Постанова
від 30.05.2011 по справі 4-1504/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-1504/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

"30" травня 2011 р.суддя Ше вченківського районного суд у м. Києва Волокітіна Н.Б., розг лянувши подання старшого слі дчого в особливо важливих сп равах Слідчого управління Д ержавної податкової адмініс трації України підполковник а податкової міліції Гнате нко С.А. про розкриття банкі вської таємниці та надання д озволу на проведення виїмки документів, що становлять ба нківську таємницю,

В С Т А Н О В И Л А:

Старший слідчий в особли во важливих справах Слідчог о управління Державної подат кової адміністрації України Гнатенко С.А. за згодою за ступника Генерального проку рора України Блажівського Є.М. звернувся до Шевченків ського районного суду м.Києв а з поданням про надання дозв олу на розкриття банківської таємниці клієнта Акціонерно го товариства “БМ Банк” (МФО 38 0913) - ФОП ОСОБА_3 (код НОМЕ Р_1), мотивуючи тим, що в прова дженні Слідчого управління п одаткової міліції ДПА Україн и знаходиться кримінальна сп рава №180-569/2, порушена відносно ОСОБА_4 у вчиненні злочинів , передбачених ч.3 ст.209, ч.3 ст.212, чч .1,2 ст.205 КК України, а також відно сно Голови Правління ЗАТ “Кр аснопавлівський молокозаво д” ОСОБА_5 за ознаками зло чину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Під час досудового слідств а встановлено, що ОСОБА_4 о рганізував злочинну діяльні сть щодо надання підприємств ам ряду областей України, зок рема Донецької, Дніпропетров ської, Одеської, Луганської, М иколаївської, Харківської об ластей та міста Києва „послу г”, пов'язаних із незаконни м формуванням податкового кр едиту та переведенням безгот івкових коштів у готівку для закупівлі у населення сільс ькогосподарської продукції .

Для прикриття незаконної д іяльності, ОСОБА_4 із підп риємствами вказаних регіоні в укладав угоди від імені ПП „ Агродом”, директорами якого в різні періоди значились ОСОБА_6 та ОСОБА_7 Кошти, я кі перераховувались з молок опереробних та інших діючих підприємств на рахунки ПП „А гродом”, ОСОБА_4 скеровува в на рахунки ряду підконтрол ьних йому підприємств із озн аками „фіктивності”: ПП “Стр ойавеню”, ПП „СГ-Тріумф-2009”, ПП „СГ-С-О-В-009”, а також фізичних о сіб-підприємців ОСОБА_8, ОСОБА_3, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та інших, з яких у послідуюч ому вони знімались готівкою.

Відповідно до матеріалів к римінальної справи молоко ві д ПП “Агродом” відвантажувал ось на діючі молокозаводи з п унктів охолодження молока, в тому числі з СПОМ “Булавинів ське” (Луганська область, Нов опсковський район с.Булавині вка, вул. Пролетарська, 1), облад нання якого належить на прав і приватної власності ФОП О СОБА_8, а виробничі приміщен ня - ФОП ОСОБА_3 Фактично на зазначений молокопункт надх одило молоко від приватних п ідприємців - не платників ПД В, які займались збором молок а у місцевого населення.

Вироком Новопсковського р айонного суду від 28.01.2011 року ОСОБА_3 визнано винним у вчи ненні злочинів, передбачених ч.1 ст.172 та ч.3 ст.212 КК України та в становлено, що ОСОБА_3 в пе ріод часу з жовтня 2008 року по лю тий 2009 року при здійсненні фін ансово-господарської діяльн ості незаконно формував пода тковий кредит з податку на до дану вартість на суму 2 060 137 грн. з операцій придбання молока у фізичної особи-підприємця ОСОБА_10 Фактично молоко ОСОБА_3 придбавав у приватн их підприємців Старобільськ ого, Новопсковського та Марк івського районів Луганської області, а у податковому облі ку відображав як придбане у ОСОБА_10

Допитаний в якості підсудн ого ОСОБА_3 свою вину у вчи ненні злочинів, передбачених ч.1 ст.172, ч.3 ст.212 КК України визна в повністю та пояснив, що йому було відомо про те, що в його д окументах, а також в документ ах ОСОБА_9 та ОСОБА_8 у с кладі податкового кредиту ві дносились суми ПДВ по закупі влі товарно-матеріальних цін ностей від приватного підпри ємця ОСОБА_10 Він розумів, щ о ОСОБА_10 ні на його ім'я, ні на ім'я ОСОБА_8 та ОС ОБА_9 ніяких товарно-матері альних цінностей не відпуска ла, а віднесення до складу под аткового кредиту придбань ві д ОСОБА_10 не відповідає ді йсності.

Допитана в якості свідка ОСОБА_10 пояснила, що оформил а підприємництво на пропозиц ію свого приятеля ОСОБА_6, процедуру реєстрації їй доп омогла здійснити жінка на ім 'я ОСОБА_11, якій вона переда ла всі реєстраційні документ и та печатку. Фактично підпри ємницькою діяльністю вона не займалась, декілька разів пр иїздила в офіс в м.Краматорсь к, де підписувала документи щ одо купівлі-продажу сільгосп продукції, які надавала їй на підпис бухгалтер на ім'я ОСОБА_12. Хто займався підпри ємницькою діяльністю від її імені, їй не відомо.

Досудовим слідством встан овлено, що бухгалтерський та податковий облік ПП “Стройа веню”, ПП “Агродом”, ПП “Сагро мілк”, ПП “СГ-С-О-В-009”, ПП “СГ-Трі умф-2009”, фізичних осіб-підприє мців ОСОБА_3, ОСОБА_9, ОСОБА_8, ОСОБА_10, велися не за місцем їх реєстрації, а в о фісному приміщенні за адресо ю: м. Краматорськ, вул. Шкадіно ва, 27, що підтверджується прот околом обшуку від 27.11.2009 року та іншими матеріалами кримінал ьної справи.

Встановлено, що ФОП ОСОБА _3 (код НОМЕР_1) були відкри ті банківські рахунки № НОМ ЕР_2 (українська гривня), № Н ОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (українська гривн я) в АТ “БМ Банк” (МФО 380913).

З метою повного, всебічного та об'єктивного дослідженн я всіх обставин справи, встан овлення осіб, причетних до вч инення злочинів, по кримінал ьній справі виникла необхідн ість у дослідженні та приєдн ані до кримінальної справи д окументів, що становлять бан ківську таємницю клієнта АТ “БМ Банк” (МФО 380913) - ФОП ОСОБ А_3 (код НОМЕР_1), а саме: ін формації про рух грошових ко штів по банківським рахункам № НОМЕР_2 (українська грив ня), № НОМЕР_3 (українська гр ивня), № НОМЕР_4 (українськ а гривня) за період з 27.08.2008 р оку по 10.05.2011 року; а також докуме нтів, які свідчать про відкри ття та використання банківсь ких рахунків, отримання, вико ристання та повернення креди тних коштів.

Згідно матеріалів криміна льної справи зазначені докум енти, що мають доказове значе ння, знаходяться у приміщенн і АТ “БМ Банк” (МФО 380913) і можуть бути долучені до кримінально ї справи лише шляхом розкрит тя банківської таємниці та п роведення їх виїмки.

Іншим способом, ніж розкрит и банківську таємницю, отрим ати вказані документи неможл иво.

На підставі викладеного, су д вважає необхідним задоволь нити подання старшого слідчо го в особливо важливих справ ах Слідчого управління пода ткової міліції ДПА України Гнатенко С.А.

Ст.14-1 КПК України визначено, що таємниця банківських вкла дів та рахунків охороняються законом. Розкриття інформац ії, яка містить банківську та ємницю, здійснюється з письм ового дозволу власника такої інформації або за рішенням с уду.

Ст. 178 КПК України передбачен о, що виїмка проводиться у вип адках, коли є точні дані, що пр едмети чи документи, які мают ь значення для справи, знаход яться в певної особи чи в певн ому місці. Виїмка документів , що становлять банківську та ємницю, проводиться тільки з а вмотивованою постановою су дді і в порядку, погодженому з керівником відповідної уста нови.

Відповідно до ст.60 Закону Ук раїни “Про банки та банківсь ку діяльність” інформація що до діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відо ма банку у процесі обслугову вання клієнта та взаємовідно син з ним чи третіми особами п ри наданні послуг банку і роз голошення якої може завдати матеріальної чи моральної шк оди клієнту, є банківською та ємницею.

У ст. 62 Закону України “Про ба нки та банківську діяльність ” зазначено, що інформація що до юридичних та фізичних осі б, яка містить банківську тає мницю, розкривається банками на письмовий запит або з пись мового дозволу власника тако ї інформації на письмову вим огу суду або за рішенням суду .

Вкаховуючи наведене та кер уючись ст.ст.14-1, 178 КПК України, с т.ст.60, 62 Закону України „Про ба нки та банківську діяльність ”, суд

П О С Т А Н О В И В:

Надати дозвіл Слідчому у правлінню податкової міліці ї ДПА України на розкриття ба нківської таємниці клієнта А кціонерного товариства “БМ Б анк” (МФО 380913) - фізичної особи -підприємця ОСОБА_3 (код НОМЕР_1).

Дозволити Слідчому управл інню податкової міліції ДПА України провести виїмку в Ак ціонерному товаристві “БМ Ба нк” (МФО 380913) документів, які сві дчать про відкриття та викор истання банківських рахункі в, а також про отримання, викор истання та повернення кредит них коштів ФОП ОСОБА_3 (код НОМЕР_1):

- банківської справи клієнта банку (заяв на відкри ття банківського рахунку, до говору на банківське обслуго вування, договору на встанов лення комп'ютерної системи „Банк-клієнт”, доручень на ко ристування банківським раху нком, карток із зразками підп исів ФОП ОСОБА_3 (код НОМ ЕР_1), документів, які свідчат ь про замовлення та отриманн я чекових книжок, документів , що свідчать про видачу переп усток в банк);

- первинних документі в, що свідчать про зарахуванн я на банківські рахунки № Н ОМЕР_2 (українська гривня), № НОМЕР_3 (українська гривня ), № НОМЕР_4 (українська гри вня) та зняття з них грошових к оштів (платіжні доручення, гр ошові чеки) за період з 27.08.2008 рок у по 10.05.2011 року;

- відомостей про рух гр ошових коштів по банківським рахункам №НОМЕР_2 (україн ська гривня), №НОМЕР_3 (укра їнська гривня), №НОМЕР_4 (у країнська гривня) з 27.08.2008 року п о 10.05.2011 року (в електронному виг ляді та на паперових носіях), і з зазначенням реквізитів кон трагентів (назва підприємств а, код ЄДРПОУ), в тому числі рек візитів їх рахунків (номер ра хунку, МФО банківської устан ови), призначення і суми плате жу, дати та часу здійснення пл атежів, відомостей щодо доку ментів, на підставі яких здій снені такі платежі;

- кредитних договорів (угод) , договорів застави (іпотеки, п оруки), додатків до них, листів , заяв та інших документів, які подавались ФОП ОСОБА_3 (ко д НОМЕР_1) з метою отриманн я кредитних коштів, інших док ументів, складених (підписан их) співробітниками (предста вниками) ФОП ОСОБА_3 (код НОМЕР_1) спільно зі співробі тниками (представниками) Бан ку у зв'язку з отриманням та обслуговуванням кредиту, до кументів, що свідчать про пер евірку наявності (обстеження ) заставленого майна, докумен тів, що свідчать про повернен ня кредитних коштів та сплат у відсотків за користування кредитними коштами ФОП ОСО БА_3 (код НОМЕР_1), або їх по ручителями, а також виписок п ро рух коштів по всіх банківс ьких рахунках, які були відкр иті для обслуговування всіх кредитів ФОП ОСОБА_3 (код НОМЕР_1) (в друкованому та ел ектронному вигляді) із зазна ченням номеру платіжного док ументу, призначення платежу, повних даних платника та отр имувача коштів із зазначення м коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи , конкретного часу та дати пла тежу) за період з 27.08.2008 року по 10.05. 2011 року.

Постанова оскарженню не п ідлягає.

СУДДЯ:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено11.08.2011
Номер документу17557092
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1504/11

Постанова від 26.09.2011

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борейко С. В.

Постанова від 02.09.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Шелестов К. О.

Постанова від 06.07.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Вінниці

Дернова В. В.

Постанова від 27.09.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Донецька

Кротінов В. О.

Постанова від 27.09.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Донецька

Кротінов В. О.

Постанова від 19.09.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Постанова від 17.05.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Князьков В. В.

Постанова від 26.07.2011

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Шипов І. М.

Постанова від 30.05.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волокітіна Н. Б.

Постанова від 30.05.2011

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Музичук Н.Ю. Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні