Рішення
від 28.07.2011 по справі 4/279
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/279

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  4/279

28.07.11

За позовомПрокурора Вишгородського району в інтересах держави в особі Спеціально уповноваженого органу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області

До           Товариства з обмеженою відповідальністю «Охотспортпром»

Простягнення штрафу за правопорушення у сфері містобудування 700 000 грн.

                    

                                                                                       Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від прокуратури          Мінько Н.С.

Від позивача          не з'явились

Від відповідача              Бондарчук В.С.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Вишгородського району звернувся до суду в інтересах держави в особі Спеціально уповноваженого органу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю  у Київській області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Охотспортпром»про стягнення 700 000 грн. штрафних санкцій на розрахунковий рахунок головного управління Державного казначейства у Київській області № 31115106700001 МФО 821018, ЗКПО 24074109,

Відповідач в процесі розгляду справи повністю визнав позовні вимоги, про що також зазначив в заяві від 28.07.2001р.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

10 березня 2011 року начальником Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області за результатами розгляду подання прокурора та відповідного протоколу про правопорушення у сфері містобудування № 2/11 від 04.03.2011 прийняте рішення про накладення на Товариство з обмеженою відпо відальністю «Охотспортпром»штрафу у розмірі 750 000 грн. 00 коп., про що винесено Постанову №12 про правопорушення у сфері містобудування.

Відповідно до ч.7 ст. 3 Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ, організацій за правопорушення у сфері містобудування»штраф під лягає сплаті підприємством у п'ятнадцятиденний термін з дня його накладення. У разі не сплати штрафу у зазначений термін він стягується у судовому порядку.

З дня накладення штрафу до дня подання позову Відповідачем на виконання по станови № 12 сплачено лише 50 000 грн. платіжним дорученням № 465 від 29.03.2011.

Таким чином, решта суми штрафу - 700 000 грн., що не сплачена Відповідачем у визначений законом строк підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ, організацій за правопорушення у сфері містобудування»справи про правопорушення, передбачені цим Законом розглядаються Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та її територіальними органами.

На підставі ч. 2 ст. 2 цього Закону Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю здійснюють державний нагляд, зокрема, за додержанням підприємствами вимог містобудівної доку ментації, державних стандартів, норм і правил при здійсненні проектування, будівельних робіт тощо.

Відповідно до Положення про Державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою КМУ № 1434 від 18.10.2006р.- державна архітектурно-будівельна інспекція (Держархбудінспекція) є урядовим органом державного управління у складі Мінбуду.

Відповідно до п.1 Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севасто полі, затвердженого наказом Мінрегіонбуду № 317 від 19.11.2007, інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в області є територіаль ним органом Держархбудінспекції, входить до сфери її управління, підзвітна і підконтро льна їй.

Таким чином, Інспекція держархбудконтролю у Київській області є органом, який здійснює державний архітектурно-будівельний контроль на тери торії Київської області.

Згідно п.п. 12 п. 5 Положення № 317 Інспекція ДАБК має право складати прото коли та розглядати справи про правопорушення, пов'язані, зокрема, із самовільним будів ництвом будинків або споруд відповідно до Закону України "Про відповідальність під приємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудуван ня".

Від імені Інспекцій ДАБК розглядати справи про правопорушення і накладати стяг нення мають право начальники Інспекцій ДАБК та їх заступники.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ, організацій за правопорушення у сфері містобудування»підприємст ва незалежно від форм власності, які здійснюють проектування, роботи по будівництву, реконструкції, реставрації та капітальному ремонту, а так само які є замовниками у будівництві або поєднують функції замовника і підрядчика, несуть відповідальність у вигляді штрафу за таке правопорушення як «проведення буді вельних робіт без дозволу на їх виконання без затвердженої проектної документації»у розмірі п'ятдесяти відсотків вартості цих робіт.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю "Охотспортпром" є суб'єктом відповідальності за порушення у сфері містобудування.

Пунктом 2 Положення про накладення штрафів за правопорушення у сфері міс тобудування, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 244 від 06.04.1995 р. визначено, що штрафи накладаються інспекція ми ДАБК на підприємства, що допустили правопорушення у сфері містобудування, за ре зультатами контрольних перевірок, а також перевірок, проведених за зверненнями заінте ресованих юридичних або фізичних осіб. Підставою для проведення перевірки в даному випадку було подання прокурора Вишгородського району №341 від 26.11.10, внесене на підставі ст. 23 Закону України «Про прокуратуру».

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування»підставою для розгляду справи про правопорушення у сфері містобудування є протокол, скла дений уповноваженою особою інспекції ДАБК за результатами перевірки. Рішення поса дової особи інспекції ДАБК про накладення штрафу оформляється постановою про на кладення на підприємство штрафу за правопорушення у сфері містобудування; штраф підлягає сплаті підприємством у п'ятнадцятиденний термін з дня його накладення; у разі несплати - він стягується у судовому порядку.

Інспекцією ДАБК у Київській області за результатами розгляду подання про курора та на виконання передбачених законом повноважень здійснено перевірку об'єкту будівництва ТОВ «Охотспортпром»- існуючої бази відпочинку «Парус»з виконанням будівельних робіт з будівництва 8 будинків відпочинку, трансформаторної підстанції (розташований Глібівська сільрада Вишгородського району Київської області).

Встановлено, що будівельні роботи проведені самовільно, без дозволу інспекції ДАБК, чим порушено вимоги ст.29 Закон України «Про планування і забудову територій»та ст.ст.5, 22 Закону України «Про основи містобудування».

Відповідно до вимог ст.29 Закону України «Про планування і забудову тери торій»здійснення будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконан ня будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним.

А відповідно до ст.25 Закону України «Про основи містобудування»особи, винні у виконанні будівельних чи реставраційних робіт без дозволу та затвердженого у встано вленому порядку проекту несуть передбачену законодавством відповідальність.

За фактом виявлених порушень складений протокол № 2/11 від 04.03.2011 року про правопорушення у сфері містобудування. Постановою начальника інспекції ДАБК у Київській області №12 від 10.03.2011 року при розгляді протоколу №2/12 від 04.03.2011 року та інших матеріалів, в т.ч. довідки № 7 від 23.11.2010 року про вартість виконаних робіт, на відповідача було накладено штраф у розмірі 750 000 грн. 00 коп.

Розрахунок розміру штрафу проводився на підставі довідки наданої ТОВ «Охотс портпром», згідно якої вартість будівельних робіт становить 1 500 000 грн. Сума штрафу становить 50% від 1 500 000 гривень, тобто 750 000 грн.

Сума штрафу 29.03.2011 року сплачена Відповідачем частково - 50 000 грн. 00 коп., що підтверджується копією платіжного доручення № 465 від 29.03.2011 р.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

           Виходячи з вищенаведених норм закону, відповідачем належним чином протягом розгляду справи не було надано належних доказів по справі на спростування позовних вимог, в процесі розгляду справи позовні вимоги визнані Відповідачем в повному обсязі.

В судовому засіданні, допустимими доказами, які знаходяться в  матеріалах справи позивач довів, що його вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу згідно ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Охотспортпром»(04075, м. Київ, вул. Миколи Юнкерова, 20, код ЄДРПОУ 32772498) в доход Державного бюджету України (на рахунок Головного управління державного казначейства у Київській області № 31115106700001 МФО 821018 ЗКПО 24074109, код платежу 21081100) штраф у розмірі 700 000 (сімсот тисяч) грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Охотспортпром»(04075, м. Київ, вул.. Миколи Юнкерова, 20, код ЄДРПОУ 32772498) в доход державного бюджету України (рахунок 31110095700011 банк ГУ ДКУ у м. Києві, одержувач УДК у Шевченківському районі міста Києва, код банку 820019, код  ЄДРПОУ 26077968, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності 095) 7 000 грн. (сім тисяч ) витрат по сплаті державного мита.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Охотспортпром»(04075, м. Київ, вул. Миколи Юнкерова, 20, код ЄДРПОУ 32772498) в доход державного бюджету (рахунок 31218264700001, код 22050003, одержувач ГУ ДКУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 24262621, банк одержувача ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019) 236 грн. (двісті тридцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                                                                          І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 08.08.2011р.

Дата ухвалення рішення28.07.2011
Оприлюднено09.09.2011

Судовий реєстр по справі —4/279

Ухвала від 06.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Судовий наказ від 04.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Постанова від 30.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Ухвала від 22.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні