Рішення
від 04.10.2011 по справі 14/5025/1656/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" жовтня 2011 р. Справа № 14/5025/1656/11

За позовом Ярмолинец ького районного будиноку кул ьтури смт. Ярмолинці, Хмельни цька область

до приватного підприєм ства "Б. ЛИС К" смт. Ярмолинці, Хм ельницька область

про стягнення 6 900,35 грн. з аборгованості, розірвання до говору та звільнення частини орендованого приміщення

Суддя Гладюк Ю.В.

Представники сторін:

Позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю

Відповідача: не з' явився

Суть спору: позивач у п озовній заяві просить суд ст ягнути з відповідача заборго ваність, що виникла внаслідо к неналежного виконання дого вору оренди, в сумі 6 900, 35 грн.; роз ірвати договір оренди частин и не житлового приміщення сп ільної власності територіал ьних громад району, укладени й між сторонами 1 вересня 2010 рок у; зобов' язати відповідача звільнити частину орендован ого приміщення за адресою: пл оща 600 - річчя Ярмолинець, 2, п лощею 95, 7 кв. м.

Обґрунтовуючи позов, позив ач посилається на неналежне виконання умов договору щодо оплати оренди, що в силу ст. 651, 78 2, 783 ЦК України та ст. 26 Закону Ук раїни „Про оренду державного та комунального майна” та ві дповідних умов договору є п ідставою для розірвання дого вору та звільнення орендован ого приміщення.

Повідомлений належним чин ом відповідач, про що свідчит ь наявне у справі поштове пов ідомлення про вручення йому поштової кореспонденції (ухв али про порушення провадженн я у справі) свого представник а в судове засідання не напра вив, письмового відзиву не по дав, про наявність поважних п ричин для невиконання вимог суду не повідомив.

За таких обставин, суд, в сил у ст. 75 ГПК України розглядає с праву за наявними матеріалам и.

Розглядом матеріалів вста новлено.

1 листопада 2006 року між сторо нами укладено договір, предм етом якого (п. 1.1.) є оренда части ни приміщення Ярмолинецьког о РБК , а саме: кафе - бар загал ьною площею 95. 7 кв. м., що розташо ване за адресою: Площа 600 - річ чя Ярмолинець, 2, смт. Ярмолинц і, Хмельницької області. Дого вір діє з 1 листопада 2006 року до 1 жовтня 2007 року (п. 7.1.).

Цього ж 1 листопада 2006 року вк азане в договорі приміщення передано орендарю (відповіда чу) згідно акту прийому - пер едачі, який підписаний обома сторонами, копія якого місти ться у справі.

1 листопада 2007 року сторони у клали договір (додаток), відпо відно до п. 1 якого сторони пог одили - вважати договір орен ди від 1 листопада 2006 року продо вженим з 1 листопада 2007 року до 1 жовтня 2010 року.

1 вересня 2010 року сторо ни уклали договір, відповідн о до якого орендодавець (пози вач) передав, а орендар (відпов ідач) прийняв в оренду частин и не житлового приміщення Яр молинецького РБК, під провед ення культурно - дозвільної роботи та диско - бар, до ск ладу якого входить: кафе - ба р площею 95, 7 кв. м. , розташованих за адресою: смт. Ярмолинці, пл оща 600 - річчя Ярмолинець, 2. Дан им договором сторони фактичн о продовжили відносини оренд и вказаного у договорі примі щення, що відбувались за попе редніми договорами.

Об' єкт оренди, відповідно до п. 2.2. належить до власності територіальних громад район у і знаходиться на балансі Яр молинецької районної ради.

Відповідно до п. 3.1 за корист ування об' єктом оренди орен дар сплачує орендодавцю орен дну плату у розмірі 10% вартост і об' єкту оренди, визначено ї експертним шляхом, яка скла дає 622, 05 грн. на місяць. Орендна плата сплачується орендарем в безготівковій формі на роз рахунковий рахунок орендода вця, не пізніше 15 числа за звіт ним періодом місяця (п. 3.4.). Відп овідно до п. 4.6. орендар зобов' язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну п лату. Згідно п. 5.1. орендодавець має право виступати з ініціа тивою щодо внесення змін чи д оповнень до договору оренди та/або його розірвання у вип адку погіршення стану об' єк та оренди, внаслідок недбало го використання чи не викона ння умов договору.

Договір укладається на стр ок, встановлений договором, а саме терміном на 24 місяці і н абуває чинності з моменту йо го підписання обома сторонам и (п. 8.1).

Враховуючи неналежне вико нання відповідачем умов дого вору щодо оплати орендованог о приміщення, позивач направ ив на його адресу претензії № 1 від 18.03.11р., № 2 від 21.04.11р., та № 3 від 27. 05.11р. з вимогами про погашення з аборгованості, які залишені без реагування. Також, позива ч 18.05.11р. за № 25 та 01.06.11р. за № 33 напра вив відповідачу пропозиції про розірвання договору оре нди, де також містилась вимог а про погашення боргу. Дані пр опозиції також залишені без відповіді.

В матеріалах справи наявна також копія письмової розпи ски відповідача, в якій остан ній зобов' язувався погасит и заборгованість по орендній платі до 01.02.11р.

Дослідивши надані докази, заслухавши пояснення предст авника позивача, судом врахо вується наступне.

Загальні положення щодо майнових зобов' язань між у часниками господарських від носин відповідно до ч.2 ст. 175 Го сподарського кодексу Україн и регулюються Цивільним коде ксом України з урахуванням о собливостей, передбачених Го сподарським кодексом Україн и.

Відносини між сторонами (у часниками господарських від носин) за даним позовом виник ли з приводу оренди комуналь ного майна. (об' єкт оренди, зг ідно п. 2.2. договору належить до власності спільних територі альних громад району і знахо диться на балансі Ярмолинец ької районної ради).

Відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону України „Про оренду державн ого та комунального майна” ц ей закон регулює майнові від носини між орендодавцями та орендарями щодо господарськ ого використання державного майна, майна, що належить Авто номній Республіці Крим або п еребуває у комунальній власн ості.

Однією з підстав виникнен ня цивільних прав та обов'я зків (зобов' язання), в силу ст . 11 ЦК України є договори та інш і правочини.

Правовідносини оренди між сторонами виникли на основі договорів від 01.11.06р., з додатком від 01.11.07р. та тривають, на даний час за договором від 1 вересня 2010 року (який фактично продовж ив орендні правовідносини за попередніми договорами). Цей договір підписаний обома ст оронами та скріплений їх печ атками.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и договір є обов' язковим дл я виконання сторонами.

Згідно ст. 509 ЦК України зобов 'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржни к) зобов'язана вчинити на кори сть другої сторонни (кредито ра) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші то що) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вим агати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 2 Зак ону України „Про оренду держ авного та комунального майна ” орендою є засноване на дого ворі строкове платне корист ування майном, необхідним о рендареві для здійснення під приємницької та іншої діяльн ості.

Відповідно до ч.3 ст.18, ч. 1 ст. 19 З акону України „Про оренду де ржавного та комунального май на”, орендар зобов'язаний вн осити орендну плату своєчасн о і у повному обсязі. Орендар за користування об'єктом оре нди вносить орендну плату н езалежно від наслідків гос подарської діяльності.

Відповідно до ст.. 762 ЦК Украї ни за користування майном з наймача справляється плата , розмір якої встановлюється договором найму.

Наявність заборгованості відповідача, за період з січн я 2010 року по серпень 2011 року підт верджується розрахунком. Док ази оплати у справі відсутні .

Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання повинні виконуват ись належним чином і в устано влений строк.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено законом а бо договором.

Згідно ст. 610 ЦК України поруш енням зобов'язання є його нев иконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання).

Таким чином, позов, в части ні стягнення боргу обґрунтов аний, підтверджений належним и доказами і підлягає задово ленню. Розмір заборгованості підтверджується розрахунко м.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України „Про оренду державн ого та комунального майна” д оговір оренди може бути розі рвано за погодженням сторін.

На вимогу однієї із сторін д оговір оренди може бути дост роково розірвано за рішенням суду у разі невиконання стор онами своїх зобов'язань та з і нших підстав, передбачених з аконодавчими актами України .

Згідно ч. 2 ст. 651 ЦК України дог овір може бути змінено або ро зірвано за рішенням суду на в имогу однієї із сторін у разі істотного порушення договор у другою стороною та в інших в ипадках, встановлених догово ром або законом.

Істотним є таке порушення с тороною договору, коли внас лідок завданої цим шкоди дру га сторона значною мірою поз бавляється того, на що вона ро зраховувала при укладенні до говору.

Враховуючи вищенаведені н орми законодавства, положенн я п. 5.1. договору та наявність з аборгованості, що утворилася внаслідок порушень умов дог овору оренди про оплату, що є і стотною умовою даного догово ру, вимога позивача про розір вання договору є обгрунтован ою та підлягає задоволенню.

Нормами ст. 782, 785 ЦК України пе редбачено, що наймодавець ма є право відмовитися від дого вору найму і вимагати поверн ення речі, якщо наймач не вно сить плату за користування р іччю протягом трьох місяців підряд; у разі припине ння договору найму наймач зо бов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в я кому вона булла одержана, з ур ахуванням нормального зносу , або у стані, який було обумов лено в договорі.

Враховуючи невнесення від повідачем орендної плати пон ад три місяці (остання пропла та здійснена у січні 2011 року) ви мога про звільнення орендова ного приміщення також обгрун тована.

За таких обставин, позов об ґрунтований, підтверджуєтьс я наданими доказами та підля гає задоволенню.

Судові витрати покладають ся на відповідача. Зайво спла чене державне мито в сумі 85 гр н. підлягає поверненню позив ачу.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 116 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити .

Стягнути з приватного під приємства „Б. ЛИС К” (Хмельниц ька область, Ярмолинецький р айон, смт. Ярмолинці, вул.. Хопт яра, 37, р/р 26007052404463 у Ярмолинецько му відділенні ХФ „Приват Ба нк”, МФО 315405, код ЄДРПОУ 33582917) на к ористь Ярмолинецького район ного будинку культури (Хмель ницька область, Ярмолинецьки й район, смт. Ярмолинці, площа 600 - річчя Ярмолинець, 1 „А”, р/р 35422006001936 УДК в Хмельницькій обла сті, МФО 815013, код ЄДРПОУ 02231287) - 6 900, 35 г рн. заборгованості, 187 грн. держ авного мита, 236 грн. витрат на ін формаційно - технічне забез печення судового процесу.

Видати наказ.

Розірвати договір оренд и частини не житлового примі щення спільної власності тер иторіальних громад району, щ о укладений між Ярмолинецьки м районним будинком культури та приватним підприємством „Б. ЛИС К” від 1 вересня 2010 року.

Зобов' язати приватне під приємство „Б. ЛИС К” звільнит и частину орендованого примі щення за адресою: площа 600 - рі ччя Ярмолинець, 2, площею 95, 7 м. к в.

Державне мито, сплачене від повідно до платіжного доруче ння № 581 від 11 серпня 2011 року у роз мірі 85 грн. повернути позивачу з державного бюджету Україн и.

Видати довідку.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18672660
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/5025/1656/11

Ухвала від 23.04.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Рішення від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Постанова від 26.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні