Постанова
від 09.08.2011 по справі 13/268-09/4
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" серпня 2011 р. Справа № 13/268-09/4

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Головуючого Кочерової Н.О.,

суддів Іванової Л.Б.,

Кролевець О.А.,

розглянувши

касаційну скаргу фізичної особи-підприєм ця ОСОБА_1

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду

від 30.05.2011 року

у справі № 13/268-09/4

господарського суду Київс ької області

за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

про стягнення 59 650, 00 грн.

за участю представників с торін:

від позивача: не з'явили ся

від відповідача: не з'яви лися

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2010 року фізична о соба-підприємець ОСОБА_2 з вернувся до господарського с уду з позовом до фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1 про стягнення 59 650 грн. заборговано сті.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначав, що на п ідставі усної домовленості м іж сторонами у справі відпов ідач в порушення взятих на се бе зобов' язань не передав п озивачу акумуляторні батаре ї, які позивач оплатив шляхом перерахування на розрахунко вий рахунок відповідача грош ових коштів у сумі 50 000, 00 грн. На з вернення позивача відповіда ч не відповідав, в добровільн ому порядку сплачені позивач ем грошові кошти не повернув .

В подальшому позивач уточн ив позовні вимоги та просив с тягнути з відповідача 51 604, 04 гр ивень, з яких: 50 000 грн. основного боргу, 1217,74 грн. інфляційних втр ат та 386, 30 грн. - 3 % річних.

24.01.2011 позивач подав клопотанн я про стягнення з відповідач а витрат по сплаті державног о мита, інформаційно-технічн ого забезпечення судового пр оцесу, експертизи в сумі 3 758,16 гр н., витрат на оплату послуг адв оката в сумі 5 100, 00 грн.

Рішенням господарського с уду Київської області від 07.02.20 11 року (суддя Щоткін О.В.) позов задоволено.

Стягнуто з фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1 на корис ть фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 50 000, 00 грн. основного боргу, 1 217, 74 грн. інфляційних вт рат, 386, 30 грн. 3 % річних, 5 100 грн. витр ат на послуги адвоката, 3 758, 16 гр н. витрат на проведення експе ртизи та судові витрати.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 30.05.2011 року (судді: Рябуха В .І. - головуючий, Гольцова Л.А. , Ропій Л.М.) рішення місцевого господарського суду залишен о без змін.

При цьому, господарські суд и визнали доведеними обстави ни, якими позивач обґрунтову вав позовні вимоги.

В касаційній скарзі фізичн а особа-підприємець ОСОБА_1 просить рішення місцевого господарського суду та пост анову апеляційного господар ського суду скасувати, а спра ву направити на новий розгля д до суду першої інстанції. Пр и цьому, скаржник посилаєтьс я на порушення судом апеляці йної інстанції норм процесуа льного права.

Перевіривши повноту встан овлених судом обставин справ и та їх юридичну оцінку, Вищий господарський суд України в важає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виход ячи з наступного.

Зі змісту статті 1117 Господар ського процесуального кодек су України вбачається, що зав данням господарського суду к асаційної інстанції є переві рка застосування судом першо ї чи апеляційної інстанції н орм матеріального та процесу ального права на підставі вс тановлених судами фактичних обставин справи.

Як встановлено господарсь кими судами попередніх інста нцій та підтверджується наяв ними в матеріалах справи док азами, 11.09.2008 року фізична особа- підприємець ОСОБА_2 перер ахував на розрахунковий раху нок фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1 50000,00 грн.

Відповідно до платіжного д оручення № 10 призначенням пл атежу була оплата за акумуля тори, згідно рахунку без номе ру від 11.09.2008 року без ПДВ.

Однак, в порушення взятих на себе зобов' язань на підста ві усної домовленості між ст оронами у справі, після перер ахування коштів, відповідач товар не передав, договір куп івлі-продажу від 10.09.2008 року підп исувати відмовився.

Направлену позивачем прет ензію від 08.10.2009 року з вимогою п овернути вказані кошти, відп овідач залишив без задоволен ня.

Як стверджує відповідач, ві н свої зобов' язання викона в належним чином, що підтверд жується видатковою накладно ю № РН- 00201 від 11.09.2008 року та актом прийому- передачі товару ві д 11.09.2008 року, а тому вимоги позив ача є безпідставними та не пі дтверджуються доказами, наяв ними в матеріалах справи. Представник позивача пояс нення відповідача заперечив та зазначив, що в офісі відпов ідача залишились чисті аркуш і паперу з його підписом та пе чаткою, оскільки на момент ви никнення спірних правовідно син позивач та відповідач пр ацювали в одному офісі.

Враховуючи вищевикладене, ухвалою суду першої інстанц ії від 16.08.2010 року призначено по справі технічну експертизу д окументів для встановлення т ого, чи дійсно фізичною особо ю-підприємцем ОСОБА_2 було підписано видаткову наклад ну №РН - 00201 від 11.09.2008 року та акт п рийому - передачі товару від 11.09.2008 року, чи можливо фізична о соба-підприємець ОСОБА_1 в икористав чисті аркуші папер у з підписами та печаткою О СОБА_2, на яких роздрукував в идаткову накладну та акт при йому - передачі товару, які ви користовує як доказ виконанн я ним зобов' язання.

Виходячи з викладеного, пра вильне вирішення спору вимаг ає встановлення факту постав ки відповідачем товару позив ачу.

Висновком технічної експе ртизи № 529 КЕД від 02.09.2010 року, яка п роведена НДЕКЦ при ГУ МВС Укр аїни в Київській області виз начено, що текст на акті прий ому - передачі товару від 11.09.2008 р оку та видатковій накладній №РН- 00201 від 11.09.2008 року роздруков увався пізніше, ніж була пост авлена печатка та підпис ОС ОБА_2

Отже, приймаючи до уваги вис новок технічної експертизи, суди попередніх інстанцій д ійшли вірного висновку, що то вар відповідачем на суму поп ередньої оплати не поставляв ся, а докази постачання (видат кова накладна, акт прийому-пе редачі) акумуляторів підробл ені.

Враховуючи те, що факт поста вки відповідачем товару пози вачу спростовується висновк ом експертизи та відповідно не є доведеним, колегія судді в Вищого господарського суду України погоджується з висн овком судів першої та апеляц ійної інстанцій щодо задовол ення вимоги позивача про стя гнення 50 000,00 грн. суми попереднь ої оплати у зв' язку з її обґр унтованістю та доведеністю м атеріалами справи з огляду н а таке.

Статтею 638 Цивільного кодек су України встановлено, що до говір є укладеним, якщо сторо ни в належній формі досягли з годи з усіх істотних умов дог овору. Істотними умовами дог овору є умови про предмет дог овору, умови, що визначені зак оном як істотні або є необхід ними для договорів даного ви ду, а також усі ті умови, щодо я ких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто зг оди. Договір укладається шля хом пропозиції однієї сторон и укласти договір (оферти) і пр ийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до частини 1 стат ті 181 Господарського кодексу У країни, господарський догові р за загальним правилом викл адається у формі єдиного док ументу, підписаного сторонам и та скріпленого печатками.

Як вбачається з матеріалів справи, фізична особа-підпри ємець ОСОБА_2 мав намір ук ласти з фізичною особою-підп риємцем ОСОБА_1 договір ку півлі-продажу від 10.09.2008 року, ві дповідно до якого продавець (відповідач) зобов' язується передати акумуляторні батар еї у власність покупцеві (поз ивачу), а покупець зобов' язу ється прийняти товар та спла тити за нього грошову суму, ро змір та порядок оплати якої в становлено в розділі 4 догово ру.

Враховуючи те, що відповіда ч зазначений договір не підп исав, колегія суддів касацій ної інстанції робить висново к, що сторони не перебували у д оговірних відносинах, а тому до спірних правовідносин сл ід застосовувати приписи ст. 1212 Цивільного кодексу Україн и, за якими особа, яка набула м айно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потер пілого) без достатньої право вої підстави (безпідставно н абуте майно), зобов' язана по вернути потерпілому це майно . Особа зобов' язанана повер нути майно і тоді, коли підста ва, на якій воно було набуте, з годом відпала.

Оскільки сторони не перебу вали у договірних відносинах , то відповідач зобов' язани й в порядку частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України, повернути позивачу грошові к ошти як такі, що набуті без дос татньої правової підстави.

Відповідно до п. 2 ст. 1214 Цивіль ного кодексу України у разі б езпідставного одержання чи з береження грошей нараховуют ься проценти за користування ними.

Згідно з п. 2 ст. 536 Цивільного к одексу України розмір процен тів за користування чужими г рошовими коштами встановлює ться договором, законом або і ншим актом цивільного законо давства.

В статті 625 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання ним грошового зо бов'язання. Боржник, який прос трочив виконання грошового з обов'язання, на вимогу кредит ора зобов'язаний сплатити су му боргу з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

Оскільки, відповідач не пов ернув позивачу грошові кошти , перераховані останнім на ро зрахунковий рахунок відпові дача, у строк, визначений пози вачем в претензії від 07.10.2009 року , а отже мало місце прострочен ня виконання грошового зобов 'язання, то суди попередніх ін станцій дійшли до вірного ви сновку про необхідність стяг нення з відповідача сум інфл яційних втрат та 3% річних.

Статтею ст.44 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що до складу судових витрат входить, зокр ема, оплата послуг адвоката.

При цьому, судові витрати за участь адвоката при розгляд і справи підлягають сплаті л ише в тому випадку, якщо вони с плачені адвокату стороною, я кій такі послуги надавалися, та їх сплата підтверджуєтьс я відповідними документами, як то угодою про надання посл уг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленою до віреністю, виданою стороною представникові її інтересів у суді, а також платіжним дору ченням або іншим документом, який би підтверджував сплат у відповідних послуг.

Як вбачається з матеріалів справи, між фізичною особою-п ідприємцем ОСОБА_2 та адво катом ОСОБА_3 укладено дог овір № 239/98 від 15.02.2009 року про надан ня правових послуг адвоката.

На підтвердження суми поне сених витрат по оплаті послу г адвоката позивачем надано акт наданих правових послуг адвоката № 239/98 від 15.10.2009 року та кв итанцію до прибуткового касо вого ордеру № 314 від 24.01.2011 року на суму 5100 грн., яка свідчить про с плату відповідних коштів адв окату ОСОБА_3

Правила розподілу господа рських витрат передбачені ст аттею 49 Господарського проце суального кодексу України.

Так, при задоволенні позову суми, які підлягають сплаті з а проведення судової експерт изи та за послуги адвоката по кладаються на відповідача.

Таким чином, колегія суддів касаційної інстанції погодж ується з висновком судів поп ередніх інстанції стосовно з адоволення вимоги позивача щ одо оплати послуг адвоката, а також покладення на відпові дача суми витрат на проведен ня експертизи.

Враховуючи викладене, коле гія суддів касаційної інстан ції вважає, що суди першої та а пеляційної інстанцій, помилк ово застосувавши до спірних правовідносин положення ста тей, що регулюють договірні в ідносини, дійшли при цьому до вірного висновку про задово лення позовних вимог щодо ст ягнення з відповідача суми о сновного боргу.

Також колегія суддів касац ійної інстанції вважає прави льними висновки судів щодо з адоволення позовних вимог в частині стягнення з відповід ача сум інфляційних втрат, тр ьох відсотків річних, витрат на оплату послуг адвоката та витрат на проведення експер тизи.

Твердження скаржника про п орушення і неправильне засто сування господарським судом апеляційної інстанції норм процесуального права при при йнятті оскаржуваної постано ви не знайшли свого підтверд ження, в зв' язку з чим підста ви для зміни чи скасування за конного та обґрунтованого су дового акту відсутні.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу фізи чної особи-підприємця ОСОБ А_1 залишити без задоволенн я, а постанову Київського апе ляційного господарського су ду від 30.05.2011 року у справі № 13/268-09/4 б ез змін.

Головуючий Н. Кочерова

Судді: Л. Іванова

О. Кролевець

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено15.08.2011
Номер документу17672866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/268-09/4

Постанова від 09.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Постанова від 30.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Рішення від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні