Рішення
від 28.05.2009 по справі 7/214
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 7/214 28.05.09

За позовом Дочірньої компанії «Газ України»Націо нальної акціонерної компані ї «Нафтогаз України»

до Державного підприє мства «Групова котельня УМТ та ГЗ ГУ МВС України у Київськ ій області»

про стягнення 775 656,46 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність №161/10 від 17.12.2008 р.

від відповідача: не з' яви лись;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Дочірня компанія «Газ України»Національної акціо нерної компанії «Нафтогаз Ук раїни» звернулось в Господар ський суд м. Києва з позовом до Державного підприємства «Гр упова котельня УМТ та ГЗ ГУ МВ С України у Київській област і»про стягнення 775 656,46 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач на підстав і договору на постачання при родного газу для надання нас еленню послуг з опалення та г арячого водопостачання №06/07-1473 ТЕ-41 від 01.10.2007 року отримав приро дний газ в повному обсязі, про те його вартість в повному об сязі не оплатив.

З цих підстав позивач проси ть задовольнити позов, стягн увши з відповідача на свою ко ристь 563863,02 грн. - боргу, 67371,03 грн. - пені, 18881,57 грн. - 3% річних, 125540,84 грн . - індексу інфляції за час пр острочення, а також понесені ним по справі судові витрати - 7756,57 грн. - державного мита, 11 8, 00 грн. - витрат за інформацій но - технічне забезпечення су дового процесу.

Ухвалою від 27.03.2009 р. було поруш ено провадження по справі та призначено її розгляд на 30.04.2009 р.

30.04.2009 року представник відпов ідача в судовому засіданні н аголосив, що ним не отримано к опії позовної заяви.

30.04.2009 року судом оголошено пе рерву у судовому засіданні д о 28.05.2009 року для надання можливо сті відповідачу ознайомитис ь з матеріалами справи.

28.05.2009 року представник відпов ідача в судове засідання не з ' явився, про причини неявки суд не повідомив, про день та час розгляду справи повідомл ений належним чином.

Відповідно до статті 75 Госп одарського процесуального к одексу України справа розгля дається за наявними в ній мат еріалами.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 28.05.2009 р. за згодою предс тавника позивача оголошено л ише вступну та резолютивну ч астини рішення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представників позива ча, Господарський суд міста К иєва, -

ВСТАНОВИВ:

01.10.2007 р. між позивачем та відповідачем укладено догов ір на постачання природного газу для надання населенню п ослуг з опалення та гарячого водопостачання №06/07-1473 ТЕ-41 (нада лі - договір).

Відповідно до п.1.1. договору п озивач зобов' язався в 2007 роц і передати у власність відпо відача природний газ, а відпо відач зобов' язується прийн яти та оплатити газ на умовах даного договору.

Згідно з п.3.3. договору прийма ння-передачі газу, поставлен ого відповідачу у відповідно му місяці оформлюється актом приймання-передачі, в якому з азначаються фактичні обсяги спожитого та протранспортов аного газу.

Сторони домовились, що ціна 1000,00 кубічних метрів газу у від повідному періоді споживанн я газу та вартість його транс портування територією Украї ни встановлюється на рівні г раничної ціни та тарифу, затв ерджених уповноваженим держ авним органом (п.5.2. договору).

Пунктом 6.1. договору встанов лено, що оплата здійснюється грошовими коштами та визнач ений наступний порядок оплат и за газ та послуг з його транс портування: перша оплата в ро змірі 34% від вартості запланов аних місячних обсягів постач ання та транспортування газу проводиться не пізніше 10 числ а поточного місяця; подальші оплати проводяться плановим и платежами по 33% від вартості запланованих місячних обсяг ів постачання та транспортув ання газу до 20 та 30 (31) числа пото чного місяця. Остаточний роз рахунок за фактично спожиті та протранспортовані обсяги газу здійснюється на підста ві акту приймання-передачі г азу до 10 числа, наступного за м ісяцем поставки.

Строк дії договору визначе ний до 31.10.2007 року.

Згідно з додатковими угода ми до договору договір набир ає чинності з 01.10.2007 року і діє в ч астині поставки газу до 30.09.2008 ро ку.

Згідно з актами приймання-п ередачі газу за період з жовт ня 2007 року по грудень 2007 року, з с ічня по серпень 2008 року позива чем було поставлено природно го газу на суму 843832,14 грн.

Відповідачем заборгованіс ть було погашено частково в с умі 279969,12 грн., внаслідок чого у в ідповідача утворилась забор гованість перед відповідаче м на суму 563863,02 грн.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, які мають значення для правильного ви рішення господарського спор у.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Як визначено частинами 1, 2 ст атті 193 Господарського кодекс у України, суб' єкти господа рювання та інші учасники гос подарських відносин повинні виконувати господарські зоб ов' язання належним чином ві дповідно до закону, інших пра вових актів, договору, а за від сутності конкретних вимог що до виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я. Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов' язання, враховуючи інте реси другої сторони та забез печення загальногосподарсь кого інтересу. Порушення зоб ов' язань є підставою для за стосування господарських са нкцій, передбачених цим Коде ксом, іншими законами або дог овором.

За змістом статті 526 Цивільн ого кодексу України зобов' я зання має виконуватись належ ним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, ін ших актів цивільного законод авства, а за відсутності таки х умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту аб о інших вимог, що звичайно ста вляться.

Відповідно до статті 527 Циві льного кодексу України боржн ик зобов'язаний виконати сві й обов'язок, а кредитор - прийн яти виконання особисто, якщо інше не встановлено договор ом або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного Кодексу Укра їни).

Відповідно до статті 599 Циві льного кодексу України зобов ' язання припиняється викон анням, проведеним належним ч ином.

Зважаючи на встановлені об ставини справи та вимоги пра вових норм викладених вище, а також на те, що відповідач в у становленому порядку обстав ини, які повідомлені позивач ем, не спростував, розміру поз овних вимог не оспорив, госпо дарський суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги в ча стині стягнення основного бо ргу нормативно та документал ьно доведені, а тому підлягаю ть задоволенню.

Відповідач припустився пр острочення платежу, а тому по зивач, на підставі п. 7.2. договор у просить стягнути з відпові дача пеню, яка за розрахункам и позивача становить 67371,03 грн. з розрахунку подвійної ставки НБУ за кожний день простроче ння.

Згідно ст. 611 Цивільного коде ксу України у разі порушення зобов' язання настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом, зокрема , сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 статті 546, ст атті 549 Цивільного кодексу Укр аїни виконання зобов' язанн я може забезпечуватися неуст ойкою, порукою, гарантією, зас тавою, притриманням, завдатк ом. Неустойкою (штрафом, пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов' язання. Пенею є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не своєчасно виконаного грошов ого зобов' язання за кожен д ень прострочення виконання.

Штрафні санкції за порушен ня грошових зобов' язань вст ановлюються у відсотках, роз мір яких визначається обліко вою ставкою Національного ба нку України, за увесь час кори стування чужими коштами, якщ о інший розмір відсотків не п ередбачено законом або догов ором (згідно ч. 6 ст. 231 Господарс ького кодексу України).

Згідно п. 6 ст. 232 Господарсько го кодексу України нарахуван ня штрафних санкцій за прост рочення виконання зобов' яз ання, якщо інше не встановлен о законом або договором, прип иняється через шість місяців від дня, коли зобов' язання м ало було виконано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимог и позивача в частині стягнен ня пені за несвоєчасне викон ання відповідачем взятих на себе зобов' язань в розмірі 67371,03 грн. є обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

Позивач також просить стяг нути з відповідача 125540,84 грн. - і ндекс інфляції та 18881,57 грн. - 3% р ічних (розрахунок у матеріал ах справи).

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України боржн ик не звільняється від відпо відальності за неможливість виконання грошового зобов' язання. Боржник, який простро чив виконання грошового зобо в' язання, на вимогу кредито ра зобов' язаний сплатити су му боргу з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

Здійснивши перерахунок 3% рі чних та інфляційних витрат н арахованих позивачем, господ арський суд приходить до вис новку, що їх нарахування здій снено позивачем відповідно д о вимог чинного законодавств а, а тому позовні вимоги в цій частині підлягають задоволе нню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються судом на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнит и повністю.

2.Стягнути з Державного під приємства «Групова котельня УМТ та ГЗ ГУМВС України в Київ ській області»(04116, м.Київ, вул.Д овнар-Запольського, б.10-А, код Є ДРПОУ 24521985) на користь Дочірньо ї компанії «Газ України»Наці ональної акціонерної компан ії «Нафтогаз України»(04116, м. Ки їв, вул. Шолуденка,1, код ЄДРПОУ 31301827) - 563863 (п' ятсот шістдесят т ри тисячі вісімсот шістдесят три) грн. 02 коп. - боргу, 67371 (шістд есят сім тисяч триста сімдес ят одна) грн. 03 коп. - пені, 125540 (ст о двадцять п' ять тисяч п' я тсот сорок) грн. 84 коп. - індекс у інфляції, 18881 (вісімнадцять ти сяч вісімсот вісімдесят одна ) грн. 57 коп. - 3 % річних, 7756 (сім тис яч сімсот п' ятдесят шість) г рн. 57 коп. - державного мита, 118 (с то вісімнадцять) грн. - витрат на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його підписання .

Суддя М.М. Якименко

Дата підписання ріш ення:

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18118360
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/214

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Рішення від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Рішення від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Рішення від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні