Рішення
від 25.08.2010 по справі 16/81
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.08.2010 р. Справа №16/81

За позовом Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Берегиня"

до Публічного акціоне рного товариства "Автокразб анк"

про зобов'язання здійс нити обов'язковий викуп акці й

Суддя Тимощенк о О.М.

Представники сторін:

від позивача: Коваленко Ю.П.

від відповідача: Назаре нко В.В.

СУТЬ СПРАВИ: розглядаєт ься позовна заява про зобов'я зання Публічного акціонерно го товариства "Автокразбанк " здійснити обов'язковий вику п акцій Товариства з обмежен ою відповідальністю "Берегин я" у кількості 1763641 штук.

В судовому засіданні представник позивача підтри мав позовні вимоги та просив суд задовольнити їх.

Відповідач у відзиві на позов та його представник в с удовому засіданні проти позо ву заперечує посилаючись, зо крема на те, що на момент прийн яття рішення про збільшення статутного капіталу банк фу нкціонував у формі відкритог о акціонерного товариства ві дповідно до вимог Закону Укр аїни Про господарські товари ства" та керувався в своїй дія льності вимогами саме цього Закону, яким не передбачено о бов'язку акціонерного товари ства здійснювати викуп акц ій акціонерів, що голосували проти зміни розміру статутн ого капіталу, а також на роз'я снення Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку у № 8 від 14.07.2009р. "Щодо порядк у застосування окремих полож ень розділу XVII Прикінцеві та п ерехідні положення" Закону У країни "Про акціонерні товар иства" .

Розглянувши матері али справи, заслухавши предс тавників сторін, суд встанов ив:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Берегиня ” (позивач) є акціонером акці онерного товариства “АКБ “Ав токразбанк” на підставі Серт ифікату іменних акцій серії ABB № 350293, виданого 28.02.2003 р.

Як свідчать матеріали спра ви, 31.03. 2010 року відбулися загаль ні збори акціонерів ВАТ “АКБ “Автокразбанк”. До порядку д енного серед інших питань пр о приведення статуту та внут рішніх положень Банку у відп овідність до вимог Закону Ук раїни “Про акціонерні товари ства" було питання про прийня ття рішення про збільшення с татутного капіталу Банку шля хом збільшення кількості акц ій існуючої номінальної варт ості за рахунок додаткових в несків.

Представник позивача ОСО БА_1 була присутня та зареєс трована на зборах 31.03.2010 року.

Під час голосування про при йняття рішення про збільшенн я статутного капіталу Банку ТОВ “Берегиня" проголосувало “проти”, а тому з посиланням н а ст. 68 Закону України "Про акц іонерні товариства" позивач просить суд задовольнити йо го вимоги та зобов'язати Публ ічне акціонерне товариство "Автокразбанк" здійснити обо в'язковий викуп акцій Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Берегиня" у кількості 17 63641 штук.

Пунктом другим Розділу XVII "П рикінцеві та перехідні полож ення" Закону України "Про акці онерні товариства" передбаче но, що через два роки з дня наб рання чинності цим Законом (т обто з 29.04.2011 року) втрачають чин ність статті 1 - 49 Закону Україн и "Про господарські товарист ва" у частині, що стосується ак ціонерних товариств.

Абзацом першим пункту п'ято го Розділу XVII "Прикінцеві та пе рехідні положення" Закону Ук раїни "Про акціонерні товари ства" передбачено, що статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, ство рених до набрання чинності ц им Законом, підлягають приве денню у відповідність з норм ами цього Закону не пізніше, н іж протягом двох років з дня н абрання чинності цим Законом (тобто в термін до 29.04.2011 року).

Відповідно до пункту четве ртого цього ж Розділу до прив едення у відповідність із ци м Законом закони України, інш і нормативно-правові акти ді ють у частині, що не суперечит ь цьому Закону.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни «Про акціонерні товари ства» кожний акціонер - власн ик простих акцій товариства має право вимагати здійсненн я обов'язкового викупу акціо нерним товариством належних йому голосуючих акцій, якщо в ін зареєструвався для участі у загальних борах та голосув ав проти прийняття загальним и зборами рішення про зміну р озміру статутного капіталу.

Пунктом 23 частини другої ст атті 7 Закону України "Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні" визначен о, що Державна комісія з цінни х паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань роз'яснює порядо к застосування чинного закон одавства про цінні папери та акціонерні товариства.

Рішенням № 797 від 14.07.2009 року Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку затве рджено роз'яснення № 8 від 14.07.2009 р оку "Щодо порядку застосуван ня окремих положень розділу XVII "Прикінцеві та перехідні по ложення" Закону України "Про а кціонерні товариства" у зв'яз ку з набранням ним чинності".

Відповідно до абзацу 17 роз'я снення № 8 від 14.07.2009 року акціоне рні товариства до приведення у відповідність з нормами За кону України "Про акціонерні товариства" статуту та інших внутрішніх положень акціоне рного товариства мають керув атись у своїй діяльності з 30.04.2 009 року по 30.04.2011 року Законом Укра їни "Про господарські товари ства" та відповідними підзак онними нормативно-правовими актами. Цими ж актами законод авства регулюються взаємові дносини товариства з акціоне рами, інвесторами, органами д ержавної влади та іншими осо бами.

На вимогу ТОВ «Берегиня" щ одо обов'язкового викупу акц ій (лист № 64 від 19 квітня 2010 року) Банк листом від 26.04.2010 відмовив , посилаючись на той факт, що рішення про збільшення стату тного капіталу Банку, прийма лось до приведення діяльност і Банку у відповідність з нор мами Закону України «Про акц іонерні товариства».

У відповідності з пункто м 4 частини третьої статті 129 Ко нституції України та статт ею 33 ГПК кожна сторона повинн а довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Якщо подані сторонами докази є недостатніми, госпо дарський суд за клопотанням сторін або прокурора може витребувати їх від підпри ємств, посадових осіб та орг анізацій, незалежно від їх уч асті у справі.

Письмові докази пода ються в оригіналі або в нале жним чином засвідченій копії (стаття 36 ГПК). Якщо документ и, які мають значення для пр авильного вирішення спору, і підписи на них виготовле ні стороною за допомогою буд ь-яких технічних засобів, то такі документи повинні прий матись господарським судом я к письмові докази, досліджув атись та оцінюватись за зага льними правилами ГПК. Будь-як і подані учасниками процесу докази підлягають оцінці су дом на предмет належності і допустимості. Вирішуючи пи тання щодо доказів господ арські суди повинні врахов увати інститут допустимості засобів доказування, згідно з яким обставини справи, що в ідповідно до законодавства п овинні бути підтверджені пев ними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказуванн я. Що ж до належності доказі в, то нею є спроможність відпо відних фактичних даних міст ити інформацію стосовно обст авин, які входять до предмету доказування з даної справи .

Згідно положень частини 6 П рикінцевих та перехідних пол ожень Закону України «Про ак ціонерні товариства" у раз і якщо після набрання чиннос ті цим Законом загальними зборами акціонерного товари ства, створеного до набрання чинності цим Законом, прийня то рішення про зміну розміру статутного капіталу товарис тва, деномінацію акцій та емі сію цінних паперів, таке то вариство зобов'язане привест и свою діяльність у відповід ність із цим Законом та внест и відповідні зміни до статут у та інших внутрішніх докуме нтів товариства.

Згідно абзацу 18 роз'яснен ня № 8 від 14.07.2009 року акціонерн і товариства, які, починаючи з 30.04.2009 року, привели свою діяльн ість у відповідність до Зако ну України "Про акціонерні то вариства" керуватись у своїй діяльності Законом України "Про акціонерні товариства" т а відповідними підзаконними нормативно-правовими актами . Цими ж актами законодавства регулюються взаємовідносин и товариства з акціонерами, і нвесторами, органами державн ої влади та іншими особами.

Отже, заперечення відпові дача та посилання на роз'ясне ння № 8 від 14.07.2009 року є необґрунт ованими.

Таким чином, на підставі матеріалів справи, суд дійшо в висновку, що позовні вимоги правомірними і підлягають з адоволенню.

На підставі матеріалів спр ави та керуючись 33,43,82-85 ГПК Укр аїни, суддя, -

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги задов ольнити.

2. Зобов'язати Публі чне акціонерне товариство „А втокразбанк" ( 39600, Полтавська о бласть, м. Кременчук, Автозаво дський район, вулиця Київськ а, 8, к/р 32001100700 в Управлінні Націон ального банку України в Полт авській області, МФО 331100, Ідент ифікаційний код 20046323) здійснит и обов'язковий викуп акцій то вариства з обмеженою відпові дальністю „Берегиня" (09107, Київс ька область, м.Біла Церква, вул . Ярослава Мудрого, 65 , р/р 26007010022328 в „Відділенні „Кредитний цент р „Білоцерківський" ВАТ ВТБ Б анк, МФО 321767, Ідентифікаційний код 13723125) у кількості 1763641 штук у п орядку, встановленому Законо м України „Про акціонерні то вариства".

3. Стягнути з Публічного акціонерного товариства „А втокразбанк" ( 39600, Полтавська о бласть, м. Кременчук, Автозаво дський район, вулиця Київськ а, 8, к/р 32001100700 в Управлінні Націон ального банку України в Полт авській області, МФО 331100, Ідент ифікаційний код 20046323) на корист ь товариства з обмеженою від повідальністю „Берегиня" (09107, К иївська область, м.Біла Церкв а, вул. Ярослава Мудрого, 65 , р/р 26 007010022328 в „Відділенні „Кредитний центр „Білоцерківський" ВАТ ВТБ Банк, МФО 321767, Ідентифікаці йний код 13723125) 85 грн. державного мита та 236 грн. судових витрат на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу.

Видати наказ із набранням ц им рішенням законної сили.

Суддя Тимощенко О.М.

< Текст >

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено01.09.2011
Номер документу17887008
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/81

Ухвала від 09.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 23.08.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 17.07.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 16.03.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Васьковський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні