Рішення
від 20.09.2011 по справі 12/142-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" вересня 2011 р. Справа № 12/142-11

Господарський суд Київ ської області

у складі:

головуючого: судді Дьоміної С.Ю.

секретар: Кулак ова С.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом О бухівської районної державн ої адміністрації

до публічного акціонерного товариства

«Київська пе ресувна механізована колона - 2»

про розірванн я договору оренди земельної ділянки та її повернення

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 . - представник (довіреність №512/07-25 від 25.02.2011 року);

від відповідача: не з' явився,

ВСТАНОВИВ:

28 липня 2011 року до господ арського суду Київської обла сті надійшла позовна заява О бухівської районної державн ої адміністрації (далі - поз ивач) до публічного акці онерного товариства «Київсь ка пересувна механізована ко лона - 2»(далі - відповідач) пр о розірвання договору оренди земельної ділянки та її пове рнення.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач послався на по рушення відповідачем умов до говору оренди земельної діля нки від 18.12.2007 року (далі - догов ір), згідно з якими позивач зоб ов' язувався передати у стро кове платне користування зем ельну ділянку, загальною пло щею 5,0 га, що розташована за адр есою: Київська обл., Обухівськ ий р-н, м. Українка, вул. Загребе льна (далі - земельна ділянк а), а відповідач зобов' язува вся вчасно та в повному обсяз і вносити орендні платежі.

Позивач передав відповіда чу у користування земельну д ілянку, проте відповідач, поч инаючи з 30.06.2009 року орендні плат ежі не сплачував.

Вважаючи, що його права пору шені, позивач звернувся до су ду, просив розірвати договір оренди земельної ділянки та зобов' язати відповідача по вернути йому земельну ділянк у.

Провадження у справі поруш ено ухвалою господарського с уду Київської області від 28.07.20 11 року, справу призначено до р озгляду 11.08.2011 року.

10 серпня 2011 року представник відповідача направив на адр есу суду клопотання про відк ладення розгляду справи, у зв ' язку з неможливістю з' яви тись у судове засідання, яке п ідлягало задоволенню судом.

11 серпня 2011 року представник позивача в судовому засідан ні позовні вимоги підтримала , вважала їх обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, витребуваних ухвалою суд у документів не надав.

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процес уального кодексу України, бу ло відкладено на 20.09.2011 року.

10 серпня 2011 року на адресу суд у надійшла довідка з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців, відповідно до якої мі сцезнаходженням відповідач а є: м. Київ, вул. Саксаганськог о, 67-Б, що свідчить про те, що від повідач був належним чином п овідомлений про час та місце розгляду справи.

19 вересня 2011 року представни к відповідача направив на ад ресу суду клопотання про від кладення розгляду справи, у з в' язку з неможливістю з' яв итись у судове засідання, в за доволенні якого судом було в ідмовлено.

20 вересня 2011 року представни к позивача у судовому засіда нні позовні вимоги підтримал а, вважала їх обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час та місце розгляду с прави був повідомлений належ ним чином.

Враховуючи те, що відповіда ч був належним чином повідом лений про час і місце судовог о засідання, відзиву на позов ну заяву не подано, керуючись ст. 75 Господарського процесуа льного кодексу України, суд р озглянув справу за наявними в ній матеріалами та дійшов в исновку:

18 грудня 2007 року між Обухівс ькою районною державною адмі ністрацією (далі - позивач) т а публічним акціонерни м товариством «Київська пере сувна механізована колона - 2» (далі - відповідач) був уклад ений договір оренди земельно ї ділянки від 18.12.2007 року (далі - договір), згідно з умовами яко го позивач зобов' язувався п ередати у строкове платне ко ристування земельну ділянку , загальною площею 5,0 га, що розт ашована за адресою: Київська обл., Обухівський р-н, м. Україн ка, вул. Загребельна (далі - з емельна ділянка), а відповіда ч зобов' язувався вчасно та в повному обсязі вносити оре ндні платежі.

Позивач передав у користув ання відповідачу земельну ді лянку, що підтверджується ак том прийому-передачі земельн ої ділянки від 18.12.2007 року, долуч еним до матеріалів справи.

Проте відповідач за період з 30.06.2009 року до 30.05.2011 року не вноси в орендну плату за користува ння земельною ділянкою, що пі дтверджується листом Держав ної податкової інспекції в О бухівському районі Київсько ї області №864/10/24-009 від 16.06.2011 року, до лученим до матеріалів справи .

Вважаючи, що його права пору шені, позивач звернувся до су ду, просив розірвати договір оренди земельної ділянки та зобов' язати відповідача по вернути йому земельну ділянк у.

За договором оренди одна ст орона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) з а плату на певний строк у кори стування майно для здійсненн я господарської діяльності ( ч. 1 ст. 283 Господарського кодекс у України).

Відповідно до ч. 6 ст. 283 Господ арського кодексу України, до відносин оренди застосовуют ься відповідні положення Цив ільного кодексу України з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим Кодексом.

Ч. 1 ст. 792 Цивільного кодексу У країни встановлено, що за дог овором найму (оренди) земельн ої ділянки наймодавець зобов 'язується передати наймачеві земельну ділянку на встанов лений договором строк у воло діння та користування за пла ту.

Ч. 2 цієї статті закріплено, щ о відносини щодо найму (оренд и) земельної ділянки регулюю ться законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земель ного кодексу України, право о ренди земельної ділянки - це з асноване на договорі строков е платне володіння і користу вання земельною ділянкою, не обхідною орендареві для пров адження підприємницької та і ншої діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону Україн и «Про оренду землі», договір оренди землі - це договір, за я ким орендодавець зобов'язани й за плату передати орендаре ві земельну ділянку у володі ння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ді лянку відповідно до умов дог овору та вимог земельного за конодавства.

Ч. 1 ст. 15 Закону України «Про о ренду землі»встановлено, що істотною умовою договору оре нди землі, зокрема, є орендна п лата із зазначенням її розмі ру, індексації, форм платежу, с троків, порядку її внесення і перегляду та відповідальнос ті за її несплату.

Відповідно до п. в) ч. 1 ст. 96 Зем ельного кодексу України, зем лекористувачі зобов'язані, з окрема, своєчасно сплачувати земельний податок або оренд ну плату.

П. 30 договору передбачено, що відповідач зобов' язаний у відповідності до цього догов ору своєчасно вносити орендн у плату.

Орендна плата за землю - це п латіж, який орендар вносить о рендодавцеві за користуванн я земельною ділянкою (ч. 1 ст. 21 З акону України «Про оренду зе млі»).

П. 8 договору передбачено, що орендна плата вноситься від повідачем у формі та розмірі 10% від нормативної грошової о цінки земельної ділянки, що с тановить 231 363,00 грн. щорічно, 19 281,00 грн. за кожен місяць року.

Відповідно до п. 9 договору, о бчислення розміру орендної п лати за земельну ділянку зді йснюється з урахуванням інде ксації. Обчислення розміру о рендної плати за земельні ді лянки державної або комуналь ної власності здійснюється з урахуванням їх цільового пр изначення та коефіцієнтів ін дексації, визначених законод авством, та затвердженими Ка бінетом Міністрів України.

Згідно з п. 10 договору, орендн а плата вноситься відповідач ем в грошовій безготівковій формі за базовий податковий (звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом 30 календарних д нів наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця.

Відповідно до п. 38 договору, з а невиконання або неналежне виконання цього договору сто рони несуть відповідальніст ь відповідно до чинного в Укр аїні законодавства та цього договору.

Зміна та розірвання господ арських договорів в одностор онньому порядку не допускают ься, якщо інше не передбачено законом або договором (ч. 1 ст. 1 88 Господарського кодексу Укр аїни).

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону Украї ни «Про оренду землі», на вимо гу однієї із сторін договір о ренди землі може бути достро ково розірваний за рішенням суду в разі невиконання стор онами обов'язків, передбачен их статтями 24 і 25 цього Закону т а умовами договору, в разі вип адкового знищення чи пошкодж ення об'єкта оренди, яке істот но перешкоджає передбаченом у договором використанню зем ельної ділянки, а також на під ставах, визначених Земельним кодексом України та іншими з аконами України.

Ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу У країни встановлено, що догов ір може бути змінено або розі рвано за рішенням суду на вим огу однієї із сторін у разі іс тотного порушення договору д ругою стороною та в інших вип адках, встановлених договоро м або законом. Істотним є таке порушення стороною договору , коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при ук ладенні договору.

П. 35 договору передбачено, що дія договору припиняється ш ляхом його розірвання, зокре ма, за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок н евиконання другою стороною о бов' язків, передбачених дог овором, та в наслідок випадко вого знищення, пошкодження о рендованої земельної ділянк и, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом .

З огляду на вищевикладене, с уд дійшов висновку, що відпов ідач істотно порушив умови д оговору та має заборгованіст ь зі сплати орендної плати у р озмірі 428 756,34 грн.

Відповідач жодних докумен тів, що спростовували б довод и позивача або підтверджувал и оплату ним боргу перед пози вачем, суду не надав.

Таким чином, суд вважає, що в имоги позивача щодо розірван ня договору оренди земельної ділянки та повернення її від повідачем позивачу є обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господ арського процесуального код ексу України, при задоволенн і позову, господарські витра ти покладаються на відповіда ча.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 124 Конституції У країни, ч. ч. 1, 6 ст. 283, ч. 1 ст. 188 Госпо дарського кодексу України, ч . 1 ст. 93, п. в) ч. 1 ст. 96 Земельного ко дексу України, ст. 13, ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст . 21, ч. 1 ст. 32 Закону України «Про о ренду землі», ч. 2 ст. 651, ч. ч. 1, 2 ст. 792 Цивільного кодексу України, ч. 5 ст. 49, ст. ст. 82-85, ст. 116 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Обухівської рай онної державної адміністрац ії до публічного акціон ерного товариства «Київська пересувна механізована коло на - 2»про розірвання дог овору оренди земельної ділян ки та її повернення задово льнити повністю.

Розірвати договір оренд и земельної ділянки від 18.12.2007 ро ку, укладений між Обухівсько ю районною державною адмініс трацією та публічним ак ціонерним товариством «Київ ська пересувна механізована колона - 2».

Зобов' язати публічне акціонерне товариство «Київська пересувна механіз ована колона - 2»(м. Київ, вул. Са ксаганського,67-Б, код 00858473) пов ернути Обухівській район ній державній адміністрації (Київська обл., м. Обухів, вул. М алишка, 10, код 04054725) земельну діля нку, загальною площею 5,0 га, що р озташована за адресою: Київс ька обл., Обухівський р-н, м. Укр аїнка, вул. Заболотна.

Стягнути з публічного а кціонерного товариства «Киї вська пересувна механізован а колона - 2»(м. Київ, вул. Саксаг анського,67-Б, код 00858473) на користь Обухівської районної держав ної адміністрації (Київська обл., м. Обухів, вул. Малишка, 10, ко д 04054725) 187,00 грн. (сто вісімдес ят сім грн. 00 коп.) витрат на спл ату державного мита; 236,00 грн . (двісті тридцять шість гр н. 00 коп.) витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Наказ видати після набранн я судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його нале жного оформлення та підписан ня і може бути оскаржено в апе ляційному порядку.

Суддя С.Ю. Дьо міна

Рішення оформлено ві дповідно до вимог ст. 84 Господ арського процесуального код ексу України і підписано 26.09.2011 р оку.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18583650
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/142-11

Постанова від 23.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Постанова від 08.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні