 03.06.2010р.

ДТП сталося в результаті по рушення водієм ОСОБА_2 Пра вил дорожнього руху України, що підтверджується вироком Білоцерківського міськрайо нного суду Київської області №1-139 від 28.01.2011р.

У результаті вказаного ДТП було пошкоджено автомобіль BMW 545, номер НОМЕР_2, що належи ть ОСОБА_3.

Відповідно до Висновку №1517 в ід 29.06.2010р. про оцінку автомобіля BMW 545, номер НОМЕР_2, матеріал ьний збиток, завданий власни кові автомобіля, у результат і його пошкодження при ДТП, ск лав 222 029,03грн.

Пошкоджений автомобіль бу в застрахований у позивача н а підставі договору ДКТЗ/21/44/48 д обровільного комплексного с трахування транспортного за собу та супутніх ризиків від 16.09.2009р., з терміном дії з 19.09.2009р. по 1 8.09.2010р. Страхувальником виступ ає ОСОБА_3, вигодонабуваче м ОСОБА_3.

На підставі страхового акт а №17970В/34/2010 від 11.08.2010р. позивач, вико нуючи свої зобов'язання за До говором страхування, сплатив власнику автомобіля BMW 545, номе р НОМЕР_2 - ОСОБА_3., сум у страхового відшкодування в розмірі 147 206,38рн., що підтверджу ється платіжним дорученням № 35571 від 12.08.2010р.

Предметом розгляду справи є вимога позивача про стягне ння з відповідача 24990,00грн. стра хового відшкодування в поряд ку регресу.

Частиною 1 ст. 25 закону Укр аїни від 07.03.96 № 85/96 "Про страхуван ня" передбачено, що здійсненн я страхових виплат і виплата страхового відшкодування пр оводиться страховиком згідн о з договором страхування на підставі заяви страхувальни ка (його правонаступника або третіх осіб, визначених умов ами страхування) і страховог о акта (аварійного сертифіка та), який складається страхов иком або уповноваженою ним о собою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страх овиком.

Відповідно до ч. 1 ст. 990 ЦК Укра їни страховик здійснює страх ову виплату відповідно до ум ов договору на підставі заяв и страхувальника (його право наступника) або іншої особи, в изначеної договором, і страх ового акта (аварійного серти фіката).

За приписами п.1 ч. 1 ст. 1188 ЦК Укр аїни шкода, завдана внаслідо к взаємодії кількох джерел п ідвищеної небезпеки, відшкод овується на загальних підста вах, а саме: шкода, завдана одн ій особі з вини іншої особи, ві дшкодовується винною особою .

Відповідно до ст. 993 ЦК Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Аналогічне зазначено і в с т. 27 Закону України від 07.03.96 № 85/96 "П ро страхування", згідно з якою до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Право вимоги страховик от римує тільки в разі, якщо він в иплатив страхове відшкодува ння, тобто вимога до винної ос оби по суті має регресний хар актер.

Оскільки в матеріалах спра ви наявні докази виплати стр аховиком (позивачем) страхов ого відшкодування, його звер нення з позовною заявою до су ду про стягнення грошових ко штів в порядку регресу не суп еречить положенням чинного з аконодавства.

На підставі ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкод у, завдану іншою особою, має пр аво зворотної вимоги (регрес у) до винної особи у розмірі ви плаченого відшкодування, якщ о інший розмір не встановлен ий законом.

Під час розгляду справи суд встановив, що водій ОСО БА_3. є власником автомобіля BMW 545, номер НОМЕР_2.

Частинами першою та другою статті 1187 ЦК України передбач ено, що джерелом підвищеної н ебезпеки є діяльність, пов'яз ана з використанням, зберіга нням або утриманням транспор тних засобів, механізмів та о бладнання, використанням, зб еріганням хімічних, радіоакт ивних, вибухо- і вогненебезпе чних та інших речовин, утрима нням диких звірів, службових собак та собак бійцівських п орід тощо, що створює підвище ну небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інши х осіб. Шкода, завдана джерело м підвищеної небезпеки, відш кодовується особою, яка на ві дповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної н ебезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме ш кода, завдана одній особі з ви ни іншої особи, відшкодовуєт ься винною особою.

Таким чином, за змістом вказ аної норми, у відносинах між к ількома володільцями джерел підвищеної небезпеки відпов ідальність будується на зага льному принципу вини.

Винною особою у ДТП є водій ОСОБА_2, (власник автомобіл я) відтак, ОСОБА_2 є особою, відповідальною за збиток, за подіяний автомобілю BMW 545, номер НОМЕР_2, у результаті пошк одження цього автомобіля при ДТП.

Відповідно до частини 22.1 с татті 22 Закону України „Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів" від 1 липня 20Ц4 p. N 1961-IV, при настанні страхового в ипадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у вс тановленому цим Законом поря дку оцінену шкоду, яка була за подіяна у результаті дорожнь о-транспортної пригоди життю , здоров'ю, майну третьої особи .

Згідно статей 3-5 Закону Укра їни „Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів", об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і здійснюється з метою забез печення відшкодування шкоди , заподіяної життю, здоров'ю та /або майну потерпілих внаслі док дорожньо-транспортної пр игоди та захисту майнових ін тересів страхувальників. Суб 'єктами обов'язкового страху вання цивільно-правової відп овідальності є страхувальни ки, страховики, особи, цивільн о-правова відповідальність я ких застрахована, Моторне (тр анспортне) страхове бюро Укр аїни та потерпілі. Об'єктом об ов'язкового страхування циві льно-правової відповідально сті є майнові інтереси, що не с уперечать законодавству Укр аїни, пов'язані з відшкодуван ням особою, цивільно-правова відповідальність якої застр ахована, шкоди, заподіяної жи ттю, здоров'ю, майну потерпіли х внаслідок експлуатації заб езпеченого транспортного за собу.

Тобто цей закон є спеціальн им у сфері страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті, яка здійснюється з метою з абезпечення відшкодування ш коди, заподіяної життю, здоро в'ю та/або майну потерпілих вн аслідок дорожньо-транспортн ої пригоди та захисту майнов их інтересів страхувальникі в шляхом здійснення такого в ідшкодування страховиком пр и настанні страхового випадк у.

Пункт 21.4 статті. 21 Закону Укра їни „Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів" пе редбачає, що лише у разі експл уатації транспортного засоб у на території України без на явності чинного поліса обов' язкового страхування цивіль но-правової відповідальност і особа несе відповідальніст ь, встановлену законом.

Відповідно до пункту 12.1 ста тті 12 Закону України „Про обов 'язкове страхування цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів" встановлено, що р озмір франшизи при відшкодув анні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладанні договору обов' язкового страхування цивіль но-правової відповідальност і і не може перевищувати 2 відс отки від ліміту відповідальн ості страховика, в межах яког о відшкодовується збиток, за подіяний майну потерпілих. С трахове відшкодування завжд и зменшується на суму франши зи, розрахованої за правилам и цього підпункту

З огляду на викладене до п озивача перейшло в межах сум и 24 990,00рн. (з відрахуванням франш изи) право зворотної вимоги д о особи, відповідальної за за подіяний збиток. Таким чином , до позивача перейшло право з воротної вимоги до особи, в ідповідальної за регресними вимогами. Такою особою, в д аному випадку, є ОСОБА_2, од нак, у разі якщо його цивільно -правова відповідальність пе ред третіми особами застрахо вана у певного страховика, то останній стає відповідально ю особою, адже, внаслідок укла дення договору обов' язково го страхування цивільно-прав ової відповідальності власн иків наземних транспортних з асобів, страховик в межах стр ахової суми несе відповідаль ність за шкоду, завдану застр ахованою ним особою, тобто, бе ре на себе всю відповідальні сть за свого страхувальника, що виникає внаслідок заподі яння шкоди джерелом підвищен ої небезпеки, оскільки застр ахував такий страховий ризик , як відповідальність за шкод у, заподіяну джерелом підвищ еної небезпеки. (зазначена позиція узгоджується із поз ицією Вищого господарського суду України, яка викладена у постанові від 17.02.2011р. по справі №20/302).

З матеріалів справ и вбачається, що між ВАТ «Наці ональна акціонерна страхова компанія «Оранта»(страховик ) та ОСОБА_2. (страхувальник ) було укладено Поліс №ВС/6591319 об ов'язкового страхування циві льної відповідальності влас ників транспортних засобів, згідно якого ВАТ «Національн а акціонерна страхова компан ія «Оранта»взяло на себе обо в'язок відшкодувати шкоду, зо крема майну третіх осіб під ч ас внаслідок дорожньо - транс портної пригоди.

Згідно з частиною 9.2 статті 9 Закону України «Про обов'язк ове страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів»обов'язковий ліміт відповідальності страховик а за шкоду, заподіяну майну по терпілих, становить 25 500 гривен ь на одного потерпілого.

Оскільки між ВАТ «На ціональна акціонерна страхо ва компанія «Оранта»та ОСО БА_2 укладено договір (поліс ) обов'язкового страхування ц ивільної відповідальності в ласників транспортних засоб ів, відповідно до якого страх овик взяв на себе обов'язок з в ідшкодування шкоди, заподіян ої транспортним засобом стра хувальника життю, здоров'ю та майну третіх осіб, тому ПАТ «С трахова група «ТАС»правомір но звернулось до ВАТ «Націон альна акціонерна страхова ко мпанія «Оранта»про стягненн я виплаченого страхового від шкодування в порядку регресу (вищезазначена правова пози ція викладена в Постанові Ве рховного Суду України від 21.03.20 07).

Враховуючи вищевикла дене, позовні вимоги позивач а щодо стягнення з відповіда ча 24900,00грн. страхового відшкод ування шкоди в порядку регре су підлягають задоволенню.

Відповідно до статей 49 ГПК України судові витрати покл адаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства На ціональна страхова компанія «Оранта» (м. Київ, вул. Жилянсь ка, 75, код ЄДРПОУ 00034186) на користь Приватного акціонерного тов ариства «Страхова група «ТАС »(м. Київ, пр. Перемоги, 65, код ЄДР ПОУ 30115243) 24 990,00грн. - страхового ві дшкодування шкоди в порядку регресу, 249,90грн. - державного м ита, 236,00грн. - витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

3. Після набрання рішен ням законної сили видати нак аз.

Рішення може бути ос каржено в апеляційному поряд ку протягом 10 днів з дня оголо шення.

Суддя В.В. Палій

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено04.08.2011
Номер документу17317289
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/118

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 08.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Судовий наказ від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Рішення від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 02.07.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні