Рішення
від 02.06.2011 по справі 10/187
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТА ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2011 Справа № 10/187

за позовом Об'єднан ня співвласників багатоквар тирного будинку "БУЗОК", 36000, м. П олтава, вул. Зіньків ська, буд. 11/31

до Приватного підп риємства Полтавське бюро тех нічної інвентаризації "Інвен таризатор", 36014, м. Полтава, пров. Піонерський, 4

про зобов'язання вид ати технічний паспорт на вес ь будинок м. Полтава, вул. Зінь ківська, буд. 11/31 ОСББ "БУЗОК",

Суддя Ківшик О.В.

Представники:

від позивача : ОСОБА_1, д овіреність № 7 від 01.01.2011 р.;

від відповідача : ОСОБА_2 , довіреність № 653 від 21.03.2011 р.

02.06.2011 р. у судовому засіданні відповідно до ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частину рішення, залу чено її до матеріалів справи та повідомлено про термін ви готовлення повного тексту су дового рішення.

Суть спору : Розглядає ться позовна заява Об'єднанн я співвласників багатокварт ирного будинку "БУЗОК", м. Полт ава про зобов'язання Приватн ого підприємства Полтавське бюро технічної інвентаризац ії "Інвентаризатор", м. Полтава видати технічний паспорт на весь будинок м. Полтава, вул. З іньківська, буд. 11/31 ОС ББ "БУЗОК".

Позивач наполягає на задов оленні позовних вимог. В обґр унтування позову останній по силається на те, що згідно акт у приймання-передачі житлово го комплексу з балансу на бал анс 28.11.2003 р. Полтавське споживче товариство "Сільбуд" передал о, а Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку " БУЗОК" прийняло житловий ком плекс за адресою м. Полтава, ву л. Зіньківська, 11/31, в тому числі й підвали. На виконання умов у кладеного між сторонами 03.03.2010 р . договору про надання послуг по реєстрації поточних змін Приватне підприємство Полта вське бюро технічної інвента ризації "Інвентаризатор" про вело реєстрацію поточних змі н по об'єкту за вказаною адрес ою, проте відмовилось надати замовникові (позивачеві) тех нічний паспорт на весь житло вий будинок.

Відповідач позов не визнає за мотивами відзиву на позов ну заяву № е/225 від 21.02.2011 р. (вх. № 3527д від 24.02.2011 р.). В обґрунтув ання заперечень останній пос илається на те, що згідно дани х реєстру прав власності не в сі власники приміщень по вул . Зіньківській, 11/31 є членами ОС ББ, зокрема, 227/1000 частини будів лі зареєстровано за юридично ю особою - Полтавським спожив чим товариством "Сільбуд", яке не є членом ОСББ.

Ухвалою господарського су ду Полтавської області від 24.0 2.2011 р. зупинено провадження у д аній справі в зв' язку з напр авленням окремих матеріалів даної справи до слідчих орга нів до закінчення відповідно ї перевірки.

Прокуратурою Полтавської області супровідним листом № 45пр/11 від 11.04.2011 р. (вх. № 6984д від 22.04.2011 р.) надіслано суду матеріали пе ревірки № 45пр/11 за фактом можли вої службової недбалості слу жбових осіб Київського ВДВС Полтавського МУЮ разом з окр емими матеріалами даної спра ви.

З огляду на викладене, ухвал ою господарського суду Полта вської області від 16.05.2011 р. пров адження у справі № 10/187 поновле но.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, оцінивши надані док ументальні докази, суд

в с т а н о в и в:

04.04.2001 р. Полтавським управлін ням житлово-комунального гос подарства міськвиконкому на підставі рішення виконкому Київської районної у м. Полта ві ради № 134 від 27.03.2001 р. видане сві доцтво № 137 на право власності на вбудовані нежитлові прим іщення - відомчий готель з вбу дованими магазином, буфетом , адміністративним приміщенн ям площею 904,7 кв.м., підвалом пло щею 1 025,8 кв.м., загальною нежитло вою площею 1 930,5 кв.м., що складає 17/50 частин об'єкту, розташовано го в м. Полтаві по вул. Зіньків ській, 11/31, та належить Полтавсь кому споживчому товариству " Сільбуд" на праві колективно ї власності.

03.09.2009 року загальними зборами Об'єднання співвласників ба гатоквартирного будинку "БУЗ ОК" прийняте рішення (див. про токол № 1) про створення об' єд нання, затверджено його стат ут та відповідно до чинного з аконодавства України було пр оведено його Державну реєстр ацію.

Загальними зборами Об'єдна ння співвласників багатоква ртирного будинку "Бузок" прий няте рішення (див. протокол № 4 ) про прийняття житлового ком плексу за адресою м. Полтава, в ул. Зіньківська, 11/31 на баланс о б' єднання.

28.11.2003 р. житловий комплекс за а дресою м. Полтава, вул. Зіньків ська, 11/31, в тому числі й підвали , згідно акту приймання-перед ачі житлового комплексу з ба лансу на баланс було передан о Полтавським споживчим това риством "Сільбуд" Об'єднанню с піввласників багатоквартир ного будинку "БУЗОК".

24.05.2006 р. проведено державну ре єстрацію припинення юридичн ої особи - Полтавського спожи вчого товариства "Сільбуд". Да на обставина підтверджуєтьс я довідкою Головного управлі ння статистики у Полтавській області № 09/2-13-1822з від 16.12.2010 р..

03.03.2010 р. між Об'єднанням співвл асників багатоквартирного б удинку "БУЗОК" (замовник) та Пр иватним підприємством Полта вське бюро технічної інвента ризації "Інвентаризатор" (вик онавець) був укладений Догов ір № б/н про надання послуг по реєстрації поточних змін (да лі - Договір), відповідно до ум ов якого виконавець зобов'яз увався виконати роботи (пров ести реєстрацію поточних змі н по об'єкту за адресою : м. Полт ава, вул. Зіньківська, 11/31), а замо вник зобов'язувався надати в иконавцю всі необхідні для в иконання робіт документи та оплатити вартість виконаних робіт, що складає 5 000,00 грн. (п. 1 та п. 5 Договору).

Відповідно до наявних у мат еріалах справи копій заяви т а листа, позивач звертався до відповідача з проханням вид ати йому технічну документац ію на будинок та підвальне пр иміщення, що знаходиться за а дресою : м. Полтава, вул. Зінькі вська, 11/31 (а.с. 17-18)

На виконання умов укладено го між сторонами Договору ви конавець (відповідач) провів реєстрацію поточних змін по об'єкту за вказаною адресою, п роте відмовився надати замов никові (позивачеві) технічни й паспорт на весь житловий бу динок.

Позивач розцінив наведені обставини як підставу для зв ернення до суду з позовом про зобов'язання ПП Полтавське б юро технічної інвентаризаці ї "Інвентаризатор" видати тех нічний паспорт на весь будин ок м. Полтава, вул. Зіньківська , буд. 11/31 ОСББ "БУЗОК".

При прийнятті рішення суд в иходив з наступного.

Відповідно до частини друг ої статті 382 Цивільного кодекс у України власникам квартир в двох або багатоквартирном у житловому будинку належать на праві спільної сумісної в ласності приміщення загальн ого користування, опорні кон струкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та і нше обладнання за межами або всередині квартири, яке обсл уговує більше однієї квартир и, а також споруди, будівлі, як і призначені для забезпеченн я потреб всіх власників квар тир, а також нежитлових примі щень, які розташовані в житло вому будинку.

Статтею 385 Цивільного кодек су України передбачено, що вл асники квартир для забезпече ння експлуатації багатоквар тирного житлового будинку, к ористування квартирами та сп ільним майном житлового буди нку можуть створювати об'єдн ання власників квартир (житл а). Таке об'єднання може бути с творено також власниками жит лових будинків. Об'єднання вл асників квартир, житлових бу динків є юридичною особою, як а створюється та діє відпові дно до статуту та закону.

Згідно ст. 11 Закону України в ід 29.11.2001 р. № 2866-III "Про об'єднання сп іввласників багатоквартирн ого будинку" (в редакції, чинні й на момент виникнення спірн их правовідносин, далі - Закон України "Про об'єднання співв ласників багатоквартирного будинку") об'єднання після отр имання статусу юридичної осо би може прийняти на власний б аланс весь житловий комплекс ; передача майна з балансу на б аланс відбувається у порядку , встановленому Кабінетом Мі ністрів України; передача на баланс майна (в тому числі зем ельної ділянки), яке входить д о складу житлового комплексу , але не належить об'єднанню, н е тягне за собою виникнення п рава власності на нього; спор и щодо прийняття та передачі на баланс майна вирішуються у судовому порядку.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 11.10.2002 р. № 1521 "Про реалізацію Закону України "П ро об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" ( із змінами і доповненнями) за тверджено Порядок передачі ж итлового комплексу або його частини з балансу на баланс.

За приписами вказаного Пор ядку загальні збори об'єднан ня вирішують питання про при йняття житлового комплексу н а баланс об'єднання (п. 2); переда ча житлового комплексу або й ого частини з балансу на бала нс проводиться разом з плано м земельної ділянки, технічн им паспортом будинку та відп овідною технічною документа цією (інвентарна справа, акт п рийняття в експлуатацію, пла ни зовнішніх мереж тощо) у дво місячний термін після надход ження відповідного зверненн я від об'єднання. У разі втрати план земельної ділянки, техн ічний паспорт будинку або те хнічна документація виготов ляються чи відновлюються за рахунок підприємства, устано ви чи організації, з балансу я ких передається житловий ком плекс або його частина, протя гом місяця після надходження відповідного звернення від об'єднання (п. 5); датою передачі житлового комплексу або йог о частини з балансу на баланс є дата підписання акта прийм ання-передачі (п. 7).

Відповідно до Інструкції п ро порядок проведення техніч ної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердже ної наказом Державного коміт ету будівництва, архітектури та житлової політики Україн и від 24 травня 2001 р. №127 та зареєст рованої в Міністерстві юстиц ії України 10.07.2001 р. за № 582/5773 технічній інвент аризації підлягають об'єкти (згідно з розділом 2) всіх форм власності, розташовані на зе мельних ділянках (за окремим и поштовими адресами), незале жно від того, побудовані вони за відповідно оформленими д окументами чи самочинно: буд инки, включаючи прибудови та надбудови, громадські та вир обничі будинки, господарські будівлі та споруди, а також вб удовані та окремо розташован і захисні споруди (ч. 4 п. 3.1 Інстр укції). Роботи з інвентаризац ії всіх об'єктів повинні здій снюватися на замовлення та з а обов'язковою участю замовн ика (замовників), у присутност і якого (яких) проводиться обс теження, що фіксується в абри сі чи ескізі, з обов'язковим пі дписанням ним (ними) цих докум ентів (п. 3.1 Інструкції).

Як вже зазначалось в описов ій частині даного рішення, 28.11.2 003 р. житловий комплекс за адре сою м. Полтава, вул. Зіньківськ а, 11/31, в тому числі й підвали, згі дно акту приймання-передачі житлового комплексу з баланс у на баланс було передано Пол тавським споживчим товарист вом "Сільбуд" Об'єднанню співв ласників багатоквартирного будинку "БУЗОК".

Відповідно до ст. 328 Цивільно го кодексу України право вла сності набувається на підста вах, що не заборонені законом , зокрема із правочинів. Право власності вважається набути м правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або нез аконність набуття права влас ності не встановлена судом.

Відповідно до витягу з реєс тру прав власності (том 2 а.с. 91-97) власниками приміщень розташ ованих за адресою : м. Полтава, вул. Зіньківська, 11/31, є члени Об 'єднання співвласників багат оквартирного будинку "БУЗОК" , які прийняті в об'єднання на підставі їх письмових заяв (т ом 2 а.с. 4-84), та Полтавське спожив че товариство "Сільбуд".

За приписами ст. 346 Цивільног о кодексу України підставою припинення права власності є , зокрема, припинення юридичн ої особи.

Як вбачається з наявної у ма теріалах справи копії довідк и Головного управління стати стики у Полтавській області № 09/2-13-1822з від 16.12.2010 р. (том 1 а.с. 34), 24.05.2006 р. Полтавське споживче товарис тво "Сільбуд" було ліквідован о за рішенням засновників, що не пов'язане з реорганізаціє ю та вилучено з Єдиного держа вного реєстру підприємств та організацій України.

Посилання представників в ідповідача на ту обставину, щ о 27.04.2010 р. постановами державног о виконавця Полтавського міс ького управління юстиції при примусовому виконанні наказ у № 14/522, виданого 26.04.2004 р. Господар ським судом Полтавської обла сті, накладено арешт на майно боржника - Полтавського спож ивчого товариства "Сільбуд", а саме : майно, що знаходиться з а адресою : м. Полтава, вул. Зінь ківська, 11/31, а також накладено арешт на 239/1000 частини нежитлов ого приміщення (підвал) по вул . Зіньківській, 11/31, що належить боржнику - Полтавському спож ивчому товариству "Сільбуд" (т ом 2 а.с. 98-101), судом не приймаютьс я за наступного мотивування.

Рішенням Господарського с уду Полтавської області від 15.04.2004 р. по справі № 14/522, зокрема, ст ягнуто з Полтавського спожив чого товариства "Сільбуд" на к ористь Приватного підприємц я ОСОБА_3 збитки в сумі 147 361 ,14 грн. та судові витрати.

Ухвалою Господарського су ду Полтавської області від 23.0 7.2007 р. по справі № 14/522 змінено спо сіб і порядок виконання нака зу від 26.04.2004 р. по даній справі, ви даного на виконання рішення Господарського суду Полтавс ької області від 15.04.2004 р. шляхом звернення стягнення на майн о, яке належить Полтавському споживчому товариству "Сіль буд", а саме : приміщення загал ьною площею 66,3 кв. м., яке розташоване на першому поверсі п'ятиповерхового бу динку по вул. Зіньківській, 11/31 на користь суб'єкта підприєм ницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_3 збитків в сумі 147 361,14 грн. та судових витра т.

Ухвалою Господарського су ду Полтавської області від 01.1 2.2008 р. по справі № 14/522 встановлено порядок виконання наказу ві д 26.04.2004 р. по даній справі, видано го на виконання рішення Госп одарського суду Полтавської області від 15.04.2004 р. шляхом звер нення стягнення на майно, яке належить Полтавському спожи вчому товариству "Сільбуд", а с аме : приміщення загальною пл ощею 66,3 кв.м., яке роз ташоване на першому поверсі п'ятиповерхового будинку по вул. Зіньківській, 11/31 на корист ь суб'єкта підприємницької д іяльності - фізичної особи ОСОБА_3 .

Постановою Вищого господа рського суду України від 26.02.2009 р . ухвалу Господарського суду Полтавської області від 01.12.2008 р . по справі № 14/522 скасовано.

Ухвалою Господарського су ду Полтавської області від 03.0 7.2009 р. по справі № 14/522 змінено спо сіб і порядок виконання ріше ння Господарського суду Полт авської області від 15.04.2004 р. шля хом передачі ОСОБА_3, в рах унок погашення боргу за нака зом Господарського суду Полт авської області по справі № 14/ 522 від 26.04.2004 р., у власність нежитл ове приміщення (підвал) загал ьною площею 1 028,3 кв.м. по вул. Зін ьківській, 11/31 у м. Полтаві. Визн ано за ОСОБА_3 право власн ості на приміщення підвалу 1-25 загальною площею 1 028,3 кв.м. по вул. Зіньківські й, 11/31 у м. Полтаві.

Постановою Вищого господа рського суду України від 28.01.2010 р . по справі № 14/522 скасовано ухва лу Господарського суду Полта вської області від 03.07.2009 р. про з міну способу та порядку вико нання рішення Господарськог о суду Полтавської області в ід 15.04.2004 р. по справі № 14/522, шляхом п ередачі ОСОБА_3, в рахунок погашення боргу за наказом Г осподарського суду Полтавсь кої області по справі № 14/522 від 26.04.2004 р., у власність нежитлове п риміщення (підвал) загальною площею 1 028,3 кв.м. по вул. Зіньків ській, 11/31 у м. Полтаві.

Крім того, відповідно до ная вної у матеріалах справи коп ії постанови Київського ВДВС Полтавського МУЮ ВП № 18720349 від 30.09.2010 р. (том справи 3, а.с. 74) наказ г осподарського суду Полтавсь кої області в порядку ст. 38, п. 5 ч. 1 ст. 40 Закону України від 21.04.1999 р. № 606-XIV "Про виконавче провадже ння" (в редакції, чинній на мом ент виникнення спірних право відносин) повернуто стягувач еві (ПП ОСОБА_3) та припинен о чинність арешту майна борж ника (ПСТ "Сільбуд"). Про дану об ставину внесений запис до Єд иного реєстру заборон відчуж ення об'єктів нерухомого май на, що підтверджується наявн ою у матеріалах справи копіє ю витягу з вищезазначеного р еєстру (том справи 3, а.с. 75).

З огляду на суперечливість наданих сторонами доказів т а пояснень по суті спору, що по збавляло суд можливості вста новити об' єктивну істину ст осовно наявності або відсутн ості складу правопорушення у діях відповідача чи інших ос іб виходячи із переліку засо бів доказування, передбачени х чинним господарським проце суальним законодавством, 24.02.201 1 р. судом було винесено ухвалу про зупинення провадження у даній справі в зв' язку з нап равленням окремих матеріалі в даної справи до слідчих орг анів до закінчення відповідн ої перевірки.

Прокуратурою Полтавської області проведено перевірку № 45пр/11 за фактом можливої служ бової недбалості службових о сіб Київського ВДВС Полтавсь кого МУЮ. За результатами дан ої перевірки старшим слідчим прокуратури Київського райо ну м. Полтави Бутко Ю.В., було ви несено Постанову від 09.04.2011 р. пр о відмову в порушенні кримін альної справи відносно держа вного виконавця Безмаль В.В. з а фактом службової недбалост і, за ознаками злочину, передб аченого ст. 367 Кримінального к одексу України, на підставі с т. 6 п. 2 Кримінально-процесуаль ного кодексу України, в зв'язк у з відсутністю складу злочи ну.

Отже, як вбачається з матері алів справи, позивач належни м чином виконав свої зобов'яз ання по Договору щодо наданн я відповідачу всієї необхідн ої документації для виконанн я робіт та оплати послуг оста ннього, спірне майно перебув ає на балансі позивача (який н е є власником будинку), останн є не є обтяженим, позивач неод норазово звертався до відпов ідача щодо видачі технічного паспорту на весь будинок м. По лтава, вул. Зіньківська, буд. 11 /31. Відповідач в порушення сво їх зобов'язань, як на момент зв ернення позивача до суду з да ним позовом, так і на момент ро згляду даної справи не викон ав свої зобов'язання щодо виг отовлення технічної докумен тації на будинок та підвальн е приміщення, що знаходиться за адресою : м. Полтава, вул. Зін ьківська, 11/31.

При цьому суд виходив з того , що видача відповідачем пози вачу технічної документації на весь будинок, що розташова ний за адресою : м. Полтава, вул . Зіньківська, буд. 11/31, не супер ечить чинному законодавству України та не тягне за собою б удь-яких правових наслідків щодо виникнення, зміни чи при пинення права власності на д ане майно.

Відповідно до ст. 4-3 Господар ського процесуального кодек су України судочинство у гос подарських судах здійснюєть ся на засадах змагальності.

Згідно з пунктом 4 частини т ретьої ст. 129 Конституції Укра їни та ст. 33, ст. 34 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень, до кази подаються сторонами та іншими учасниками судового п роцесу, господарський суд пр иймає тільки ті докази, які ма ють значення для справи, обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватись іншими засо бами доказування.

Допустимих доказів в спрос тування вищевикладеного чи і нших обґрунтованих заперече нь по суті спору відповідач с уду не надав. Наведені у відзи ві на позов заперечення позо вних вимог не спростовують н аведене вище, а тому судом як о бґрунтовані не оцінюються.

За викладеного, позовні вим оги підтверджені документал ьно та нормами матеріального права, відповідачем не спрос товані, а тому підлягають зад оволенню.

Судові витрати, понесені пр и поданні позову, покладають ся на відповідача відповідно до ст. 49 ГПК України.

На підставі матеріалів спр ави та керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГП К України, суд -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Зобов' язати Приватне під приємство Полтавське бюро те хнічної інвентаризації "Інве нтаризатор" (36014, м. Полтава, пров . Піонерський, 4, код ЄДРПОУ 03351705) в идати Об'єднанню співвласник ів багатоквартирного будинк у "БУЗОК" (36000, м. Полтава, вул. Зінь ківська, буд. 11/31, код ЄДРПОУ 32690122) т ехнічний паспорт на весь буд инок м. Полтава, вул. Зіньківсь ка, буд. 11/31.

3. Стягнути з Приватного під приємства Полтавське бюро те хнічної інвентаризації "Інве нтаризатор", (36014, м. Полтава, пров . Піонерський, 4, код ЄДРПОУ 03351705) на користь Об'єднання співвл асників багатоквартирного б удинку "БУЗОК" (36000, м. Полтава, ву л. Зіньківська, буд. 11/31, код ЄДРП ОУ 32690122) - 85,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 236,00 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

4. Рішення надіслати сторона м за адресами зазначеними у й ого вступній частині.

СУДДЯ О.В.КІВШИК

Повний текст складено 07.06.2011 р..

Примітка : Рішення госп одарського суду набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го прийняття, а у разі, якщо у с удовому засіданні було оголо шено лише вступну та резолют ивну частини рішення, воно на бирає законної сили після за кінчення десятиденного стро ку з дня підписання рішення, о формленого відповідно до ста тті 84 цього Кодексу. Рішення м оже бути оскаржено протягом десяти днів з дня прийняття р ішення, а у разі якщо у судовом у засіданні було оголошено л ише вступну та резолютивну ч астину рішення - з дня підписа ння рішення, оформленого від повідно до статті 84 цього Коде ксу. У разі подання апеляцій ної скарги або внесення апел яційного подання рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після розгляд у справи апеляційною інстанц ією.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено01.09.2011
Номер документу17887208
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/187

Ухвала від 06.07.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 10.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 13.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Постанова від 22.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 07.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 16.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні