Постанова
від 27.09.2011 по справі 16/5009/1721/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" вересня 2011 р. Справа № 16/5009/1721/11

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого Панової І.Ю.,

суддів: Білошкап О.В.,

Хандуріна М.І. (доповідач),

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу

Державної податкової адміністрації у

м. Києві

на ухвалу Донецького апеляційного г осподарського суду від 30.06.2011

у справі

господарського суду № 16/5009/1721/11

Запорізької області

за заявою Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Технософтпр актик"

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Антур Інвест "

про банкрутство,

ліквідатор арбітражний керуючий Міро шник І.В.,

за участю представників ст орін:

ДПА у м. Києві - ОСОБА_1 (д ов. від 11.01.2011);

встановив:

Ухвалою господарськ ого суду Запорізької області від 08.04.2011 за заявою Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Технософтпрактик" порушен о провадження у справі про ба нкрутство Товариства з обмеж еною відповідальністю "Антур Інвест" з урахуванням особли востей, передбачених ст.52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом".

Постановою господарс ького суду Запорізької облас ті від 21.04.2011 (суддя Ніколаєнко Р .А.) визнано Товариство з обмеж еною відповідальністю "Антур Інвест" банкрутом, відкрито л іквідаційну процедуру, лікві датором призначено арбітраж ного керуючого Мірошника І.В ., якого зобов' язано здійсни ти ліквідаційну процедуру ві дповідно до Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Донецького апеля ційного господарського суду від 30.06.2011 (колегія суддів у скла ді: М'ясищев АМ. - головуючий, Москальова І.В., Склярук О.І.) ві дмовлено у прийнятті апеляці йної скарги Державної податк ової адміністрації у м. Києві на постанову господарського суду Запорізької області ві д 21.04.2011.

В касаційній скарзі Держав на податкова адміністрація у м. Києві просить скасувати ух валу суду апеляційної інстан ції та постанову суду першої інстанції, провадження у спа ві припинити. В обґрунтуванн я посилається на порушення н орм матеріального та процесу ального права.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку ухвалу суду апеляційної інстанції, на підставі встан овлених фактичних обставин с прави перевіривши застосува ння судом апеляційної інстан ції норм матеріального та пр оцесуального права, вислухав ши представника ініціюючого кредитора, дійшла висновку, щ о касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з тако го.

Відповідно до частини 2 ст. 41 Господарського процесуальн ого кодексу України, провадж ення у справах про банкрутст во здійснюється у порядку, пе редбаченому цим кодексом з в рахуванням вимог Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" (далі Зак он), норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у зас тосуванні над загальними нор мами Господарського процесу ального кодексу України.

Стаття 91 ГПК України визнач ає коло осіб, що мають право ап еляційного оскарження, таким и особами є, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, я кі не брали участь у справі, як що господарський суд вирішив питання про їх права та обов'я зки.

За приписами статті 1 Закону учасниками провадження у сп раві про банкрутство є сторо ни (боржник та кредитори), арбі тражний керуючий (розпорядни к майна, керуючий санацією, лі квідатор), власник майна (орга н, уповноважений управляти м айном) боржника, а також у випа дках, передбачених цим закон ом, інші особи, які беруть учас ть у провадженні у справі про банкрутство, фонд державног о майна України, державний ор ган з питань банкрутства, пре дставник органу місцевого са моврядування, представник пр ацівників боржника, уповнова жена особа акціонерів або уч асників товариств з обмежено ю чи додатковою відповідальн істю.

Відмовляючи у прийнятті ап еляційної скарги ДПА у м. Києв і судом апеляційної інстанці ї було встановлено, що скаржн ик не є ні кредитором, ні учасн иком провадження у справі пр о банкрутство ТОВ "Артур Інве ст".

Однак, колегія суддів не мож е погодитися з даним висновк ом суду апеляційної інстанці ї з огляду на наступне.

За приписами частин 1, 2, 5 ст. 52 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" в разі, якщо громадянин - підприємець, боржник або кер івні органи боржника - юридич ної особи відсутні за її місц езнаходженням, або у разі нен адання боржником протягом ро ку до органів державної пода ткової служби згідно із зако нодавством податкових декла рацій, документів бухгалтерс ької звітності, а також за ная вності інших ознак, що свідча ть про відсутність підприємн ицької діяльності боржника, заява про порушення справи п ро банкрутство відсутнього б оржника може бути подана кре дитором незалежно від розмір у його вимог до боржника та ст року виконання зобов'язань.

Ліквідатор письмово пові домляє про визнання господар ським судом відсутнього борж ника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний стро к з дня одержання повідомлен ня можуть направити ліквідат ору заяви з вимогами до банкр ута.

Як вбачається, в матеріалах справи міститься лист ДПІ у Ж овтневому районі м.Запоріжжі про те, що ТОВ "Артур-Інвест"пе ребуває на податковому облік у в ДПІ у Печерському районі м . Києва (а.с. 72). Однак, ухвала суду про порушення провадження у справі про банкрутство, пост анова про визнання боржника банкрутом направлялась на ад ресу ДПІ у Жовтневому районі м.Запоріжжя. Ліквідатором пр о визнання ТОВ "Артур Інвест" б анкрутом також було повідом лено ДПІ у Жовтневому районі м. Запоріжжя.

Разом з тим, ДПІ у Печерсько му районі м. Києва звернулася до суду із заявою про визнанн я кредитором ТОВ "Артур Інвес т" (а.с.136 - 138), в якій посилаючись н а декларацію з податку на дод ану вартість № 734029 від 23.03.2011, в які й боржник самостійно визначи в суму податкового зобов'яза ння, яка не сплачена, просить в изнати ДПІ кредитором боржни ка та включити цю суму до реєс тру вимог кредиторів.

За таких обставин, факт заяв лення грошових вимог до борж ника свідчить про набуття ст атусу учасника провадження у справі про банкрутство та, ві дповідно, процесуального пра ва на оскарження прийнятих у справі процесуальних докуме нтів незалежно від результат у розгляду його грошових вим ог ліквідатором.

Враховуючи вищевикладене, висновки апеляційного суду про те, що ДПА не вправі оскарж увати постанову суду першої інстанції, як така, що не набул а статусу учасника (кредитор а) у справі про банкрутство є п омилковими, не узгоджуються з положеннями статей 1, 25, 52 Зако ну, а тому підлягає скасуванн ю, а справа - передачі до розг ляду до суду апеляційної інс танції.

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11113 ГПК України, Вищий господарс ький суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Державн ої податкової адміністрації у м. Києві задовольнити частк ово.

Ухвалу Донецького а пеляційного господарського суду від 30.06.2011 у справі № 16/5009/172/11 ск асувати, справу передати на р озгляд до Донецького апеляці йного господарського суду.

Головуючий Панова І.Ю.

Судді Білошкап О.В.

Хандурін М.І.

Дата ухвалення рішення27.09.2011
Оприлюднено06.10.2011
Номер документу18428794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5009/1721/11

Постанова від 29.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 27.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні