Постанова
від 18.07.2011 по справі 2а-6082/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 18 липня 2011 року                      № 2а-6082/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Качура І.А. при секретарі судового засідання  Черненко О.В.  розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом

 Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м.Києва

до

 Державної науково-виробничої корпорації "Київський інститут автоматики" в особі Міжгалузевого центру впровадження та трансферу технологій "Ерідан"

про

 стягнення заборгованості у розмірі 3828,25 грн

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Святошинському районі міста Києва  (надалі позивач) звернулось до суду з позовними вимогами до  Державної науково-виробничої корпорації «Київський інститут автоматики»в особі Міжгалузевого центру впровадження та трансферу технологій «Ерідан»(надалі –відповідач) про стягнення суми заборгованості в розмір 3828,25 грн. зі сплати страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування.

В обґрунтування позову позивач посилається на ті обставини, що у відповідача  існує заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідач порушив вимоги ст. ст. 46, 48 Конституції України, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі Закон № 1058-IV). За таких підстав представник позивача просив суд стягнути виявлену  заборгованість.  Крім того, представником позивача подано до суду заяву про уточнення позовних вимог відповідно до якої він просить стягнути суму 3328,74 грн., оскільки відповідачем було погашено частково заборгованість в розмірі 499,51 грн.

Відповідач заперечень щодо заявлених позовних вимог не надав.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з огляду про наступне.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач є платником збору на обов’язкове державне пенсійне страхування  відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 20.12.2003 р. № 1058.

Відповідач має заборгованість перед позивачем в зв’язку з несплатою внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 3328,74 грн.

Відповідно до п.7 розділу VII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010р. №2464, стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного  внеску, забороняється.

На період повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового соціального страхування  та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, та відповідних  штрафних санкцій за фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасності сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим законом.

Статтею 1 Закону України №1058 передбачено, що страхувальники – це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та/або є платниками відповідно до цього Закону.

Відповідно до вказаної статті страхові внески –це кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Як визначає п. 6 ст. 20 цього Закону, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Обчислення та сплата страхових внесків здійснюється у порядку та відповідності до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно п. 1 та п. 2 ст. 106 цього Закону, у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 Закону № 1058-IV, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 зазначеного Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Як встановлює п. 12 ст. 20 Закону  № 1058-IV, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

У разі наявності у платника страхових внесків одночасно із зобов'язаннями із сплати страхових внесків зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, то зобов'язання із сплати страхових внесків виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

Відповідно до п. 8 Постанова правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року N 21-1 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за N 64/8663, суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

У випадку «б»вимога надсилається щомісяця протягом п’яти робочих  днів, наступних за звітним  базовим періодом. Вимога формується на підставі даних  особових рахунків платників на всю суму боргу. Вимога формується під одним порядковим номером до повного погашення сум боргу. У зв’язку з цим відповідачу було виписано вимогу №67 від 03.02.2011р. про сплату боргу в розмірі 10665,93 грн. недоїмка, яка була отримана відповідачем 07.02.2011р.

На час розгляду справи заборгованість погашена частково, загальний борг становить 3328,74 грн.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно  до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування,  суд прийшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обгрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем  підтверджують обставини, на які позивач посилається.

Відповідно до ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, при вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково, у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправними рішення суб'єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності і про скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень, про поворот виконання цього рішення чи окремих його положень із зазначенням способу його здійснення.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача в повному обсязі та примусового стягнення заборгованості в розмірі 3328,74 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 69, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,  Окружний  адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ  :

1.          Позовні вимоги задовольнити.

2.          Стягнути з Державної науково-виробничої корпорації «Київський інститут автоматики»в особі Міжгалузевого центру впровадження та трансферу технологій «Ерідан»(м. Київ, вул. Академіка Кримського, 27, Ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35592843) на користь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за в сумі 3328,25 грн. (три тисячі триста двадцять вісім грн. 25 коп.) на р/р256053012612 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 22869431.

3.          Постанова може бути оскаржена в порядку ст.ст. 185- 187 КАС України.

Суддя                                                                                                І.А. Качур

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено22.08.2011
Номер документу17774867
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6082/11/2670

Ухвала від 29.10.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 29.10.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 22.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 10.08.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 13.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні