Рішення
від 26.09.2011 по справі 41/209
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/209 26.09.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Еллайс - Пр иват»

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Українська комерційна компанія «Хімсер віс»

про стягнення 308 433,06 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. № б/н від 11.02.2011 року;

від відповідача: Осадча Л.А. - директор;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Еллайс - Приват»звернулося до Господ арського суду міста Києва з п озовом до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Укра їнська комерційна компанія « Хімсервіс»про стягнення 301 644,0 0 грн. - основного боргу, 6 789,06 гр н. - пені.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача сплаче не державне мито та витрати з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не викон ані в повному обсязі зобов' язання щодо оплати поставлен ого товару за Договором пост авки № 2 від 01.09.2008 року, у зв' язку з чим у відповідача перед поз ивачем виникла заборгованіс ть в сумі 301 644,00 грн.

Ухвалою від 28.07.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 26 .08.2011 року.

В судовому засіданні 26.08.2011 ро ку представник позивача пода в документи на виконання вим ог ухвали суду та надав усні п ояснення по справі, відповід но до яких просив суд позовні вимоги задовольнити повніст ю.

Представник відповідача в судовому засіданні 26.08.2011 року п одав додаткові документи по справі та надав усні пояснен ня по суті спору, відповідно д о яких проти задоволення поз овних вимог заперечував.

В судовому засіданні 26.08.2011 ро ку у відповідності до статті 77 Господарського процесуаль ного кодексу України судом о голошено перерву до 26.09.2011 року.

В судовому засіданні 26.09.2011 ро ку представник позивача позо вні вимоги підтримав у повно му обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні 26.09.2011 року н адав усні пояснення по справ і.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 26.09.2011 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01 вересня 2008 між Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Еллайс - Приват», іме новане надалі «Постачальник »(позивач) та Товариством з об меженою відповідальністю «У країнська комерційна компан ія «Хімсервіс», іменоване на далі «Покупець»(відповідач) був укладений договір постав ки № 2 (далі - Договір), відпові дно до пункту 1.1 якого на умова х даного договору постачальн ик зобов' язався систематич но поставляти покупцю визнач ений цим договором товар, а по купець зобов' язався прийма ти названий товар та оплачув ати його.

Відповідно до пункту 1.2 Дого вору умови цього Договору ви кладені сторонами у відповід ності до вимог Міжнародних п равил щодо тлумачення термін ів «Інкотермс»(в редакції 2000 р оку), які застосовуються із ур ахуванням особливостей, пов' язаних із внутрішньодержавн им характером цього Договору , а також тих особливостей, що випливають із умов цього Дог овору.

Згідно з пунктом 5.1 Договору покупець оплачує поставлени й постачальником товар, що є п редметом поставки за цим Дог овором, за ціною передбачено ю у Додаткових угодах, які є не від' ємними частинами цього Договору.

Пунктом 6.1 Договору сторони узгодили, що розрахунки за по ставлений товар здійснюютьс я у безготівковій формі на ум овах відстрочки платежу 180 кал ендарних днів від дати поста вки. Датою поставки вважаєть ся дата, зазначена у накладни х на кожну партію товару.

Додатковими угодами до Дог овору сторони неодноразово з мінювали його істотні умови, зокрема кількість товару, по рядок розрахунків та строк д ії договору.

Додатковою угодою № 6 сторон и пункт 6.1 Договору поставки в иклали в новій редакції, а сам е розрахунки за поставлений товар здійснюються в безготі вковій формі на умовах відст рочки платежу наступним чино м: 50% вартості покупець спла чує до 31 березня 2011 року, а інші 5 0% - до 31 грудня 2011 року.

Позивач на виконання умов Договору поставив відповіда чу товар на загальну суму 5 121 788 ,41 грн., що засвідчується видат ковими накладними № 3 від 01 вер есня 2008 року на суму 2 935 641,78 грн., № 4 від 04 вересня 2008 року на суму 872 639,83 грн., № 6 від 11 вересня 2008 року н а суму 540 226,63 грн., № 7 від 16 вересня 2008 року на суму 773 280,17 грн. та дові реністю на отримання товарно - матеріальних цінностей се рія ЯОС № 144264/13.

Також, позивач виставив від повідачу на оплату рахунки - фактури.

В свою чергу, відповідач час тково повернув поставлений т овар на суму 64 330,20 грн., що підтве рджується видатковою наклад ною (повернення) № УКУ-0000001 від 23.09 .2009 року та частково розрахува вся за нього на суму 2 194 920,00 грн., н а доказ чого надано банківсь кі виписки (копії в матеріала х справи), у зв' язку з чим у ві дповідача перед позивачем ви никла заборгованість в розмі рі 301 644,00 грн., прострочення по сп латі якої розпочалось з 31.03.2011 ро ку.

Станом на день розгляду спр ави в суді суму боргу відпові дач не сплатив, жодних запере чень та доказів на спростува ння обставин, викладених поз ивачем не надав, а тому загаль на заборгованість відповіда ча перед позивачем становить 301 644,00 грн.

Згідно зі статтею 712 Цивільн ого кодексу України, за догов ором поставки продавець (пос тачальник), який здійснює під приємницьку діяльність, зобо в'язується передати у встано влений строк (строки) товар у в ласність покупця для викорис тання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях , не пов'язаних з особистим, сі мейним, домашнім або іншим по дібним використанням, а поку пець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього пев ну грошову суму. До договору п оставки застосовуються зага льні положення про купівлю-п родаж, якщо інше не встановле но договором, законом або не в ипливає з характеру відносин сторін.

Статтею 265 Господарського к одексу України встановлено, що за договором поставки одн а сторона - постачальник зобо в'язується передати (постави ти) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві то вар (товари), а покупець зобов' язується прийняти вказаний т овар (товари) і сплатити за ньо го певну грошову суму.

Згідно до статті 901 Цивільно го кодексу України, за догово ром про надання послуг одна с торона (виконавець) зобов'язу ється за завданням другої ст орони (замовника) надати посл угу, яка споживається в проце сі вчинення певної дії або зд ійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оп латити виконавцеві зазначен у послугу, якщо інше не встано влено договором.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України, зобо в' язання має виконуватись н алежним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК Укр аїни, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до статті 628 Циві льного кодексу України, зміс т договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд с торін і погоджені ними, та умо ви, які є обов'язковими відпов ідно до актів цивільного зак онодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов' язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна с торона повинна вжити усіх за ходів, необхідних для належн ого виконання нею зобов' яза ння, враховуючи інтереси дру гої сторони та забезпечення загальногосподарського інт ересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільног о кодексу України, якщо у зобо в' язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодекс у України встановлює, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Таким чином, зважаючи на вст ановлені факти та вимоги вищ езазначених правових норм, а також враховуючи, що відпові дач в установленому порядку обставини, які повідомлені п озивачем, не спростував, розм іру позовних вимог не оспори в та належних доказів на запе речення відомостей повідомл ених позивачем не надав, госп одарський суд приходить до в исновку, що позовні вимоги в ч астині стягнення суми основн ого боргу нормативно та доку ментально доведені, а тому пі длягають задоволенню повніс тю в сумі 301 644,00 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного к одексу України, боржник вваж ається таким, що прострочив, я кщо він не приступив до викон ання зобов'язання або не вико нав його у строк, встановлени й договором або законом.

Відповідно зі ст. ст. 610, 611 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання), а у разі порушенн я зобов'язання, настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодек су України передбачено, що ви конання зобов' язань може за безпечуватись згідно з догов ором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі нена лежного виконання зобов' яз ань.

Відповідно до частин 1, 3 стат ті 549 Цивільного кодексу Украї ни, неустойкою (штрафом, пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Пе нею є неустойка, що обчислюєт ься у відсотках від суми несв оєчасно виконаного грошовог о зобов'язання за кожен день п рострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цив ільного кодексу України, якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Відповідно до пункту 10.2 Дого вору покупець за цим договор ом несе наступну відповідаль ність: за порушення, п. 6.1 та 6.2 ць ого Договору покупець сплачу є постачальнику пеню в розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ за кожний день простроч ки платежу за весь період так ої прострочки.

Позивач керуючись пунктом 10.2 Договору за прострочення с троків сплати заборгованост і за поставлений товар, нарах ував та просить стягнути з ві дповідача пеню у розмірі 6 789,06 г рн. за період з 01.04.2011 року по 23.05.2011 р оку.

Здійснивши перерахунок пе ні з урахуванням пункту 10.2 Дог овору та Додаткової угоди № 6, прострочення по сплаті грошо вого зобов' язання (301 644,00 грн.), в становленої дати прострочен ня (01.04.2011 року) та порядку розрах унків визначеного сторонами , господарський суд дійшов до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення пені підл ягають задоволенню частково в сумі 6 789,06 грн., відповідно до о бґрунтованого розрахунку по зивача.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторін пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задово льнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «У країнська комерційна компан ія «Хімсервіс»(місцезнах одження: 01103, м. Київ, Печерсь кий р - н, Залізничне шосе, буд . 47, код ЄДРПОУ 33832840) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Еллайс - Приват» (місцезнаходження: 01135, м . Київ, Шевченківський р - н, в ул. Павла Пестеля, буд. 11, літера «Б», код ЄДРПОУ 34695756) 301 644 (триста о дну тисячу шістсот сорок чот ири) грн. 00 коп. - основного борг у, 6 789 (шість тисяч сімсот вісім десят дев' ять) грн. 06 коп. - пе ні, 3 084 (три тисячі вісімдесят ч отири) грн. 33 коп. - державного м ита та 236 (двісті тридцять шіст ь) грн. 00 коп. - витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення строку подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи апеляційним господарським с удом.

Суддя Спичак О.М.

Дата підписання рішення

03.10.2011 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18590234
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/209

Ухвала від 12.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Рішення від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Рішення від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Судовий наказ від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні