Рішення
від 04.10.2011 по справі 5004/1596/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" жовтня 2011 р.

Справа № 5004/1596/11

за позовом відділу у правління майном міської ком унальної власності Луцької м іської ради

до підприємця ОСОБА_1

третя особа на стороні поз ивача, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору: комунальне підприємство "Зелене господарство м . Луцька"

про примусове звільнен ня нежитлового приміщення

Суддя Слупко В.Л.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_2, д овір. від 19.04.11р. №125-21.4-14

від відповідача: ОСОБА_1 - підприємець, ОСОБА_3, довір. від 21.09.10р., ОСОБА_4, дов ір. від 21.09.10р.

від третьої особи: ОСО БА_5, довір. від 10.02.11р.

Суть спору: Відді л управління майном міської комунальної власності Луцьк ої міської ради просить зобо в' язати підприємця ОСОБА _1 звільнити займане ним неж итлове приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1», яке розташо ване за адресою: АДРЕСА_1, о скільки договір про співпрац ю №6 від 12.02.10р., згідно якого кому нальне підприємство "Зелене господарство м. Луцька" надал о відповідачу в безоплатне к ористування вказане приміще ння, є неукладеним із-за недот римання КП "Зелене господарс тво м. Луцька" вимог чинного за конодавства при його укладен ні, а саме: приміщення надано в ідповідачу без згоди його вл асника - Луцької міської рад и та при укладенні договору н а п' ять років в порушення ст атей 793, 794 ЦК України договір но таріально не посвідчено та н е внесено до Державного реєс тру прав.

Відповідач у відзиві на поз ов та його представники в суд овому засіданні в позові про сять відмовити, посилаючись на наступне:

- договір про співпрацю №6 ві д 12.02.10р. не є чисто договором пор уки в розумінні ст. 827 ЦК Україн и, так як за умовами договору в ідповідачу надано приміщенн я для організації та здійсне ння реалізації продукції КП "Зелене господарство м. Луцьк а";

- на підставі вказаного дого вору відповідач здійснив пол іпшення приміщення магазину на суму 24120грн.78коп.;

- прокурор м. Луцька вже звер тався в інтересах відділу уп равління майном міської кому нальної власності Луцької мі ської ради до підприєм ця ОСОБА_1 про визнання наслідків недійсності нікче много правочину, а саме проси в зобов' язати підпри ємця ОСОБА_1 звільнити неж итлове приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1». Рішенням су ду першої інстанції ,ekj задово лено позовні вимоги позивача . Проте, постановою Львівсько го апеляційного господарськ ого суду від 12.01.11р. рішення суду першої інстанції скасовано, а в задоволенні позову відмо влено.

Представник КП "Зелене госп одарство м. Луцька" позовні ви моги відділу управління майн ом міської комунальної власн ості Луцької міської ради пі дтримала повністю, пояснивши суду, що договір про співпрац ю з підприємцем ОСОБА_1 бу в підписаний колишнім директ ором КП "Зелене господарство м. Луцька" з явними порушенням и статуту комунального підпр иємства та норм чинного зако нодавства, в підтвердження ч ого надала суду акт ревізії К РВ в місті Луцьку і Луцькому р айоні від 06.08.10р. за період діяль ності КП "Зелене господарств о м. Луцька" з 01.01.08р. по 01.08.10р.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін суд дійшов висновку, що позовні вимоги п ідлягають задоволенню.

Висновок суду ґрунтується на наступних встановлених с удом обставинах:

Рішенням Луцької міської ради від 06.02.08р. №23/104 затверджено статут комунального підприє мства "Зелене господарство м . Луцька", відповідно до якого засновником підприємства є Л уцька міська рада, підприємс тво користується правом госп одарського відання щодо закр іпленого за ним майна, майно п ідприємства належить до кому нальної власності територіа льної громади міста Луцька, п ідприємство створено з метою задоволення потреб у його по слугах територіальної грома ди міста Луцька (пункти 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 5.1 статуту).

Рішенням Луцької міської р ади від 05.03.08р. №24/60 «Про передачу основних засобів та матеріал ьних цінностей комунальному підприємству "Зелене господ арство м. Луцька»були переда ні як внесок до статутного фо нду матеріальні цінності, в т .ч. магазин «ІНФОРМАЦІЯ_1» , що підтверджується актом пр иймання-передачі №8 від 22.04.08р.

Розділом 4 статуту комуна льного підприємства "Зелене господарство м. Луцька" визна чено, що управління справами підприємства здійснює дирек тор, який призначається Луць ким міським головою, директо р має право укладати договор и, угоди, контракти за погодже нням із Засновником. Крім тог о, пунктом 5.4 статуту визначен о, що підприємство має право з а згодою заcновника (власника ) або уповноваженого органу п родавати або передавати інши м юридичним особам та фізичн им особам, обмінювати, здават и в оренду, надавати безоплат но в тимчасове користування або позику належні йому буди нки, інвентар та інші матеріа льні цінності, а також списув ати їх з балансу у встановлен ому порядку.

Відповідно до ст. 92 ЦК Україн и юридична особа набуває цив ільних прав та обов' язків і здійснює їх через свої орган и, які діють відповідно до уст ановчих документів та закону . Орган або особа, яка відпові дно до установчих документі в юридичної особи чи закону в иступає від її імені, зобов'яз ана діяти в інтересах юриди чної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Статтею 327 ЦК України реглам ентовано, що управління майн ом, яке є у комунальній власн ості, здійснюють безпосередн ьо територіальна громада та утворені нею органи місцев ого самоврядування.

В порушення норм статуту та цивільного законодавства ко лишній директор КП "Зелене го сподарство м. Луцька" ОСОБА _7 12.02.10р. без згоди Луцької місь кої ради уклав з підприємцем ОСОБА_1 договір про співп рацю, відповідно до п.п. 2.1.1, 3.1 яко го надав останньому на п' ят ь років (до 12.02.2015р.) в безоплатне к ористування (позичку) нежитл ове приміщення магазину «І НФОРМАЦІЯ_1»площею 93,6м2 «для організації та здійснення р еалізації продукції КП "Зеле не господарство м. Луцька"».

Відповідно до ст. 827 ЦК Україн и за договором позички од на сторона (позичкодавець) б езоплатно передає або зобов 'язується передати другій с тороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Корис тування річчю вважається бе зоплатним, якщо сторони пря мо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними. До договору позичк и застосовуються положення глави 58 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 828 ЦК України пе редбачено, що договір позичк и будівлі, іншої капітально ї споруди (їх окремої частини ) укладається у формі, яка виз начена відповідно до статті 793 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 793 ЦК Укра їни договір найму будівлі аб о іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строк ом на три роки і більше пі длягає нотаріальному посві дченню.

Крім того, ст. 794 ЦК України ре гламентовано, що договір най му будівлі або іншої капітал ьної споруди (їх окремої час тини), укладений на строк не менше ніж на три роки, підляга є державній реєстрації.

В порушення зазначених нор м договір про співпрацю, згід но якого відповідачу надано в позику приміщення нотаріал ьно не посвідчений та не внес ений до Державного реєстру п рав.

За змістом ст. 640 ЦК України д оговір, який підлягає нота ріальному посвідченню або д ержавній реєстрації, є уклад еним з моменту його нотаріа льного посвідчення або держ авної реєстрації, а в разі н еобхідності і нотаріального посвідчення, і державної ре єстрації - з моменту державн ої реєстрації.

Із аналізу наведених норм ц ивільного законодавства вип ливає, що договір про співпра цю №6 від 12.02.10р. між комунальним підприємством "Зелене господ арство м. Луцька" та підприємц ем ОСОБА_1 є неукладеним, в ідповідно не створює прав та обов' язків для сторін.

Статтею 1212 ЦК України реглам ентовано, що особа, яка набул а майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідст авно набуте майно), зобов'яза на повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана пове рнути майно і тоді, коли підст ава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення ці єї глави застосовуються неза лежно від того, чи безпідстав не набуття або збереження майна було результатом пов едінки набувача майна, потер пілого, інших осіб чи наслід ком події.

З огляду на викладене суд не бере до уваги заперечення ві дповідача, оскільки вони не с простовують заявлені позива чем підстави позову та не маю ть жодного правового значенн я для вирішення спору.

Враховуючи наведене вимог а відділу управління майном міської комунальної власнос ті Луцької міської ради про звільнення підприємцем ОСОБА_1 майна територіаль ної громади міста Луцька в ос обі Луцької міської ради є за конною та підлягає задоволен ню.

Судові витрати по справі су д відносить на сторін по дого вору порівну.

Керуючись ст.ст. 92, 327, 640, 793 , 794, 828, 1212 Цивільного кодексу Укра їни, ст.ст. 44,49, 82-85 ГПК України, гос подарський суд, -

вирішив:

Позов задоволити.

1. Зобов' язати підприємц я ОСОБА_1 звільнити нежитл ове приміщення магазину «І НФОРМАЦІЯ_1», що знаходитьс я за адресою: АДРЕСА_1

2. Стягнути з підприємця ОС ОБА_1 на користь комунально го підприємства "Зелене госп одарство м. Луцька" 160грн.50коп. с удових витрат по справі.

Суддя В.Л.Слупко

Дата виготовлення повного

тексту рішення 12.10.11р.

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18670095
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/1596/11

Судовий наказ від 17.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк Софія Василівна

Судовий наказ від 17.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк Софія Василівна

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Постанова від 01.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 13.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко Валентина Леонтіївна

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко Валентина Леонтіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні