Рішення
від 30.08.2011 по справі 5023/5465/11 (н.р. 29/421-09)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" серпня 2011 р. Справа № 5023/5465/11 (н.р. 29/421-09)

вх. № 5465/11 (н.р. 8719/5-29

Суддя господарського суд у Прохоров С.А.

при секретарі судового зас ідання Рудяк Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_8 за дов .

третьої особи - не з*явився.

відповідача - ОСОБА_1 за д ов.

третіх осіб - приватних нота ріусів ОСОБА_2, ОСОБА_3 - не з'явились

3-ї особи < Текст > відповідач а - < Текст > 3-ї особи < Текст >

розглянувши справу за поз овом ТОВ фірма "Лідер Пласт ", м. Харків 3-я особа яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору на стороні позива ча, засновник ТОВ фірма "Лідер пласт" ОСОБА_4 (Туреччина, м . Стамбул, район Кавакли Дейні з, просп. Акташ №2, адміністрат ивний округ Бююкчеккмедже)

до ПП "Тер-Буд", м.Харків 3-я особа , які не заявляють само стійних вимог на предмет спо ру, 1. приватний нотаріус ОСО БА_2, м. Харків

2. приватний нотаріус ОСОБ А_3, м. Харків

про визнання договору неді йсним

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2009 року Товари ство з обмеженою відповідаль ністю фірми "Лідер Пласт" звер нулось до господарського суд у Харківської області з позо вом до Приватного підприємст ва "Тер-Буд" про визнання недій сним договору купівлі-продаж у нежитлового приміщення, за гальною площею 14601,9 кв. м., розташ ованого у місті Харкові на пр оспекті Постишева, 93, укладено го між сторонами 08.12.2008 р.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 02.02.2011 року, залишеним без змін п остановою Харківського апел яційного господарського суд у від 14.03.2011 року, в задоволенні п озову відмовлено.

Постановою Вищого господа рського суду України від 01.06.2011р . касаційну скаргу Товариств а з обмеженою відповідальніс тю фірми "Лідер Пласт" задовол ено, рішення господарського суду Харківської області від 02.02.2011 року та постанову Харківс ького апеляційного господар ського суду від 14.03.2011 року у спр аві № 29/421-09 скасовано, справу пер едано на новий розгляд до гос подарського суду Харківсько ї області в іншому складі суд у.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримує за явлені позовні вимоги в повн ому обсязі та просить суд їх з адовольнити.

Представник відповідача п роти позову заперечує у повн ому обсязі, надав письмові за перечення, а також заявив кло потання про витребування док азів в порядку ст.38 ГПК Україн и, а саме: направлення запиту д о митної служби України з вим огою повідомити відомості пр о перетинання кордону ОСОБ А_4 та надання доручення суд овим органам держави Туреччи ни про отримання пояснень О СОБА_4 з приводу підписання протоколу №4 від 24.10.2008 року та за віреної копії міжнародного п аспорту з метою встановлення інформації про час та строки перетинання кордону.

Згідно ст.38 ГПК України стор она або прокурор у разі немож ливості самостійно надати д окази вправі подати клопот ання про витребування госпо дарським судом доказів.

У клопотанні повинно бути з азначено:

1) який доказ витребовується ;

2) обставини, що перешкоджаю ть його наданню;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємств о чи організація;

4) обставини, які може підтве рдити цей доказ.

У разі задоволення клопот ання суд своєю ухвалою витре бовує необхідні докази.

Представник позивача щодо задоволення клопотання про витребування доказів запере чує, посилаючись на те, що в ма теріалах справи докази, які в ідповідач просить витребува ти в порядку ст.38 ГПК України.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін щодо необхі дності витребування додатко вих доказів, дослідивши наяв ні у справі письмові докази, с удом встановлено, що матеріа ли справи містять копію міжн ародного паспорту ОСОБА_4 (т.3 а.с.37-51), а також письмові пояс нення останнього щодо підпис ання протоколу №4 від 24.10.2008 року , ненадання згоди на продаж не рухомого майна позивача та н е перебування 24.10.2008 року на тери торії України (т.2 а.с.122-125).

Крім того, судом ухвалою від 07.07.2011 року витребовувалась інф ормація з Державної прикордо нної служби України щодо пер ебування на території Україн и 24.10.2008 року громадянина Туреч чини ОСОБА_4

Також суд вважає за необхід не зазначити про те, що згідно ст.69 ГПК України спір має бути вирішено господарським судо м у строк не більше двох місяц ів від дня одержання позовно ї заяви.

Справа на новий розгляд над ійшла до господарського суду Харківської області 30.06.2011 року , клопотань від сторін про про довження строку розгляду спо ру не надходило, а тому строк в ирішення спору закінчується 30.08.2011 року.

З урахуванням викладеного суд не вбачає підстав для зад оволення клопотання відпові дача від 30.08.2011 року про витребув ання доказів.

Представники третіх осіб в призначене судове засідання не з' явились, витребуваних судом документів не надали, п ро час та місце слухання спра ви був повідомлені, про причи ни неявки суду не повідомили .

Відповідно до роз' яснень , викладених Вищим господарс ьким судом у інформаційному листі №01-8/482 від 13.08.2008р. до повнов ажень господарських судів не віднесено з' ясування факти чного місцезнаходження юрид ичних осіб або місця прожива ння фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справ и.

Крім того, в зазначеному інф ормаційному листі викладено й правову позицію, згідно з як ою примірники повідомлень пр о вручення рекомендованої к ореспонденції, повернуті ор ганами зв'язку з позначками “ адресат вибув”, “адресат ві дсутній”і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними д оказами виконання господарс ьким судом обов'язку щодо пов ідомлення учасників судовог о процесу про вчинення цим судом певних процесуальни х дій.

На підставі вищевикладено го суд дійшов висновку про на лежне повідомлення учасникі в процесу про час та місце суд ового засідання.

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх позовних вимог або з аперечень на позов, в зв' язк у з чим справа розглядається в порядку статті 75 ГПК Україн и за наявними в ній матеріала ми справи.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення ст орін, перевіривши наявні у сп раві матеріали на предмет їх юридичної оцінки, дослідивш и докази у їх сукупності, судо м встановлено наступне:

Норми цивільного законода вства встановлюють свободу с торін в укладанні договорів, що підтверджує вільність во левиявлення сторін.

У відповідності до п. 1 ст. 626 Ци вільного кодексу України - «Договором є домовленість двох або більше сторін, сп рямована на встановлення, зм іну або припинення цивільних прав та обов'язків».

Також у відповідності до п. 1 ст. 629 Цивільного кодексу Укра їни - «Договір є обов'язкови м для виконання сторонами».

Суд зазначає, що у відповідн ості до ст. 173 Господарського к одексу України, - «Господарсь ким визнається зобов'язання , що виникає між суб'єктом го сподарювання та іншим учасни ком (учасниками) відносин у сф ері господарювання з підстав , передбачених цим Кодексом , в силу якого один суб'єкт (з обов'язана сторона, у тому ч ислі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господар ського чи управлінсько-госпо дарського характеру на кори сть іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сп латити гроші, надати інфор мацію тощо), або утриматися в ід певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому чи слі кредитор) має право вимаг ати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку».

У відповідності до п. 1 ст. 193 Г осподарського кодексу Украї ни - «суб'єкти господарюван ня та інші учасники господ арських відносин повинні ви конувати господарські зобо в'язання належним чином відп овідно до закону, інших право вих актів, договору, а за відс утності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у пев них умовах звичайно ставлять ся».

Статтею 179 ГК України встано влено, що майново-господарсь кі зобов' язання, які виника ють між суб' єктами господар ювання або між суб' єктами г осподарювання і не господарю ючими суб' єктами - юридичн ими особами на підставі госп одарських договорів, є госпо дарсько-договірними зобов' язаннями.

Виконання господарських з обов' язань забезпечується заходами захисту прав та від повідальності учасників гос подарських відносин, передба чених законодавством Україн и.

Статтею 203 ЦК України передб ачено загальні вимоги, додер жання яких є для чинності пра вочину, зокрема, зміст правоч ину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільн ого законодавства, а також мо ральним засадам суспільства ; волевиявлення учасника пра вочину має бути вільним і від повідати його внутрішній вол і; правочин має бути спрямова ний на реальне настання прав ових наслідків, що обумовлен і ним.

Відповідно до ст. 215 ЦК Україн и, - недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлен а законом (нікчемний правочи н). У цьому разі визнання таког о правочину недійсним судом не вимагається. Пунктом 1 ст. 203 ЦК України зазначено, що зміс т правочину не може суперечи ти, зокрема, моральним засада м суспільства.

Відповідно до ст. 3 Господар ського кодексу України, під г осподарською діяльністю роз уміється діяльність суб' єк тів господарювання у сфері с успільного виробництва спря мована на виготовлення та ре алізацію продукції, виконанн я робіт чи надання послуг вар тісного характеру, що мають ц інову визначеність.

Згідно п. 1 ст. 215 ЦК України під ставою недійсності правочин у є недодержання в момент вчи нення правочину стороною (ст оронами) вимог, які встановле ні частинами першою - третьою , п'ятою та шостою статті 203 цьог о Кодексу.

Згідно із частиною 1 ст.216 ЦК У країни недійсний правочин не створює юридичних наслідків , крім тих, що пов'язані з його н едійсністю.

Суд зазначає, що п. 3 ст. 215 ЦК Ук раїни передбачено, якщо неді йсність правочину прямо не в становлена законом, але одна із сторін або інша заінтерес ована особа заперечує його д ійсність на підставах, встан овлених законом, такий право чин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний прав очин).

Статтею 204 ЦК України передб ачено, що правочин є правомір ним, якщо його недійсність пр ямо не встановлена законом а бо якщо він не визнаний судом недійсним.

Між ТОВ «ЛІДЕР-ПЛАСТ» (позив ач) та ПП «ТЕР-БУД» (відповідач ) 08.12.2008 року було укладено догов ір купівлі-продажу нежитлово го приміщення загальною площ ею 14601,9 кв.м., яке розташоване за адресою м. Харків, проспект По стишева, 93, (надалі договір куп івлі-продажу). Договір посвід чено приватним нотаріусом Ха рківського міського нотаріа льного округу ОСОБА_3, реє стровий номер 2887.

З боку позивача договір куп івлі-продажу було підписано фізичною особою ОСОБА_5, я ка діяла на підставі довірен ості від 08.10.2008 року засвідченою приватним нотаріусом Харків ського міського нотаріально го округу ОСОБА_2, реєстро вий номер 3639.

Як встановлено судом під ча с розгляду справи по суті:

- по-перше: згідно із ст. 40 Стат уту ТОВ «Фірма «Лідер-пласт» , в редакції яка діяла на момен т укладення спірного договор у, встановлено, що директор ви рішує усі питання діяльності Товариства, крім тих, які вход ять до виключної компетенції Зборів Учасників і до компет енції Голови Товариства. Він не в змозі приймати рішення, я кі є обов'язковими для учасни ків товариства.

Відповідно до ч. 2 ст. 98 Цивіль ного кодексу України, рішенн я загальних зборів

акціон ерів про внесення змін до ста туту товариства, відчуження майна товариства на

суму, що становить п'ятдесят і біль ше відсотків майна товариств а, та про ліквідацію

товар иства приймаються більшістю не менш як у 3/4 голосів, якщо ін ше не встановлено законом.

Нежитлове приміщення, яке р озташоване за адресою м. Харк ів, проспект Постишева, 93 було придбано позивачем 12.10.2004 року у Колективного підприємства « Слобода» Харківської обласн ої Ради «Союзу організацій і нвалідів України» за договор ом купівлі-продажу, який посв ідчено приватним нотаріусом Харківського міського нотар іального округу ОСОБА_6.. з а ціною 1 280 000,00 грн.

На момент укладення догово ру купівлі-продажу з відпові дачем, балансова вартість бу дівлі за адресою м. Харків, вул . Постишева, 93, літ. И-4 складала з урахуванням амортизації 91121 8,0 грн., що становило 97 % в артості майна товариства, що підтверджується довідко ю та звітністю підприємства.

Рішення про відчуження неж итлового приміщення загальн ою площею 14601,9 кв.м., яке розташов ане за адресою м. Харків, пр-т П остишева, 93 загальними зборам и позивача не приймалося, нез важаючи на те, що вартість цьо го майна значно перевищує 50 ві дсотків майна товариства.

Крім того, рішенням загальн их зборів учасників Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ЛІДЕР-ПЛАСТ» від 02.11.2007 року було прийнято рішення, відпо відно до якого директору заб оронено без рішення зборів у часників товариства здійсню вати продаж нерухомості та з емельних ділянок. На загальн их зборах товариства були пр исутні всі учасники, а справж ність їх підписів на протоко лі посвідчено приватним нота ріусом Харківського міськог о нотаріального округу ОСО БА_7

Таким чином суд дійшов висн овку про те, що колишній дирек тор товариства Балабан Юмит, який на той час був і учаснико м ТОВ «ЛІДЕР ПЛАСТ», який воло дів 24 % статутного капіталу то вариства, прийняв рішення пр одати вищеназване майно одно особово і діяв з перевищення м повноважень. Іншого учасни ка товариства, який на той час володів 74 % статутного капіта лу товариства не було повідо млено про продаж цього майна .

- по-друге: відповідно до ст. 1 7 Статуту ТОВ «Фірма «Лідер-пл аст», метою заснування та дія льності Товариства є об'єдна ння економічних інтересів, і нтелектуальних, майнових і т рудових ресурсів Учасників, а також притягнення та викор истання на взаємовигідних ум овах трудових, інтелектуальн их ресурсів інших громадян д ля здійснення комерційної ді яльності направленої на збіл ьшення прибутку, однак прода ж майна здійснено всупереч і нтересам товариства за ціною значно нижчою від реальної р инкової вартості та на умова х, які свідчать про відсутніс ть наміру створення правових наслідків в частині розраху нків за договором, що свідчит ь про фіктивність даної угод и.

Так, відповідно до довідки І нноваційно-комерційної това рної біржі від 12.10.2009 р. станом на 08.12.2008 року ринкова вартість при міщення складала 130-150 доларів С ША. Курс НБУ на 8.12.2009 року станов ив 7.36 грн./ 1 долар США. Тобто ринк ова вартість будівлі за адре сою м. Харків, вул.. Постишева, 93 , літ. И-4 на момент продажу скла дала 13 982 101,12 - 16 133 193,6 грн., тобто прода ж здійснено за ціною в 13-15 разів нижчою ніж була ринкова варт ість будівлі в момент уклада ння договору.

-по-третє: директор товарист ва в довіреності від 08.10.2008 року засвідченою приватним нотар іусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБ А_2, реєстровий номер 3639, яка в идана на фізичну особу уповн оважив цю особу: продати Прив атному підприємству «Тер-буд » нежитлову будівлю загально ю площею 14601,9 кв.м., яке розташова не за адресою м. Харків, проспе кт Постишева, 93 за ціною не ниж чою 1 100 000,00 грн. з обов'язковим пер ерахуванням грошових коштів на рахунок ТОВ «ЛІДЕР ПЛАСТ» .

В порушення повноважень ви значених довіреністю, фізичн а особа уклала договір на інш их умовах.

Так нежитлова будівля, була продана за 1 100 000,00 грн. з урахуван ням ПДВ, хоча в довіреності ць ого не було вказано.

Відповідно до п.п. З договор у купівлі-продажу покупцю на далась відстрочка платежу бі льш ніж на рік та визначена мо жливість розрахунку векселе м, тобто фізична особа ОСОБ А_5. в свою чергу вийшла за ме жі наданих їй повноважень.

Таким чином, наслідком укла дання договору купівлі-прода жу від 08.12.2008 року стало протипра вне позбавлення позивача пра ва власності на нежитлове пр иміщення, чим порушено ст. 41 Ко нституції України, відповідн о до якої, ніхто не може бути п ротиправно позбавлений прав а власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до частини друг ої статті 207 та статті 246 ЦК Укра їни правочин, який вчиняє юри дична особа, підписується ос обами, уповноваженими на це ї ї установчими документами, д овіреністю, законом або інши ми актами цивільного законод авства, та скріплюється печа ткою. Довіреність від імені ю ридичної особи видається її органом або іншою особою, упо вноваженою на це її установч ими документами, та скріплює ться печаткою цієї юридичної особи.

Абзацом 1 частини 3 статті 92 ц ього ж Кодексу передбачено, щ о орган або особа, яка відпові дно до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступає від її імені, зобов'яза на діяти в інтересах юридичн ої особи, добросовісно і розу мно та не перевищувати своїх повноважень.

В абзаці 2 частини 3 статті 92 Ц К України зазначено, що у відн осинах із третіми особами об меження повноважень щодо пре дставництва юридичної особи не має юридичної сили, крім ви падків, коли юридична особа д оведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могл а не знати про такі обмеження .

Згідно частини першої стат ті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідно до статті 241 ЦК Ук раїни правочин, вчинений пре дставником з перевищенням по вноважень, створює, змінює, пр ипиняє цивільні права та обо в'язки особи, яку він представ ляє, лише у разі наступного сх валення правочину цією особо ю.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку про те, що в порушення повноважень, виз начених довіреністю, фізична особа уклала договір на інши х умовах, зокрема, спірна буді вля продана за 1 100 000 грн., з ураху ванням ПДВ, та відповідно до п ункту 3 договору купівлі-прод ажу покупцю надавалась відст рочка платежу більш ніж на рі к з визначенням можливості р озрахунку векселем, тоді як в довіреності товариства про це не вказано.

Крім цього, судом встановле но факт відсутності до цього часу розрахунку за придбане майно та недійсності надано ї відповідачем копії протоко лу № 4 від 24.10.2008 року, оскільки ори гіналу цього протоколу не іс нує, його нумерація суперечи ть хронології протоколів Тов ариства з обмеженою відповід альністю фірми "Лідер Пласт" з а 2007 - 2009 рр., а один із засновників Товариства з обмеженою відп овідальністю фірми "Лідер Пл аст" ОСОБА_4 який ніби був п рисутній на вказаних зборах 24.10.2008 року, в Україні не перебув ав, про що свідчать наявні у сп раві письмові пояснення оста ннього та копія міжнародного паспорту.

Враховуючи викладене, дого вір купівлі-продажу нежитлов ого приміщення загальною пло щею 14601,9 кв.м., яке розташоване за адресою м. Харків, проспект По стишева, 93, посвідчений приват ним нотаріусом Харківського міського нотаріального окру гу ОСОБА_3, реєстровий ном ер 2887 суперечить ч.2.ст. ст. 98 Циві льного кодексу України, оскі льки особа яка якого вчинила не мала необхідного обсягу ц ивільної дієздатності, право чин не спрямований на реальн е настання правових наслідкі в, що обумовлені ним.

Згідно ст.34 ГПК України обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні б ути підтверджені певними з асобами доказування, не м ожуть підтверджуватись інши ми засобами доказування.

Відповідно до ст.43 ГПК Украї ни господарський суд оціню є докази за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності, керуюч ись законом.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги належним чин ом обґрунтовані, підтверджен і наданими суду доказами та п ідлягають задоволенню у повн ому обсязі.

Відповідно до ст.ст.44-49 ГПК Ук раїни судові витрати поклада ються на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.1,12,22,33,43,44-49,75,82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд,-

< Текст >

ВИРІШИВ:

Відмовити відповідач у у задоволенні клопотання п ро витребування доказів.

Позов задовольнити у повно му обсязі.

Визнати недійсним договір купівлі-продажу нежитлового приміщення загальною площею 14 601,9 кв.м., яке розташоване за ад ресою: м. Харків, пр-т Постишев а,93. укладений між ТОВ "Лідер Пл аст" (код 31438267) та ПП "ТЕР-БУД" (код 34 953030) 08.12.2008 року, посвідчений прива тним нотаріусом Харківськог о міського нотаріального окр угу ОСОБА_3. за реєстровим номером 2887.

Стягнути з Приватного підп риємства "ТЕР-БУД" (61057, м. Харків, вул. Воробйова,11,кв.4,код 34953030) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю фірми "Лі дер Пласт" (61055, м. Харків, вул. 2-ї П "ятирічки,48, код 31438267) 85,00 грн. держа вного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Після набрання рішенням за конної сили видати наказ.

Суддя (підпис< Текст > Прохоров С.А.

повний текст рішення скла дено та підписано судом 02.09.2011 ро ку

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18121732
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/5465/11 (н.р. 29/421-09)

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні