Рішення
від 05.09.2011 по справі 41/279
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/279 05.09.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Діол»

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Київський л акофарбовий завод»

про стягнення 19 662,14 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 .- дов. № б/н від 01.06.2011 року;

від відповідача: не з' я вився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Діол»зв ернулося до Господарського с уду міста Києва з позовом Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Київський лакофар бовий завод»про стягнення 18 1 44,00 грн. - основного боргу, 1 197,51 г рн. - інфляційних втрат та 320,63 грн. - 3% річних.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача сплаче не державне мито та витрати з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не викон ані в повному обсязі зобов' язання щодо оплати коштів за поставлений товар відповідн о до видаткової накладної на явної в матеріалах справи.

Ухвалою від 04.08.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 05 .09.2011 року.

В судовому засіданні 05.09.2011 ро ку представник позивача пода в документи на вимогу ухвали суду про порушення провадже ння у справі та надав усні поя снення по справі, відповідно до яких позовні вимоги підтр имав у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 05.09.2011 року не з' явився, вимоги ухвали про порушення провадження у спр аві не виконав, про причину не явки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Ін формаційного листа Вищого Го сподарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі пит ання запобігання зловживанн ю процесуальними правами у г осподарському судочинстві» особи, які беруть участь у спр аві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 05.09.2011 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, Госп одарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, позивач постав ив відповідачу товар на зага льну суму 18 144,00 грн., що засвідчу ється видатковою накладною № РНЛ-002102 від 14 грудня 2010 року та до віреністю на отримання товар но - матеріальних цінностей № 129 від 10.12.2010 року.

Проте відповідач за постав лений товар не розрахувався, у зв' язку з чим в останнього перед позивачем виникла заб оргованість в сумі 18 144,00 грн.

05.07.2011 року позивач направив н а адресу відповідача претенз ію з вимогою погасити існуюч у заборгованість, яка була от римана відповідачем 08.07.2011 року , що підтверджується повідом ленням про вручення поштовог о відправлення, проте вищеза значена вимога залишена відп овідачем без задоволення та належного реагування.

Станом на день розгляду спр ави в суді суму боргу відпові дач не сплатив, жодних запере чень та доказів на спростува ння обставин, викладених поз ивачем відповідач не надав, т ому загальна заборгованість відповідача перед позивачем становить 18 144,00 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України зобов' яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов' язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію (передати майно, викон ану роботу, надати послуги, сп латити гроші тощо) або утрима тись від певної дії, а кредито р має право вимагати від борж ника виконання обов' язку.

Зобов' язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу.

Згідно до ст. 11 Цивільного ко дексу України підставами вин икнення цивільних прав та об ов' язків, зокрема, є: договор и та інші правочини; створенн я літературних, художніх тво рів, винаходів та інших резул ьтатів інтелектуальної, твор чої діяльності; завдання май нової (матеріальної) та морал ьної шкоди іншій особі; інші ю ридичні факти.

Статтею 207 Цивільного кодек су України визначено, що прав очин вважається таким, що вчи нений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в од ному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими об мінялися сторони.

Правочин вважається таким , що вчинений у письмовій форм і, якщо воля сторін виражена з а допомогою телетайпного, ел ектронного або іншого техніч ного засобу зв'язку.

Правочин вважається таким , що вчинений у письмовій форм і, якщо він підписаний його ст ороною (сторонами).

Правочин, який вчиняє юриди чна особа, підписується особ ами, уповноваженими на це її у становчими документами, дові реністю, законом або іншими а ктами цивільного законодавс тва, та скріплюється печатко ю(ч.2 ст. 207).

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватись на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог ЦК Укра їни, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відп овідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що зви чайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. Кожна стор она повинна вжити усіх заход ів, необхідних для належного виконання нею зобов' язання , враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення заг альногосподарського інтере су.

Частиною другою статті 530 Ци вільного кодексу України вст ановлено, що якщо строк (термі н) виконання боржником обов'я зку не встановлений або визн ачений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право ви магати його виконання у будь -який час. Боржник повинен вик онати такий обов'язок у семид енний строк від дня пред'явле ння вимоги, якщо обов'язок нег айного виконання не випливає із договору або актів цивіль ного законодавства.

Зважаючи на встановлені фа кти та вимоги вищезазначених правових норм, а також врахов уючи, що відповідач в установ леному порядку обставини, як і повідомлені позивачем не с простував, розміру позовних вимог не оспорив та належних доказів на заперечення відо мостей повідомлених позивач ем не надав, господарський су д приходить до висновку, що по зовні вимоги в частині стягн ення основного боргу нормати вно та документально доведен і, а тому підлягають задоволе нню повністю в сумі 18 144,00 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник не звільняється ві д відповідальності за неможл ивість виконання ним грошово го зобов'язання.

Боржник, який прострочив ви конання грошового зобов'язан ня, на вимогу кредитора зобов 'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Позивач нарахував та проси ть стягнути з відповідача 3% рі чних в сумі 320,63 грн. за період з 2 2.12.2010 року по 25.07.2011 року та інфляці йні втрати в сумі 1 197,51 грн. за пе ріод з грудня 2010 року по червен ь 2011 року.

Згідно зі статтею 530 ЦК Украї ни якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін). Зоб ов'язання, строк (термін) викон ання якого визначений вказів кою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо с трок (термін) виконання боржн иком обов'язку не встановлен ий або визначений моментом п ред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його вико нання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов 'язок у семиденний строк від д ня пред'явлення вимоги, якщо о бов'язок негайного виконання не випливає із договору або а ктів цивільного законодавст ва.

Як вбачається з повідомлен ня про вручення поштового ві дправлення, вимога уповноваж еному представнику відповід ача була вручена 08.07.2011 року, тоб то прострочення, з урахуванн я семиденного строку, розпоч алось з 16.07.2011 року.

З урахуванням вищенаведен ого, перерахунок 3% річних можл иво здійснити лише за період з 16.07.2011 року по 25.07.2011 року, а інфляц ійні втрати взагалі не можли во перерахувати, так як вони п ораховані поза межами простр очення, а тому позовні вимоги в частині стягнення інфляці йних втрат задоволенню не пі длягають.

Таким чином, здійснивши пер ерахунок 3 % річних з урахуванн ям суми прострочення по спла ті грошового зобов' язання, а також з урахуванням можлив их періодів нарахування, гос подарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 3% річних пі длягають задоволенню частко во в сумі 14,91 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторін пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задово льнити частково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «К иївський лакофарбовий завод » (місцезнаходження: 0208 8, м. Київ, Дарницький р - н, вул. Леніна, буд. 61; фактична адр еса: 02088, м. Київ, вул. Лютнева , 10, код ЄДРПОУ 33693098) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Діол»(місцезн аходження: 02002, м. Київ, Дніпр овський р - н, вул. Марини Раск ової, буд. 19; фактична адрес а: 02068, м. Київ, вул. Тростянец ька, 107/11, код ЄДРПОУ 31033387) 18 144 (вісімн адцять тисяч сто сорок чотир и) грн. 00 коп. - основного борг у, 14 (чотирнадцять) грн. 91 коп. - 3 % річних, 181 (сто вісімдесят одну ) грн. 59 коп. державного мита та 217 (двісті сімнадцять) грн. 96 коп . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити повністю.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя О.М. Спичак

Дата підписання рішенн я

08.09.2011 року

Дата ухвалення рішення05.09.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18174000
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 19 662,14 грн

Судовий реєстр по справі —41/279

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Судовий наказ від 19.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Рішення від 02.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Ухвала від 26.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Ухвала від 01.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Постанова від 06.06.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні