Постанова
від 08.09.2011 по справі 2а-0870/5260/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2011 року о 15 год . 05 хв. Спра ва № 2а-0870/5260/11

м. Запоріжжя

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді Шари І.В.

при секретарі судового зас ідання Пшець Ю.Ю.

за участю представників

прокуратури - Кр асних О.О. (посвідчення №85 ві д 13.01.2011р.)

позивача - ОСОБА _2 (довіреність від 20.07.2011 року № 2614/07)

відповідача - ОС ОБА_3 (довіреність від 10.04.2009р. б /н)

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Прокурора Черні гівського району в інтересах держави, в особі Управління П енсійного фонду України в Че рнігівському районі Запоріз ької області

до Відкритого акціонерног о товариства «Чернігівське р емонтно-транспортне підприє мство»

про стягнення заборговано сті з фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій

ВСТАНОВИВ:

11.07.2011 Прокурор Чернігівськог о району (далі - прокурор) звер нувся до Запорізького окружн ого адміністративного суду ( далі - суд) із позовом в інтере сах держави, в особі органу, уп овноваженого представляти і нтереси держави Управління П енсійного фонду України в Че рнігівському районі Запоріз ької області (далі - позивач ) до Відкритого акціонерного товариства «Чернігівське ре монтно-транспортне підприєм ство» (далі - ВАТ «Чернігівсь ке РТП», відповідач), в якому п росить стягнути з відповідач а заборгованість з фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій у сумі 17 7 81,53 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача та прокурор підтримали позовні вимоги т а надали пояснення, аналогіч ні викладеним у позовній зая ві. Позовні вимоги обґрунтов ують Законом України від 26.06.1997 № 400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня», Законом України «Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV, Законом України «Про пенс ійне забезпечення» №1788 від 05.11.19 91 та зазначають, що відповідач ем не відшкодовуються фактич ні витрати на виплату та дост авку пільгових пенсій, у зв'яз ку із чим у відповідача утвор илася заборгованість у розмі рі 17 781,53 грн.

Представник відповідача п роти позову заперечив з підс тав, викладених в запереченн ях на позов від 30.08.2011 та додатко вих запереченнях від 08.09.2011, вваж ає, що ВАТ «Чернігівське РТП» не має обов'язку відшкодовув ати Пенсійному фонду України витрати по виплаті та достав ці пільгової пенсії оскільки відшкодування витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій до досягнення працівни ком пенсійного віку, признач ених за списком №2, мають здійс нюватися відповідно до ч.2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння» та ст. 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення», н езалежно від останнього місц я роботи працівники, працівн ики, які зайняті повний робоч ий день на роботах з шкідливи ми і важкими умовами праці, чо ловіки - після досягнення 55 ро ків і при стажі роботи не менш е 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених робот ах, жінки - після досягнення 50 р оків і при стажі роботи не мен ше 20 років, з них не менше 10 рокі в на зазначених роботах. Абза цом 5 п.п. 1 п.2 Прикінцевих полож ень Закону України «Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування» встановл ено, що виплата пенсій особам , які були безпосередньо зайн яті повний робочий день на пі дземних роботах (включаючи о собовий склад гірничорятува льних частин) з видобутку вуг ілля, сланцю, руди та інших кор исних копалин, на будівництв і шахт та рудників, за списком робіт і професій, затверджен им Кабінетом Міністрів Украї ни, та особам, пенсії яким приз начені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня", здійснюється до 01 січня 2005 р оку за рахунок коштів Пенсій ного фонду, а з 01 січня 2005 року - з а рахунок коштів Державного бюджету України до досягненн я пенсійного віку, передбаче ного статтею 26 цього Закону.

Позиція ВАТ «Чернігівське РТП» підтверджується також висновками Дніпропетровськ ого апеляційного адміністра тивного суду по справі № 22а-5722/08 від 09.12.2008р. Крім того, як вказано в адміністративному позові вказані суми відшкодування в итрат на виплату та доставку пенсій наше підприємство ма є здійснювати в порядку визн аченому ст. 2 Закону України "П ро збір на обов'язкове держав не пенсійне страхування". Одн ак, наше підприємство не є пла тником такого збору в силу ст . 1 цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання" платниками збору є суб'є кта підприємницької діяльно сті незалежно від форм власн ості, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб 'єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

На сьогоднішній день ВАТ «Ч ернігівське РТП» фактично пр ипинило господарську діяльн ість і не використовує працю найманих працівників, про що неодноразово доводило до ві дома позивача, а тому не є пла тником збору на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я і не повинно сплачувати вка заний збір.

З урахуванням викладеного в задоволенні позову просит ь відмовити.

На підставі ст. 160 КАС України в судовому засіданні судом п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови.

Вислухавши пояснення стор ін, розглянувши та проаналіз увавши наявні матеріали та ф актичні обставини справи, до слідивши і оцінивши надані д окази в їх сукупності, суд вва жає, що позовні вимоги підляг ають задоволенню в повному о бсязі виходячи з наступного.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26.06.1997 №400 (надалі - Закон № 400) визн ачено, що платниками збору на обов' язкове державне пенсі йне страхування є суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об' єднання, бюджетні, гр омадські та інші установи та організації, об' єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

Відкрите акціонерне товар иство «Чернігівське - ремонт но транспортне підприємство » є платником збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування відповідно до Закон у України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування», а також платником страхових внесків відповідн о до Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування», зареєс троване в управлінні Пенсійн ого фонду України в Чернігів ському районі Запорізької об ласті як платник, який повине н своєчасно та в повному обся зі сплачувати збір та внески на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Чернігівському районі Запорізької області, працівникам ВАТ «Чернігівсь ке РТП» призначені та виплач уються пенсії за віком на піл ьгових умовах відповідно до п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення », а саме: громадянам ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за період з жовтня 2010 по травень 2011 року.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідачем не відшкодо вуються відповідачу фактичн і витрати на виплату та доста вку пільгових пенсій за віко м, призначених на пільгових у мовах відповідно до п. «б» - «з » ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» зазначе ним громадянам за період з жо втня 2010 по травень 2011 року у роз мірі 17 781,53 грн.

Зважаючи на несплату відпо відачем суми заборгованості позивач звернувся до суду з п озовом до ВАТ «Чернігівське РТП» про стягнення заборгова ності по відшкодуванню факти чних витрат на виплату і дост авку пільгової пенсії у розм ірі 17 781,53 грн.

Згідно з нормами пункту 2 ро зділу 15 Прикінцевих положень Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працю ють на підземних роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників, затверджених Кабіне том Міністрів України та за р езультатами атестації робоч их місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах або з а вислугу років, здійснюєтьс я згідно з окремим законодав чим актом через професійні т а корпоративні фонди. До запр овадження пенсійного забезп ечення через професійні та к орпоративні фонди зберігаєт ься порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пен сій, що діяв до набрання чинно сті цим Законом.

Виходячи з приписів п. 16 розд ілу 15 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» до приведення законодавства України у від повідність із цим Законом за кони України та інші нормати вно-правові акти застосовуют ься в частині, що не суперечат ь цьому Закону. Положення Зак ону України «Про пенсійне за безпечення» застосовується в частині визначення права н а пенсію за віком на пільгови х умовах і за вислугу років.

Пунктом «б» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» передбачено, що на пільго вих умовах мають право на пен сію за віком, незалежно від мі сця останньої роботи: праців ники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці, - за списком №2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених постаново ю Кабінету Міністрів України , і за результатами атестації робочих місць, за якими підтв ерджується право працівника на пільги та компенсації, пов ' язані із зайнятістю в несп риятливих умовах праці: чоло віки - після досягнення 60 рокі в; жінки - після досягнення 55 ро ків.

Згідно з пунктами 6.1. та 6.2. Інс трукції про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни, затвердженої постанов ою правління Пенсійного фонд у України від 19 грудня 2003 року № 21-1 і зареєстрованої в Міністе рстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (надалі Інструкц ія № 21-1), відшкодуванню підляга ють витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових ум овах відповідно до ч. 2 Прикінц евих положень Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» в таких розмірах:

- 100 % фактичних витрат на випл ату і доставку пенсій призна чених відповідно до абз. 1 ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» застрахованим особа м, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і ва жкими умовами праці за списк ом № 2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України та за результатами а тестації робочих місць, на по садах, що дають право на призн ачення пенсії за віком на піл ьгових умовах.

Згідно з п. 6.4. та 6.8. Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодуван ня на поточний рік визначаєт ься відділами доходів органі в Пенсійного фонду України щ орічно в повідомленнях про р озрахунок сум фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій, призначених в ідповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень» Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , які надсилаються підприємс твам до 20-го січня поточного р оку на протязі 10 днів з дня при йняття рішення про призначен ня пенсії. Підприємства щомі сяця, до 25 числа, вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Довідками, які уточнюють ос обливий характер роботи або умов праці, що необхідні для п ризначення пільгової пенсії , виданими ВАТ «Чернігівське РТП», стосовно громадян ОС ОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5 уточнено особливий характер роботи та умови праці для при значення пільгової пенсії. З гідно з зазначеними довідкам и вказані громадяни працювал и на підприємстві відповідач а повний робочий день, що дає п раво на отримання пільгової пенсії за Списком № 2.

Видаючи довідку про підтве рдження трудового стажу вказ аним громадянам, ВАТ «Черніг івське РТП» підтверджено ная вність у останніх пільговог о стажу і надано їм право на от римання пільгової пенсії, а о тже, з цього моменту у відпові дача виник обов' язок щодо в ідшкодування фактичних витр ат на виплату та доставку так ої пенсії.

Частиною 7 Прикінцевих та пе рехідних положень Закону Укр аїни «Про збір та облік єдино го внеску на загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування» №2464-VI від 08.07.2010 передба чено, що заборгованість (…) з в ідшкодування фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій, (…) що виникла д о 1 січня 2011 року, підлягає розс троченню не більш як на 60 кале ндарних місяців починаючи з 1 січня 2011 року.

Розстрочена сума підлягає сплаті (в тому числі пеня і шт рафні санкції) рівними частк ами щокварталу не пізніше 20 чи сла місяця, що настає після за значеного періоду, незалежно від факту виплати заробітно ї плати за цей період.

Повідомлення про розстроч ення суми заборгованості, пе ні та штрафних санкцій надси лається платникам у встановл еному Пенсійним фондом поряд ку.

Відповідно до п. 4 Порядку пр оведення органами ПФУ розстр очення сум заборгованості зі сплати збору на обов' язков е державне пенсійне страхува ння, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій, зі спл ати фінансових санкцій та пе ні, що виникла до 1 січня 2011 року , що затверджена постановою п равління ПФУ № 21-4 від 27 вересня 2010 (зареєстровано в Міністерс тві юстиції України за № 948/18243 ві д 20 жовтня 2010), управління Пенсі йного фонду України у районі , місті або районі у місті (дал і - орган Пенсійного фонду) виз начає суму заборгованості, я ка підлягає розстроченню, зг ідно з картками особових рах унків платників та направляє їм повідомлення про розстро чення сум заборгованості за формою згідно з додатком 1 до ц ього Порядку.

Згідно п. 5 Порядку, за заявою платника, яка надається (надс илається) органу Пенсійного фонду за місцем взяття його н а облік за формою згідно з дод атком 2 до цього Порядку, орган Пенсійного фонду здійснює з вірення сум заборгованості і з платниками, результати яко го оформлюються відповідним актом, та протягом 10 робочих д нів з дня підписання акта зві рення вручає (надсилає) платн ику рішення про розстрочення за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку.

Як встановлено судом, позив ачем було направлене та отри мане відповідачем повідомле ння про розстрочення №168/02 від 1 3.02.2011, яким УПФУ в Чернігівськом у районі сповістив ВАТ «Черн ігівське РТП» про право розс трочення заборгованості, що виникла до 01 січня 2011 року з від шкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій на суму 18 458,98 грн..

Відповідно до листа від 29.03.2011 №2802 відповідач відмовився ві д розстрочення суми боргу.

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни у період з жовтня 2010 по трав ень 2011 року у розмірі 17 781,53 грн.

На підставі викладеного, вр аховуючи положення ч. 1 ст. 71 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних су дах здійснюється на засадах змагальності сторін та свобо ди в наданні ними суду своїх д оказів і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч . 1 ст. 71 КАС України (кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення) суд дійш ов висновку, що заявлені пози вачем вимоги про стягнення з відповідача 17 781,53 грн. заборгов аності з відшкодування витра т на виплату та доставку пенс ії призначеної за віком на пі льгових умовах, є законними, о бґрунтованими, підтверджуют ься зібраними в справі доказ ами та підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 86, 158, 161-163,167 КАС У країни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Пр окурора Чернігівського райо ну в інтересах держави, в особ і Управління Пенсійного фонд у України в Чернігівському р айоні Запорізької області - з адовольнити.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства «Черніг івське ремонтно-транспортне підприємство» заборгованіс ть з фактичних витрат на випл ату і доставку пільгових пен сій у розмірі 17 781,53 грн. (сімнадц ять тисяч сімсот вісімдесят одну грн. п'ятдесят одну коп.) н а р/р 25605301001105 в філії ЗОУ ВАТ «Держ авний ощадний банк України», МФО 373957, код СДРПОУ 20508456, код плате жу 50020102.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України - з дня отримання такої постанови, апеляційно ї скарги, з подачею її копії ві дповідно до кількості осіб, я кі беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова в повному обсязі виготовлена та підписана 09.0 9.2011.

Суддя І.В. Шара

Дата ухвалення рішення08.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18201737
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/5260/11

Ухвала від 13.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 30.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Постанова від 08.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 27.02.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Постанова від 08.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 12.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні