Ухвала
від 09.08.2011 по справі 28/115-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 28/115-б 09.08.2011

за заявою державної п одаткової інспекції у Печерс ькому районі міста Києва

до державног о підприємства «Київський ви норобний завод»

(код 32980874)

про визнання банкрутом.

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Шмуйло А.Д.

Представники сторін:

від заявника ОСОБА_1 за довіреністю № 5187/9/10-109 від 29.03.2011;

від боржника Бородін В.В .

В судовому засіданні прису тні:

1) представник прокуратури Печерського району міста Ки єва, посвідчення № 87 від 30.03.2007;

2) представник управління з питань банкрутства у місті К иєві та Київській області До ник О.В. за довіреністю № 01-12/228 ві д 10.12.2010.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інсп екція у Печерському районі м . Києва звернулась до господа рського суду міста Києва з за явою про визнання банкрутом державного підприємства «Ки ївський виноробний завод», з урахуванням приписів ст. 1, 3-14 З акону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом».

Ухвалою Господарсько го суду міста Києва від 20.05.2011 № 05- 5-15/5288 заяву про порушення справ и про банкрутство було повер нуто заявнику без розгляду (с уддя Хоменко М.Г.).

Державна податкова ін спекція у Печерському районі м. Києва не погодившись із заз наченою ухвалою, звернулась до Київського апеляційного г осподарського суду з апеляці йною скаргою в якій просила с касувати ухвалу господарськ ого суду міста Києва від 20.05.2011 т а передати на розгляд до суду першої інстанції.

Постановою Київськог о апеляційного господарсько го суду від 29.06.2011 апеляційну ска ргу державної податкової інс пекції у Печерському районі м. Києва задоволено, ухвалу го сподарського суду м. Києва ві д 20.05.2011 № 05-5-15/5288 скасовано, а заяву п ро порушення провадження у с праві про банкрутство і дода ні до неї документи передано на розгляд до господарськог о суду міста Києва.

08.07.2011 згідно автоматизо ваної системи документообіг у матеріали справи № 05-5-15/5288 були передані для розгляду судді Копитовій О.С.

Ухвалою суду від 12.07.2011 заяву було прийнято до розгляду су ддею Копитовою О.С. , порушено провадження та призначено пі дготовче засідання на 09.08.2011.

Відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом»у підготовчому засіданні судд я оцінює подані документи, за слуховує пояснення сторін, р озглядає обґрунтованість за перечень боржника.

При розгляді справи № 28/115-б у підготовчому засіданні господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Ки ївський виноробний завод»(на далі по тексту ДП «Київський виноробний завод») зареєстр оване Печерською районною у місті Києві державною адміні страцією 09.06.04 року, ідентифіка ційний код - 32980874.

Обґрунтовуючи свої вимоги до боржника державна податк ова інспекція у Печерському районі м. Києва (надалі по текс ту ДПІ у Печерському районі м . Києва) зазначає про наявніст ь непогашеної заборгованост і перед бюджетом в розмірі 497 99 9,22 грн. При цьому, ДПІ у Печерсь кому районі м. Києва посилаєт ься на постанову Господарськ ого суду міста Києва № 32/165-А від 15.05.2007, самостійно подані боржни ком податкові декларації та прийняті за результатами пер евірки боржника податкові по відомлення-рішення.

Як убачається з матеріалів справи, постановою Господар ського суду міста Києва № 32/165-А від 15.05.2007 присуджено до стягнен ня на користь державного бюд жету з боржника податкового боргу з податку на додану вар тість в розмірі 197 499, 85 грн. та по земельному податку в сумі 138 585 ,24 грн. Однак, як убачається зі з місту зазначеної постанови п рисуджені до стягнення суми в повному обсязі складаються зі штрафних санкцій визначе них боржнику податковим орга ном за несвоєчасну сплату по даткових зобов' язань та нес воєчасне подання звітності. Тобто, заборгованість боржни ка перед бюджетом в розмірі 336 085,09 грн., що заявлена ініціюючи м кредитором в якості безспі рних вимог до боржника для по рушення провадження по справ і за загальною процедурою, в повному обсязі складається з і штрафних санкцій.

З решти заявлених вимог на с уму 161 9144,13 грн., згідно довідки ДП І у Печерському районі м. Києв а та наявних в матеріалах спр ави доказів, податковими зоб ов' язаннями боржника є сума в розмірі 980,18 грн., що утворилас ь на підставі самостійно под аних боржником податкових де кларацій з податку на доходи фізичних осіб податку на при буток підприємств, інші ж вим оги складаються зі штрафних санкцій нарахованих податко вим органом боржнику за пору шення строків подання податк ової звітності та пені за нес воєчасну сплату узгоджених з обов' язань.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників заявника, боржник а суд дійшов висновку щодо на явності підстав для припинен ня провадження по справі з ог ляду на наступне.

Основним завданням підгот овчого засідання суду є з' я суванні ознак неплатоспромо жності боржника, наявності ч и відсутності перешкод для п одальшого розгляду справи пр о банкрутство.

Ознаки неплатоспроможност і боржника визначені ч. 3 ст. 6 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м», зокрема встановлено, що сп рава про банкрутство порушує ться господарським судом, як що безспірні вимоги кредитор а (кредиторів) до боржника сук упно складають не менше трьо хсот мінімальних розмірів за робітної плати, які не були за доволені боржником протягом трьох місяців після встанов леного для їх погашення стро ку, якщо інше не передбачено ц им Законом.

Відповідно до абз. 5 ст. 1 Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »кредитор - юридична аб о фізична особа, яка має у вста новленому порядку підтвердж ені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати забор гованості із заробітної плат и працівникам боржника, а так ож органи державної податков ої служби та інші державні ор гани, які здійснюють контрол ь за правильністю та своєчас ністю справляння єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня, податків і зборів (обов'язк ових платежів).

Безспірні вимоги кредитор ів - вимоги кредиторів, визнан і боржником, інші вимоги кред иторів, підтверджені виконав чими документами чи розрахун ковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання кошті в з рахунків боржника.

Відповідно до абз. 6 ст. 1 Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »грошове зобов'язання - зобов'язання боржника запла тити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно -правового договору та на інш их підставах, передбачених ц ивільним законодавством Укр аїни. До складу грошових зобо в'язань боржника не зарахо вуються недоїмка (пеня та штр аф), визначена на дату пода ння заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіянн я шкоди життю і здоров'ю грома дян, зобов'язання з виплати ав торської винагороди, зобов'я зання перед засновниками (уч асниками) боржника - юридично ї особи, що виникли з такої уча сті. Склад і розмір грошових з обов'язань, в тому числі розмі р заборгованості за передані товари, виконані роботи і над ані послуги, сума кредитів з у рахуванням процентів, які зо бов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подачі в господарський суд заяви пр о порушення провадження у сп раві про банкрутство, якщо ін ше не встановлено цим Законо м;

Таким чином ст. 1 зазначеног о закону визначено вичерпне коло зобов' язань, які не вкл ючаються до складу грошових зобов' язань при подачі заяв и про порушення справи про ба нкрутство.

Згідно ст. 1 Закону України « Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом» боржни ком є суб'єкт підприємницько ї діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов' язання перед кредиторами, зо крема

зобов'язання щодо с плати податків і зборів (об ов'язкових платежів), протяг ом трьох місяців після наст ання встановленого строку ї х сплати.

При цьому закон не визначає , які зобов' язання належить вважати податком і збором (об ов' язковим платежем) та які саме суми мають враховувати сь господарським судом під ч ас порушення провадження у с праві про банкрутство за так ими вимогами.

Відносини, що виникають у сф ері справляння податків і зб орів регулює Податковий коде кс України, зокрема, визнач ає вичерпний перелік податкі в та зборів, що справляють ся в Україні, та порядок їх адм іністрування, платників пода тків та зборів, їх права та обо в'язки, компетенцію контролю ючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб п ід час здійснення податковог о контролю, а також відповіда льність за порушення податко вого законодавства (ст.1 Подат кового кодексу України).

Відповідно до ст. 6 Податков ого кодексу України податком є обов'язковий, безумовний пл атіж до відповідного бюджету , що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Збором (платою, внеском) є о бов'язковий платіж до відпов ідного бюджету, що справляєт ься з платників зборів, з умов ою отримання ними спеціально ї вигоди, у тому числі внаслід ок вчинення на користь таких осіб державними органами, ор ганами місцевого самоврядув ання, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Згідно зі ст. 8 Податкового кодексу України в Україні сп равляються загальнодержавн і та місцеві податки та збори , вичерпний перелік яких міст иться у статтях 9 і 10 цього Коде ксу.

Відповідно до ст. 4 Податков ого кодексу України загально державні, місцеві податки та збори, справляння яких не пер едбачено цим Кодексом, сплат і не підлягають.

З огляду на наведене Кодекс не відносить суми неустойки (штрафів, пені) і фінансових с анкцій, тощо, що стягуються до бюджетів за порушення подат кового законодавства, до кат егорії податків і зборів.

Відповідно до Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні»пеня, штраф т а інші фінансові санкції є пу блічно-правовими санкціями, які застосовуються до платни ка податків за порушення под аткового законодавства.

Згідно Рекомендацій Прези дії Вищого господарського су ду України «Про деякі питанн я практики застосування Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »у вирішенні питання про скл ад вимог за податками і збора ми (обов' язковими платежами ) при порушенні справ про банк рутство слід виходити з того , що суми пені, штрафів та інши х штрафних чи фінансових сан кцій враховуються окремо.

У підготовчому засіданні с уд має перевірити наявність ознак неплатоспроможності б оржника, розмір вимог кредит ора (кредиторів), їх безспірні сть.

В разі якщо буде встановлен о, що на момент подання заяви б ула відсутня хоча б одна з озн ак неплатоспроможності, пере дбачених ст. 1 та ч. 3 ст. 6 Закону, справа про банкрутство підля гає припиненню.

Судом встановлено, що розмі р безспірних вимог кредитора , без урахування сум нарахова них пені та штрафу складає 980,18 грн., що є менше ніж триста мін імальних розмірів заробітно ї плати. Отже, відсутня одна з головних ознак неплатоспром ожності боржника, передбачен их ч.3 ст. 6 Закону України «Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом»і відповідно від сутні підстави для продовжен ня загальної процедури банкр утства такого боржника.

На думку суду відсутність о знак неплатоспроможності бо ржника виключає обґрунтован ість самого провадження по с праві про банкрутство.

Зазначена позиція також п ідтверджується постановою В ищого господарського суду Ук раїни від 22.10.2008 по справі № 43/787-15/596-б -28/15-б.

Враховуючи вищевикладен е, керуючись Податковим коде ксом України, приписами Зако нів України «Про державну по даткову службу в Україні», «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом», враховуючи Рекомендації Президії Вищог о господарського суду Україн и «Про деякі питання практик и застосування Закону Україн и «Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом»- суд дійшо в висновку щодо наявності пі дстав для припинення провадж ення по справі.

Керуючись ст. ст. 1, 6, 11, 40 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом», с т. 86 Господарського процесуал ьного кодексу України, Госпо дарський суд м. Києва -

У Х В А Л И В:

Провадження по справ і № 28/115-б за заявою державної по даткової інспекції у Печерсь кому районі міста Києва про в изнання банкрутом державног о підприємства «Київський ви норобний завод»припинити.

Дію мораторію на задоволен ня вимог кредиторів припинит и.

Зобов' язати державного р еєстратора за місцем знаходж ення боржника виключити з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб підприємців відомості про п орушення провадження по спра ві про банкрутство в зв' язк у з припиненням провадження по справі.

Ухвала може бути оскаржена у встановленому законом пор ядку.

Копію ухвали направити зая внику, боржнику, державній ви конавчій службі за місцем зн аходження боржника та держав ному реєстратору за місцем р еєстрації боржника, Управлін ню з питань банкрутства у м. Ки єві та Київській області.

Суддя О.С . Копитова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18119066
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/115-б

Постанова від 21.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Постанова від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 14.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні