Рішення
від 08.07.2011 по справі 22-ц-3219/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

Апеляційний суд Зап орізької області

Справа № 22 - 3219 / 2011 р. Головуючий у 1 інс танції: Швайковський А.А.

Суддя-допов ідач: Поляков О.З.

РІШЕННЯ

Іменем України

«05»липня 2011 року м. Зап оріжжя

Колегія суддів судової пал ати у цивільних справах апел яційного суду Запорізької об ласті у складі:

Головуючого: Бо ндаря М.С.

Суддів: По лякова О.З.

Кухаря С.В.

При секретарі: Остащенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скарг ою Прокурора Оріхівського ра йону Запорізької області в і нтересах держави в особі Дер жкомзему в Оріхівському райо ні на рішення Оріхівського р айонного суду Запорізької об ласті від 02 липня 2009 року у спра ві за позовом ОСОБА_3 до То вариства з обмеженою відпові дальністю „Оріхів ремонт-сер віс” про визнання дійсним до говору та за зустрічним позо вом Товариства з обмеженою в ідповідальністю „Оріхів рем онт-сервіс” до ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу та визнання права власності на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И Л А:

У травні 2009 року О СОБА_3 звернувся до суду з по зовом до ТОВ „Оріхів ремонт-с ервіс” про визнання дійсним договору.

В позові зазначав, що 02 липня 2007 року між ним та відпо відачем був укладений догові р купівлі-продажу нерухомого майна - майнового комплексу п о АДРЕСА_1, до складу якого входить: адмінбудинок літ. „Е ”, площею 52,6 кв.м., гараж літ. ”Ж” площею 17,3 кв.м., сарай літ. „З” пл ощею 9,0 кв.м., склад літ „К” площ ею 7,0 кв.м., художня майстерня лі т „Л” площею 88,8 кв.м., службова б удівля літ „О” площею 161,9 кв.м., п аркан літ „1”, ворота літ „2”, во рота літ”3”, ворота літ „4”, зам ощення „І”, замощення „ІІ” сл ужбове приміщення з прибудов ою літ „Р”, площею 132,0 кв.м...

Відповідно до умов д оговору продаж нерухомого ма йна здійснюється за 5 000 грн.. 02.07.2 007 року він вніс в касу відпові дача, в якості часткової опла ти за договором 300 грн.. Крім тог о, сторони зобов”язались про тягом 20 днів з моменту підписа ння договору посвідчити його нотаріально.

Посилаючись на те, що відповідач ухиляється від в иконання умов договору в час тині його нотаріального посв ідчення та передачі предмету договору у власність позива чу, просив суд визнати догові р купівлі-продажу нерухомого майна від 02.07.2007 року укладеного між сторонами дійсним, зобов ”язати відповідача виконати умови договору купівлі-прод ажу в частині передачі йому у власність нерухомого майна, яке є предметом договору та с тягнути судові витрати по сп раві.

У червні 2009 року ТОВ „ Оріхів ремонт-сервіс” зверну лось до суду з зустрічним поз овом до ОСОБА_3 про визнан ня недійним договору купівлі -продажу та визнання права вл асності на нерухоме майно, з т их підстав, що дійсно між стор онами був укладений

договір купівлі-продажу сп ірного нерухомого майна, але договір фіксував лише намір и сторін і не міг бути підстав ою для виникнення права влас ності на спірне нерухоме май но майнового комплексу. Поси лаючись на те, що договір купі влі-продажу укладений з пору шенням вимог діючого законод авства, просив суд визнати до говір купівлі-продажу спірно го нерухомого майна недійсни м, визнати за товариством пра во власності на самочинно (са мовільне) збудоване нерухоме майно майнового комплексу я кий знаходиться на земельній ділянці площею 1889 кв.м. по АДР ЕСА_1, до складу якого входят ь наступні будівлі та споруд и: склад літ. «Д»загальною вну трішньою площею 27,5 кв.м, службо ва будівля літ. «Е»загальною внутрішньою площею 56,3 кв.м, скл ад літ. «З»загальною внутріш ньою площею 9,0 кв.м, службова бу дівля літ. «Л»загальною внут рішньою площею 88,8 кв.м, магазин продовольчих товарів літ. «О »загальною внутрішньою площ ею 157,7 кв.м, будівля СТО літ. «Р»з агальною внутрішньою площею 91,4 кв.м, сауна літ. «С»загально ю внутрішньою площею 40,7 кв.м, сл ужбова будівля літ. «Т»загал ьною внутрішньою площею 5,2 кв. м, убиральня літ. «У», літній д уш літ. «Ф», паркан літ. «1», парк ан літ. «2», паркан літ. «3», воро та літ. «4», ворота літ. «5»з прав ом реєстрації в підприємства х бюро технічної інвентариза ції. визнати право власності на нерухоме майно майнового комплексу, визнати право вла сності на земельну ділянку п лощею 1889 кв.м., на якій знаходит ься майновий комплекс.

Рішенням Оріхівсько го районного суду Запорізько ї області від 02 липня 2009 року в з адоволені позову ОСОБА_3 в ідмовлено.

Зустрічний позов ТОВ „Оріхів ремонт-сервіс” задо волено.

Визнано договір купі влі-продажу нерухомого майна №1 від 02 липня 2007 року укладеног о між ОСОБА_3 та ТОВ „Оріхі в ремонт-сервіс” недійсним.

Визнано за Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Оріхів ремонт-сервіс»п раво власності на самочинно (самовільно) збудоване нерух оме майно майнового комплекс у, який знаходиться на земель ній ділянці площею 1889 кв.м. по АДРЕСА_1, до складу якого вхо дять наступні будівлі та спо руди: склад літ. «Д»загальною внутрішньою площею 27,5 кв.м, слу жбова будівля літ. «Е»загаль ною внутрішньою площею 56,3 кв.м , склад літ. «З»загальною внут рішньою площею 9,0 кв.м, службов а будівля літ. «Л» загальною в нутрішньою площею 88,8 кв.м, мага зин продовольчих товарів літ . «О»загальною внутрішньою п лощею 157,7 кв.м, будівля СТО літ. « Р»загальною внутрішньою пло щею 91,4 кв.м, сауна літ. «С»загал ьною внутрішньою площею 40,7 кв .м, службова будівля літ. «Т»за гальною внутрішньою площею 5 ,2 кв.м, убиральня літ. «У», літні й душ літ. «Ф», паркан літ. «1», п аркан літ. «2», паркан літ. «3», в орота літ. «4», ворота літ. «5»з п равом реєстрації в підприємс твах бюро технічної інвентар изації.

Визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю «Оріхів ремонт-сервіс»право власності на нерухоме майно майнового комплексу, який зн аходиться на земельній ділян ці площею 1889 кв.м по АДРЕСА_1 , до складу якого входять наст упні будівлі та споруди: скла д літ. «Д»загальною внутрішн ьою площею 27,5 кв.м, службова буд івля літ. «Е»загальною внутр ішньою площею 56,3 кв.м, склад літ . «З»загальною внутрішньою п лощею 9,0 кв.м, службова будівля літ. «Л»загальною внутрішнь ою площею 88,8 кв.м, магазин продо вольчих товарів літ. «О»зага льною внутрішньою площею 157,7 к в.м, будівля СТО літ. «Р»загаль ною внутрішньою площею 91,4 кв.м , сауна літ. «С»загальною внут рішньою площею 40,7 кв.м, службов а будівля літ. «Т»загальною в нутрішньою площею 5,2 кв.м, убир альня літ. «У», літній душ літ. «Ф», паркан літ. «1», паркан літ . «2», паркан літ. «3», ворота літ . «4», ворота літ. «5» з правом ре єстрації в підприємствах бюр о технічної інвентаризації.

Визнано за Товариством з об меженою відповідальністю «О ріхів ремонт-сервіс», код ЄДР ПОУ 33157574 право власності на нер ухоме майно - земельну ділянк у загальною площею 1889 кв.м по АДРЕСА_1, на який знаходитьс я майновий комплекс до склад у якого входять наступні буд івлі та споруди: склад літ. «Д» загальною внутрішньою площе ю 27,5 кв.м, службова будівля літ. «Е»загальною внутрішньою пл ощею 56,3 кв.м, склад літ. «З»зага льною внутрішньою площею 9,0 кв .м, службова будівля літ. «Л»за гальною внутрішньою площею 8 8,8 кв.м, магазин продовольчих т оварів літ. «О»загальною вну трішньою площею 157,7 кв.м, будівл я СТО літ. «Р»загальною внутр ішньою площею 91,4 кв.м, сауна літ . «С»загальною внутрішньою п лощею 40,7 .кв.м, службова будівля літ. «Т»загальною внутрішнь ою площею 5,2 кв.м, убиральня літ . «У», літній душ літ. «Ф», парка н літ. «1», паркан літ. «2», парка н літ. «3», ворота літ. «4», ворот а літ. «5»за цільовим призначе нням «для будівництва та обс луговування майнового компл ексу та інших господарських .будівель та споруд»з правом реєстрації та виготовлення Державного акту на право вла сності на земельну ділянку н а своє ім'я в Оріхівській держ авній філії Державного підпр иємства «Центр ДЗК»при Держк омземі України та інших комп етентних організаціях.

Зобов'язано Оріхів ську міську раду Запорізької області розірвати договір о ренди земельної ділянки від 04 травня 2007 року реєстровий № 1393 , що зареєстрований в Державн ому реєстрі земель за № НОМ ЕР_1 від 25 червня 2007 року.

Не погоджуючись з ріш енням суду Прокурор Оріхівсь кого району Запорізької обла сті в інтересах держави в осо бі Держкомзему в Оріхівськом у районі подав апеляційну ск аргу, в якій посилаючись на по рушення судом норм матеріаль ного та процесуального права , на невідповідність висновк ів суду, невірну оцінкою нада них доказів та невірного вст ановлення обставин справи, п росить скасувати рішення суд у та ухвалити нове рішення, як им у позові відмовити.

Заслухавши у засідан ні апеляційного суду суддю-д оповідача, пояснення учасник ів апеляційного розгляду, пе ревіривши законність і обґру нтованість рішення суду перш ої інстанції та обставини сп рави в межах доводів апеляці йної скарги і вимог, заявлени х в суді першої інстанції, кол егія суддів вважає, що апеляц ійна скарга підлягає задовол енню з наступних підстав.

Відповідно до вимог с т.ст.213, 214 ЦПК України рішення суду повинно бути з аконним і обґрунтованим. Ріш ення є законним тоді, коли суд , виконавши всі вимоги цивіль ного процесуального законод авства і всебічно перевіривш и обставини, вирішив справу в ідповідно до норм матеріальн ого права, що підлягають заст осуванню до даних правовідно син, а за їх відсутності - на п ідставі закону, що регулює по дібні відносини, або виходяч и із загальних засад і змісту законодавства України.

Обґрунтованим визна ється рішення, в якому повно в ідображені обставини, що маю ть значення для даної справи , висновки суду про встановле ні обставини і правові наслі дки є вичерпними, відповідаю ть дійсності і підтверджують ся достовірними доказами, до слідженими в судовому засіда нні.

При ухваленні рішенн я суд зобов"язаний прийняти р ішення, зокрема, щодо: наявнос ті обставин(фактів), якими обґ рунтовувались вимоги і запер ечення, та навести докази на ї х підтвердження: наявності і нших фактичних даних, які маю ть значення для вирішення сп рави; правовідносин, зумовле них установленими фактами. У рішенні суду обов"язково пов инні бути зазначені встановл ені судом факти і відповідні їм правовідносини.

Проте зазначені вимо ги закону залишилися поза ув агою суду.

Задовольняючи зустр ічні позовні вимоги ТОВ „Орі хів ремонт-сервіс”, суд виход ив з того, що позивач на підста ві свідоцтва про право власн ості на нерухоме майно НОМЕ Р_2 є власником нерухомого м айна майнового комплексу, як ий знаходиться на земельній ділянці площею 1889 кв.м. по АДР ЕСА_1, яке було самовільно (са мочинно) збудоване, а тому, пос илаючись на ст.377 ЦК України та ст. 120 ЗК України, прийшов до висновку, що до нього перей шло і право власності на земе льну ділянку.

З висновками суду пог одитися не можна з наступних підстав.

Відповідно до ст. 120 ЗК України у редакції, що діяла н а час придбання майнового ко мплексу, якщо договором про в ідчуження житлового будинку , будівлі або споруди розмір з емельної ділянки не визначен о, до набувача переходить пра во власності на ту частину зе мельної ділянки, яка необхід на для їх обслуговування.

Якщо житловий будино к, будівля або споруда розміщ ені на земельній ділянці, над аній у користування, то в разі їх відчуження до набувача пе реходить право користування тією частиною земельної діл янки, на якій вони розміщені, т а частиною ділянки, яка необх ідна для їх обслуговування.

За визначенням ст. 191 ЦК України єдиним майнов им комплексом є підприємство , що використовується для зді йснення підприємницької дія льності. Підприємство або йо го частина можуть бути об"єкт ом купівлі-продажу, застави, о ренди та інших правочинів.

Відповідно до ст.82 ЗК України набувати у власніст ь земельні ділянки для здійс нення підприємницької діяль ності можуть юридичні особи.

Розглядаючи спір, до я кої категорії земель відноси лася земельна ділянка, на які й розташований майновий комп лекс, її правовий статус та пі дстави, з яких вона використо вувалась ТОВ „Оріхів ремонт- сервіс”, суд взагалі не з"ясов ував. Будь-яких даних про нале жність земельної ділянки на праві власності відповідачу в матеріалах справи немає.

Крім того, відповідно до ст. 125 ЗК України у редакції, що діяла до 08.05.2009 року, право вла сності та право постійного к ористування на земельну діля нку виникає після одержання її власником або користуваче м документа, що посвідчує пра во власності чи право постій ного користування земельною ділянкою, та його державної р еєстрації і таким документом , згідно зі ст. 126 ЗК України у ре дакції, що діяла до 08.05.2009 року, є д ержавний акт.

Отже питання надання земельної ділянки у власніс ть або в користування віднос иться до відання місцевої ра ди, а питання видачі державни х актів на право власності на земельну ділянку - до структу рних підрозділів Центру держ авного земельного кадастру п ри Держкомземі України.

Згідно зі ст. 15 ЦК Ук раїни кожна особа має прав о на захист свого цивільного права у разі його порушення, н евизнання або оспорювання.

За вказаних обстави н підстав для задоволення зу стрічного позову ТОВ „Оріхів ремонт-сервіс” суд не мав, а т ому ухвалене по справі рішен ня підлягає скасуванню з ухв аленням рішення про відмову у позові.

Керуючись ст.ст. 30 7, 309, 314, 317 ЦПК Ук раїни, колегія суддів,

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора Оріхівського райо ну Запорізької області в інт ересах держави в особі Держк омзему в Оріхівському районі Запорізької області - задов ольнити.

Рішення Оріхівсько го районного суду Запорізько ї області від 02 липня 2009 року по даній справі в частині задов оленні зустрічного позову То вариства з обмеженою відпові дальністю „Оріхів ремонт-сер віс” - скасувати та ухвалити в цій частині нове рішення, як им у задоволенні зустрічного позову Товариства з обмежен ою відповідальністю „Оріхів ремонт-сервіс” до ОСОБА_3 про визнання недійсним дого вору купівлі-продажу та визн ання права власності на неру хоме майно - відмовити.

В іншій частині ріше ння суду залишити без змін.

Рішення набирає зак онної сили з моменту проголо шення, проте може бути оскарж ено до Вищого спеціалізовано го суду України з розгляду ци вільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення08.07.2011
Оприлюднено10.08.2011
Номер документу17371845
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц-3219/11

Ухвала від 08.11.2011

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 07.11.2011

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 27.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 19.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 20.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Базіль Л. В.

Ухвала від 11.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Базіль Л. В.

Ухвала від 04.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Базіль Л. В.

Рішення від 08.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Поляков О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні