Постанова
від 10.06.2008 по справі 9/179
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/179

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "10" червня 2008 р.       Справа №  9/179

   Господарський суд Кіровоградської області, м. Кіровоград, вул. Луначарського, 29, у складі судді Шевчук О.Б., при секретарі судового засідання Безчасній Н.Г., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України в Знам'янському районі, Кіровоградська область, м. Знам'янка, вул. Свердлова, 16  

до відповідача: закритого акціонерного товариства "Кіровоградська обласна виробнича станція по бджільництву", Кіровоградська область, Знам'янський район, с. Дмитрівка, вул. Кримська, 8      

про стягнення 181,28 грн.  

за участю представників:

від позивача - Солонько Ю.Ю., довіреність №106/01-25 від 12.01.2008 р., головний спеціаліст-юрисконсульт;

від відповідача - не брав участі.

Час прийняття постанови: 12 год. 35 хв.

Управлінням Пенсійного фонду України в Знам'янському районі подано позовну заяву про стягнення з закритого акціонерного товариства "Кіровоградська обласна виробнича станція по бджільництву" заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 181 грн. 28 коп.

Представник позивача у судовому засіданні 10.06.2008 року позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Ухвала про відкриття провадження у справі від 30.04.2008 року, позовна заява з додатками та повісткою про виклик до суду були направлені відповідачу за адресою вказаною позивачем в позовній заяві, яка підтверджена витягом з ЄДРПОУ (а.с. 7).

Поштовий конверт із ухвалою про відкриття провадження у справі, копією позовної заяви та доданими до неї документами, інформацією про права та обов'язки сторін та повісткою, які надіслані на адресу відповідача, повернуті органом поштового зв'язку з відміткою про відмову адресата від одержання поштового відправлення.

Таким чином, господарський суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні в ній докази та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

                                                   В С Т А Н О В И В:  

Відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в районах,  містах і районах в містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 р. № 8-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.05.2002 р. за № 442/6730 з наступними змінами, управління Пенсійного фонду України в Знам'янському районі є органом Фонду із статусом юридичної особи, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах району.

Відповідно до п. 4 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне  пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-ІУ (далі - Закон), страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Статтею 1 Закону визначено, що страхові внески - кошти відрахувань на  соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, та кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

На підставі ст. ст. 18, 19, 20, п.п. 1 п. 8 Розділу ХУ Закону, страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року, № 400/97, тобто платник нараховує та сплачує страхові внески у встановлений граничний термін за ставкою 32 % від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та відраховує і перераховує страхові внески від об'єкту оподаткування застрахованих осіб - найманих працівників за ставкою 1-2 % від їх сукупного оподатковуваного доходу.

Згідно пунктів 6 та 12 ст. 20 Закону, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, страхові внески  підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до п. 2 ст. 106 Закону, суми страхових внесків своєчасно не  нараховані та/або не сплачені страхувальником у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і сплачуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Як вбачається з матеріалів справи станом на 31.01.2008 року заборгованість відповідача по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування складає 181 грн. 28 коп.

Викладене підтверджується розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за лютий місяць 2008 року та корінцем вимоги про сплату боргу №Ю18 від 01.04.2008 року, який отриманий відповідачем, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно з Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого Правлінням ПФУ 19.12.2003 р. №21-1,  якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати страхових внесків органи Пенсійного фонду надсилають страхувальнику вимогу  про сплату боргу (пункт 8.2.).  Страхувальник протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми (пункт 8.4.).  У разі незгоди з розрахунком суми вимог страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузгодження має право на оскарження в судовому порядку (пункт 8.5.).  Якщо страхувальник, який одержав вимогу, не сплатив зазначену у вимозі суму,  або  не узгодив і не оскаржив вимогу, або узгодив і не сплатив, орган Пенсійного фонду може звернутися до органів державної виконавчої служби для стягнення у встановленому законом порядку (пункт 8.8.). У зазначених випадках орган Пенсійного фонду має право також звернутися  до суду з відповідним позовом (частина 3 статті 106 Закону).

Як вбачається з листа управління Пенсійного фонду України в Знам'янському районі №2043/07-25 від 03.06.2008 року сформована до відповідача вимога про сплату боргу на виконання до органів державної виконавчої служби не пред'являлась та відповідачем не оскаржувалась.

Відповідач доказів погашення суми недоїмки в повному обсязі суду не надав, позов не заперечив.

За вказаних обставин, позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 71, ст. 160, ст. 162, ст. 163, ст. 167, ст. 186, ст. 254,   пунктом 6 розділу 7 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                           П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Кіровоградська обласна виробнича станція по бджільництву" (Кіровоградська область, Знам'янський район, с. Дмитрівка, вул. Кримська, 8, ідентифікаційний код 05526793) на користь управління Пенсійного фонду України в Знам'янському районі (Кіровоградська область, м. Знам'янка, вул. Свердлова, 16, ідентифікаційний код 20650059)  заборгованості по страхових внесках в сумі 181 грн. 28 коп.

Після набрання постановою законної сили за заявою стягувача видати виконавчий лист.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення  апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції протягом десяти днів з дня виготовлення її в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Копію постанови направити сторонам.

           Суддя

  О.Б. Шевчук

Дата виготовлення постанови

в повному обсязі: 13.06.2008 р., 11:00

Дата ухвалення рішення10.06.2008
Оприлюднено26.06.2008
Номер документу1755427
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/179

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 20.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Постанова від 06.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 22.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Постанова від 11.12.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 03.12.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні