Рішення
від 15.09.2011 по справі 5016/2582/2011(1/137)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" вересня 2011 р. Справа № 5016/2582/2011(1/1 37)

м. Миколаїв

за позовом: Товариства з об меженою відповідальністю “С пеціалізоване підприємство “СМР-Миколаїв” (54028, м.Микола їв, вул. Новозаводська, 15/3, код Є ДРПОУ 23620308)

ІІІ особа без самостійних позовних вимог на стороні по зивача: Товариство з обмежен ою відповідальністю “Спеціа лізоване підприємство “СМР” (54028, м.Миколаїв, вул. Новозав одська, 15/3, код ЄДРПОУ 20869349)

до відповідача: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Український промислови й банк” (01133, м.Київ, Бульвар Л есі Українки, 26, код ЄДРПОУ 19357325)

ІІІ особа без самостійних позовних вимог на стороні ві дповідача: Приватний нотарі ус Київського міського нотар іального округу ОСОБА_1 (01001, ОСОБА_2)

про: визнання викона вчого напису таким, що не підл ягає виконанню.

Суддя Васильєва Л.І.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_3 д ов. від 09.06.11р.

Від відповідача: ОСОБА_4 дов. від 01.07.11р.

Від 3-х осіб представники не з' явились.

Позивач зверну вся до суду з позовом про визн ання виконавчого напису № 977, в чиненого 08.11.2010 року таким, що не підлягає виконанню(а.с.3-5, 48-50).

Відповідач проти поз ову заперечує, вважає, що він в чинений з відповідності з чи нним законодавством(а.с.106-111, 154-155 ).

Всі учасники процесу були належним чином повідом лені про дату, місце та час роз гляду справи.

3-я особа без самостійн их вимог на предмет спору на стороні відповідача П риватний нотаріус Київськог о міського нотаріального ок ругу ОСОБА_1 вважає позов ні вимоги безпідставними, ви конавчий напис вчинений ним відповідно до вимог законода вства України (а.с.74-76).

3-я особа без самостійних в имог на предмет спору на сто роні позивача - Товариство з о бмеженою відповідальністю “ Спеціалізоване підприємств о “СМР” пояснень по суті спор у не надала.

Суд вважає можливим розгля нути справу за наявними доку ментами відповідно до статті 75 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Дослідивши надані сторона ми докази, заслухавши доводи представників сторін у судо вому засіданні, суд

встановив:

14.02.2008 року між відповідач ем по справі та 3-ю особою без с амостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Т овариством з обмеженою відпо відальністю “Спеціалізован е підприємство “СМР” укладен о кредитний договір №03/КВ-08 на відкриття не відновлювально ї кредитної лінії, у відповід ності з умовами якого 3-я особ а отримала 200 000 євро та зобов' язалась здійснювати погашен ня суми кредиту, відсотків, ко місії у строки та у розмірі, вс тановлених договором.

В забезпечення виконання з обов' язань за вказаним кред итним договором 14.02.2008 року між позивачем та відповідачем укладено іпотечний договір, посвідчений Приватним нотар іусом Київського міського но таріального округу ОСОБА_ 5. Предмет іпотеки - кварти ра №13 по вул.. Громадянській у м . Миколаєві.

08.11.2010 року Приватним нотаріу сом Київського міського нота ріального округу ОСОБА_5 вчинено виконавчий напис, що зареєстрований в реєстрі пі д № 977(а.с.18), відповідно якого за пропоновано звернути стягне ння на предмет іпотеки - - ква ртиру №13 по вул.. Громадянські й у м. Миколаєві та за рахунок коштів від її реалізації зад овольнити вимоги відповідач а в сумі 2 617 061,75 грн. , який по зивач просить визнати таким, що не підлягає виконанню.

Позовні вимоги задоволенн ю не підлягають з огляду на на ступне:

Статтею 18 Цивільн ого кодексу України встановл ено, що нотаріус здійснює зах ист цивільних прав шляхом в чинення виконавчого напису на борговому документі у вип адках і в порядку, встановлен их законом.

Припис статті 34 Закону України «Про нотаріат»перед бачає право нотаріуса вчинят и таку нотаріальну дію як вик онавчий напис.

Порядок вчинення вик онавчого напису регламентує ться Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій н отаріусами України, затвердж еною наказом Міністерства юс тиції України від 03.03.2004 року № 20/5 .

Пунктом 282 вказано ї Інструкції передбачено, що для стягнення грошових сум а бо витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють в иконавчі написи на докумен тах, що встановлюють заборго ваність.

Перелік документів, за якими стягнення заборг ованості провадиться у безсп ірному порядку на підставі в иконавчих написів, установл юється Кабінетом Міністрів У країни.

Постановою Кабін ету Міністрів України від 29.06.19 99 року №1172 затверджено Перелік документів, за якими стягнен ня заборгованості провадить ся у безспірному порядку на п ідставі виконавчих написів н отаріусів, пунктом 1 якого вст ановлено, що для одержання в иконавчого напису подаютьс я:

а) оригінал нотаріально по свідченої угоди;

б) документи, що підтверджу ють безспірність заборгова ності боржника та встановлюю ть прострочення виконання зо бов'язання.

Пунктом 283 Інструкції про порядок вчинення нотарі альних дій нотаріусами Украї ни передбачено, що для в чинення виконавчого напис у стягувачем або уповноваж еним представником нотаріус у подається заява, у якій, зо крема, має бути зазначено:

відомості про найменува ння і адресу стягувача та бор жника;

номери рахунків у банках , кредитних установах, код в Є ДРПОУ для юридичної особи;

строк, за який має провади тися стягнення;

інформація щодо суми, як а підлягає стягненню, або пре дметів, що підлягатимуть вит ребуванню, включаючи пеню, ш трафи, проценти тощо.

Заява може містити тако ж іншу інформацію, необхідн у для вчинення виконавчого н апису.

У разі якщо нотаріусу буд е необхідно отримати іншу ін формацію чи документи, які ма ють відношення до вчинення в иконавчого напису, нотаріус вправі витребувати їх у стяг увача.

Як свідчать пояснення та докази, надані відповідач ем та приватним нотаріусом, необхідні для вчинення вико навчого напису документи, бу ли надані, в тому числі і перви нні бухгалтерські документи (меморіальні ордери та випис ки по рахунку позивальника), п ро які зазначає позивач.

Стаття 88 Закону Україн и «Про нотаріат»встановлює о дин рік для вчинення виконав чого напису за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між п ідприємствами, установами та організаціями - не більше о дного року.

Суд не погоджуєтьс я з доводами позивача щодо пр опуску відповідачем річног о строку для вчинення викона вчого напису.

Статтею 33 Закону У країни «Про іпотеку»передба чено, що у разі невиконання а бо неналежного виконання боржником основного зобов'я зання іпотекодержатель впр аві задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шл яхом звернення стягнення н а предмет іпотеки.

Позичальником поруше но його обов' язок, передбач ений пунктом 4.4. договору від 14. 02.2008 року, щодо сплати відсотк ів з 1 вересня 2009 року.

Разом з тим, статтею 35 З акону України «Про іпотеку» встановлено, що у разі поруш ення основного зобов'язанн я та/або умов іпотечного до говору іпотекодержатель на дсилає іпотекодавцю та борж нику, якщо він є відмінним ві д іпотекодавця, письмову вим огу про усунення порушення. В цьому документі зазначає ться стислий зміст порушени х зобов'язань, вимога про ви конання порушенного зобов'я зання у не менш ніж тридцяти денний строк та попередження про звернення стягнення на п редмет іпотеки у разі невико нання цієї

вимоги. Якщо протягом вст ановленого строку вимоги іпо текодержателя залишається б ез задоволення, іпотекодерж атель вправі розпочати звер нення стягнення на предмет і потеки відповідно до цього З акону.

Вимога про усунення п орушення направлена позивач у та 3-й особі на сторона позив ача - Товариству з обмеженою в ідповідальністю “Спеціаліз оване підприємство “СМР” бул а направлена 23.03.2010 року. В ідповідь на його адресу не на дходила. Отже, виконавчий нап ис, вчинений 08.11.2010 року є таким , що вчинений в строки, встанов лені статтею 88 Закону України «Про нотаріат».

До виконавчого напис у нотаріусом правомірно вкл ючено пеню за прострочку спл ати відсотків у сумі 30653,74 грн. та пеню за прострочку комісії в сумі 7 293,28 грн. за період з 01.11.2009 р оку по 22.10.2010 року, оскільки пунк том 8.1. договору кредитування нарахування та стягнення пе ні передбачено за весь пер іод прострочення, тому по силання позивача на порушенн я приписів статті 232 Господарс ького кодексу України є поми лковим.

Суд також не прийма є доводи позивача щодо відсу тності безспірності суми бор гу за кредитним договором. Са м факт не визнання боржником та іпотекодавцем розрахунк у суми боргу, не надання відпо віді на вимогу про усунення п орушень не є доказом наявно сті спірної суми боргу.

Помилковими є доводи позивача щодо невірного виз начення суми боргу в частині відсотків та комісії. Пункто м 1.1. договору іпотеки від 14.02.2008 р оку встановлено, що цим догов ором забезпечуються вимоги в ідповідача за кредитним дог овором від 14.02.2008 року, в тому ч ислі будь-які зміни та доповн ення до нього. Додатковою у годою від 10.10.2008 року до кредитн ого договору від 14.02.2008 року стор они передбачили щомісячну к омісію із розрахунку 3% річних від фактичної суми заборгов аності. Отже, відповідачем пр авомірно включено комісію в сумі 70482,23 грн. до розрахунку, а н отаріусом - вказану суму до виконавчого напису.

Стосовно розрахунку відсотків за користування кредитом та комісії, то суд п огоджується з вказаною сумо ю у виконавчому написі та ро зрахунком відповідача, оскіл ьки позивачем не враховано п оложень пункту 4.2. кредитного договору, а саме методики виз начення відсотків(фактичної кількості днів у місяці та 360 днів у році).

За вказаних обставин суд вважає, що виконавчий нап ис вчинено у відповідності з вимогами діючого законодавс тва, підстави для визнання йо го таким, що не підлягає викон анню відсутні. В задоволенні позову необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82 - 85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позову відмовити.

Рішення у відповідност і зі ст.85 Господарського проце суального кодексу України на бирає законної сили після за кінчення десятиденного стро ку з дня підписання рішення, о формленого відповідно до ста тті 84 цього Кодексу.

Сторони, які беруть участь у справі, мають право оскаржит и в апеляційному порядку ріш ення повністю або частково у порядку і строки встановлен і ст.93 Господарського процесу ального кодексу України.

Суддя Л.I. Васильєва

Повний текст рішення ск ладено та підписано 16.09.2011р.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18198721
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/2582/2011(1/137)

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Постанова від 21.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 28.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Рішення від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні