Постанова
від 15.09.2011 по справі 2/396-06
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2011 року Справа № 2/396- 06

Рівненський апел яційний господарський суд у складі колегії:

головуючий суддя Грязнов В.В.

суддя Мельник О.В. ,

суддя Савченко Г.І.

секретар судового засіда ння Яковлєв Д.В.

за участю представників ст орін:

позивача- ОСОБА_6, довір.б/н від 14.09.2011р.;

відповідача- не з'яви вся;

відділу ДВС- не з'явив ся,

розглянувши апеляційну с каргу Замостянського відділ у державної виконавчої служб и Він-ницького міського упра вління юстиції на ухвалу гос подарського суду Вінницької області від 21.07.2011р. у справі №2/396-0 6

за позовом СПД ОСОБА_1

до С ПД ОСОБА_2

про спонукання до виконан ня мирової угоди

Судом роз' яснено п редставнику позивача права т а обов' язки, передбачені ст .ст.20, 22 ГПК України. Клопотання про технічну фіксацію судов ого процесу не поступало, зая в про відвід суддів не надход ило.

Ухвалою господарського с уду Вінницької області від 21 л ипня 2011р. у справі № 2/396-06 (суддя Ко жухар М.С.) скаргу Позивача-СПД ОСОБА_1 на дії Засмотянсь кого відділу ДВС Вінницького МУЮ під час виконання наказу господарського суду Вінниць кої області №2/396-06 від 08 листопад а 2006р. було задоволено частков о.(арк.справи-замінника 74-76).

Засмотянський відділ ДВС Вінницького МУЮ, не погоджую чись з даною ухвалою, звернув -ся до Рівненського апеляцій ного господарського суду з а пеляційною скаргою, в якій пр осив скасу-вати ухвалу госпо дарського суду Вінницької об ласті від 21 липня 2011р. у справі № 2/396-06 та ухвалити нову, якою в за доволенні скарги СПД ОСОБА _1 відмовити в повному обсяз і.

Апелянт зауважує, що Позива чем не було надано суду першо ї інстанції жодних доказів ф акту отримання виконавчого п ровадження щодо стягнення ко штів на користь СПД ОСОБА_1 та подальшої його втрати сам е Замостянським відділом ДВС Вінницького МУЮ.(арк.справи-з амінника 87-90).

Заявником було подано відз ив на апеляційну скаргу, в які й просить змінити рішення го спо-дарського суду Вінницько ї області від 21 липня 2011р. в спра ві №2/396-06, яким повністю задово-л ити скаргу СПД ОСОБА_1 від 14 червня 2011р. та винести окрему ухвалу з подальшим її направ ленням прокурору Вінницької області для прийняття рішен ня в порядку статей 97 КПК Укра їни, 382 КК України та 367 КК Україн и.

Позивач зазначає, що факт вт рати виконавчого провадженн я саме Замостянським відділо м ДВС Вінницького МУЮ був під тверджений у судовому засіда нні представником органу ДВС Мельником О.В. та докумен тами поданими до суду першої інстанції. Доводи апелянта п ро непід-твердження факту от римання виконавчого провадж ення та подальшого його втра ти саме Замос-тянським відді лом ДВС Вінницького МУЮ вваж ає такими, що спростовуються постановою дер-жавного вико навця Горденка О.В. від 29 листо пада 2006р. про відкриття викона вче провадження, копія якої м іститься в матеріалах справи .

Ухвалою Рівненського апел яційного господарського суд у у даній справі від 08 вересня 2011 року апеляційну скаргу Зам остянського відділу ДВС Вінн ицького МУЮ прийнято до пров аджен-ня, справу призначено д о слухання.(арк.справи 83).

Відповідач та Відділ ДВС не забезпечили явку своїх пред ставників в призначене на 15 ве рес-ня 2011р. судове засідання, пр и цьому у скарзі Скаржник про сив розглядати її за відстно сті його представника.(срк.сп рпави-замінника 90).

Оскільки, явка представник ів сторін не визнавалась обо в' язковою, колегія суддів в важає за можливе розглянути скаргу по суті.

Обговоривши доводи сторін , вивчивши матеріали справи, н аявні в ній докази, проаналі-з увавши на підставі фактичних обставин справи застосуванн я судом першої інстанції нор м ма-теріального та процесуа льного права, Рівненський ап еляційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

З матеріалів справи вбач ається, що рішенням господар ського суду Вінницької облас ті від 25 жовтня 2006р. у справі № 2/396 -06 задоволено позов СПД ОСОБ А_1 до СПД ОСОБА_2 про спон укання до виконання мирової угоди та зобов'язано СПД ОС ОБА_2 виконати умови ми-рово ї угоди від 18 січня 2006р., затверд женої ухвалою господарськог о суду Вінницької області су ду від 18 січня 2006р. у справі 2/26-06, а саме: сплатити на користь СПД ОСОБА_1 136 216 грн. боргу, 1 666,36 грн . судових витрат та 1 000 грн. на в ідшкодування витрат за оплат у послуг адвоката.

На виконання даного рішенн я 08 листопада 2006р. господарськи м судом Вінницької області б уло видано наказ №2/396-06.

Постановою державного вик онавця Горденка О.В. від 29 лист опада 2006р. було відкрито ви-кон авче провадження згідно заяв и СПД ОСОБА_1 та наказу гос подарського суду Він-ницької області №2/396-06 від 08 листопада 2006 р.

13 травня 2011р. СПД ОСОБА_1 зв ернувся до органу ДВС із запи том щодо стану примусового в иконання рішення у справі №2/39 6-06.

18 травня 2011р. органом ДВС до го сподарського суду Вінницько ї області було направлено по дання №169/10-33 від 17 травня 2011р. про в идачу дубліката виконавчого документа щодо зо-бов'язання виконати умови мирової угод и згідно рішення у справі №2/396-0 6.

Замостянський відділ ДВС В інницького МУЮ листом №13109/10-28 ві д 23 травня 2011р. повідомив ОСО БА_1 про втрату виконавчого провадження.

Вважаючи дії відділу ДВС та кими, що порушують його права , СПД ОСОБА_1 14 червня 2011р. зве рнувся до господарського суд у Вінницької області із скар гою на дії відділу ДВС Вінниц ького МУЮ. Позивач просив виз нати неправомірною бездіяль ність посадових осіб Замос-т янського відділу ДВС Вінниць кого МУЮ, стягнути з Замостян ського відділу ДВС Вінницько го МУЮ судові витрати та зобо в' язати його здійснити вико навчі дії щодо примусового в иконання наказу господарськ ого суду Вінницької області № 2/396-06 від 08 листопада 2006 року.

Під час розгляду скарги , судом першої інстанції вста новлено, що постановою держа вного ви-конавця Замостянськ ого відділу ДВС Вінницького МУЮ Горденка О.В. від 19 лист опада 2006р. відкрито виконавче провадження з виконання заз наченого вище наказу та нада но боржнику семи-денний стро к з дня отримання постанови д ля добровільного виконання н аказу. Борг в добровіль-ному п орядку погашений не був.

Як зазначалось вище, за насл ідками розгляду скарги, ухва лою господарського суду Вінн иць-кої області у справі №2/396-06 в ід 21 липня 2011р. скаргу задоволе но частково - визнано неправо --мірними дії Засмотянського відділу ДВС Вінницького МУЮ із втрати виконавчого прова дження по виконанню рішення господарського суду Вінниць кої області від 25 жовтня 2006р. у с праві № 2/396-06, відповідно до судо вого наказу від 08 листопада 2006р .

Давши оцінку доказам по спр аві, колегія суддів дійшла ви сновку, що апеляційна скарга є безпідставною і не підляга є задоволенню з таких підста в.

Згідно зі ст.115 ГПК рішення, у хвали, постанови господарськ ого суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуют ься у порядку, встановленому Законом.

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни "Про виконавче провадж ення"(надалі в тексті - Закон), в иконавче провадження як заве ршальна стадія судового пров адження та примусове виконан ня рі-шень інших органів (поса дових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, виз начених у цьому Законі, що спр ямовані на примусове виконан ня рішень судів та інших орга нів (посадових осіб), які прово дяться на підставах, в межах п овноважень та у спосіб, визна чених цим Законом, іншими нор мативно-правовими актами, пр ийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а так ож рішеннями, що відпо-відно д о цього Закону підлягають пр имусовому виконанню.

Частиною 1 ст.11 Закону передб ачено, що державний виконаве ць зобов'язаний вживати пе-ре дбачених цим Законом заходів , примусового виконання ріше нь, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти вик онавчі дії. Відповідно до ст.25 Закону, державний виконавец ь у 3-ден-ний строк з дня надход ження до нього виконавчого д окумента виносить постанову про відкриття виконавчого п ровадження. В постанові держ авний виконавець встановлює строк для добровіль-ного вик онання рішення, який не може п еревищувати семи днів, а ріше нь про примусове висе-лення - п' ятнадцяти днів та попере джає боржника про примусове виконання рішення після закі н-чення встановленого строку зі стягненням з нього викона вчого збору і витрат, пов' яз аних з про-вадженням виконав чих дій, передбачених цим Зак оном.

Згідно ч.5 ст.30 Закону, якщо бо ржник у встановлений строк д обровільно не виконав рі-шен ня, державний виконавець нев ідкладно розпочинає його при мусове виконання.

Умови і порядок примусовог о виконання рішень судів рег ламентовані Законом України "Про виконавче провадження".

Однак, з присудженої до стяг нення суми СПД ОСОБА_1 кош ти по даний час не надійшли.

Згідно ч.2 ст.30 Закому, держав ний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з вик о-нання рішення протягом шес ти місяців з дня винесення по станови про відкриття викона вчого провадження.

Статтею 5 Закону України "Пр о Державну виконавчу службу" , державний виконавець зобов 'язаний сумлінно виконувати службові обов'язки, не допуск ати в своїй діяльності поруш ення прав громадян та юридич них осіб, а також відповідно д о ст.1 Закону - додержуватись К онституції України та інших актів законодавства України .

Відповідно до ч.3 ст.101 ГПК Укр аїни, в апеляційній інстанці ї не приймаються і не розгляд а-ються вимоги, що не були пред метом розгляду в суді першої інстанції.

За таких обставин, доводи ап елянта про те, що скаржником н е було надано жодних доказів про втрату виконавчого пров адження щодо стягнення кошті в на користь СПД ОСОБА_1 са ме Замостянським відділом ДВ С Вінницького МУЮ, а також не б уло підтверджено факт отри-м ання виконавчого провадженн я та подальша його втрата Зам остянським відділом ДВС Вінн иць-кого МУЮ - не приймаються а пеляційним судом до уваги, ос кільки, як вбачається з матер іалів справи, а саме: з листа в ідділу ДВС №13109/10-28 від 23 травня 2011р . та доповнень до заперечень с карги на дії ДВС - виконавче пр овадження дійсно було втраче но.(арк.справи-замінника 11-12, 43-47).

Твердження відділу ДВС про непідтвердження факту отрим ання заявником виконавчого п ро-вадження та подальшої йог о втрати саме Замостянським відділом ДВС Вінницького МУЮ , а не іншим органом виконання судових рішень - апеляційним судом також не приймаються д о уваги, оскільки 29 листопада 2006р. постановою державного ви конавця Горденка О.В. виконав че про-вадження було відкрит о.

Матеріалами справи стверд жено, що Замостянський відді л державної виконавчої служб и Вінницького міського управ ління юстиції не забезпечив збереження матеріалів викон авчого про-вадження відкрито го 29 листопада 2006р. згідно заяв и Позивача та наказу господа рського суду Вінницької обла сті №2/396-06 від 08 листопада 2006р.

Колегія суддів погоджуєть ся із висновками суду першої інстанції стосовно залишенн я без задоволення з підстав с т.1212 ГПК вимоги СПД ОСОБА_1 п ро визнання неправомірною бе здіяльності Замостянського відділу ДВС протягом 29.11.2006р.-15.05.20 11р. враховуючи про-пуск Позива чем встановленого законом де сятиденного строку оскаржен ня дії чи бездіяльності, який обчислюється з дня, коли особ і стало про неї відомо або з дн я, коли дія мала бути вчинена.

В силу ч.2 ст.30 ЗУ "Про виконавч е провадження" - рішення суду м ало бути виконано протя-гом ш ести місяців з дня винесення постанови про відкриття вик онавчого провадження.

Враховуючи, що СПД ОСОБА_1 оскаржується бездіяльніс ть органу ДВС, яка вияв-лена 15.05 .2011р. і мала місце до цієї дати, с уд першої інстанції дійшов в ірного висновку, що скар-га в ц ій частині не підлягає задов оленню, у зв'язку з пропуском с троку на оскарження. Стягува ч не подав клопотання про пон овлення вказаного строку, а м ісцевий суд підставно не вба чав підстав для поновлення п ропущеного строку за своєю і ніціативою.

Враховуючи зазначене, коле гія суддів вважає, що ухвала г осподарського суду першої ін стан-ції постановлена у відп овідності із ст.43 ГПК України, всебічним, повним та об' єкт ивним дослід-женням матеріал ів справи в їх сукупності та в ірним застосуванням норм мат еріального та проце-суальног о права, а тому відсутні право ві підстави для скасування у хвали господарського суду та задоволення вимог апеляційн ої скарги.

Керуючись ст.ст. 33, 99, 101, 103, 105 ,106 ГПК України, Рівненський апеляц ійний господар-ський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Зам остянського відділу державн ої виконавчої служби Вінниць кого місь-кого управління юс тиції на ухвалу господарсько го суду Вінницької області в ід 21.07.2011р. у справі №2/396-06 - залишити без задоволення, а ухвалу суд у першої інстанції - без змін.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційно ї інстанції може бути оскаржено у касаційн ому порядку протягом двад-ця ти днів з дня набрання постан овою апеляційного господарс ького суду законної сили.

Справу № 2/396-06 повернути до г осподарського суду Вінницьк ої області.

Головуючий суддя Грязнов В.В.

Суддя Мельник О.В.

Суддя Савченко Г.І.

01-12/12390/11

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18300603
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/396-06

Постанова від 15.09.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 04.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Рішення від 18.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні