Рішення
від 05.09.2011 по справі 10/319
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/319 05.09.11

За позовом Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1

до Товариства з обмежен ою відповідальністю Швейне п ідприємство «Сезонний одяг»

про стягнення 350 000,00 грн.

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

Представники:

від позивача: не з' яви лись;

від відповідача: не з' яви лись.

СУТЬ СПОРУ:

Фізична особа-підприєме ць ОСОБА_1 (позивач) зверну лася до Господарського суду міста Києва з позовною заяво ю про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальніст ю Швейне підприємство «Сезон ний одяг»(відповідач) заборг ованості в розмірі 350 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідач не вико нав належним чином взяті на с ебе зобов' язання за договор ом б/н від 6 вересня 2010 року, зокр ема, у визначені договором ст роки не здійснив оплату варт ості поставленого йому позив ачем товару, внаслідок чого у відповідача утворилась забо ргованість перед позивачем.

Відповідач надав до суду ві дзив на позовну заяву в якому зазначив, що не в змозі погаси ти існуючу перед позивачем з аборгованість в розмірі 350 000,00 г рн. Участь свого представник а в судові засідання не забез печував. Про час та місце розг ляду справи був повідомлений належним чином.

У відповідності з положенн ями п. 3.6 Роз'яснення Вищого арб ітражного суду України «Про деякі питання практики засто сування Господарського проц есуального кодексу України» від 18.09.97р. особи, які беруть учас ть у справі, вважаються повід омленими про час і місце її ро згляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у спр аві надіслано за поштовою ад ресою, зазначеною у позовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)»пер едбачено, що до повноважень г осподарських судів не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних д ій. Тому відповідні процесуа льні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учас ників судового процесу, наяв ними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 2.08.2011р. прийня та до розгляду позовна заява та порушено провадження у сп раві, розгляд справи признач ений на 11.08.2011р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 11.08.2011 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників сторін бу ло відкладено до 5.09.2011 року.

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, н еобхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Гос подарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

6 вересня 2010 року між пози вачем (надалі - Виконавець а бо Постачальник або Продавец ь) та відповідачем (далі по тек сту - Замовник або Покупець або Отримувач) (разом - сторони ), було укладено договір б/н (на лежним чином засвідчена копі я міститься в матеріалах спр ави, надалі - Договір або Дог овір поставки), відповідно до п. 1.1 за завданням Замовника Ви конавець зобов'язується свої ми силами і засобами, на свій р изик виконати роботи по розр обці та виготовленню лекал д ля пошиття одягу, а Замовник з обов'язується прийняти і опл атити виконані роботи.

Позивач зазначає, що Викона вець виконав належним чином взяті на себе зобов' язання за Договором та передав Замо внику узгоджені сторонами в Договорі поставки роботи на загальну суму - 350 000,00 грн.

Позивач вказує, що Замовни к робити по Договору не оплат ив, а відтак, Отримувач має заб оргованість перед Виконавце м за Договором в розмірі - 350 00 0,00 грн.

В порядку досудового врегу лювання спору позивач 12.11.2010р. на правив на адресу відповідача претензію про сплату боргу з а Договором на суму на суму 350 0 00,00 грн. (копія претензії містит ься в справі). У відповідь на п ретензію Виконавця, у своєму листі від 25.11.2010р., Замовник зазн ачив, що визнає свою заборгов аність за Договором по неопл аті робіт на суму 350 000,00 грн.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, господарський суд вв ажає, що позовні вимоги є обґр унтованими та такими, що підл ягають задоволенню з наступн их підстав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 Цивільного кодексу Укр аїни зобов'язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторони (к редитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надат и послугу, сплатити гроші тощ о) або утриматися від певної д ії, а кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 Цивільного кодексу України ).

Частиною 1 статті 665 Цивільно го кодексу України встановле но, що за договором купівлі-п родажу одна сторона (продав ець) передає або зобов'язуєть ся передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) сплатити за ньог о певну грошову суму.

Статтею 691 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатит и товар за ціною, встановле ною у договорі купівлі-прод ажу, а також вчинити за свій р ахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного з аконодавства або вимог, що з вичайно ставляться, необхідн і для здійснення платежу.

Частиною 2 ст. 692 Цивільного к одексу України передбачено, що Покупець зобов'язаний спл атити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ст. 901 Цивільного коде ксу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується з а завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або зді йснення певної діяльності, а замовник зобов'язується опл атити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встанов лено договором.

Частиною 1 статті 903 Цивільно го кодексу України визначено , що якщо договором передбач ено надання послуг за плат у, замовник зобов'язаний опл атити надану йому послугу в р озмірі, у строки та в порядку , що встановлені договором.

Пунктом 1.1 Договору вста новлено, що за завданням Замо вника Виконавець зобов'язуєт ься своїми силами і засобами , на свій ризик виконати робот и по розробці та виготовленн ю лекал для пошиття одягу, а За мовник зобов'язується прийня ти і оплатити виконані робот и.

Положеннями п. 3.1. Договору п ередбачено, що Замовник прот ягом трьох робочих днів післ я підписання сторонами Акта здавання-приймання виконани х робіт сплачує Виконавцю 350 000 (триста п'ятдесят тисяч) гриве нь 00 копійок.

Так, з матеріалів справи вба чається, що на 29.10.2010р. між сторон ами було складено Акт здаван ня-приймання виконаних робіт з якого вбачається, що на вико нання умов Договору Виконаве ць виконав та передав, а Замов ник прийняв виконані Виконав цем роботи по розробці та виг отовленню лекал для пошиття одягу.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного к одексу України, якщо у зобов'я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін).

Станом на 5.09.2011 року заборг ованість за Договором Замовн иком на рахунок Виконавця не проведена, що підтверджуєть ся довідкою позивача (копія д овідки міститься в справі).

Стаття 629 Цивільного коде ксу України передбачає, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 Цивільного кодексу Україн и).

Зважаючи на викладене, зваж аючи на відсутність в матері алах справи контрррозрахунк у відповідача, а також те, що д оказів сплати грошових кошті в по Договору за виконані Вик онавцем роботи відповідачем до суду не представлено, суд д ійшов висновку, що обґрунтов аними є позовні вимоги Поста чальника про стягнення з Отр имувача заборгованості за До говором в розмірі - 350 000,00 грн. (су ма виконаних та переданих ро біт за Договором).

Статтею 43 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню в повному о бсязі.

Судові витрати позивача в с умі 3 736,00 грн. (3 500,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу) відпові дно до положень статті 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України покладаються н а відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю Шв ейне підприємство «Сезонний одяг»(ідентифікаційний код: 30302510, адреса: 03150, м. Київ, вул. Ан рі Барбюса, 58/1, п/рахунок 26000053109 в К иївському ГРУ ПАТ ПриватБанк , МФО 321842 або з будь-якого іншого рахунку, виявленого державн им виконавцем під час викона ння рішення суду) на користь Ф ізичної особи-підприємця О СОБА_1 (ідентифікаційний ко д: НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА _1 грошові кошти: основного б оргу - 350 000,00 грн. (триста п' ятд есят тисяч гривень 00 копійок) та судові витрати в сумі - 3 736, 00 грн. (три тисячі сімсот тридц ять шість гривень 00 копійок). Видати наказ.

Рішення набирає зако нної сили в порядку, встановл еному ст. 85 Господарського про цесуального кодексу України . Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в с троки, встановлені ст. 93 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Суддя О.В. Котк ов

Дата підписання повно го тексту рішення 7.09.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.09.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18173941
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/319

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Постанова від 26.06.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Баранець О.М.

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Судовий наказ від 15.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні